chiara76 01.05.16, 16:20 Kwiecień biedak nie doczekał się wątku więc otrzyma go maj :) Ja z różnych przyczyn dość długo wałkuję "Czasomierze" Davida Mitchella. I nie wiem, co potem, tyle dobra na czytniku czeka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.libra36 Re: Ja nieustannie, 04.05.16, 17:35 "W poszukiwaniu straconego czasu" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co czytacie ? Maj 02.05.16, 13:17 Pod koniec maja jadę do Londynu, więc sięgnęłam po książkę o Wielkiej Brytanii, "Zapiski z Małej Wyspy". Na szczęście większość już za mną, bo autor-reportażysta jest najbardziej wkurzającą, marudną i niezadowoloną ze wszystkiego kreacją literacką, z jaką miałam (nie)przyjemność w ostatniej pięciolatce. Odpowiedz Link Zgłoś
mimatu Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 13:01 Ja uwielbiam czytać Brysona wędrującego po świecie. Szczególnie "Śniadanie z kangurami" - wyprawa do Australii i "Piknik z niedźwiedziami" - gdzie autor zabrał się za pokonanie Szlaku Apallachów. Przezabawny, ciekawski i nieco upierdliwy gość. A do tego profesor posiadający ogromną wiedzę. Szkoda, że w Polsce mało popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 14:10 W werrsji brytyjskiej widzę wyłącznie upierdliwość i niechęć do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
0mirka2 Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 16:25 "Zapiski z małej wyspy" to jedna z gorszych jego książek. Bardzo dobre są te, które wymieniła mimatu i Zapiski z wielkiego kraju, a jeszcze lepsze "Krótka historia prawie wszystkiego" i "W domu: Krótka historia rzeczy codziennego użytku". :) Odpowiedz Link Zgłoś
mimatu Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 00:54 "W domu" tak mi się podobała, że połowę czytałam na głos swojemu partnerowi. Co prawda dużo mniej typowej narracji Brysona (więc angazetka powinna być zadowolona), za to prawdziwa skarbnica ciekawostek. I tak pięknie wydana! Odpowiedz Link Zgłoś
vichta Re: Co czytacie ? Maj 03.05.16, 00:01 Kolor purpury - Alice Walker Ostatnio jakaś marudna jestem. Zaczynam książki i po kilku stronach odkładam, bo mnie nudzą Może mi przejdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
literaturasautee Re: Co czytacie ? Maj 03.05.16, 17:17 Przez większą część kwietnia czytałem Królestwo Carrere, a teraz zabrałem się za "Dziewczynę z zespołu" Kim Gordon. Odpowiedz Link Zgłoś
matti_hautameki Re: Co czytacie ? Maj 03.05.16, 19:23 "Małe życie" Hanyi Yanagihary Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 16:23 I jak? Zastanawiam się, czy przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
matti_hautameki Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 21:30 Przeczytałem na razie ok. 20%. Może nie jest to książka aż tak wybitna jak o niej piszą, ale dobrze mi się ją czyta. Bohaterowie ciekawi, momentami denerwujący, choć to chyba dlatego, że przypominają mi samego siebie ;) Zdążyłem się już z nimi zżyć i wiem, że jak ją skończę to będzie mi ich brakowało. Opiszę wrażenia jak przeczytam całość, na razie zapowiada się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 10:39 Skończyłam "Światło, ktorego nie widać" i - niestety - jak dla mnie duże rozczarowanie . Zmęczyła mnie ta książka . Teraz czytam "Afgańską perłę" Hashimi. Odpowiedz Link Zgłoś
mimatu Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 13:04 Też byłam rozczarowana "Światłem", niby Pulitzer, niby wszędzie ochy i achy, ale do mnie nie trafia. Myślę, że my Polacy jesteśmy oczytani w literaturze wojennej i byle powieść (tak naprawdę dla młodzieży) nie robi na nas takiego wrażenia. Za to czyta się lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 13:24 No właśnie, zabrakło mi emocji i wzruszeń . Na pewno na pochwałę zasługuje język, ale niestety książka trafiła na półkę "przeczytałam - zapomniałam ", a szkoda, bo oczekiwania miałam ogromne :( Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 16:21 Tak, mnie " Światło" też trochę rozczarowało. Czytało się dobrze, ważne tematy, klimatyczne miejscami, ale czegoś zabrakło, żeby zapamiętac tę książkę na zawsze. A właśnie skończyłam trzy inne, o wiele bardziej zapadające w pamięć: Ann Packer "The Children's Crusade" i - lepszy "The Dive from Clausen's Pier", oraz rewelacyjną Lauren Groff "Fates and Furies". Polecam zwłaszcza tę ostatnią. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 06:34 statuo, o, to ciekawe co Piszesz o "Fates and Furies". Czytałam kompletnie skrajne opinie o tej książce a mam ją na czytniku i zastanawiam się, kiedy ją przeczytać. Czyli Ty polecasz... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 17:43 Tak. Uważam, że daje świetny obraz tego, co dzieje się w wielu małżeństwach (tutaj przerysowany, żeby było ciekawiej, ale w zwykłych małżeństwach pewnie jest podobnie). Odpowiedz Link Zgłoś
mimatu Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 00:51 Też polecam. Naprawdę dobra powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 10:40 A jest polskie tłumaczenie tej ksiazki ? Odpowiedz Link Zgłoś
tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 06.05.16, 17:50 Dziękuję. Rozejrzę się za tą książką. Odpowiedz Link Zgłoś
mimatu Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 13:06 Ja się zabrałam za coś, po co normalnie nigdy bym nie sięgnęła, ale dziwnym trafem znalazło się u mnie w domu - Top Gear od środka. Wspomnienia scenarzysty z kilkunastu lat pracy na planie Top Gear. Muszę przyznać, że bawię się świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytacie ? Maj 04.05.16, 16:17 Najnowszy Robert Galbraith - Cormoran Strike "Career of Evil". Bardzo lubię tę serię. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Karaluchy 05.05.16, 11:05 Uff. Bryson już za mną, teraz czas na trochę przyjemności, czyli "Karaluchy" Nesbo. Odpowiedz Link Zgłoś
0mirka2 Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 16:35 Rzadko mi się to już zdarza, ale jednak jeszcze czasami daję się nabrać na ochy i achy na Lc i różnych blogach... I tak właśnie wpadłam w lekturę "Kiedyś byliśmy braćmi" Ronalda H. Balsona. Jestem w połowie i myślę, że skończę, ale naiwne to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytacie ? Maj 05.05.16, 19:07 Przeczytalam Galbraitha (bez przerw, nie moglam się oderwać) i teraz Joyce Carol Oates "Carthage" Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat-jabloni Re: Co czytacie ? Maj 11.05.16, 02:14 Ja ostatnio "przerabiam" serię fantasy "Koło Czasu" Roberta Jordana. Jestem w trakcie lektury tomu ósmego, czyli "Ścieżki Sztyletów". Przyznam, że gustuję we wszelkiego rodzaju fantasy i science fiction :) Polecam gorąco wymieniony cykl książkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
0mirka2 Re: Co czytacie ? Maj 11.05.16, 07:25 Delektuję się "Ruchomymi obrazkami" Pratchetta. :) Odpowiedz Link Zgłoś
tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 14.05.16, 17:01 Najszczęśliwsza dziewczyna na świecie - Jessica Knoll Odpowiedz Link Zgłoś
tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 14.05.16, 18:49 Chiaro, na razie przeczytałam ok 100 stron. Bałam się tej- jak pisano na blogach - poszatkowanej , chaotycznej narracji, ale nie czyta się źle. Ponoć ksiazka ma się rozkręcić , na co czekam. Dam znać , jak wrażenia, jak przeczytam całość :) Odpowiedz Link Zgłoś
tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 18.05.16, 10:49 Skończyłam , Chiaro , Najszczęśliwszą dziewczynę na świecie. Powiem tak: narracja faktycznie nie zachwyca, ale temat wstrząsa . Mam wrażenie, ze byłabym zachwycona tą ksiązką w liceum, aczkolwiek uważam debiut Knoll za naprawdę udany i absolutnie nie żałuję, że go przeczytałam . Gotowy scenariusz na film, na ktory na pewno pójdę . Odpowiedz Link Zgłoś
0mirka2 Re: Co czytacie ? Maj 15.05.16, 10:48 Wczoraj zaczęłam "Drood" Dana Simmonsa. Smaczny kąsek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
tyda1212 Re: Co czytacie ? Maj 15.05.16, 14:06 Ooo, daj koniecznie znać, jak wrażenia. Byłam zachwycona "Terrorem" tego autora, była to moja książka roku 2015. Drood czeka na półce , ale słyszałam tak skrajne opinie o tej książce, że nie wiem , czego się spodziewać, a i gabaryty trochę przerażają ... Odpowiedz Link Zgłoś
batman_loveya Re: Co czytacie ? Maj 16.05.16, 11:27 ja właśnie zaczęłam "uległość" houellebecqa, ktoś z Was miał tę książkę w ręku? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Co czytacie ? Maj 27.05.16, 15:37 hahah to tak jak ja :) odpychający typ. Odpowiedz Link Zgłoś
literaturasautee Re: Co czytacie ? Maj 19.05.16, 21:21 Jasne. Ważna książka, wywołująca kontrowersje, jak zwykle u Houellebecqa miejscami irytująca, a miejscami fascynująca, ale zdecydowanie nie najlepsza w jego dorobku. www.literaturasautee.pl/apokalipsy-nie-bylo-czyli-uleglosc-michela-houellebecqa/ Odpowiedz Link Zgłoś
ziombis Re: Co czytacie ? Maj 17.05.16, 12:30 Czytam "Furie Hitlera" i każdemu, kto się interesuje historią mogę szczerze polecić. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Co czytacie ? Maj 17.05.16, 22:18 Dwie pozycje z serii Na F/Aktach: "Inna dusza " Orbitowskiego oraz "I odpuść nam..." Wiśniewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
literaturasautee Re: Co czytacie ? Maj 19.05.16, 21:24 W końcu Nieśmiertelność Kundery - jedna z najlepszych jego książek. Odpowiedz Link Zgłoś
sterko Re: Co czytacie ? Maj 23.05.16, 16:43 Jakie lekkie książki możecie polecić na nadchodzący weekend majowy? Odpowiedz Link Zgłoś
vichta Re: Co czytacie ? Maj 23.05.16, 19:55 Ebooki. Nic nie ważą. Mam zawsze przy sobie kilkadziesiąt tytułów ;) A tak poważnie, to jest tu sporo wątków na ten temat. Proponuję skorzystać z wyszukiwarki, bo w tym wątku piszemy o czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
macedonia35 Re: Co czytacie ? Maj 25.05.16, 20:41 Ja w klimacie wiosenno-letnim: Historia pszczół :) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Historia zaginionej dziewczynki". Elena Ferrante. 26.05.16, 10:11 Kończę neapolitański cykl. Odpowiedz Link Zgłoś