Dodaj do ulubionych

Kulinarne pod choinkę

13.12.14, 22:24
...książki. Dla mnie dwie -jeśli dostanę jedną, sama kupię drugą:
"Jerozolima" Yotama Ottolenghiego
"Jadłonomia" Marty Dymek

Macie jakieś inne pomysły? Ksiażki czy coś ogólnokuchennego?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Kulinarne pod choinkę 15.12.14, 11:31
      > "Jadłonomia" Marty Dymek

Jadłonomię bardzo chciałam, właśnie dostałam na imieniny
      Jerozolimę oglądałam w Empiku i chcę :)
      Zastanawiam się nad sprytnym Jamiem...
      • staua Re: Kulinarne pod choinkę 15.12.14, 13:55
        Karen Mordechai "Sunday Suppers" - to ostatnio moje największe marzenie, jeśli chodzi o książki kucharskie.

Poza tym:

Ottolenghi - wszystko (oprócz "Plenty" bo mam).

"Scandilicious" i "Scandilicious Baking"

"Relæ: A Book of Ideas"

"North: The New Nordic Cuisine of Iceland"

"A New Napa Cuisine"

"Heritage"
        • nchyb Re: Kulinarne pod choinkę 15.12.14, 14:14
          podejrzewam, zę z tych wymienionych przez Ciebie - większości w PL nie do dostania :)
          • staua Re: Kulinarne pod choinkę 15.12.14, 21:38
            No, Ottolenghi jest…

Wszystkie są w Amazonie, bo tam mam listę (przepraszam przeciwników Amazona).

Aha, a jeszcze, jekby ktoś rozważał, co mógłby chcieć, bardzo, bardzo polecam książkę "The Kinfolk Table" (mam ją, dlatego nie napisałam w życzeniach). Cudo. W ogóle magazyn Kinfolk to dla mnie rewelacja.
            • stella25b Re: Kulinarne pod choinkę 15.12.14, 21:43
              A mnie sie podoba ten tekst o boginii:D Jest boski!
            • nchyb Re: Kulinarne pod choinkę 16.12.14, 07:35
              > No, Ottolenghi jest…
              >
              > Wszystkie są w Amazonie, bo tam mam listę (przepraszam przeciwników Amazona).
              >

A ta Ottolenghi to tłumaczona? Bo nie ukrywam, że u nas to wolę kupować polskojęzyczne :)
              • staua Re: Kulinarne pod choinkę 16.12.14, 13:59
                Aha.
                Niestety nie wiem, które są tłumaczone.

OK, jeśli chodzi o polskie (dla mnie trudniej dostępne ;-) to chciałabym książkę Elizy Mórawskiej (blog White Plate) "O jabłkach" - poprzednią też - oraz obie książki Doroty Świątkowskiej (blog Moje Wypieki). Żałuję, że autorka bloga Pistachio nie wydała (jeszcze?) książki, bo kocham jej przepisy, opisy i zdjęcia.
              • bene_gesserit Re: Kulinarne pod choinkę 16.12.14, 21:19
                Tylko ta, o której napisałam została przetłumaczona. Zdaje się, że kto nie występuje w polskiej telewizji, ma małe szanse na zaistnienie u nas. Małe albo powolne :)
                Swoje przepisy YO publikuje też na stronach Guardiana, ale w po angielsku.
            • bene_gesserit Re: Kulinarne pod choinkę 16.12.14, 21:25
              Przeglądnęłąm z ciekawości Kinfolk na www i, bo ja wiem? Chyba nie moja bajka: dużo tam zdaje się o stylu życia; przepisy dość fajne, ale dla mnie za proste. I chyba dużo gadania o filozofii kulinariów, co? Bardzo mi to przypomina - to plus zdjęcia licznych brodatych młodzianów - polski magazyn kulinarny 'Kukbuk'.
              • staua Re: Kulinarne pod choinkę 16.12.14, 23:07
                Tak, miałam też porównać do Kukbuk, ale zrezygnowałam, bo Kukbuka z kolei nie znam nie licząc sieciowych migawek.
                Ja lubię takie wydawnictwa, o slow living, slow eating, slow architecture, slow everything. pewnie dlatego, że mało skutecznie usiłuję trochę wyhamować we własnym życiu. Kinfolk estetycznie mi odpowiada. Drugim tego rodzaju magazynem, który prenumeruję, jest Taproot, na drugim biegunie tego powolnego cyklu, jest bardzo niskobudżetowy.
              • staua Re: Kulinarne pod choinkę 16.12.14, 23:10
                PS. Pierwsza książka z mojej listy życzeń, Sunday Supper, jest podobna do Kinfolk Table, więc chyba też nie w Twoim stylu.

Ale skoro mogę polecać książki, które mam, to polecę jedną, która na pewno ukazała się po polsku (mam oryginał, ale wiem, że jest) - dla każdego wielbiciela kuchni francuskiej:"My Little Paris Kitchen" Rachel Khoo.
    • ambivalent Re: Kulinarne pod choinkę 16.12.14, 21:12
      BARDZO polecam "Jerozolime" o ile nie bedziesz miala problemu z zaopatrzeniem sie w skladniki. Na stronie 111 (w "Jerusalem" na 111, nie wiem czy w "Jerozolimie" tez) jest przepis na danie, obok ktorego nie mozna przejsc obojetnie. Jak, z jakiegos powodu, ksiazka do Ciebie nie trafi przysle ci przepis :D
      • bene_gesserit Re: Kulinarne pod choinkę 16.12.14, 21:20
        Sprawdzę i zamelduję :)
    • Gość: en Re: Kulinarne pod choinkę IP: *.spine.pl 16.12.14, 22:29
      Dostałam od Mikołaja Davida Lebovitza "Moja kuchnia w Paryżu", na razie tylko przeglądałam i jestem zadowolona. Jadłonomię chyba dostanę, Jerozolimę może też... Książek jest mnóstwo, ale jakoś na coraz mniej mam ochotę.
    • ambivalent Re: Kulinarne pod choinkę 17.12.14, 10:47
      A ja chetnie przygarnelabym Ke:xs. Ale z tego co wiem tylko po niemiecku ja wydali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka