lusi_fair 08.09.04, 16:28 pomocy niech ktos cos poleci coś co zrobi na mnie wrażenie jak 'sto lat samotnosci' albo 'oslica' Cave'a dretwe jakies ksiazki mi w rece wpadaja potrzebuje nowej inspiracji... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra Re: chce coś nowego!:( 08.09.04, 16:49 carpentiera wez. znajdziesz tam wszystko - i zrobi na Tobie wrazenie. gwarantuje. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas A ja Alejo nie lubię! 08.09.04, 17:15 Przemęczyłem trzy jego powieści. Jeszcze najlepiej sie czytało "Podróż", ale końcówka niebezpiecznie przypominała broszurkę: "jak biały człowiek wyobraża sobie pierwotny raj" Wracając do tematu może Llosa? Zajrzyj tu: www.biblionetka.pl/default.asp Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra ale ja lubie :) 08.09.04, 22:56 i skoro pisal o wlasnych doswiadczeniach to moze nie na wyobrazaniu sie konczy a tylko mitologizacji? a "krolestwo z tego swiata" nie podobalo CI sie? Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: ale ja lubie :) 09.09.04, 00:42 Też się nie podobało...ale ja w ogóle dziwny jestem... z "Podróży" najlepiej pamiętam kelnerów chwytających za karabiny i wracających do pracy po ruchawce... a tak w ogóle mało pamiętam... zastanawiam się nad "Koncertem barokowym" i powieścią o Kolumbie...ciekawe czy będą w bibliotece...Pozdrawiam... adas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ihaaaa Re: chce coś nowego!:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 16:55 Polecam Grę w klasy... można tanio zakupić w kaazdym kiosku, a kawał dobrej, odkrywczej literatury z pasją. Cóż czytam na zmianę z Chłopami Włodka Reymonta, więć moej odczucie może być zawyżone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlueBerry Re: chce coś nowego!:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 17:28 a moze Haruki Murakami "Przygoda z owca", "SPutnik Sweetheart" "Kronika ptaka nakrecacza". polecalambym w takiej kolejnosci lacznie ze Sputnikiem mimo ze niektorzy uwazaja iz jest naslabsz jego ksiazka. ale przygoda i sputnik niesamowicie buduja podloze pod czytanie kroniki. tak czy inaczej moze rzeczywiscie zajzysz na biblionetke. w sumie smieszna zabawa ktora moze podpowiedziec jakis nowy tytul lub autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: chce coś nowego!:( IP: *.net.autocom.pl 08.09.04, 17:38 "Baltazar i Blimunda" lub "Historia oblężenia Lizbony" J.Saramago, ewentualnie - z innej beczki - "49 idzie pod młotek" T.Pynchona. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: chce coś nowego!:( 08.09.04, 18:14 zalezy co lubisz, "standardowo" wielu czytelnikow lubi Marqueza. Z tych co lubia, ile naprawde lubi trudno powiedziec. Drugiej powiesci (Oslica) nie znam. Lezama Lima bije na leb inne propozycje magicznego realizmu: "Raj", za Llasa ja za to nie przepadam ale zabawna powiastka "Pantaleon i wizytantki" warta jest grzechu. Moze jeszcze "Miasto i psy", oraz "Szczeniaki" podobala mi sie rowniez "Wojna konca swiata" Wyzej stawiam Fuentesa "Terra Nostra" jesli znasz hiszpanski/angielski to polecam Jose Padilla "Shadow without a name" oraz "Antipodes" tego samego autora. Oczywiscie Wg Sebald: "The emigrants", "The rings of Saturn" autor jest Austriakiem, ja czytalem po angielsku. G. Swift, "Kraina wod", "Raz na zawsze", "Z tego swiata" wznowienie Themersona, ostatnia powiesc Hena jesli wznowiono, to oczywiscie "Czterej pancerni i pies", "Podroz za jeden usmiech" itp Odpowiedz Link Zgłoś
lusi_fair Oślica 09.09.04, 12:41 "Gdy Oślica ujrzała Anioła" Nick Cave. To nie jest literatura standardowa. Z pewnością nie dla wszystkich:) Ale raczej nie do zdobycia, dawno nakład się wyczerpał. Dziekuję serdecznie za podpowiedzi, będę zatem kopać niestrudzenie wśród sugerowanych tytułów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryske Re: chce coś nowego!:( IP: *.telia.com 09.09.04, 17:44 Sebald jest doskonaly. A moze wrocic do Malowanego ptaka i Kosinskiego. Gary zrobil na mnie wrazenie, chociaz polskie tlumaczenie bylo slabe. Odkryj Singera jesli jeszcze nie. Lubie Wegrow ale nie wiem czy np Nádas jest po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: chce coś nowego!:( 09.09.04, 18:41 z Wegrow po polsku jest (oprocz Marai i Kertesza -> z nowych oczywiscie) Krasznahorkai bardzo interesujacy i tlumaczony na polski. Z prozy ibero.. mozna dorzucic oczywiscie: Tres Tristes Tigres/Three Trapped Tigers - Guillermo Cabrera Infante. Nie wiem czy bylo polskie wydanie. Tsypkin - Summer in Baden Baden Ellison - Niewidzialny czlowiek (w koncu jest polskie wydanie!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ragnarok Re: chce coś nowego!:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 22:51 Jose Donoso "Plugawy ptak nocy" Yann Queffelec "Barbarzyńskie zaślubiny" Fernando Arrabal "Jądro szaleństwa" Boris Vian "Czerwona trawa" Peter Ackroyd "Hawksmoor" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alberus.pl Re: chce coś nowego!:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 21:24 SEJSMICZNA POGODA - Tim Powers Jest Król na Zachodzie… Scott Crane chronił Zachodnie Wybrzeże USA od chwili, gdy w 1990 roku objął tron nadprzyrodzonego królestwa. Wraz z Dianą, swoją żoną, dba o stan kraju i pomyślność jego mieszkańców. Teraz jednak leży martwy, z harpunem wbitym w gardło, chociaż jego ciało nie ulega rozkładowi. Janis Cordelia Plumtree zabiła Scotta Crane\'a. A przynajmniej zrobiła to jedna z osobowości zamieszkujących jej głowę, podczas gdy inne to obserwowały. Musi zapłacić za swój czyn, nawet jeśli oznaczałoby to konieczność oddania Crane\'owi własnego ciała, w którym Scott mógłby zmartwychwstać. Kootie Sullivan ma czternaście lat i mógłby być nowym Królem. Od 1992 roku, gdy nawiedził go duch Thomasa Edisona, Kootie ma w boku nie gojącą się ranę i jest świadomy swoich bardzo szczególnych cech, a także drogi życia, na jaką mogą go one zaprowadzić. Doskonale wie, jakie niebezpieczeństwa i obowiązki niesie ze sobą królewska władza. Prywatna wersja rzeczywistości Tima Powersa jest tyleż dramatyczna, co i przerażająca. Osadzone w Kalifornii takiej, jaką znamy, a jednak zaludnione przez pożeraczy duchów, greckie bóstwa i martwych psychopatów (którzy nie są jednak dość martwi), jego fantastyczne wizje są genialną, współczesną mitologią. Odpowiedz Link Zgłoś