anetkarobert 02.12.04, 10:53 Pomóżcie mi wybrać książkę dla 10 latka, który lubi Harrego, czyta Gwiezdne Wojny Winetou Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ger_gin Re: Książka dla 10 latka 02.12.04, 12:23 Moze Levis, Narnia..? Sapkowski chyba nieco za powazny jest jeszcze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Polecam Bibliotekę wielkiej przygody IP: 81.21.195.* 07.12.04, 10:49 Możesz wybrać fajne ksiązki na www.czytanie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12l. Re: Książka dla 10 latka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.04, 16:44 Ursula Le Guen "Ziemiomorze" Tolkien "Władca Pierścieni" BOYCE "Miliony" Riddel i Stewart "Śrubziemie" Jarvis "Cierniowe Ogry (...)" Pan Samochodzik i... Nienacki "Zaba" itp. Fiedler ( Wyspa Robinsona) seria o dzikim zachodzie WERNICA (Najlepsze ze wszystkich westernow.Bije na glowe Maya i innych) Lem "Bajki Robotow" Jesli lubi historie to Gombrich "Krotka historia swiata" Levis Bahdaj oraz Przygody Tomka Wilmowskiego (Szklarski) i Tomka od Twaina pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książka dla 10 latka IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 02.12.04, 12:39 Mój dziesięciolatek bardzo sobie chwalił, poza Harrym i GW, m.in. jeszcze: - Cyryl gdzie jesteś - Wiktora Woroszylskiego - Król Złodziei - Corneli Funke - Hobbit - Tolkiena - Miasto Bestii - Isabel Allende - Mikołajek (wszystkie) Sempe i Goscinny - Muminki - Jansson - Koralina - Neil Gaiman Poza tym seria Straszliwa errrrudycja czy coś w tym stylu, oraz Szkolne życie Rudolfa autora i dokładnego tytułu w tej chwili nie pamiętam, przeczytał ją w dwa wieczory i niemal bez przerwy prawie płakał ze śmiechu. Pojawiło się tu m.in. pytanie o nocne polucje i kastrację :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książka dla 10 latka IP: *.wlb.vectranet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 03.12.04, 10:40 Wczoraj podrzuciłam jeszcze synkowi jedną z moich ukochanych książek z dzieciństwa Dzika mrówka i tam tamy, autorstwa Marka Perepeczko. Czytał do późnego wieczora i miałam probelmy z zagonieniem go spać :-))) Seria liczy 5 książek i może wciągnie twojego synka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetkarobert Re: Książka dla 10 latka 04.12.04, 22:25 Dziękuję uprzejmie. Jejku jak się robi tak pięknie czytające dzieci? ;-) Ta książka to dla mojego bratanka, ja mam córkę, której nie mogę zachęcić do czytania. A może i dla niej masz jakieś propozycje, też ma 10 lat. Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książka dla 10 latka IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 06.12.04, 10:03 Witaj Czytam od zawsze, podobnie mój starszy synek. W domu książki zawsze dominowały w wystroju mieszkania. Dziecko widziało mamę czytającą nie jeden raz. Czytałam synkowi (młodszemu, teraz 4-latkowi, również czytam jak najcześciej). Teraz czyta sam. Często dzieci czytających rodziców uważają czytanie za rzecz tak oczywistą i normalną, jak oddcychanie :-) Ale niestety, nie zawsze. Synek mojej koleżanki (z klasy moejgo dziecka), ma super czytających rodziców, książek ma mnóstwo, czytane miał "od zawsze". I jego to nie wciągnęło, dlaczego? Nie wiem. Co do książek dla dziewczynek. Ja w tym wieku czytałam to, co się przeczytać dało (łącznie z napisami na butelkach po szamponie i nazwą producenta na rolce papieru toaletowego). Z ksiązek bardzo mile wspominam Małą księżniczkę Burnett, również jej Tajemniczy ogród (ale księżniczka bardziej). Warto podrzucić córeczce Pollyannę. Wiele książek nadaje się zarówno dla chłopców, jak i dziewczynek. Przecież wspomniany wyżej przeze mnie Perepeczko i jego Dzika Mrówka, może być czytany przez każde dziecko, ja czytałam wiele razy, do dziś powracam. Podobnie Muminki, książki Astrid Lindgren, Harry Potter, Król Złodziei itd. A co lubi twoja córka? Co czyta? Na forum kilka razy proponowano zajrzeć na stronę czytelni.onet.pl gdzie są propozycje wiekowe. Zajrzyj, może coś znajdziesz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetkarobert Re: Książka dla 10 latka 08.12.04, 11:49 Późno ci odpisuje, a to z tego powodu, że mam jeszcze małe dziecko 8 m-cznego synka, który jest bardzo absorbujący. Co do czytania, to ja z mężem jesteśmy przykładem rodziców czytających wciąż i nasza córka to widzi, ale niestety woli komputer. Nigdy jej nie zabraniałam, ale widzę, że był to chyba błąd. kupiłąm i Tajemniczy Ogród i Pollyannę, chyba jeszce do niej nie zajrzała. Ale co dziwne. zawsze czyta wszystko co się znajduje na wszelkiego rodzaju butelkach, tak jak ty w jej wieku. Może Musierowicz jej się spodoba, bo to pomału już taki wiek. Bardzo sympatycznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Książka dla 10 latka 06.12.04, 22:16 Mój Młody (9 lat) z dużym zainteresowaniem czyta kolejne odcinki przygód Tomka. Właśnie przerabia trzeci tom :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edgler Re: Książka dla 10 latka IP: *.avamex.krakow.pl / *.avamex.krakow.pl 07.12.04, 02:18 Ja w wieku 10 lat bylem juz pare wiosen po pierwszej lekturze Lovecrafta i Poe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy??? Re: Książka dla 10 latka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 10:37 uroda Odpowiedz Link Zgłoś
jersey.girl Re: Książka dla 10 latka 08.12.04, 06:12 od 10 lat wzwyz, szczegolnie dla dziewczynek, polecam "Dwa obroty księżyca" Sharon Creech. Zawsze dziwilo mnie, czemu jest ona w Polsce tak malo popularna, ja przypadkiem wypatrzylam ja w bibliotece jak mialam lat ok. 12 i totalnie pokochalam. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
byczek_fernando Re: Książka dla 10 latka 08.12.04, 08:00 Ja bym tam nie robił podziału według płci dziecka. Co lepsze książki, np: "Dzieci z Bullerbyn" A. Lingren, "Król Maciuś I" J. Korczaka, czy "Zaczarowany ogród" F.H. Burnett, są dobre i dla chłopca i dla dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś