teane 19.11.15, 14:59 Szukam czegoś obyczajowego gdzie akcja dzieje się w czasach niewolnictwa. Jestem pod wrażeniem książki "czarne skrzydła" i chciałaby cos w podobnym guście przeczytać. Polecicie cos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0mirka2 Re: książki z niewolnictwem w tle 20.11.15, 18:41 Bardzo polecam moją ulubioną "Korzenie" - Alex Haley, poza tym "Zniewolony: 12 Years a Slave" - Solomon Northup, "Amistad" - David Pesci, "Odruch serca" - Toni Morrison, "Dom na wzgórzu" - Erskine Caldwell, "Północ i Południe" - John Jakes. Nie wspominam o "Chacie wuja Toma", bo na pewno czytałaś. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: książki z niewolnictwem w tle 22.11.15, 10:07 Ale tu już czarni są "wolni". Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: książki z niewolnictwem w tle 23.11.15, 10:58 czyli niewolnictwo jest "w tle":) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: książki z niewolnictwem w tle 23.11.15, 11:03 Sama poleciłabym Służące albo Suchą sierpniową trawę, czy Smażone zielone pomidory, ale: > Szukam czegoś obyczajowego gdzie akcja dzieje się w czasach niewolnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: książki z niewolnictwem w tle 23.11.15, 12:54 a, najwyraźniej ustosunkowałam się do tytułu, a nie do treści wątku. W takim razie cofam polecenie. Nie czytajcie tej książki:) Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: książki z niewolnictwem w tle 23.11.15, 12:10 No przecież "Przeminęło z wiatrem" oczywiście! Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: książki z niewolnictwem w tle 23.11.15, 12:56 to mi się bardzo podobało: Odpowiedz Link Zgłoś
teane Re: książki z niewolnictwem w tle 24.11.15, 16:03 Sekretne życie pszczół też czytałam, zapomniała o nim :D też mi sie bardzo podobało. Muszę zobaczyć co jeszcze z poleconych książek będzie u mnie w bibliotece. Kilka tytułów czytałam, ale nie wszystkie. Na "Służące" na pewno się przyczaję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: książki z niewolnictwem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.16, 00:17 'Niewolnica Isaura' Odpowiedz Link Zgłoś
literaturasautee Re: książki z niewolnictwem w tle 30.05.16, 22:01 Cała Toni Morrison, ze szczególnym wskazaniem na "Umiłowaną" Odpowiedz Link Zgłoś
odczepcie_sie Re: książki z niewolnictwem w tle 03.06.16, 14:27 "Przeminęło z wiatrem" to pierwsze, co w ogóle przychodzi do głowy, zwłaszcza jeśli niewolnictwo nie ma być na pierwszym planie, ale właśnie "w tle". Bądź co bądź można tu u postaci zobaczyć bardzo różne podejście do problemu niewolnictwa jak i do samych niewolników oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś