17.02.17, 08:59
witajcie
Napiszcie mi czy macie czytniki e-book.Ja bardzo zachorowałam na chęć posiadania takiego czytnika ,ale zastanawiam sie czytam i szukam jak sie obsługiwac takim czytnikiem-skąd pobrac fajne książki i najlepiej tanio albo za darmo.Czy taki czytnik jest naprawdę suoer jak mi sie wydaje?
Obserwuj wątek
    • mim_maior Re: e-book 18.02.17, 10:25
      Mam już trzeci czytnik (OnyxBook Afterglow, Inkbook Onyx i PocketBook Touch Lux 3 - jak widać nie jestem w większościowym stronnictwie Amazonowego Kindla :). Jest to świetny sprzęt dla miłośników czytania, całą bibliotekę masz zawsze przy sobie. E-booki są dość tanie w promocjach, rzadko kupuję książkę za więcej niż 20 zł a mimo to mam potężny zapas nowości. Starsze książki są bezpłatnie udostępniane w domenie publicznej (np. na Wolnych Lekturach). Można też płacić abonament Legimi i mieć dostęp do ogromnej wirtualnej biblioteki. Najwięcej informacji o czytnikach i ebookach znajdziesz na blogu Świat Czytników - poradniki dla wybierających sprzęt, codzienny przegląd promocji e-booków itd. Nie ma w polskiej sieci lepszego miejsca w tej branży.
      • stama133 Re: e-book 18.02.17, 11:16
        dziękuję Ci bardzo za odpowiedz..a będę umiała ściągać te książki trochę jakoś boje się .Czytam dużo,myślę ze juz bardzo chce taki czytnik
        • mim_maior Re: e-book 18.02.17, 17:00
          "Ściąganie" książek to po prostu ich kupowanie, a każda księgarnia ebookowa zapewnia nie tylko instrukcję obsługi ale też wsparcie klienta. Można też pożyczać ebooki od znajomych i rodziny. Chomika nie polecam - wypada jednak płacić autorom za ich pracę.
          Technicznie jednak umieszczanie ebooków w czytniku jest równie proste jak umieszczanie innych plików na dysku komputera. Czytnik ma dysk a ebooki to pliki.
          • jeepwdyzlu Re: e-book 19.02.17, 22:59
            Ja polecam Kindla. To światowy standard. Używam paperwhite czyli wersję z podświetleniem. Popatrz na swiatczytnikow.pl/ przy okazji poczytasz o księgarniach, darmowych książkach, technikaliach... Powodzenia!
            Jeep
            • gochalodz Re: e-book 19.02.17, 23:05
              jeepwdyzlu napisał:

> Ja polecam Kindla. To światowy standard. Używam paperwhite czyli wersję z podświetleniem. Popatrz na swiatczytnikow.pl/ przy okazji poczytasz o księgarniach, darmowych książkach, technikaliach... Powodzenia!
              > Jeep
              >
              Czy na Kindle można czytać też eprasę taką zakupioną np. w abonamencie ?
              • jeepwdyzlu Re: e-book 19.02.17, 23:11
                Oczywiście
                swiatczytnikow.pl/polska-prasa-na-czytniki-lista-czasopism-w-epub-lub-mobi/

Sam czytam na kundelku Rzeczpospolitą...
                Jeep
                • gochalodz Re: e-book 03.03.17, 19:05
                  za pomocą eGazety Reader ? Działa tylko na android i ios.
    • Gość: brnXB Re: e-book IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.17, 13:51
      "Czy taki czytnik jest naprawdę suoer jak mi sie wydaje?"

Jest. Co prawda papier lepszy, ale zamiast biegnąć do biblioteki tudzież płacić na allegro po stówę za tytuł z wyczerpanym nakładem - czasem poszukiwane rzeczy można znaleźć w moment na chomiku.
      • olis-tka Re: e-book 23.02.17, 09:49
        No właśnie. Nawet z domu nie musisz wychodzic żeby kupić sobie jakąś nowość wydawniczą czy dawno zapomniana książke, dostępną tylko w bibliotece. To ogromne ułatwienie.
    • mim_maior Re: e-book 21.02.17, 08:26
      Dziś dobre porównanie głównych marek czytników na swiatczytnikow.pl
    • erba Re: e-book 03.03.17, 17:07
      Są super :) Ja mam Kindla z podświetleniem i to jest naprawdę ekstra. Duży plus, że możesz kupić książkę kiedy tylko chcesz, np. byłam za granicą na urlopie, przeczytałam 1. część powieści, która tak mi się spodobała, że JUŻ musiałam mieć kolejną. 10 min i miałam ją na czytniku :) No i sam fakt, że możesz zabrać ze sobą setki książek.
    • mamalgosia Re: e-book 05.03.17, 15:02
      Dla mnie jest to przydatna rzecz tylko na podróże: nie trzeba brać ze sobą mnóstwa książek, czyli jest dużo lżej.
      Ale nie pokochałam czytnika. Zdecydowanie wolę tradycyjne książki.
      • mamalgosia Re: e-book 05.03.17, 15:03
        Co do cen ebooków, to niestety u nas są to ceny podobne jak książki papierowej.
        • gochalodz Re: e-book 05.03.17, 19:52
          mamalgosia napisała:

> Co do cen ebooków, to niestety u nas są to ceny podobne jak książki papierowej.
          >
          >
          nie koniecznie, np zakupiony przeze mnie ebook na woblinku z kodami (newsletter) kupiłam za 15,99zł, a w papierze książka w Empiku prawie 40zł.
          www.empik.com/niemiecki-bekart-lackberg-camilla,prod59650255,ksiazka-p
          woblink.com/e-book,-czarna-owca-niemiecki-bekart-camilla-l-ckberg_-inga-sawicka,12494
          takich przykładów mam więcej
          • mim_maior Re: e-book 06.03.17, 13:57
            Tak, ja też rzadko kupuję coś drożej niż za 20 zł. W popularnych księgarniach ebookowych.
            • kalllka Re: e-book 12.03.17, 11:14
              Nigdy nie przypuszczałam ze e-książki mnie zafascynuja., ale okazało się, ze są po prostu przydatne, jak chusteczka w kieszeni.
              Co prawda czytam od niedawna i -na telefonie,., ale może właśnie dlatego czytam.
              życzliwa dla kieszeni książko /telefoniczna/ dziękuje za mile spędzony czas.

tak na marginesie w/w
              czy w dobie (!) dedykowanych wszystkiemu i wszystkim dni, mamy już dzień e-książki?
    • gregv5 Re: e-book 05.03.17, 17:56
      Mam dwa czytniki, z pierwszego korzystam już trzy lata, drugi kupiłem miesiąc temu. Ten pierwszy, Kobo Mini, ma ekran o przekątnej 5 cali (starego typu), nowy Kobo Glo HD ma już ekran wielkości 6 cali e-ink z opcją regulowanego oświetlenia (przydaje się prze czytaniu przy słabym świetle). Oba modele Kobo mają ekrany dotykowe, więc obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna. Nie mają jednak w menu języka polskiego do wyboru (korzystam z angielskiego), tym nie mniej polskie e-booki czytam bez problemu. Czytnik Kobo nie jest w Polsce oficjalnie dostępny, ja korzystałem z prywatnego importu (allegro). Odkąd mam czytnik zauważyłem, że czytam dużo, dużo więcej niż dotychczas. No i kupuję teraz głównie e-booki, które mają same zalety, bo nie zajmują miejsca tak jak książki tradycyjne. Warto zajrzeć na stronę swiatczytnikow.pl/ i poczytać o czytnikach i ebookach. Robert, który prowadzi tę stronę informuje też o wszelkich promocjach cenowych na e-booki.
    • ivonna_g Re: e-book 10.03.17, 13:02
      Mi druga połówka kupiła pocketbooka, a sam ma Kindle. ( To znaczy miał, bo przejęłam go od niego ). Pocket nie był najgorszy, ale Kindle jest bezproblemowy :)
    • Gość: agness33 Re: e-book IP: *.static.ip.netia.com.pl 21.03.17, 13:19
      Ja mam Pocketbooka Touch Lux 3 od jakiegoś roku. Sprawuje się świetnie, jestem bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka