Gość: abc IP: 195.245.217.* 05.10.04, 19:22 poznamy pojutrze! jeśli wkleja się artykuły z jutrzejszego wydania, należy to zaznaczyć, a nie robić ludzi w balona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Buba Joyce Carol Oates albo Margaret Atwood! IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.10.04, 19:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikora Llosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:25 Najbardziej ucieszyłbym się z nagrody dla Llosy, ale ten jako nielewicowy Latynos (toż to skandal!) nie ma raczej szans. Pewnie dostanie jakiś Arab, wiecie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek-t Re: Llosa IP: *.chello.pl 06.10.04, 00:57 Właśnie. A ponieważ Marquez lubił Fidela Castro więc nagrodę dostał (zaznaczam, że lubię i cenię znaczną część twórczości Marqueza). No ale od czasu przyznania Nobla Dario Fo nagroda zeszła do poziomu literatury brukowej, więc może to i lepiej, że twórcy naprawde wybitni jej nie dostają. P.S. Czy ktoś zna jakiegoś pisarza który ostatnio wyróżnił się w opluwaniu Busha. To byłby murowany kandydat. Może Michael Moore za scenopisarstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikora Re: Llosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 13:20 Gość portalu: Jacek-t napisał(a): > Może Michael Moore za scenopisarstwo? O! Ten to by ich ucieszył. Odpowiedz Link Zgłoś
fotomarcin MVL 05.10.04, 20:39 3mam kciuki za Mario Vargasa Llosę. Należy mu się ta nagroda, choćby z Rozmowę w Katedrze. Ale to też niezbyt poprawny politycznie kandydat... I zapraszam na jego polską stronę www.mvl.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc MVL 2 IP: 195.245.217.* 05.10.04, 21:30 ja też chcę dla llosy. ale najbardziej dla kapuścińskiego, ale cuda się nie zdarzają :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajet Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:40 Yves Bonnefoy to... mezczyzna. france.poetryinternational.org/cwolk/view/20921 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.aster.pl 05.10.04, 23:44 boże, ale żenada, że też nikt tych tekstów nie sprawdza pod względem merytorycznym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryan Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: 5.2.* / *.chello.pl 05.10.04, 22:01 To Kuczok nie był nominowany ?!! Czyżby macki Wyborczej i Henryki Bochniarz nie sięgały dalej niż poza nasze polskie piekiełko ? A mówi się o internacjonalizacji kapitału przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik dajcie nam Nobla! IP: *.computerplus.krakow.pl / *.multisoft.com.pl 06.10.04, 11:28 Nie pamiętacie? Waldemar Dąbrowski, minister kultury: "To był miesiąc Kuczoka, najpierw Gdynia, teraz NIKE. Chyba powinni mu się przyjrzeć uważniej w Sztokholmie" Pełna wypowiedź: serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,2321006.html Jestem zaskoczony, że w tekście zabrakło wzmianki o "żelaznym polskim kandydacie" do literackiego Nobla, czyli oczywiście Zagajewskim. Czyżby "GW" zaprzestała promowania epigona Miłosza? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: dajcie nam Nobla! 07.10.04, 12:53 Och, oczywiście Gazeta Wyborcza typuje swoje Noble. Nikt się jakoś nie doczytał, że to depesza z Polskiej Agencji Prasowej (PAP). Przepisana i tyle. Zero polityki. Szukajcie spisku dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diderot Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.icpnet.pl 05.10.04, 22:24 Ja stawiam na Juliusza Verne albo Agatę Christie. Homer chyba też ma szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek-t Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.chello.pl 06.10.04, 00:50 Chyba Homer Simpson. He, he, he!