Dodaj do ulubionych

Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta przeczyta

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.04, 02:04
Uwielbiam czytac ale juz nie wiem co wybrac. Lubie ksiazki psychologiczne,
dzienniki i pamietniki (moze byc fikcja) oraz ksiazki obyczajowe jednak te
bardziej ambitne (NIE w typie Damiel Steel!)
Z gory dziekuje
Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • dilerka.asiulka Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze 25.09.04, 12:48
      nie wiem czy Ci sie to spodoba, ale mnie bardzo zachwyciła proza
      iberoamerykańska.moje ulubione tytuły to; "Sto lat samotności" G.G
      Marqueza,"Gra w klasy" J.Cortazara.I jeszcze ciekawostka: Marquez dostała
      Nagrode Nobla wiec warto czytać jego książki.
      Życze przyjemnej lektury.
      Asiulka
      • Gość: magda Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 22:38
        dołączam się do stu lat samotności-porywająca
        • Gość: boguś Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: 62.87.136.* 26.09.04, 11:12
          Właśnie zacząłem czytać.
          Dzięki
      • Gość: Kate22 Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.bts.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:30
        A ja zawsze myślałam ze Marquez to on:P :)
    • Gość: homo- Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 13:37
      Mały Książe
    • amelka72 Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze 25.09.04, 18:01
      "Skafander i motyl" Jean Dominique Bauby
      Bardzo dobra ksiazka naprawde warto przeczytac
    • Gość: boguś Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: 62.87.136.* 25.09.04, 21:41
      "Alchemik" Paulo Coelho
    • Gość: katie Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.inter / *.inter-c.pl 25.09.04, 22:01
      "Sprzedane"Zany Muhsen
    • yanga Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze 25.09.04, 22:59
      Właśnie w wydawnictwie Bellona ukazała się "Legionistka" Susan Travers i Wendy
      Holden. To są wspomnienia kobiety, która od pierwszego do ostatniego dnia II
      wojny była w szeregach Wolnej Francji, pracując jako pielęgniarka, a później
      jako osobisty kierowca generała Koeniga (późniejszego ministra obrony Francji).
      Przeżyła z nim wielki romans i w przeciwieństwie do innych osób w podobnej
      sytuacji, nie trąbiła o tym na prawo i lewo, zgarniając pieniądze za wywiady.
      Zdecydowała się mówić dopiero po śmierci ostatniej z zainteresowanych osób,
      kiedy jako ponad dziewięćdziesięcioletnia staruszka dożywała swych dni w domu
      opieki. A Wendy Holden opisała to wszystko tak, że niejedna łza popłynie przy
      tej lekturze...
      • lostdog Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze 25.09.04, 23:41
        a może np. "życie pi", albo milan kundera?
        • Gość: Venus Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.vc.shawcable.net 26.09.04, 01:29
          Na pewno warto przeczytac ksiazki Barbary Kingsolver.
          Venus
        • tuti pkt dla Zycie Pi 26.09.04, 11:01
          a dla relaksu krociotka, ale przefajne;) Amelie Nothomb - Metafizyka tuby :)
          • marghe_72 Re: pkt dla Zycie Pi 27.09.04, 16:41
            raczej .. rur:)
    • Gość: dium "Król szczurów" Jamesa Clavella IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 26.09.04, 10:44
      • yanga Re: "Król szczurów" Jamesa Clavella 26.09.04, 12:06
        A potem wszystkie inne książki Clavella.
    • Gość: theli Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.arkada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:34
      "Bracia Karamazow" Dostojewskiego. Lektura obowiązkowa.
    • Gość: Karolcia Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.acn.waw.pl 27.09.04, 17:58
      Polecam "Półbrata" Christensena, naprawde warto!
      Poza tym - osobiscie polecam cala tworczosc Bruno Schulza, Bohumila Hrabala i
      Borgesa.
      • trond Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze 27.09.04, 20:18
        jeżeli lubisz nie tylko treść,ale również klimat-polecam powieść "płacz
        myśliwego" .napisał ją jack higgins.do tej pory deszcz kapie mi za kołnierz po
        tej lekturze-a czytałem dziesięć lat temu.
        jeżeli dasz się namówić na cykl 5 tomów powieści autorstwa krystyny
        nepomuckiej: "małżeństwo niedoskonałe,"rozwód niedoskonały","samotność
        niedoskonała","miłość niedoskonała","kochanek doskonały","starość doskonała"-
        nie tylko będziesz jak najdalej od p.danielle stael,ale ubawisz się,naczytasz i
        nie stracisz czasu
        cóż-jeśli Ci się spodoba-adres znasz-możesz powiedzieć,czy ci się podobały
        lekturki
        p.s.poezja: tadeusz pióro-wiersze okolicznościowe
        • Gość: mentor Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.CNet2.Gawex.PL 27.09.04, 21:17
          Ja polecam AUTO DA FE Eliasa Canettiego. A dlaczego, zobaczysz sama.
          • Gość: mentor Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.CNet2.Gawex.PL 27.09.04, 21:22
            A może jeszcze MARTWA NATURA Z WĘDZIDŁEM W TLE Zbigniewa Herberta?
    • Gość: Mateusze Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 21:40
      Za wartościowe uważam te ktore czytalem, ostatnio wwszystkie pozycjie
      Coelho, "Oskar i Pani róża, Pan Ibrachim..., Trzech panów w łłódce... Imie
      róży, - mnogo jest książek które wypadało by jescze przeczytać, ale na w/w
      daję gwarancję... powodzonka
    • Gość: xsia Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.04, 23:37
      "Sto lat samotności" G.G. Marquez
      "Egipcjanin Sinuhe" Mika Waltari
      "Maja" Jostein Gaarder
      • Gość: assal Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.04, 18:39
        Przepraszam, o czym jest "Egipcjanin Sinuhe"??
        • Gość: minutka_k Egipcjanin sinuhe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 21:32
          www.biblionetka.pl/ks.asp?id=330
    • dodwig2 Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze 29.09.04, 08:55
      Jeżeli lubisz pamiętniki to polecam Ci "Listy niewysłane" Anny Branickiej
      Wolskiej - są tu przedstawiane tuż powojenne losy Branickich, Radziwiłów i
      Lubomirskich
    • korzenb Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze 29.09.04, 10:28
      Jeśli nie czytałaś jeszcze Stu lat samotności Marqueza gorąco polecam!
      niesamowity klimat!!
      • Gość: kina Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 13:34
        Sto lat samotności??nie jestem obeznana w treści może ktos mi chociaż tyci
        przybliży treść...dośc znana bo wiele osób o niej pisze,a ja tylko ze słuchu
        wiem ,że takowa książka istnieje...
        • Gość: sa Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 00:30
          www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=285758&ret=wys61313387
          • agulka04 Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze 30.09.04, 12:01
            Moja lista najlepszych książek: Endo -"Głęboka rzeka", Brown -"Zazdrość", Jacek
            Kaczmarski -"Plaża dla psów", Biernasz-"Sponsor i jego autor", Cortazar-
            "Wielkie wygrane", Nichols-"Czarodziej samotności"
        • Gość: xsia Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 21:40
          Kina! STO LAT SAMOTNOŚCI - Krótkie streszczenie,a właściwie recenzja dla
          ciebie: jest to saga rodu Buendia prześladowanego plagą kazirodztwa utrzymana w
          konwencji realizmu magicznego...ma swój klimat i naprawde porywa, chociaż nie
          zaprzeczam,że można się pogubić w imionach ;) Powinnaś przeczytać, a sama
          wyrobisz sobie zdanie na temat tej książki i może na niej nie poprzestaniesz
          (równie gorąco polecam "Miłość w czasach zarazy" także Marqueza)! POzdROwiENia!!!
    • elfhelm Miasto ślepców - Saramago 30.09.04, 01:46
      Paragraf 22 - Hellera

Z kolekcji GW - Sztukmistrz z Lublina - rewelacja
    • Gość: iwa Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.it-net.pl 01.10.04, 23:14
      "Serce w ogniu" Nicolasa Evansa, świetna od początku do końca. Bardzo mądra
      historia o miłości, lojalności i honorze w obliczu żywiołu oraz ludzkiego
      cierpienia. Polecam, tylko nie zaczynajcie jej czytać wieczorem, jak musicie
      rano wstać.Strasznie wciąga. Pozdrawiam.
    • zlakobieta Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze 10.10.04, 11:00
      "Czekając na barbarzyńców" J.M.Coetzee Właśnie przeczytałam, chociaż leżała na
      półce prawie rok. Niezwykle klimatyczna i skłaniająca do refleksji książka.
      Koniecznie trzeba ją przeczytać.
      "Mag" Johna Fowles'a. Tę pozycję przeczytałam parę razy, bo po pierwszym nie
      wszystko było dla mnie jasne (jestem misiem o bardzo małym rozumku, jak się
      okazuje ;) Fenomen polega na tym, że kolejne czytania wcale nie są nudniejsze
      od pierwszego. Za każdym razem odkrywałam jakieś nowe konteksty.
      Jest jeszcze sporo innych oczywiście ale te jakoś tak mi pierwsze przyszły do
      głowy.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Oliwka Re: Poleccie mi jakas ksiazke naprawde warta prze IP: *.gdynia.mm.pl 02.11.04, 21:24
      A.Roy Bog rzeczy malych Mocna, a zarazem finezyjna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka