Dodaj do ulubionych

Kolejna piątka

20.10.04, 19:21
A więc znamy już 30 tytułów. W kolejnej piątce brakuje Polaków. Są,
obiecywani już wcześniej: Hrabal, Golding i Marquez (nareszcie!). Nie ma
jeszcze Lema, Kundery i Hemingwaya (chociaż i ich Gazeta już zapowiadała).
Świetnie, że jest Sołżenicyn, szkoda, że nie "Archipelag GUŁag", ale
przeżyję. To byłoby zapewne zbyt grube, żeby ukazało się w kolekcji. Co do
Hrabala, to miłe zaskoczenie: dwa dzieła w jednym wydaniu. A stawiałem na to,
że dadzą tylko "Pociągi pod specjalnym nadzorem". Nie można było podobnie
zrobić ze "Śniadaniem u Tiffany'ego"??? Co do "Obietnicy Poranka", to
niestety -wstyd się przyznać, ale nie znam pana Gary'ego. Ktoś mnie objaśni,
któż to??? A Wy co sądzicie o nowej piątce??
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasik Re: Kolejna piątka IP: 129.109.84.* 20.10.04, 20:36
      Ja tez nie znam niestety ale sprawdzilam i oto co znalazlam w skrocie: Romain
      Gary, urodzony w Rosji, lata dzieciństwa spędził w Wilnie i Warszawie, po czym
      znalazł się wraz z matką we Francji. Podczas wojny służył w lotnictwie
      francuskim, po wojnie był konsulem francuskim w Kalifornii. Ta właśnie część
      życia dostarczyła mu inspiracji do napisania w 1960 roku Obietnicy poranka,
      książki w dużym stopniu autobiograficznej, a zarazem jednej z piękniejszych
      opowieści o matce i synowskiej miłości.
      • yanga Re: Kolejna piątka 20.10.04, 21:34
        A ja znam i mam: wydanie z r,1966, seria Nike, Czytelnik. Zgadzam się z
        recenzentem przytoczonym przez Kasika - to bardzo piękna książka.
    • Gość: Kasik Re: Kolejna piątka IP: 129.109.84.* 20.10.04, 20:37
      oto co jeszcze znalazlam - nie sa to moje slowa, ale wypowiedz recenzenta:
      "obietnica..." to wielka i piękna ksiązka, książka o miłości syna do matki i
      matki do syna. przy okazji to wspaniała pozycja o przyjaźni, pomiędzy rodzicem
      a dzieckiem. romain gary we wspaniały, lekki sposób pokazał jak rodził się w
      nim artysta, a rodził się on w ciężkich i niezbyt sprzyjających okolicznościach
      (II-ga wojna). osobiście jest to dla mnie opowieść o nieugiętości, wewnętrznej
      sile i wierze w siebie... samego siebie. gorąco polecam!!!
    • broch Re: Kolejna piątka 20.10.04, 21:06
      Romain Gary lub Emile Ajar lub Shatan Bogat lub Fosco Sinibaldi (faktycznie
      Kacew) ilosc nazwisk wywolala sporo zamieszania wlaczajac w to oskarzenia o
      plagiat (wyszlo na to ze samego siebie o ile pamietam). Francuski pisarz
      pochodzenia litewsko/rosyjskiego (Wilno/Moskwa he,he). "Obietnica poranka" to
      ironicznie napisane pamietniki Gary'ego. W swoim czasie niezwykle popularny
      rowniez w Polsce. Dokonal nie lada sztuki: dwukrotnie uzyskal Prix Goncourt.
      Polecam tez "Pieszczocha" Gary/Ajar

Na forum jest juz dluuugi watek o kolekcji GW. Wyglada na to ze tylko nieuki i
      snoby kupuja ksiazki z serii. Dzieki Bogu nie mam szans na kupno, bo pewnie nie
      moglbym sie powstrzymac i wyszedlbym na jeszcze bardziej plytkiego niz
      faktycznie jestem.
      • Gość: Kasik Re: Kolejna piątka IP: 129.109.84.* 20.10.04, 22:23
        Jakos nie czuje sie ani snobem ani nieukiem, pomimo iz kupuje czesc ksiazek z
        kolekcji, a wlasciwie zlecam zakup rodzinie bo jestem aktualnie od prawie roku
        za granica (ale wracam niedlugo i wszystkie kupione dla mnie ksiazki z
        przyjemnoscia przeczytam). Ciesze sie, ze dzieki kolekcji poznam na przyklad
        wlasnie pana Gary, bo dotychczas nie spotkalam sie z jego ksiazkami, a opinie
        jak widze sa bardzo pozytywne.
        • broch Re: Kolejna piątka 20.10.04, 22:33
          I bardzo dobrze. Watek ktorym pisze jest nieco popieprzony.
          Gary/Ajar ma w w Polsce wydanych wiecej ksiazek. Ja znam niestety tylko te dwie:
          "Pieszczoch" i "Obietnica.."

Pozostale sa na pewno do zdobycia w antykwariatach.
          • Gość: Kasik Re: Kolejna piątka IP: 129.109.84.* 21.10.04, 16:38
            Ciesz sie, ze sie zgadzamy w tej kwestii
      • dr.krisk Ja natomiast... 21.10.04, 11:48
        .. po zakupie kolejnej pozycji z kolekcji GW natychmiast odzieram ją z okladek,
        albo maluję grubo farbą olejną. Wszystko lepsze, niż zostać narażony na
        pogardliwą lustrację półki z ksiązkami.....
        Pozdrowienia.
        KrisK Snobistyczny
        • broch Re: Ja natomiast... 21.10.04, 18:09
          heh, niezly pomysl. Mozna tez kupic te falszywe zestawy regalowe: co to niby
          ksiazeczki a faktycznie buteleczki. Ostatnio przywiazalem sie do Tokaja (Szepsy
          Aszu 6 Puttonyos 1996). I co tu wyrzucic? ksiazeczki czy buteleczki aby nie byc
          oskarzonym o snobizm? albo najpierw tokaj a potem malowanko z fantazja?
          • gatta13 Re: Ja natomiast... 21.10.04, 22:18
            Jeden z ksiązkowych klubów wysyłkowych proponuje zakup nibyksiążki, w której "przemyślnie" ukrywa się biżuterię. Teraz taki złodziej wchodzi, szuka w biblioteczce określonej pozycji (w kolejnych katalogach wciąż te same okładki) i już nie ma potrzeby buszowania po szufladach. ;))
    • natalicja Re: Kolejna piątka 20.10.04, 21:37
      Romain Gary, francuski pisarz, pisywal tez jako Emile Ajar, pochodzenia juz nie pamietam - polskie czy rozyjskie, ale w kazdym razie "z tych stron". Obietnica poranka jest fajna, momentami smieszna, mmentami smutna i chyab jedna z lepszych jego ksiazek, mi sie bardo podobalo "La vie devant soi", za ktora dostal nagrode Goncourtow jako Emile Ajar wlasnie. Nie wiem czy t po polsku wyszlo i jak sie nazywalo, ale sadze, ze jstr do znalezienia, bo gary byl w swoim czasie bardzo w POlsce popularny
      • ada08 Re: Kolejna piątka 21.10.04, 17:09
        natalicja napisała:

> mi sie bardo podobalo "La vie devant soi", za ktora dostal na
        > grode Goncourtow jako Emile Ajar wlasnie. Nie wiem czy t po polsku wyszlo i
        jak
        > sie nazywalo, ale sadze, ze jstr do znalezienia

Wyszła ta powieść jako ''Życie przed sobą''. Jest w antykwariatach.
        Jest jeszcze podpisana przez Emile Ajara ''Lęki króla Salomona'',
        tez dobre ! :-)
        a.
    • billyboyd Re: Kolejna piątka 21.10.04, 07:42
      Dzięki wszystkim za informacje. :-) Broch -ja też nie jestem ani snobem, ani
      nieukiem (przynajmniej tak mi się wydaje), a Kolekcję Wyborczej kupuję. I będę
      kupować do końca. Co do mnogości wątków dotyczących Kolekcji -to rzeczywiście:
      jest ich dość sporo, ale kilka (w tym ten o snobizmie, czy osławiony już temat
      Karolaka) były poniżej wszelkiej krytyki. Mnie interesuje tylko, co sądzicie o
      tych kilku ostatnich dodanych tytułach. No i o niższym udziale polskich twórców
      (teraz to już tylko 10% -3/30). Pozdrawiam. :-)
      • natalicja Re: Kolejna piątka 22.10.04, 22:16
        A "Oddzial chorych na raka" jest wspanialy...
        Przygnebiajacy bardzo, rzecz jasna, ale i jedna z bardziej poruszajacych ksiazek, jakie czytalam.
    • Gość: rastadam Re: Kolejna piątka IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 27.10.04, 16:13
      Gary dwa razy dostał nagrodę Goncourtów; raz właśnie za "Życie przed sobą" a
      drugi raz (chronologicznie pierwszy) za "Korzenie nieba". I ta właśnie książka
      jest moim skromnym zdaniem najlepszą w dorobku autora (a czytałem z dziesięć).
      Inne, które mogę polecić, oprócz "Obietnicy" to "Zjadacze Gwiazd" i "Edukacja
      Europejska". Akcja tej drugiej dzieje się podczas II Wojny w Polsce i jest
      (książka, nie akcja) jedną z najbardziej wstrząsających jakie czytałem.
      Co do reszty pozycji to wielkie brawa dla redakcji, to chyba najlepsza piątka
      książek z dotychczasowych. Darował bym sobie może Marqueza (ale wiem, że dawno
      był obiecywany) i Hrabala (jakoś nigdy nie byłem Hrabalofilem). Za to Gary i
      Golding - poezja smaku!
      Natomiast "Oddział chorych na raka" jest jedną z może 10-20 najlepszych książek
      jakie w życiu czytałem. Zawiera w sobie wszystko to, czego szukam w
      literaturze. W skali 10-punktowej i 11 byłoby za niską oceną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka