Dodaj do ulubionych

Ksiazki dla 9 latki

06.05.15, 19:42
Mieszkamy w UK i tutaj corka sie urodzila. Umie i lubi czytac po polsku dlatego staram sie kupowac jej sporo ksiazek. Jej zainteresowania sa dosc szerokie. Ostatnio czytala Karolcie, Akademie Pana Kleksa, Matylde. Mamy cala serie Cala Polska Czyta Dzieciom.
Przegladam polskie lektury dla dzieci w jej wieku i co nieco staram sie kupowac. Inaczej jest pojsc do ksiegarni i widziec ksiazki, a inaczej kupowac online.
Bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Moze akurat cos polecicie.
Obserwuj wątek
    • Gość: mim_maior Re: Ksiazki dla 9 latki IP: *.warmia.mazury.pl 07.05.15, 08:48
      Trudno polecać w ciemno, jak nie zna się dziecka, ale mogę napisać, co czytał ostatnio mój dziewięciolatek i co mu się podobało (dla uściślenia: to młody miłośnik nauk ścisłych):
      1. "Kuba i Amelia" Rafała Kosika (oraz dwie inne książki z tej serii przeznaczonej dla 7-10 latków),
      2. seria "Felix, Net i Nika" tego samego autora (dla trochę starszych dzieci),
      3. "Jerzy i Wielki Wybuch" Lucy i Stephena Hawkingów (tak, to ten Hawking) oraz reszta serii o Jerzym,
      To tak na szybko. Może któraś z nich przypadnie do gustu także Twojej córce. Moje młodsze dzieci (6 i 8 lat) są natomiast zachwycone serią o Findusie i Pettsonie Svena Nordqvista, czyli przygodami staruszka i jego gadającego kota.
    • Gość: mim_maior Re: Ksiazki dla 9 latki IP: *.warmia.mazury.pl 07.05.15, 14:20
      Przypomniały mi się jeszcze "Smoki na zamku Ukruszon" Terrego Pratchetta. Zrobiła furorę wśród moich dzieci.
      • eeela Re: Ksiazki dla 9 latki 07.05.15, 17:42
        To mi przypomina inny tytuł, a mianowicie Beaty Krupskiej "Sceny z życia smoków". To była super książeczka :-) Poza tym nie wymieniono jeszcze "Dzieci z Bullerbyn" Astrid Lindgren, klasyki dziecięcej literatury. W dzieciństwie lubiłam też bardzo "Cudaczka-Wyśmiewaczka" Julii Duszyńskiej, "Bajki dla Ewy" Mieczysławy Buczkówny, wierszowane bajki o Koziołku Matołku i Małpce Fiki-Miki Makuszyńskiego, "Ferdynanda Wspaniałego" Ludwika Jerzego Kerna, no i komiksy Christy o Kajku i Kokoszu. Była jeszcze taka książka "Gelsonimo w Krainie Kłamczuchów" Rodariego Giannego, którą sobie niedawno odświeżyłam i nadal mi się widzi świetna, ale może być trudna do dostania. Lepiej powinno być z inną fajną książką dla dzieci, "Przygody Filonka Bezogonka" Gösty Knutssona. O, i jeszcze "Malutka Czarownica" Otfrieda Preusslera - to była super książka!

Jest też odrębne forum o książkach dla dzieci. Widzę, że tam też zadałaś pytanie i pozostało bez odzewu, ale można je też po prostu poprzeglądać ;-)
        • Gość: aga Re: Ksiazki dla 9 latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.15, 19:28
          Moja córka uwielbia "Zosię z ulicy Kociej"
          • bez_portek Re: Ksiazki dla 9 latki 07.05.15, 21:08
            A może Ania z Zielonego Wzgórza, ale to na pewno znasz :)
            Na półce widzę jeszcze Porwanie Baltazara Gąbki - Stanisława Pagaczewskiego, Małomówny i rodzina Małgorzaty Musierowicz i Nawiedzony dom Joanny Chmielewskiej
            aaaaaaa i Hanna Ożogowska była czytana "Ucho od śledzia" na pewno ale były też inne :)
            "Dziewczyna i chłopak" nie pamiętam kto to napisał
            echhhh szkoda że nie znam dzieci które czytają :) zrobiłabym im długą listę a potem omawiała z nimi te książki :)
            • eeela Re: Ksiazki dla 9 latki 07.05.15, 21:36

> A może Ania z Zielonego Wzgórza, ale to na pewno znasz :)

Miałam napisać już przy Hawkingu, ale zapomniałam. Wątkodawczyni żyje w UK i tam dorasta jej córka. Nie ma potrzeby polecać jej książek, które w oryginale są po angielsku - po co ma dziecko zaczynać od tłumaczeń z języka, w którym czyta?