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eduardo A Vargas LLosa ya lo borraron, burros... IP: *.prodigy.net.mx 06.10.04, 03:44 El periódico chileno La Tercera asegura que Mario Vargas Llosa ha sido borrado de la eterna lista de candidatos, al igual que Cees Nooteboom y Hugo Claus. Es todo por ahora. eduardo. Oct 5, 2004 11-Atl/Muluk (11-Agua) Ochpanistli/Tsek (Mes del Barrimiento/de la Condena) 5-Tékpatl/Etsnab (Ańo 5-pedernal) México-Tenochtitlan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Calendario azteca / maya? IP: *.shl / *.shl.bfh.ch 06.10.04, 07:53 Gracias por la informaciòn. ¿Donde vives? J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AKTUALIZACJA Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: 62.108.183.* 06.10.04, 08:28 pisarka nowozelandzka Janet Frame zmarła w styczniu tego roku Odpowiedz Link Zgłoś
adam.michnig Re: Dla kogo literacki Nobel? 06.10.04, 09:26 znając tych w Szwecji to znowu wygra jakis powiatowy CiangPingPong albo inny Kraszan Brachamandżara którego nikt nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.gw.ip.pl 06.10.04, 10:17 NOBLA nareszcie powinien dostać MILAN KUNDERA!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monadina "Francuzka Yves Bonnefoy" IP: 212.160.138.* 06.10.04, 10:29 Francuska "Ives Bonnefoy"? Zawsze myślałem, że Ives to polski Idzi, czasem Iwo (spotkałem się też z taką wersją) i np. dwutomowa edycja jego poezji razem z wstępem czy atykuły o nim powiedzmy w dawnych numerach literatury na świecie zdawały się potwierdzać, że chodzi o faceta. A tu zaskoczenie. Kto w ogóle szanowna "Gazeto" ukrywa się pod skrótem mm. Czyżby pani Miecznicka - najbardziej arogancki, niekompetenty i dyletancki krytyk literacki, jakiego ostatnio widziałem na łamach polskiej prasy ( choć konkurencja na polu miernoty w środowisku literackim silna). Czyżby Pani M., która kiedyś z taki wielkim zapałem (i równie wielką ignorancją) rzuciła sie na postmodernistów przy okazji recenzji książki pewnego fizyka, wykazując w krótkim tekście nieznajomość zarówno fizyki jak i filozofii + chorobliwą skłonność do przekręcania cytatów i faktów okazała się teraz postmodernistką z krwi i kości. Zapewne płeć: to tylko "względny konstrukt kulturowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Czy Różewicz doczeka Nobla? IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:38 Marzy mi się od lat, że Nobla dostanie w końcu Tadeusz Różewicz, ale "warszawka" go ponoć nie popiera i wcale nie promuje, a szkoda, bo choćby w Niemczech jest bardzo ceniony i gdyby tak wspólnie porządnie naciskać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Wiśniewski Re: Czy Różewicz doczeka Nobla? IP: 156.17.253.* 06.10.04, 10:48 nie Różewicz, podobnie jak Herbert - nie ma szans na Nobla. Ale mój znajomy werbnista kiedy wyraziłem żal, że kolejny raz nie dostał pokojowego nobla Ojciec Żelazek SVD powiedział tylko: - A po co jemu ten Nobel potrzebny? Odpowiedz Link Zgłoś
maroon Re: Czy Różewicz doczeka Nobla? 06.10.04, 12:31 Ja też marzę o Noblu dla Tadeusza Różewicza - co roku mam nadzieję i co roku się rozczarowuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Kundery Kundera powinien otrzymać nagrodę Nobla! IP: *.chello.pl 06.10.04, 10:52 Kundera jest tak wielką postacią światowej literatury, że należy mu się to wyróżnienie. Byłby to również akt docenienia powojennej literatury czeskiej, która wydała tak genialnych pisarzy, jak Hrabal, Kundera czy Škvorecký. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garcia Re: Kundera powinien otrzymać nagrodę Nobla! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:46 TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garcia Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:24 Bzdura!!! Llosa został już dawno (niestety) wykluczony. Pisała o tym prasa hiszpańskojęzyczna. Wyrocznia nie jest na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikora Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 13:24 Dlaczego 'wykluczony'? Kto decyduje o 'wykluczeniu'? Lewacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak katolik Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: 5.2.* / *.chello.pl 06.10.04, 12:07 To Szymborska nie jest Wiesława, tylko Wisława ? Czy się ktoś w tekście pomylił ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca przyszłości Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: 212.160.172.* 06.10.04, 12:16 Nobla dostanie Bob Dylan. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Dla kogo literacki Nobel? 06.10.04, 13:14 a może Salman Rushdie? choć ostatnio o nim cicho... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logos Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: 212.87.225.* 06.10.04, 13:39 no: pynchon lub barth jak myślę...natomiast faktemduppnym jest to że po prostu to nagrody za zaangażowanie polityczne i już.ale mogą dać llosie lub kunderze(w marzrzeniach). pio prośtó dustanie to arap. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Dostanie Roth IP: *.client.comcast.net 06.10.04, 17:28 Dostanie Roth za swoje bardzo anty-buszowskie wypowiedzi i zaangazowanie. Rowniez Pokojowa nagroda dostanie ktos za akcje i wypowiedzi protestujace polityke USA i wojne w Iraku. Rzeczywiste wartosci literackie czy dzialalnosc pokojowa nie maja zadnego znaczenia, tylko poprawnosc ideologiczna sie liczy. bingo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 19:43 Nie chcę tu przesądzać, ale na pewno będize to kobieta i na pewno pochodząca z kontynentu amerykańskiego(Pn, Środ, Pd również wchodzą tu w rachubę). Może jakiś Azjata, ale w to wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufoludek Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.04, 20:20 Nobel dla Tadeusza Rozewicza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoga Nobel dla Rozewicza IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.04, 20:25 Ja rowniez co roku czekam na to, ze nagrode Nobla dostanie Tadeusz Rozewicz - WIELKI POETA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Cin Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:05 Jeśli Llosa nie dostanie, to po raz kolejny udowodnią, że ta nagroda jest przereklamowana i czas wymyślić porządniejszą Odpowiedz Link Zgłoś
fotomarcin mvl.prv.pl 28.10.04, 19:49 Nie dostał i jeśli nigdy nie dostanie, to po prostu będzie się o nim mówić jako o "tym, co zasłużył, ale mu nie dali". A mi się jego ksiązki podobają i bez Nobla. Strona MVL: www.mvl.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek u. Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 06.10.04, 21:39 Nie ma szacunku do Nobla w literaturze, kiedyś zrobiono alternatywną listę tych, którzy nie dostali i nie było tam tylu nazwisk byle jakich i całkiem przypadkowych. Mam wrażenie, że od lat literacki Nobel jest nie do przewidzenia. Tyle było zaskoczeń, a czasem padały nazwiska nikomu niemal nieznane. Ja stawiam na jekieś frycowe dla wielkiej prozy iberoameryńskiej, choć jej czas już minął, być może Roth, ale nie za politykę. Polska fobia każe wierzyć w Różewicza, ale to niemożliwe. Skandynawowie dali Miłoszowi za krypto - martyrologię, a Szymborskiej za pokorę i płeć,bo chyba nie za te dewiacje o kocie etc. Jeżeli już Polacy po wojnie to chyba wielkie opowiadania Iwaszkiewicza i Andrzejewskiego, Konwicki, a poza wszystkim Herbert !!! Trudno powiedzieć, gdzie nie ma żadnej logiki i jasnych kryteriów - może Pilch albo ten od "Gnoju". My Polacy lubim sielenki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holy69 Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 22:45 roth niepodwazalnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eddie lewak Re: Dla kogo literacki Nobel? IP: *.local.family / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.10.04, 00:48 Oto moje propozycje: Nobla z medyctny powinien otrzymać red. Krzysztof Masłoń za zdiagnozowanie śmiertelnej choroby Szweckiej Akademii Literatury, której (wg Masłonia) jedynym celem jest eksportowanie komunistycznej rewolucji. Nobla z chemii powinien dostać prof. Bogusław Wolniewicz za odkrycie sześć lat temu reakcji łańcuchowej, wedle której Jacques Derrida jest odpowiedzialny za zamieszki w Słupsku. na Nobla z fizyki zasłużył red. Cezary Michalski, za to, że jego "Siła odpychania" znakomicie odrzuca czytelnika i za to, że wydawało mu się, że jest utalentowany jak Michel Houellebecq. Jego deklarowany brak pewności siebie budzi zdziwienie, wszak talent co immanentny dar naszej szlachetnej prawicy. Nobla z ekonomii ma u mnie Antek Libera, bo opracował metodę jak liczyć tylko na siebie i jak umieć mierzyć kondycję kultury obecnością "tych wstrętnych postmodernistów". Nobla lterackiego wreszcie powinien otrzymać red. Wildstein za "barokowo - deliryczną" mowę, odsłaniającą ludziom zawsze kulisy wielkiego komunistycznego spisku, w którym uczestniczą wszyscy dookoła. Nobel pokojowy powinien przypaść Bushowi za wyzwolenie Iraku, choć to pretensjonalne. Bush mógłby także otrzymać nagrodę (dwudziestokrotne przebicie Nobla) od Al-Quaedy za umożliwienie Osamie bin Ladenowi werbowania skonfudowanych chaosem Irakijczyków do swych terrorystycznych szeregów. Zamiast Busha Nobla za pokój powinni dostać jego polscy apologeci, w tym tak różni jak poseł Maciarewicz, minister Cimoszewicz, profesor Król, marszałek Pastusiak, pułkownik Polko, maestro Kilar i jezcze redaktor Bereś za zdroworozsądkowe wyróżnianie amerykańskiej traumy 11 września od poważniejszych ludzkich tragedii na antenie "Dobrych książek". Wszystkich wielkich Polaków, profesora Jerzego Roberta Nowaka, mecenasa Romana Giertycha, prałata Henryka Jankowskiego pozdrawiam gorąco i czekam na Noble dla Nich w następnej kolejności. Acha... o profesorze Ryszardzie Benderze i redaktorze Wołku zapomniałem. Pozdrawiam wszystkich jedynie rozsądnych, młodych i starych konserwatystów, obrońców wiary i tradycji oraz status quo wszelkich uczciwych przedstawicieli elit. Z Bogiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Dla Adama Michnika - literacki Nobel IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 07.10.04, 04:01 Takiego autora nie bylo i nie bedzie . Polska sprzedana i bezrobotna , a on w najlepszej kondycji plecie te dyrdymaly i czyta go codziennie tysiace ludzi. Sam jest juz w tak dobrej kondycji , ze moglby sam sobie wreczyc nagrode, za wlasne pieniadze i wydac przyjecie dla calej grupy podwladnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Dla Adama Michnika - literacki Nobel IP: *.wsa.gov.pl 07.10.04, 11:25 Kundera i kandydat nr 2 zewzględów patriotycznych - Różewicz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Dla Adama Michnika - literacki Nobel 07.10.04, 12:55 "Polska sprzedana i bezrobotna , a on w najlepszej kondycji plecie te dyrdymaly i czyta go codziennie tysiace ludzi. " A ty oczywiście to jedyna rozsądna osoba z tej rzeszy, która nie czyta tych dyrdymałów, ale jest na portalu po to żeby uświadomić innych Odpowiedz Link Zgłoś
billyboyd Re: Elfride jelinek 04.11.04, 09:08 No i zaskoczenie. Akademia Szwedzka wychodzi co roku ze słusznego (moim zdaniem) założenia, że jest organizacją niezależną i ma prawo nagradzać, kogo uzna za stosowne. Nie poddaje się woli mediów! Llosa, Roth, czy Kundera będą mieli większe szanse, kiedy wreszcie przestanie się ich typować. Sam trzymam co roku kciuki za Kapuścińskiego, ale Noble dla Coetzee, Kertesza, czy Jelinek cieszą mnie w równym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś