Gość: Kafa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.09.04, 13:35 Tytuł tej książki mówi być może trochę za dużo? Czy Heller rzeczywiście napisał taką książkę, czy tylko polski wydawca wpadł na pomysł jak więcej...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yossarian18 Re: Joseph Heller "Paragraf 23" 07.09.04, 16:09 Zobaczymy czy to rzeczywiście ma coś wspólnego z "Paragrafem 22". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Catch As Catch Can IP: *.shl / *.shl.bfh.ch 07.09.04, 18:03 To moze byc: "Catch As Catch Can : The Collected Stories and Other Writings" books.fantasticfiction.co.uk/c1/c7112.htm?authorid=1337 Tu kompletna (?) bibliografia: www.fantasticfiction.co.uk/authors/Joseph_Heller.htm Pewne trudnosci z tlumaczeniem: Catch-22 = Chwyt, trick 22 (znane jako Paragraf 22) Catch As Catch Can = Wolna amerykanka (ale z aluzja do Cazch-22) Jak widze, co w Niemczech robia z tytulami ksiazek, to nie jest to najgorsze. Tam regularnie zmieniaja tytul na "bardziej chwytliwy", ale tez bardzhiej banalny. Mam nadzieje, ze nie dopisuja happy endow. W Polsce tez "All the King's Men" Roberta Penn Warrena jest znane jako "Gubernator". C'est la vie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam_ski Re: Gubernator Warrena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:21 O boże! To ktoś jeszcze to czytał? ;-) Znalazłem na półce z książkami po ojcu, lata chyba 60., bura okładka, otworzyłem i zassało mnie od pierwszej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p Re: Gubernator Warrena 08.09.04, 14:26 Gość portalu: adam_ski napisał(a): > O boże! To ktoś jeszcze to czytał? ;-) Znalazłem na półce z książkami po ojcu, > lata chyba 60., bura okładka, otworzyłem i zassało mnie od pierwszej strony. To mial tez na polce moj ojciec, ale kto wie, moze moglby byc Twoim dziadkiem... To byla taka "solidna amerykanska literatura", choc nie pozbawiona namietnosci - podniecala mnie (w tamtym wieku, a moze i dzisiaj) Anna Stanton :-) Tytul byl inspiracja dla filmu "All the President's Men", czego sie w polskiej wersji (Gubernator) trudno bylo doszukac. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit All the king's men 19.09.04, 02:04 > W Polsce tez "All the King's Men" Roberta Penn Warrena jest znane > jako "Gubernator". > C'est la vie :-( A co z tym tytułem można było zrobić, jeśli jest cytatem ze znanego anglosaskim dzieciom wierszyka - o Humpty Dumpty, który spadł z murku i "...all the king horses and all the king's men couldn't put Humpty together again" - nic nie mówiącego czytelnikom polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marol Re: Joseph Heller "Paragraf 23" IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 08.09.04, 12:14 Paragraf 22... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoss Re: Joseph Heller "Paragraf 23" IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.09.04, 01:30 na razie to nigdzie tej książki nie mozna znaleść!!!! Odpowiedz Link Zgłoś