ghrtth 08.08.14, 12:25 Jak Wam się podoba? MISTER D. x ANJA RUBIK - CHLEB (official video) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalllka Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 12:53 Na szczęście twojatuba się już nie przekleja ( (linkiem ) w kolejny edytor wiec unikne podpisywania się pod cudza twórczością. Ale ze w sprawie oryginalności chleba to wspomnę ze: "..ten chleb je twój i mój" śpiewał.. Np właśnie. Moja mama twierdzi ze Jiri Korn, a ja ze taki inny Czesiek tylko nie pamietam jak się nazywał; dzip, znawca vwposkodzie, da się namówić na pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 13:14 wujek gugiel przydatnym bardzo bywa w takich wypadkach W 1978 r. Neckář wygrał Festiwal Piosenki w Sopocie jako wykonawca utworu Ten chléb je tvůj i můj (Ten chleb jest twój i mój). Występ ten piosenkarz uważa za jedno z największych głupstw w swojej karierze. W Polsce utwór ten traktowano jako pieśń patriotyczną (w przeciwieństwie do Czech, gdzie odebrano go jako wyraz poparcia dla władzy). Piosenkarz podzielił się tym utworem w tym samym 1978 roku z polskim piosenkarzem Januszem Gniatkowskim, którego wykonanie stało się bardzo popularne w Polsce. W 2004 r. bez zgody autorów i wykonawcy piosenkę wykorzystała Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej, przekształcając ją w swój hymn (Ten kraj jest nasz i wasz, nie damy się bić w twarz). Po odkryciu plagiatu przez Program 3 PR Samoobrona hymn wycofała. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 13:29 Nie do końca rozumiem, o czym rozmawiacie. Czy ta piosenka jest plagiatem? Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 13:44 Ja nie rozmawiam o niczym szczególnym. Kalllka miała wątpliwości, kto jest pierwszym wykonawcą piosenki "Ten chleb jest...' zatem rozwiałam jej wątpliwości przy pomocy gugla i wiki, bo sama nie wiedziałam. Aczkolwiek wykonawca ten znany mi jest z zupełnie innej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 13:10 Niesamowite. Jedyna książka Masłowskiej, jaką czytałam, czyli "Wojna Polsko-Ruska" zostawiła we mnie głęboki niesmak, ale wcale nie dlatego, że oceniałam ją źle jako utwór literacki - niemniej nie miałam siły po nią więcej sięgać. Czytałam z nią parę wywiadów i wydawała mi się w nich całkiem rozsądną babką. Ale to - to jest przy całej swojej prostocie niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 15:34 Mnie się wyświetlił teledysk z ( rubik &..) Stad pytanie o... Mąkę z której ( ponoć oryginalna bule) zrobiła Masłowska. Ps. do tego w nagłówku teledy., jak byk, tkwi -Official video- Wiec jak, u mnie wyświetla coś innego niż u innych, czy po prostu, celowe wprowadzenie w błąd przez autora wątku co do autora (wykonania) ? Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 15:39 sprawdziłam jeszcze raz, to co wpisane w teledysk mianuje się (Mister D x Anja..itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 23:59 Założyłam, jak widać mylnie, że kiedy wstawię wideo podpisane "twórczość Masłowskiej", na którym widać Masłowską i słychać Masłowską, dla wszystkich będzie jasne, że jest to Masłowska, nawet jeśli nazwała swój zespół Mister D. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 09.08.14, 00:35 Foto- masłowska nie była mi znana ale sorry maslowska oczywiscie jesteś git. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 09.08.14, 00:49 Ależ nie trzeba znać wizerunku Masłowskiej. Wystarczy założyć, że jeśli coś jest w wątku "twórczość Masłowskiej", jest to twórczość Masłowskiej. Jeśli to nie wystarczy - wszelkie wątpliwości w 0,21 s wyjaśnia google. Dziękuję, Masłowską niestety nie jestem, chociaż bardzo chciałabym choć połowę jej talentu, może lżej by mi się żyło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 10.08.14, 01:50 Wiesz grr, dla takiej prostej karkowy jak ja mister D plus Rubik to za trudna jolka. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 09.08.14, 01:04 Podpis jest mylący, a poza tym nie każdy wie, jak wygląda Masłowska :-) Ale cieszę się, że wątpliwości zostały rozwiane. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 13:37 A gdzie tu jest twórczość muzyczna D.Masłowskiej? A konkretnie - muzyka? a. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 13:45 ada08 napisała: > A gdzie tu jest twórczość muzyczna D.Masłowskiej? > A konkretnie - muzyka? > a. O toż samo miałam zapytać i ja. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 13:51 Ja sobie od razu założyłam, że tekst :-) Ale teraz czekam, aż ktoś rozwieje wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 14:04 > A gdzie tu jest twórczość muzyczna D.Masłowskiej? > A konkretnie - muzyka? > a. Masłowska jest twórczynią muzyki i tekstu, wokalistką (a także aktorką w teledyskach). To chyba wystarczająco, by nazwać to jej twórczością muzyczną? (na potwierdzenie moich słów: Dorota Masłowska – muzyka, teksty, śpiew Marcin Macuk- superwizja Malinka i Matylda- chórki ("Prezydent") Krzysztof Skonieczny – reżyseria teledysku „Hajs” Tomasz Duda - mastering Szymon Żydek - koordynacja produkcji) Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 14:14 bynajmniej dla mnie jest ona mega słodka Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 15:03 8n napisała: > bynajmniej dla mnie jest ona mega słodka Jeśli to nie żart to pozostaje mi tylko zadedykować Wojciech Młynarski - Bynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 15:29 > Jeśli to nie żart to pozostaje mi tylko zadedykować Myślę, że to nie błąd, tylko stylizacja - taka sama pojawia się w piosence Masłowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 15:46 eeela napisała: > > > Jeśli to nie żart to pozostaje mi tylko zadedykować > > Myślę, że to nie błąd, tylko stylizacja - taka sama pojawia się w piosence Masł > owskiej. > To przepraszam, jeśli nie załapałam żartu. Kajam się szczerze. Ta piosenka (chyba cudzysłów się należy?) jest do jednorazowego wysłuchania, a ja to zrobiłam zaraz po premierze. I starczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 15:54 Zgadzam się, że za drugim słuchaniem już nie ma szans mieć efektu :-) Ale za pierwszym - przynajmniej dla mnie - jest uderzający. Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 21:53 Ja wysłuchałam dziesiątki razy i dziesiątki razy wyśpiewałam. Tak, to była stylizacja na chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 08.08.14, 23:56 Ja też. Jej dzieła literackie podobały mi się różnie - raz bardziej, raz mniej, ale "Chleb" jest świetny. Aż trudno uwierzyć, że można być tak celnym. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Super! Bynajmniej dla mnie :-) 08.08.14, 16:18 Piękne..... Dla mnie to ten sam rodzaj gry z mediami jaką uprawia też Witkowski - modowy bloger / blogerka ? Szkoda, że nie lubicie Masłowskiej - moim zdaniem najlepsze książki przed nią - czy raczej przed nami... Przecież ona ma 30 lat, a Wojnę napisała jak była przed maturą.... Talent ma kolosalny... Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Super! Bynajmniej dla mnie :-) 08.08.14, 16:38 Uhym, kolosalny (na glinianych nogach garniturowego peeru) Ci mowię dzipie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Super! Bynajmniej dla mnie :-) 08.08.14, 16:41 Kiedy ostatni raz rozmawiałaś z maturzystką? Albo - czego Ci nie życzę - czytałaś co maturzystka napisała? Zaprawdę powiadam Ci - brylantem jest Ci Masłowska. Zacnym... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Super! Bynajmniej dla mnie :-) 08.08.14, 16:47 Mam zarozumialego peerowca w domu ledwie na pierwszym roku studiów nad: o krowo Polska! Myśle, ze wystarczy na znajomość używania Masła w maśle ( i nie omieszkam Masła uświadomić przy pierwszej okazji) Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Super! Bynajmniej dla mnie :-) 08.08.14, 16:44 Aha, Dodać warto, ze na tyle inteligentna, aby się tropnac, co jej" zimny łokieć" dorabia. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrtth Re: Super! Bynajmniej dla mnie :-) 09.08.14, 00:06 Ja ją bardzo lubię i liczę na kolejne dzieła. Kojarzy mi się ze snajperem - każde słowo, a nawet każda głoska jest trafiona w punkt i to tak, że opada szczęka. Zwróćcie uwagę na jej sposób wyśpiewywania głoski "ś" w tej piosence! Idealnie oddaje sposób wypowiadania jej przez osoby, których styl naśladuje. Zresztą nie tylko wymowa, cały sposób śpiewania, zachowania i przede wszystkim język - słownictwo, gramatyka, frazeologia... Nie rozumiem, jak można tego nie doceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 bardzo 09.08.14, 00:48 ghrtth napisała: Nie rozumiem, jak można tego nie doceniać. Ja doceniam. I to bardzo. Znakomite!:) Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: A twórczość muzyczna D. Masłowskiej? 09.08.14, 06:13 Ja ją ubóstwiam! :) I chcę więcej :) Odpowiedz Link Zgłoś
spinoff literatura w twórczości muzycznej 10.08.14, 00:25 Rzecz gustu. Choć to zwykłe odcinanie kuponów. Potem będą t-shirty i woda kwiatowa... Poza tym samoobronny cover Neckara był znacznie bardziej pojechany i nawet ludzie przy nim wstawali. Ale można i tak. Wklejcie tu lepiej, jeśli macie, jakieś kawałki w swoim guście, w których są odwołania do literatury! Nie chodzi mi o takie oczywiste, jak śpiewający poeta, czy wykorzystanie czyjegoś wiersza... Coś bardziej zaskakującego, jak np. SPA i Przybycie Makbeta (to tylko przykład, a NIE propozycja z mych muzycznych upodobań!). Stwórzcie forumową playlistę - ja bardzo chętnie posłucham. Odpowiedz Link Zgłoś