• Gość: mim_maior Re: Ksiazki dla 9 latki IP: *.warmia.mazury.pl 08.05.15, 08:05
                Może dlatego, że napisała, że jej dziecko lubi czytać po polsku? A wiele tłumaczeń (zwłaszcza starszej literatury) to prawdziwe perełki literackie właśnie ze względu na doskonały przekład?
                • eeela Re: Ksiazki dla 9 latki 08.05.15, 16:10
                  Lekturę autorów anglojęzycznych lepiej jest podsuwac w oryginale, zwłaszcza że dziewczynka dorasta w anglojęzycznym środowisku. Wśród jej koleżanek i kolegów nie znajdzie wielu, którzy rozpoznają w Zgredku Dobby'ego ;-) A po polsku jest wystarczająco wiele literatury dla dzieci, i rodzimej, i innej zagranicznej.
    • paola_k2 Re: Ksiazki dla 9 latki 08.05.15, 22:35
      czytalam i choc sa ksiazk ponadczasowe to chcialabym jej tez kupowac nowosci.
      Ma cala serie Poczytaj mi, mamo, serie o Martynce, Brzechwa dzieciom, sporo wierszy roznych autorow w kilku zbiorach, sporo basni i legend, cala serie Misia Uszatka (to co prawda dla mlodszych dzieci, ale uwielbiam), Dzieci z Bulerbyn itd.
    • mika_p Re: Ksiazki dla 9 latki 22.05.15, 20:09
      seria "Magiczne drzewo" Maleszki
    • mamalgosia Re: Ksiazki dla 9 latki 25.05.15, 08:14
      Kroniki Archeo
      lubimyczytac.pl/cykl/880/kroniki-archeo
    • mid.week Re: Ksiazki dla 9 latki 29.05.15, 15:46
      Moja 9latka czyta własnie Małą Ninę
      lubimyczytac.pl/ksiazka/257271/mala-nina
      Wcześniej wchłonęła dwie ksiązki M.Witkiewicz
      lubimyczytac.pl/ksiazka/204011/lilka-i-spolka
      lubimyczytac.pl/ksiazka/226663/lilka-i-wielka-afera
      • kati_74 Re: Ksiazki dla 9 latki 17.06.15, 12:07
        seria "Hania Humorek"
        seria "Merry Poppins"
        "Pięcioro dzieci i coś"
        "Feniks i dywan"
        • kati_74 Re: Ksiazki dla 9 latki 17.06.15, 12:09
          "Pippi Pończoszanka" Lindgren Astrid
    • Gość: Alejka Re: Ksiazki dla 9 latki IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.15, 15:26
      Może Władca Piasków? Ja co prawda mam 15 lat, ale myślę, że powinna jej się spodobać :)
      • Gość: Kiziak002 Re: Ksiazki dla 9 latki IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.15, 14:08
        Też myślę, że Władca Piasków się spodoba - wciąga i mimo dużej ilości stron bardzo szybko się czyta.
        • miraflores5 Re: Ksiazki dla 9 latki 03.07.15, 22:55
          Może cosik z Lindgren: "Bracia Lwie Serce", "Mio mój Mio", "Dzieci z Bullerbyn"
          Tolkien-"Hobbit"
          Jaworczakowej"Oto jest Kasia"
          Burnett:"Tajemniczy Ogród", "Mała Księżniczka"
          Lewis-"Opowieści z Narnii"
          Collodi "Pinokio"

Nie wiem, dla jakiego przedziału wiekowego czyta książki Twoja córka, ale z tego co tu widziałam są to utwory skierowane+\- do jej grupy wiekowej. Podałam więc ww. klasykę. Nie wiem co teraz jest na topie wśród 9-latek bo nie mam dzieci, ale dużo się nasłuchałam o tej Hani Humorek, a wczoraj w księgarni widziałam tę Małą Ninę-na pierwszy rzut oka wydaje się ciekawa. . Moi koledzy mają z kolei 8-latkę, której spektrum czytelniczych zainteresowań jest b. szerokie jak na ten wiek- ma np. całą serię wspomnianej "Narnii", a ostatnio czytała "Niebo istnieje naprawdę"-poważnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka