Gość: wypierdek mamuta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:35 Thorgal (ale to komiks), Mikolajki, Kajko i Kokosz (równiez komiks), Anioly i Demony + Kod Leonarda da Vinci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monia Re: Saga o ludziach lodu IP: *.72.90.246.ip.tele2adsl.dk 06.10.04, 11:41 Zgadzam sie : Saga o ludziach lodu !!!!! Juz tyle osob zarazilam saga, ze nie zlicze. Marzy mi sie aby powstal serial na podstawie tej serii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁATKA Ja polecam" Córy życia" IP: 213.25.248.* 06.10.04, 12:53 Skończyłam na 21 tomie, ale nie wiem ile jeszcze do końca. Im dalej tym nudniej, ale początkowe części czyta się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gro Re: Ja polecam" Córy życia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 23:36 AAA coraz nudniej?!Ja czytam 7 tom i juz mam tego dość!A najbardziej mnie w tym irytuje że nic im sie tam nie udaje-spotykają bohaterów same okropne przygody....sama nie wiem po co ja to czytam.... Odpowiedz Link Zgłoś
iza-bel Re: Saga o ludziach lodu 07.10.04, 09:45 Co do Sagi to się zgadzam, fajna seria, ale serial - nie daj Boże. jeszce wyjdzie coś na kształt "Wiedźmina" brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gro Re: Saga o ludziach lodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 23:39 O tak Saga o LL jest po prosty piękna.Ale ja bym nie chciała żeby powstał serial-tylko by mnie tam wszystko irytowało że przecież ja to widziałam inaczej! Albo że ta postać wogóle źle jest dobrana,i jak ona sie zachowuje.Wyobrażasz sobie-wszystko by pewnie wyglądało incaczej niz ty to sobie wyobrażałaś.Dla mnie najlepiej jest tylko to przeczytać.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Saga o ludziach lodu IP: *.proxy.aol.com 06.10.04, 13:20 "Sage o ludziach lodu" wchlonelam pare lat temu, wiem, ze w skandynawii chyba nawet nakrecili serial...Cóz - moze TERAZ POLSKA?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Villemann Re: Saga o ludziach lodu IP: *.acn.waw.pl 08.10.04, 02:53 Niestety (a może Bogu dzięki!!!) nie nakręcili i na razie nie ma w planach... A wszystkich miłośników Sag zapraszam na www.sandemopl.com (także www.margitsandemo.net) - stronę Oficjalnego Polskiego Fanklubu Margit Sandemo - autorki Sagi o Ludziach Lodu, Czarnoksiężnika, Legendy Królestwa Światła i wielu, wielu innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gro Re: Saga o ludziach lodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 23:41 Nie nakręcili serialu bo zabrakło w ostatnim momencie funduszy i zrezygnowali.A ja bym tam nie chciała żadnego serialu bo wszystko by mnie tam wkurzało- wszystko by było inne niz ja sobie wyobrażałam czytając to i by mnie to doprowadzało do białej gorączki.... Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 01.10.04, 20:47 Peter O'Donell - Modesty Blaise - cos chyba z 14 tomów - żeński James Bond, w dodatku przestępca (przestępczyni) która łoi wszystkich facetów w bliskiej i dalekiej okolicy - po polsku wyszły dwa pierwsze tomy... Kryminały z detektywem Robicheaux autorstwa Jamesa Burke - niezłe pierdołkowate fabuły osadzone na amerykańskim południu co spodobać się moga i chandlerowcom i faulknerowcom.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.piotrkow.net.pl 01.10.04, 21:43 a od ilu części danej fabuły zaczyna się serial? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 01.10.04, 22:07 Serial o Myronie Bolitarze. Dotychczas w Polsce ukazały cztery części (niestety, niechronologicznie): "Bez skurpułów" (1), "Krótka piłka" (2), "Jeden fałszywy ruch" (5) i "Najczarniejszy strach" (7). Trzecia, czwarta i szósta część ukażą się u nas, ale później. Harlan Coben napisał też kilka świetnych thrillerów bez Myrona Bolitara w roli głównej ("Nie mów nikomu", "Bez pożegnania", "Jedyna szansa"). W grudniu pojawi się kolejny - "Tylko jedno spojrzenie". Polecam forum Harlan Coben: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20803 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.10.04, 13:07 Pan Samochodzik i ... Zbigniewa Nienackiego Odpowiedz Link Zgłoś
gawronka Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 02.10.04, 16:15 Jeżycjada ofkoz! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wronka Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 20:14 A dla mnie - serial o przygodach Tomka A.Szklarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
duuszek Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 02.10.04, 20:45 Dla mnie od wielu lat Tomek Szklarskiego i Ania z Zielonego Wzgórza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 03.10.04, 03:31 Fajny taki lzejszy watek. myslalam, myslalam, i nic powaznego mi do glowy nie przyszlo :-)) Oprocz ksiazek z dziecinstwa (Ania, Tomek i Winnetou) moge wymienic Wiedzmina oraz braciszka Cadfaela Ellis Peters. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p102 Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.net-serwis.pl 03.10.04, 15:05 "swiat dysku" Odpowiedz Link Zgłoś
iwan_w Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 03.10.04, 15:11 najbardziej ulubiony to ten, który chce się przeczytać, ale nie sposób - czyli W poszukiwaniu straconego czasu i ta ciągła obawa, że kiedy dojdę do końca, uderzę w dno, i to od spodu - bo puentą okaże się być, że straconym był czas poświęcony na czytanie tej kaligrafii snobizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soda Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 13:07 I tu raczysz być w błędzie. Jak wielkim przekonasz się najwcześniej w momencie gdy do tego końca dotrzesz. Pozdrawiam, MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 16:27 przygody Erasta Fandorina napisane przez Borisa Akunina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.p-s-inter.net 03.10.04, 18:47 Świat Dysku Pratchetta no i oczywiście Wierdźmin, o ile to pasuje do określenia serial (bo film nie jest moim ulubionym, of course) Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 03.10.04, 18:52 ..zdecydowanie z zagranicznych angielski 'Ja klaudiusz" na podstawie książek 'ja klaudiusz' i 'klaudiusz i messalina'..a z polskich dwuczęściową serię 'ziemia obiecana'pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: 193.14.171.* 05.10.04, 13:47 Mamy ten sam gust Charlie Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 06.10.04, 22:42 Gość portalu: marta napisał(a): > Mamy ten sam gust Charlie ______ ..znakiem tego - masz świetny gust Marto i pozdrawiam ciepło..8) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasna Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 22:12 1. Świat Dysku 2. Honor D.Webera 3. kiedyś Jeżycjada, dziś odruch wymiotny 3. Ania z Zielonego Wzgórza Odpowiedz Link Zgłoś
pani_dalloway Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 04.10.04, 10:06 Królowie przeklęci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxy lady Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.tkdami.pl 04.10.04, 16:34 Seria Niefortunnych Zdarzeń, niby to dla dzieci, ale bardzo smaczne. No i jeszcze Adrian Mole, od biedy można to uznać za serial :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malmariebe Tylko Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:40 z Zielonego Wzgórza oczywiście!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 04.10.04, 17:16 Kilka :) 1. cykl o Ani z Zielonego Wzgorza 2. Jezycjada 3. Erast Fandorin 4. Dynastia Morlandow Cynthii Harrod -Eagles 5. Mary Poppins 6. powiesci Johna Jakesa 7. Dzieci Ziemi Jean M. Auel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storrada Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:38 czytałam wszystkie te serie - dzisiaj skończyłam 5 tom Dynastii Morlandów - czy ktoś może wie, czy są jeszcze następne? z pozostałych moich ulubionych to 1. Barrajar 2. Honor Harrington 3. Fionawarski Gobelin 4. Ania z Zielonego Wzgórza 5. Dorsaj 6. Świat Dysku 7. Czarodziejski Statek Robina Hobba 8. Ziemiomorze i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niniel Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: 195.205.228.* 06.10.04, 10:54 Tak, Barrayar jest nieziemski, szkoda, że dalej u nas nie wydają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niniel Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: 195.205.228.* 06.10.04, 10:54 Tak, Barrayar jest nieziemski, szkoda, że dalej u nas nie wydają. Ale Robin Hobb to chyba kobieta jest? Odpowiedz Link Zgłoś
nz Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 04.10.04, 17:37 zdecydowanie Cykl o Enderze (gra endera, mowca umarlych, ksenocyd, dzieci umyslu, cien endera, cien hegemona) Crsona Scota Carda pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 17:57 Ania z Zielonego Wzgórza Jeżycjada Grochola (Nigdy z życiu itd) Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_porzadek Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 04.10.04, 17:46 Jakby nie patrzeć to nikt nie przebił i nie przeije Małhorzaty Macierewicz, siostry posła ANtoniego /Antanasa?/ Maciereviciusa (znana także pod nom de guerre <<Musierewicz>>, nazwisko rodowe obojga jest zupełnie inne, co jednak nie należy do rozważać*). Od czasu Gierkowskiej Dekady płodzi ona niesamowicie zajeśmieszne powieścidełka dla młodych panienek, które uczą się z nich wielu pożyczecznych rzeczy np. makowania jajków na WIelkanoc , przyjmowania na Wigilię Romów rumuńskich (lub Białorusinków), jazdy pożyczanymi samochodami, recempcji Chamleta**, śpiewu pieśni masowych. Każdy, nawet półsierota wychwywana przez ojca pijaka nadużywającego etanolu może wiedzież, że w socjalistycznej Polsce może dojść do czegoś wspólną pracą społeczną, na rzeecz szkoły, miasta i terenowego aktywu ZSMP. M. Masierowicz użyła wielu chwytów, któe wyprowadzałny w pole mentorów od literayury spod znaku Ministerstwa Kultury i KC PZPR. Jak można się przpatrzeć, samo nazwisko Borejsza znane w historii literatury polskiej jest często wskzywane w Jerzycjadzie. Sam zaś Ignac Borejsza przypomina z lekka Lwa Rywina, choć był internowany w stanie wojennym za nasłuch syjonistycznych rozgłośni radiowych z pod znaku Pentagonu, Watykanu, Tel Awiwu i posądzany przez bolszewickie jaczejki o powiazania z rewizjonistami bońskimi. Borejszowie z Jerzycjady strzegą tradycynnych cnót obywatelskich, stąd też powieści są dziś atakowane przez rozłamowców, którzy przejęli dużą część majątku narodowego i partii rządzącej, wzbudzając w Polsce niepokoje wzorem swych pobratymcw z Berlina (Love Parade). Jak by nie patrzeć - bohaterowie książek Musierewicz nie paradują w czerwonych skarpetkach***. Nic więc dziwnego, że miliony młodych Polek chcą być takie jak Bebe B., jak Nutria i Nerwus. Dzis jednak bruliony, skrzętnie chowane w ciemnych szubladach peerelu przed rodzicami, koleżankami i konfidentami UB w dobie jawności i globalnej wiochy zastępują czaty, blogi i internetowe fora. Dzis polska nastolatka swój pamiętnik niesie dumnie jak sztandar, jak odkryty pępek - na pohybel reakcji, na powitanie nowych czasów. Nie jest więc przesadą twierdzenie, że wyzwolonym emancypantkom przełomu XX i XXI wieku droge pokazały także - a może przede wszytkim - książki Małgorzay Musierowicz. ------------- * tajna kartoteka obywateli PRL przy Centralnym Archiwum MSW, data archiwizacji 9.08.1984, sygn. teczki MSW/T/81792Ż. ** Przedstawienie Chamleta we wsi Głucha Dolna, spektakl na licencji Socjalistycznej Federacyjnej Republiki JUgosławii, 1988. Akta Teatru Telewizji, Archiwum KRRiTV. *** "Idee Anity Błochowiak a współczesna literatura polska", [w:] "My a kultura". Wydawnictwo Polskiej Odnowy Lewicy, Pabianice 2004, s. 78-79. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 04.10.04, 17:59 Zawsze beda: Bertram Wooster ze sluzacym Jeevesen autorstwa Woodehouse'a, seria o Mateuszku Elviry Lindo. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 04.10.04, 18:00 nowy_porzadek napisała: > Jakby nie patrzeć to nikt nie przebił i nie przeije Małhorzaty Macierewicz, > siostry posła ANtoniego /Antanasa?/ Maciereviciusa (znana także pod nom de > guerre <<Musierewicz>>, nazwisko rodowe obojga jest zupełnie in > ne, co jednak > nie należy do rozważać*). Od czasu Gierkowskiej Dekady płodzi ona niesamowicie > zajeśmieszne powieścidełka dla młodych panienek, które uczą się z nich wielu > pożyczecznych rzeczy np. makowania jajków na WIelkanoc , przyjmowania na > Wigilię Romów rumuńskich (lub Białorusinków), jazdy pożyczanymi samochodami, > recempcji Chamleta**, śpiewu pieśni masowych. Każdy, nawet półsierota > wychwywana przez ojca pijaka nadużywającego etanolu może wiedzież, że w > socjalistycznej Polsce może dojść do czegoś wspólną pracą społeczną, na rzeecz > szkoły, miasta i terenowego aktywu ZSMP. > M. Masierowicz użyła wielu chwytów, któe wyprowadzałny w pole mentorów od > literayury spod znaku Ministerstwa Kultury i KC PZPR. Jak można się przpatrzeć, > > samo nazwisko Borejsza znane w historii literatury polskiej jest często > wskzywane w Jerzycjadzie. Sam zaś Ignac Borejsza przypomina z lekka Lwa Rywina, > > choć był internowany w stanie wojennym za nasłuch syjonistycznych rozgłośni > radiowych z pod znaku Pentagonu, Watykanu, Tel Awiwu i posądzany przez > bolszewickie jaczejki o powiazania z rewizjonistami bońskimi. > Borejszowie z Jerzycjady strzegą tradycynnych cnót obywatelskich, stąd też > powieści są dziś atakowane przez rozłamowców, którzy przejęli dużą część > majątku narodowego i partii rządzącej, wzbudzając w Polsce niepokoje wzorem > swych pobratymcw z Berlina (Love Parade). Jak by nie patrzeć - bohaterowie > książek Musierewicz nie paradują w czerwonych skarpetkach***. > Nic więc dziwnego, że miliony młodych Polek chcą być takie jak Bebe B., jak > Nutria i Nerwus. Dzis jednak bruliony, skrzętnie chowane w ciemnych szubladach > peerelu przed rodzicami, koleżankami i konfidentami UB w dobie jawności i > globalnej wiochy zastępują czaty, blogi i internetowe fora. Dzis polska > nastolatka swój pamiętnik niesie dumnie jak sztandar, jak odkryty pępek - na > pohybel reakcji, na powitanie nowych czasów. Nie jest więc przesadą > twierdzenie, że wyzwolonym emancypantkom przełomu XX i XXI wieku droge pokazały > > także - a może przede wszytkim - książki Małgorzay Musierowicz. > > > ------------- > * tajna kartoteka obywateli PRL przy Centralnym Archiwum MSW, data archiwizacji > > 9.08.1984, sygn. teczki MSW/T/81792Ż. > ** Przedstawienie Chamleta we wsi Głucha Dolna, spektakl na licencji > Socjalistycznej Federacyjnej Republiki JUgosławii, 1988. Akta Teatru Telewizji, > > Archiwum KRRiTV. > *** "Idee Anity Błochowiak a współczesna literatura polska", [w:] "My a > kultura". Wydawnictwo Polskiej Odnowy Lewicy, Pabianice 2004, s. 78-79. To juz bylo cytowane. Nudny sie robisz Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_porzadek Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 05.10.04, 00:44 stella25b napisała: > nowy_porzadek napisała: > > > *** "Idee Anity Błochowiak a współczesna literatura polska", [w:] "My a > > kultura". Wydawnictwo Polskiej Odnowy Lewicy, Pabianice 2004, s. 78-79. > > > > To juz bylo cytowane. Nudny sie robisz Co yło twoim zdaniem cytowane? Powyżej przytoczona książka ukazała się kilka tygodni temu, a jej kolprtaż napotyka na ciągłe trudmości ze strony szermierzy "politycznej poprawności", dla których nie do pomyślenia jest rosnąca popularność grupy skupionej wokół Anity Błochowiak, zresztą jedynej w łonie wpółczesnej lewicy polskiej mogącej wykrzesać z siebie jakiekolwiek siły w porównaniu do impotencji zarówno Millera, jak Janika. Były już przypadki zastraszania, część nakładu zniknęła :jak zawsze "Nieznani sprawcy": Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 05.10.04, 11:33 nowy_porzadek napisała: > stella25b napisała: > > > nowy_porzadek napisała: > > > > > *** "Idee Anity Błochowiak a współczesna literatura polska", [w:] " > My a > > > kultura". Wydawnictwo Polskiej Odnowy Lewicy, Pabianice 2004, s. 78 > -79. > > > > > > > > To juz bylo cytowane. Nudny sie robisz > > Co yło twoim zdaniem cytowane? Powyżej przytoczona książka ukazała się kilka > tygodni temu, a jej kolprtaż napotyka na ciągłe trudmości ze strony > szermierzy "politycznej poprawności", dla których nie do pomyślenia jest > rosnąca popularność grupy skupionej wokół Anity Błochowiak, zresztą jedynej w > łonie wpółczesnej lewicy polskiej mogącej wykrzesać z siebie jakiekolwiek siły > w porównaniu do impotencji zarówno Millera, jak Janika. Były już przypadki > zastraszania, część nakładu zniknęła :jak zawsze "Nieznani sprawcy": W temacie o Jezycjadzie. Nie pamietam dokladnie w ktorym. Mozesz sam sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
owera Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe 06.10.04, 16:54 już pierwsze zdanie jest kretyńskie. Małgosia musierowicz nie ma nic wspólnego z Maciarewiczem. Jes siostrą Stanisława Barańczaka znakomitego poety i fantastycznego tłumacza literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xara Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.res.pl / 82.160.26.* 04.10.04, 18:20 Saga o zbójcy Twarokęsku Anny Brzezińskiej "Mroczna Wieża" Stephena Kinga Adrian Mole Jeżycjada powieści Chmielewskiej o Janeczce i Pawełku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prot Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 21:30 Miminki i Opowiesci z Narnii i jeszcze dziki zachód w wydaniu W.Wernica.. ech, mlodosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaju Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.klc.vectranet.pl 05.10.04, 10:17 przygody Tomka A. Szklarskiego i Pan Samochodzik (ale tylko Z. Nienackiego) - czytalem je wilokrotnie i wciaz czasem do nich wracam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: 195.153.161.* 05.10.04, 13:10 Tez kiedys uwielbialam Tomka Wilmowskiego - pare lat temu wrocilam, zeby zachecic dziecko - i zalamalam sie. Moze nie koszmarek, ale dosc glupie i raczej nudne. Moj syn, czyta po polsku choc mieszka zagranica, nie mogl sie przedrzec nawet przez pierwszych kilka stron - mowie tu o "Tomek na Czarnym Ladzie". Kraina kangurow lepsza, chyba.... A Pan Samochodzik wytrzymal probe czasu dla mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychol Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:19 - Terry Pratchett - Świat Dysku - Elizabeth Haydon - seria Rapsodii (niestety nie znana dobrze w Polsce - na 5 tom czekam od ponad roku) - Ursula Le Giun - Ziemiomorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilu Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:51 nr 1. Wiedźmin ! Wiedźmin ! Wiedźmin ! I jeszcze : Ziemiomorze, Dragonlance, Pan Samochodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornelia Bryant Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:37 1. Ania (jak cudownie, ze ktos jeszcze je czyta): ulubiony tom: "Wymarzony Domek" 2. Mikolajki 3. Pan samochodzik (ale tylko Nienackiego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgorzata Linde Re: Wasze ulubione seriale ksiazkowe IP: 193.14.171.* 05.10.04, 13:54 Pani Kornelio, prosze cytowac jak trzeba "Wymarzony dom Ani". Cykle Ania i Polyanna to moje ukochane ksiazki dziecinstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornelia Bryant Oczywiście Pani Małgorzato IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:46 "Wymarzony Dom Ani", cudowny prawda?? Ale ostatnio zaczęłam czytac Anie w oryginale i zupełnie nie mogę pzryzwyczaic się do oryginalnych imion niektórych bohaterów: Philipa nie Iza Gordon, Dora y Davy zamiast Tola i Tadzio itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgorzata Linde Re: Oczywiście Pani Małgorzato IP: 193.14.171.* 07.10.04, 10:51 Moja czesc (teraz) ukochana to Dolina teczy(ciekawe bo ja kiedys najmniej lubilam)i Rilla ze Zlotego Brzegu.Najpierw probowalam je czytac moim corkom po szwedzku i to byla katastrofa- Zupelnie bez tego uczucia(ta seria wogole tutaj nie jest popularna)- A po polsku wszystkie je kochamy11 Wiec przeklad jest super!! Moja corka ma nawet na imie ANNA- a obie ubostwiaja moment walniecia Gilberta w glowe(tabliczka Ani) za wolanie do niej Marchewka.To sa te momenty!!! Ja lubie jak Rilla nie chce pocalowac syna pastora ktory rusza na wojne bo obiecala to Krzysiowi. A ktory moment TY lubisz najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornelia Bryant Re: Oczywiście Pani Małgorzato IP: 62.72.110.* 11.10.04, 16:44 Jak dla mnie, najwspanialsze sa te fragmenty, w ktorych zamezna juz Ania rozmawia z Gilbertem, zwlaszcza te w ktorych zartuja lub (ten jeden raz) sie kloca. Odpowiedz Link Zgłoś