ekimma 22.10.04, 12:36 Lubię czytać powieści dla grzecznych panienek;) Jacy jeszcze autorzy pisza książki w stylu Jane Austen lub sióstr Bronte? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanga Re: powieści dla grzecznych panienek 22.10.04, 12:56 Bardziej odpowiedni byłby czas przeszły, ponieważ dziś prawie wszyscy piszą raczej dla tych niegrzecznych. No może z wyjątkiem Małgorzaty M. A co do sióstr Bronte, to Charlotte owszem, ale już "Wichrowych Wzgórz" nie dałabym do ręki skromnej panience. Typową autorką dla grzecznych panienek była ongiś Lidia Czarska, w dzieciństwie uwielbiałam jej książki, choć to na pewno nie była wartościowa literatura. Polecam też "Poczwarki Wielkiej Parady" Haliny Auderskiej, wznowione w latach 90-tych i "Zwycięstwo Polly" Lucy Meade. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka orany 22.10.04, 13:54 boskie, no faktycznie dość dziwna klasyfikacja:) zwłaszcza siostry bronte jako synonim lektury zalecanej dla panienek klasyczne dzieła dla dziewcząt z dobrego domu tworzyła np. louise alcott ('małe kobietki'), eleanor porter (cykl o polyannie), jean webster (tajemniczy opiekun), ale mogą być ciężkostrawne, uprzedzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalino Re: powieści dla grzecznych panienek IP: *.kalisz.mm.pl 22.10.04, 13:49 a "ania z zielonego wzgórza " nie jest dla grzecznych panienek?? zawsze wydawalo mi sie ze tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: powieści dla grzecznych panienek 22.10.04, 13:55 no ale co mają wspólnego powieści montgomery z np. 'agnes grey' czy 'wichrowymi wzgórzami'? to zupełnie inna kategoria tekstów Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: powieści dla grzecznych panienek 23.10.04, 22:15 "Ania z Zielonego Wzgórza", "Ania z Avonlea", "Ania na uniwersytecie" - tak, to są ksiązki dla grzecznych panienek, ale kolejna z cyklu, "Ania z Szumiących Topoli", jest już niemoralna, bo tam Ania pisze do Gilberta, że całował ją w szyję ! Toż to dopiero męzatkom z piecioletnim stazem można dac do poczytania ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutta Re: powieści dla grzecznych panienek IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 22.10.04, 16:31 Jako grzeczna panienka przeczytałam ongiś Panienkę z okienka Deotymy. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Zestaw 22.10.04, 18:09 grzecznym panienkom wielce polecany: Anais Nin - Małe ptaszki Elfride Noblistka - Pianistka Roddy Doyle - Kobieta która wpadała na drzwi Poezje Apollinaire'a Odrobina Bukowskiego I już bedziecie normalnymi panienkami, ku radości mojej i zapewne 90% samczego swiata... Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś