Dodaj do ulubionych

Chcę ciekawej książki, pomocy

IP: *.centertel.pl 11.12.14, 19:30
Witam nie czytam dużo więc nie jestem za bardzo w temacie ale szukam książki/książek do poczytania na wieczory.
Książka może mieć elementy horrorów. Mogłaby mieć coś związane z lekką fantastyką nwm z zombie , najazdem jakimś na ziemię - coś w tym guście. Uwielbiam klimaty Marvela i DC czyli wszystkich tych postaci pokroju Iron Mana cży też Batmana. Może zawierać jakiś motyw ttajemnicy/przygody.
Może zawierać elementy erotyki
Czekam na propozycje z lekkim opisem książki
;)
Obserwuj wątek
    • Gość: BaBa Re: Chcę ciekawej książki, pomocy IP: *.tel.tkb.net.pl 11.12.14, 21:38
      Nekroskop
      Autor: Brian Lumley
      Interesująca ale przytłaczająca. Człowiek rozmawiający z umarłymi kontra wampir w scenerii Zimnej Wojny. Do tego w finale bitwa żywych z zombiakami. Zaprzęgnięcie mocy paranormalnych do walki wywiadów to dobry pomysł na horror. Czyta się świetnie.
      • violik Re: Chcę ciekawej książki, pomocy 11.12.14, 23:27
        "Kameleon" Kosika. Recenzje tutaj: lubimyczytac.pl/ksiazka/4485/kameleon
        I w ogóle książki S-F Kosika. "Obywatel, który się zawiesił" - niesamowita: lubimyczytac.pl/ksiazka/116967/obywatel-ktory-sie-zawiesil
    • autumna Re: Chcę ciekawej książki, pomocy 12.12.14, 07:52
      Robin Cook "Inwazja"
      Element najazdu masz już w tytule :-)
      • jot6 Re: Chcę ciekawej książki, pomocy 12.12.14, 10:28
        pozdrawiam,namawiam do poznania książek Anne Bishop,zwłaszcza rozpoczętego niedawno cyklu Inni, wyszły na razie dwa tomy - Pisane szkarłatem i Morderstwo wron,a ja z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg. Masz tu i magię,i obcych,i erotykę i przygody.Inni czyli tubylcy Ziemi rządzą,są obok ludzie,ale na słabszej pozycji,muszą się podporządkować,zwłaszcza nakazom dbania o przyrodę. Inni ich obserwują,interesują ich wynalazki ludzi,a niektóre uważają za pożyteczne i tylko dlatego ludzi tolerują,Na Dziedzińcu rządzonym przez Simona Wilczą Straż (potrafi zamieniać się w wielkiego Wilka) pojawia się Meg - jest dziwna,bo nie ma zapachu zwierzyny.Zaciekawiony Simon zatrudnia ją jako łącznika z ludźmi,ona przed kimś ucieka a na Dziedzińcu prawo ludzi nie obowiązuje...Dalej czytajcie sami!
    • vichta Re: Chcę ciekawej książki, pomocy 12.12.14, 23:57
      A może być coś na wieczory, które przeciągną się do rana? :)
      Seria, która wciąga czytelników w każdym wieku. Sama znam 11-letniego chłopca i 75-letnią panią oraz wiele innych osób, które zarywały noce przy tych książkach i pewną rodzinę, która prawie wyrywała sobie z ręki każdy kolejny ukazujący się tom :) O sobie nie wspomnę ;)
      A chodzi o "Sagę o Ludziach Lodu". Przygoda, fantasy, magia, romans, historia, klątwa, groza... Wszystkiego po trochu, ale niczego zbyt wiele. Nie wiem tylko, jak bardzo zależy Ci na najeźdźcach z kosmosu, bo tego akurat tam nie ma. Cyborgów, robotów i statków kosmicznych też brak.
      47 tomów... a potem kontynuacja, czyli "Saga o czarnoksiężniku i "Saga o królestwie Światła". Gdybyś czuł niedosyt, to jest jeszcze seria "Tajemnica Czarnych Rycerzy" i kilkadziesiąt "Opowieści Margit Sandemo" luzem...
      Miłej lektury :) Wystarczy na całą zimę :)
      • yoyka Re: Chcę ciekawej książki, pomocy 13.12.14, 16:54
        No tak, romansidła polecasz, serio? Saga to straszliwa szmira (chociaż uwielbiam ją czytać), wstyd to polecać, bo to jednak dno troch ;)
        • vichta Re: Chcę ciekawej książki, pomocy 13.12.14, 20:16
          Romansidłem jest dla mnie np. opowieść o Tatianie i Aleksandrze, którą rzuciłam w kąt po kilkudziesięciu stronach. Tam nie ma NIC, oprócz romansu. A kryształowa Tatianka budzi moje obrzydzenie. Sięgnęłam po to z natrętnego polecenia koleżanki, która jest zakochana w tej trylogii :/
          W Sadze jest wszystkiego po trochu, i właśnie dlatego wciąga, a nie nudzi. Oczywiście łatwo się zorientować, że każdy tom kończy się szczęśliwie, a mimo to na następny czeka się z niecierpliwością :)
          Ale gusta są różne...
          Poza tym chyba właśnie o coś takiego chodziło autorowi wątku...
          Z bardziej ambitnych, ale mniej "romansowych" to może "Samotność bogów"?
          Przyznam, że trudno jest krótko opisać zawartość tej książki. Terakowska ma swój niepowtarzalny styl i klimat, ale myślę, że szustek nie będzie zawiedziony.
          Swoją drogą naprawdę nie wiem dlaczego do tej pory z powieści Terakowskiej zostało sfilmowane tylko "Ono".
    • magoo_king Re: Chcę ciekawej książki, pomocy 14.12.14, 21:55
      Ze swojej strony polecam horrory Mastertona. Zawsze trafią się jakieś mistyczne tematy, tajemnica, duchy, i... seks. Wszak Masterton to jeden z tych autorów, który niemal w każdej książce ma scenę damsko-męską i to naprawdę opisaną obrazowo :)
      Na początek może "Diabelski kandydat" (inny tytuł "Kandydat z piekła").

pzdr
      • s.ivona Re: Chcę ciekawej książki, pomocy 15.12.14, 09:45
        wczoraj skonczylam Betonowy Pałac
        nie lubie ksiazek w ktorej sa wulgaryzmy i sex ale ta byla swietna. to ksiazka o polswiatku krakowskim, troche przestepczpsci, narkotykach z domieszka kryminalu. czyta sie jednym tchem.
        swietny material na scenariusz.
    • Gość: Akira Re: Chcę ciekawej książki, pomocy IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.15, 18:59
      z najazdem na ziemie powiadasz? No to tylko 'Projekt Stalin' Adama Robertsa ;) jest i USSR i Raegan i Gwiezdne Wojny, Obcy i Najazd na Ziemię a przy okazji paranoiczna i spiskowa wizja po co był program Gwiezdnych Wojen w latach 80" :-)

nawet link zapodam dla wygody ;)

www.przeczytane.org/roberts-projekt-stalin/
      I mówiąc zupełnie poważnie, to jest jedna z najlepszych książek SF ostatnich lat.

Akira

przeczytane.org | recenzje i artykuły
      www.przeczytane.org/stanislaw-lem-eden/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka