Dodaj do ulubionych

Zemsta rodu Sawanów

14.05.02, 14:42
Czy ktos jeszcze czytal we wczesnej mlodosci ksiazki E.Lach "Zemsta rodu
Sawanow", "Imieniny babci Jozefiny" i "Zielona gwiazdka pomyslnosci"? Ja je
uwielbialam za humor i inteligencje, kazda czytalam z 1000 razy, a "Zemste"
znalam nawet fragmentami na pamiec. Czekam na opinie!
Obserwuj wątek
    • effa Re: Zemsta rodu Sawanów 14.05.02, 14:54
      Zemsta to byl moj odwieczny ulubieniec:)
      Kastora nie znaosilam bo byl zarozumialcem a w Marku nieomal sie kochałam;))))
      I naturalnie latami zastanawiałam sie nad imieniem Kandydatka:)))
      pozdrawiam
      E
      • Gość: karasiow Re: Zemsta rodu Sawanów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 15:14
        effa napisał(a):

> Zemsta to byl moj odwieczny ulubieniec:)
        > Kastora nie znaosilam bo byl zarozumialcem a w Marku nieomal sie kochałam;))))
        > I naturalnie latami zastanawiałam sie nad imieniem Kandydatka:)))
        > pozdrawiam
        > E
        Ja tez sie podkochiwalam w Marku!! A Kandydatka to chyba od imienia Kandyda (cos
        mi sie majaczy, ze jest takie imie). A tak swoja droga, dlaczego te ksiazki sa
        tak malo znane? Podobnie zreszta pozostale autorstwa Ewy Lach ("Romeo, Julia i
        blad szeryfa", "Pepek weza"). Przeciez wcale nie sa gorsze od ksiazek Musierowicz
        (ktore zreszta uwielbiam). Pozdrawiam!

• Gość: aleena Re: Zemsta rodu Sawanów IP: *.opole.dialup.inetia.pl 14.05.02, 16:08
          Gość portalu: karasiow napisał(a):

>A tak swoja droga, dlaczego te ksiazki sa
          > tak malo znane?

To fakt, ale ja swoja misje juz rozpoczelam ... podsunelam kilku malolatom ten
          tytul. Rezultat...? Zgodnie z oczekiwaniami. Wpadly po uszy. Sztafeta
          ruszyla... :)))

• kasiulek Re: Zemsta rodu Sawanów 14.05.02, 23:49
            OOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!:)))))))))))
            Ale fajnie! Dziekuje za przypomnienie Sawanow! Uwielbiam ich wlasnie za
            poczucie humoru wysokich lotow:) Chociaz Kastor jest nadety, a Pola ciapowata i
            rozlazla, nie mowiac o 'cudownym dziecku', Berenice:) Ale Cypis i Serek to moi
            ulubiency:)

A czy ktos pamieta ksiazke 'Kosmohikanie' Ewy Lach?
    • amelia25 Re: Zemsta rodu Sawanów 16.05.02, 16:57
      Jasne, jak mogłam o tym zapomnieć !!!! przecież stoi u mnie na półce, totalnie
      zaczytane - znam na pamięć i nawet nie wiem co lubię najbardziej.
      Marek - the best of! - oczywiście - do tej pory mam słabość do facetów o tym
      imieniu.
      Strasznie lubię przegląd twórczości Sawanów - kiedy w "Imieninach" wyciągają
      swoje dzieła i oczywiście Cypis, który zawsze chce być sławny wyciąga "Napad na
      ziemię" - słomiany zapał skończył się na dwóch zdaniach - Komentarz Marka: " W
      każdym razie był to najmilszy fragment prozy", bo dziewczęta wystartowały rzecz
      jasna z bajkami i romansami. - Cypis: "Planowałaem kiedyś cały cykl". I inne
      jego pomysły: jagody szklarniowe, poczta pneumatyczna w Lipkach. Przemądrzały
      Kastor kwituje "Naucz się najpierw tabliczki mnożenia".
      Pozdrawiam wszystkich sympatyków Sawanów i wielbicielki Marka.
      A E.Lach napisała jeszcze "Przygrywkę".
      • kasiulek Re: Zemsta rodu Sawanów 16.05.02, 22:59
        A na podstawie 'Przygrywki' to serial byl zrobiony. Generalnie troche sie od
        ksiazki roznil, ale postacie byly te same. I graly tam obydwa urocze Bable
        z 'Rodziny Lesniewskich':))))
    • Gość: Melba Re: Zemsta rodu Sawanów IP: *.chello.pl 17.05.02, 19:58
      To było wspaniałe! Lach w ogóle była świetna! czy to gdzieś jest jeszcze do
      dostania?
      • Gość: kate m Re: Zemsta rodu Sawanów IP: *.bial.pl / *.stok.bial.pl 25.05.02, 21:18
        Czemu, co dobre musi się skończyć, uwielbiam (z sentymentu lat młodości)
        ksiązki Lach, Musierowicz, serię o Teresce i Okrętce Chmielewskiej. Chciałabym
        aby takie książki kontynuowano w nieskończoność.

A może ktoś poleci mi inne wspaniałe rodzinne sagi, pełne ciepła i humoru.
        Takie, które odpędzają w każdej sytuacji zły humor.

K.
      • Gość: Jo Re: Zemsta rodu Sawanów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.05.02, 08:19
        A wiecie, że pierwszą książkę z tej serii Ewa Lach napisała mając 14 lat?
        • Gość: Magda Re: Zemsta rodu Sawanów IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.05.02, 13:11
          To ja też dopisuję się do fanów Sawanów :-) Chyba odświeżę zaraz znajomość z
          bohaterami, trochę się zakurzyli na półce przez ostatnie 10-12 latek :-)
          Pozdrówka!
          P.S. U Was też kartki wypadają?
          • e.silver Re: Zemsta rodu Sawanów 26.05.02, 23:59
            Gość portalu: Magda napisał(a):

> To ja też dopisuję się do fanów Sawanów :-) Chyba odświeżę zaraz znajomość z
            > bohaterami, trochę się zakurzyli na półce przez ostatnie 10-12 latek :-)
            > Pozdrówka!
            > P.S. U Was też kartki wypadają?

Z jednej strony wstyd sie przyznać, ale wypadają - po kolei we wszystkich. Z
            drugiej strony świadczy to o moim ogromnym uwielbieniu powieści p. Lach.
            Ha, do dzis stoją na honorowym miejscu. Masz rację Magda, czas odświeżyc
            znajomość. :)

• kasiulek Re: Zemsta rodu Sawanów 27.05.02, 00:16
              A czy ktos wie, czy mozna gdzies kupic ksiazki Ewy Lach? Kupilabym je chetnie w
              prezencie dzieciom rodzinnym
              • _enola Re: Zemsta rodu Sawanów 28.05.02, 12:39
                zajrzyj na www.feniks.com.pl
                ma antykwariat, niedawno widzialam tam pare ksiazek Lach ;) pozdrawiam
                • _enola Re: Zemsta rodu Sawanów 28.05.02, 12:43
                  ups, musialo to byc dawno... zostali im tylko Kosmohikanie... a o nowe
                  przypuszczam bedzie w ogole trudno...
                  • Gość: Trotula Re: Zemsta rodu Sawanów IP: *.dabrowa.sdi.tpnet.pl 01.06.02, 00:52
                    Świetne książki, takie do czytania na tapczanie całą noc i chichotania :-)
                    Kojarzą mi się niezmiennie z dzieciństwem.
                    Najbardziej lubiłam Marka, denerwowała mnie mimozowata Pola. A "Imieniny.." są
                    zaczytane na śmierć!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka