Dodaj do ulubionych

Co czytacie ? Maj

01.05.16, 16:20
Kwiecień biedak nie doczekał się wątku więc otrzyma go maj :)

Ja z różnych przyczyn dość długo wałkuję "Czasomierze" Davida Mitchella.
I nie wiem, co potem, tyle dobra na czytniku czeka...
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Ja nieustannie, 01.05.16, 21:44
      Prousta robię.
      • monika.libra36 Re: Ja nieustannie, 04.05.16, 17:35
        "W poszukiwaniu straconego czasu" ???
    • angazetka Re: Co czytacie ? Maj 02.05.16, 13:17
      Pod koniec maja jadę do Londynu, więc sięgnęłam po książkę o Wielkiej Brytanii, "Zapiski z Małej Wyspy". Na szczęście większość już za mną, bo autor-reportażysta jest najbardziej wkurzającą, marudną i niezadowoloną ze wszystkiego kreacją literacką, z jaką miałam (nie)przyjemność w ostatniej pięciolatce.
      • mimatu Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 13:01
        Ja uwielbiam czytać Brysona wędrującego po świecie. Szczególnie "Śniadanie z kangurami" - wyprawa do Australii i "Piknik z niedźwiedziami" - gdzie autor zabrał się za pokonanie Szlaku Apallachów. Przezabawny, ciekawski i nieco upierdliwy gość. A do tego profesor posiadający ogromną wiedzę. Szkoda, że w Polsce mało popularny.
        • angazetka Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 14:10
          W werrsji brytyjskiej widzę wyłącznie upierdliwość i niechęć do ludzi.
      • 0mirka2 Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 16:25
        "Zapiski z małej wyspy" to jedna z gorszych jego książek. Bardzo dobre są te, które wymieniła mimatu i Zapiski z wielkiego kraju, a jeszcze lepsze "Krótka historia prawie wszystkiego" i "W domu: Krótka historia rzeczy codziennego użytku". :)
        • mimatu Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 00:54
          "W domu" tak mi się podobała, że połowę czytałam na głos swojemu partnerowi. Co prawda dużo mniej typowej narracji Brysona (więc angazetka powinna być zadowolona), za to prawdziwa skarbnica ciekawostek. I tak pięknie wydana!
    • vichta Re: Co czytacie ? Maj 03.05.16, 00:01
      Kolor purpury - Alice Walker
      Ostatnio jakaś marudna jestem. Zaczynam książki i po kilku stronach odkładam, bo mnie nudzą https://www.phatmass.com/phorum/uploads/default_idontknow.gif
      Może mi przejdzie...
    • literaturasautee Re: Co czytacie ? Maj 03.05.16, 17:17
      Przez większą część kwietnia czytałem Królestwo Carrere, a teraz zabrałem się za "Dziewczynę z zespołu" Kim Gordon.
    • matti_hautameki Re: Co czytacie ? Maj 03.05.16, 19:23
      "Małe życie" Hanyi Yanagihary
      • staua Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 16:23
        I jak? Zastanawiam się, czy przeczytać.
        • handzia.kaziukowa Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 19:08
          Ja też jestem ciekawa.
          • matti_hautameki Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 21:30
            Przeczytałem na razie ok. 20%.
            Może nie jest to książka aż tak wybitna jak o niej piszą, ale dobrze mi się ją czyta. Bohaterowie ciekawi, momentami denerwujący, choć to chyba dlatego, że przypominają mi samego siebie ;) Zdążyłem się już z nimi zżyć i wiem, że jak ją skończę to będzie mi ich brakowało. Opiszę wrażenia jak przeczytam całość, na razie zapowiada się dobrze.
    • chiara76 "Miód na serce". Sarah-Kate Lynch. nt 04.05.16, 09:17

• tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 10:39
      Skończyłam "Światło, ktorego nie widać" i - niestety - jak dla mnie duże rozczarowanie . Zmęczyła mnie ta książka . Teraz czytam "Afgańską perłę" Hashimi.
      • mimatu Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 13:04
        Też byłam rozczarowana "Światłem", niby Pulitzer, niby wszędzie ochy i achy, ale do mnie nie trafia. Myślę, że my Polacy jesteśmy oczytani w literaturze wojennej i byle powieść (tak naprawdę dla młodzieży) nie robi na nas takiego wrażenia. Za to czyta się lekko.
        • tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 13:24
          No właśnie, zabrakło mi emocji i wzruszeń . Na pewno na pochwałę zasługuje język, ale niestety książka trafiła na półkę "przeczytałam - zapomniałam ", a szkoda, bo oczekiwania miałam ogromne :(
      • staua Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 16:21
        Tak, mnie " Światło" też trochę rozczarowało. Czytało się dobrze, ważne tematy, klimatyczne miejscami, ale czegoś zabrakło, żeby zapamiętac tę książkę na zawsze.
        A właśnie skończyłam trzy inne, o wiele bardziej zapadające w pamięć: Ann Packer "The Children's Crusade" i - lepszy "The Dive from Clausen's Pier", oraz rewelacyjną Lauren Groff "Fates and Furies". Polecam zwłaszcza tę ostatnią.
        • chiara76 Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 06:34
          statuo, o, to ciekawe co Piszesz o "Fates and Furies". Czytałam kompletnie skrajne opinie o tej książce a mam ją na czytniku i zastanawiam się, kiedy ją przeczytać. Czyli Ty polecasz...
          • staua Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 17:43
            Tak. Uważam, że daje świetny obraz tego, co dzieje się w wielu małżeństwach (tutaj przerysowany, żeby było ciekawiej, ale w zwykłych małżeństwach pewnie jest podobnie).
            • chiara76 Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 18:39
              Dziękuję za odpowiedź ;)
          • mimatu Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 00:51
            Też polecam. Naprawdę dobra powieść.
            • tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 10:40
              A jest polskie tłumaczenie tej ksiazki ?
              • mimatu Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 15:17
                'Fatum i furie" L. Groff
                • tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 17:50
                  Dziękuję. Rozejrzę się za tą książką.
                  • tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 18:11
                    Zamówione ;)
    • mimatu Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 13:06
      Ja się zabrałam za coś, po co normalnie nigdy bym nie sięgnęła, ale dziwnym trafem znalazło się u mnie w domu - Top Gear od środka. Wspomnienia scenarzysty z kilkunastu lat pracy na planie Top Gear. Muszę przyznać, że bawię się świetnie!
    • staua Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 16:17
      Najnowszy Robert Galbraith - Cormoran Strike "Career of Evil". Bardzo lubię tę serię.
    • angazetka Karaluchy 05.05.16, 11:05
      Uff. Bryson już za mną, teraz czas na trochę przyjemności, czyli "Karaluchy" Nesbo.
    • 0mirka2 Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 16:35
      Rzadko mi się to już zdarza, ale jednak jeszcze czasami daję się nabrać na ochy i achy na Lc i różnych blogach... I tak właśnie wpadłam w lekturę "Kiedyś byliśmy braćmi" Ronalda H. Balsona. Jestem w połowie i myślę, że skończę, ale naiwne to bardzo.
    • staua Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 19:07
      Przeczytalam Galbraitha (bez przerw, nie moglam się oderwać) i teraz Joyce Carol Oates "Carthage"
    • vichta Re: Co czytacie ? Maj 07.05.16, 18:27
      Mój pan i władca - Tehmina Durrani
    • kwiat-jabloni Re: Co czytacie ? Maj 11.05.16, 02:14
      Ja ostatnio "przerabiam" serię fantasy "Koło Czasu" Roberta Jordana. Jestem w trakcie lektury tomu ósmego, czyli "Ścieżki Sztyletów". Przyznam, że gustuję we wszelkiego rodzaju fantasy i science fiction :) Polecam gorąco wymieniony cykl książkowy.
    • 0mirka2 Re: Co czytacie ? Maj 11.05.16, 07:25
      Delektuję się "Ruchomymi obrazkami" Pratchetta. :)
    • tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 14.05.16, 17:01
      Najszczęśliwsza dziewczyna na świecie - Jessica Knoll
      • chiara76 Re: Co czytacie ? Maj 14.05.16, 17:22
        tydo, i jak Twoje wrażenia?
        • tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 14.05.16, 18:49
          Chiaro, na razie przeczytałam ok 100 stron. Bałam się tej- jak pisano na blogach - poszatkowanej , chaotycznej narracji, ale nie czyta się źle. Ponoć ksiazka ma się rozkręcić , na co czekam. Dam znać , jak wrażenia, jak przeczytam całość :)
          • tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 18.05.16, 10:49
            Skończyłam , Chiaro , Najszczęśliwszą dziewczynę na świecie. Powiem tak: narracja faktycznie nie zachwyca, ale temat wstrząsa . Mam wrażenie, ze byłabym zachwycona tą ksiązką w liceum, aczkolwiek uważam debiut Knoll za naprawdę udany i absolutnie nie żałuję, że go przeczytałam . Gotowy scenariusz na film, na ktory na pewno pójdę .
    • 0mirka2 Re: Co czytacie ? Maj 15.05.16, 10:48
      Wczoraj zaczęłam "Drood" Dana Simmonsa. Smaczny kąsek. :)
      • tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 15.05.16, 14:06
        Ooo, daj koniecznie znać, jak wrażenia. Byłam zachwycona "Terrorem" tego autora, była to moja książka roku 2015. Drood czeka na półce , ale słyszałam tak skrajne opinie o tej książce, że nie wiem , czego się spodziewać, a i gabaryty trochę przerażają ...
    • batman_loveya Re: Co czytacie ? Maj 16.05.16, 11:27
      ja właśnie zaczęłam "uległość" houellebecqa, ktoś z Was miał tę książkę w ręku?
      • angazetka Re: Co czytacie ? Maj 16.05.16, 13:20
        Unikam dziada jak zarazy ;)
        • morgen_stern Re: Co czytacie ? Maj 27.05.16, 15:37
          hahah to tak jak ja :) odpychający typ.
      • literaturasautee Re: Co czytacie ? Maj 19.05.16, 21:21
        Jasne. Ważna książka, wywołująca kontrowersje, jak zwykle u Houellebecqa miejscami irytująca, a miejscami fascynująca, ale zdecydowanie nie najlepsza w jego dorobku. www.literaturasautee.pl/apokalipsy-nie-bylo-czyli-uleglosc-michela-houellebecqa/
    • ziombis Re: Co czytacie ? Maj 17.05.16, 12:30
      Czytam "Furie Hitlera" i każdemu, kto się interesuje historią mogę szczerze polecić.
      • miraflores5 Re: Co czytacie ? Maj 17.05.16, 22:18
        Dwie pozycje z serii Na F/Aktach:
        "Inna dusza " Orbitowskiego oraz "I odpuść nam..." Wiśniewskiego
    • literaturasautee Re: Co czytacie ? Maj 19.05.16, 21:24
      W końcu Nieśmiertelność Kundery - jedna z najlepszych jego książek.
    • tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 20.05.16, 22:03
      Historia pszczół - Maja Lunde
    • sterko Re: Co czytacie ? Maj 23.05.16, 16:43
      Jakie lekkie książki możecie polecić na nadchodzący weekend majowy?
      • vichta Re: Co czytacie ? Maj 23.05.16, 19:55
        Ebooki. Nic nie ważą. Mam zawsze przy sobie kilkadziesiąt tytułów ;)
        A tak poważnie, to jest tu sporo wątków na ten temat. Proponuję skorzystać z wyszukiwarki, bo w tym wątku piszemy o czymś innym.
    • macedonia35 Re: Co czytacie ? Maj 25.05.16, 20:41
      Ja w klimacie wiosenno-letnim: Historia pszczół :)
    • chiara76 "Historia zaginionej dziewczynki". Elena Ferrante. 26.05.16, 10:11
      Kończę neapolitański cykl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka