Gość: Yorick Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 08:24 "Wichrowe Wzgórza", "Księżniczka Angina", "Czarny obelisk". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.du.internet.is 21.01.05, 16:32 trudno tak wybrac :P 1.egipcjanin sinuche 2.udreka i ekstaza 3.hobbit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.du.internet.is 21.01.05, 16:35 oczywiscie nie wspomnialam o annie kareninie ktora uwielbiam o mistrzu i malgorzacie,o wczesnych ksiazkach jonathana carrolla i pierwszych czesciach wiedzmina:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szadka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 21.01.05, 20:00 1.Trylogia "Władcy Pierścieni" 2."Anioły i demony" 3."Tożsamość Bourne'a" Odpowiedz Link Zgłoś
ix 3NAJ... 21.01.05, 23:13 listy ciemnych mezow kamien na kamieniu american psycho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.toya.net.pl 22.01.05, 09:04 1. "Życie Pi" za pomysł, ujęcie tematu i podtekst 2. "Lot nad kukułczym gniazdem" za refleksje 3. "Don Juan" :) za różnorodnośc tematyki Odpowiedz Link Zgłoś
pola262 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 22.01.05, 22:32 Mistryni gry Potęga podświadomości Saga o ludziach lodu-wszystkie tomy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagna Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.pl / 62.233.173.* 22.01.05, 23:23 Tylko 3????? bedzie ciezko...:(:(:( ale sprobuje! 1.sto lat samotnosci 2.madame 3.łuk triumfalny to najlepsza a co do najgorszych 1.na brzegu rzeki piedry 2.alhemik 3.rubio(koszmar) obecnie czytam kronike ptaka nakrecacza Haruki Murakami i jestem po prostu zachwycona!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.toya.net.pl 23.01.05, 00:27 Napisz, dlaczego jestes zachwycona. Przeczytałabym coś dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
melaine_koina Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 26.06.05, 13:13 "Melancholia. O tych, co nidgy nie odnajdą straty" Marek Bieńczyk "Madame" Antoni Libera "Śmierć pięknych saren" Ota Pavel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszalek opalek Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: 213.17.178.* 23.01.05, 03:08 jest pewien problem bo ja czytalem tylko dwie w calym swoim zyciu,ale dobra: 1.Prowadze SYRENKE -autor nieznany -minelo kilka lat od czasu gdy to czytalem...pamiec juz nie ta sama co kiedys....nazwiska wylatuja....anonim 2kaganek oswiaty-autor pomykalski-rewelacyjna rzecz-tak naprawde dopiero po tej lekturze zainteresowalem sie literatura chyba teraz przeczytam jakas trzecia ksiazke,tylko jaka?a moze wy mi cos polecicie?bardzo prosze iserdecznie dziekuje pozdrawiam i do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gutek Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:50 Paragraf22 Inny świat Stąd do wieczności www.rubikkon.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 09.08.05, 14:44 Hm, niech zaryzykuję: 1. MUSIL "CZŁOWIEK BEZ WŁAŚCIWOŚCI" 2. DOSTOJEWSKI "IDIOTA" 3. Hm...powiedzmy "Trylogia Becketta" - "Molloy", "Malone umiera"...walczę właśnie z nietłumaczonym na polski "Nienazywalnym" w oryginale. Jeżeli miałbym jednak wymienić niekoniecznie jedną - "fizycznie" książkę dałbym w zamian wybrane opowiadania Kafki. Z odrzuconych m. in. : "Metamorfozy" Apulejusza, "Gargantua i Pantagruel" Rabelais, "Don Kichot", "Julietta" De Sada, "Czerwone i czarne", "Pani Bovary", opowiadania Melville'a, "Malte" Rilkego "Proces", "Podróż do kresu nocy" Celine'a, "Czarodziejska góra" Manna, coś Jungera - np. "Awanturnicze serce", "Kosmos" W. Gombr (silny kandydat na nr 4), Ulisses (ale nie na pierwszym miejscu z wymienionych), "Fale" Virginii Woolf, "Pod wulkanem" Lowry'ego, mimo wszystko "Tęcza grawitacji" Pynchona... Pewnie o czymś zapomniałem...i tak sie za dużo już zebrało. Celowo ograniczyłem się tylko do prozy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 01:17 Czarodziejska gora - Mann Idiota - Dostojewski Wojna konca swiata - Vargas Liosa Odpowiedz Link Zgłoś
thomas29needles Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 25.01.05, 10:23 Trzy to beznadziejna sprawa. Mała próba: 1. Hesse "Gra szklanych paciorków" 2. Orwell "Rok 1984" 3. Pynchon "49 idzie pod młotek" To ostatnie po namyśle mógłbym wymienić na "Koniec drogi" Johna Bartha, ale niech zostanie jak jest, bo całą te listę mógłbym zmieniać co 10 sekund. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arwen555 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.ipt.aol.com 29.06.05, 18:11 1. Władca Pierścieni 2. Samotność w sieci 3. Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam 4. Saga o Wiedźminie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.cec.eu.int 25.01.05, 16:18 Malowany ptak Kosinskiego. Tydzien nie moglam sie otrzasnac. Odpowiedz Link Zgłoś
chwileczka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 26.01.05, 20:39 Nie trzy i chyba nie naj... bo te juz sie tu wczesniej pojawily ale dodam jeszcze: 1 Powiesci Stachury 2 Życie to nie bajka - J.Greenberg (chyba malo znane, ale jakby ktos trafil to polecam) wiem za co, ale jak to ująć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.icpnet.pl 03.03.05, 10:06 Moje ulubione to: 1. Grona gniewu 2. Pastwiska niebieskie 3. Mistrz i Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
seurasaari Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 03.03.05, 14:03 Weronika postanawia umrzeć 1984 11 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arex Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: 195.94.218.* 27.01.05, 10:14 1) Spóżnieni Kochankowie - Wharton 2) Nowy Wspaniały Świat - Huxley 3) Mały Ksiąze - Exupery 4) Prawiek i inne Czasy - Tokarczuk pozdrawiam arex Odpowiedz Link Zgłoś
rudaa26 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 27.01.05, 10:34 1) Hrabia Monte Christo 2) Zbrodnia i kara 3) Mag Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.chello.pl 27.01.05, 22:09 1. Paragraf 22- Hellera 2.Pieśń kata - Normana Mailera/ Zbrodnia i kara- Dostojewskiego 3.Ziemia pod jej stopami- Salmana Rushdie/ Ferdydurke- Gombrowicza książki mocno zróżnicowane w swoim charakterze, ale na pewno warte przeczytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.olsztyn.mm.pl 28.01.05, 11:33 los utracony,malowany ptak,11 minut Odpowiedz Link Zgłoś
kociaczek333 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 28.01.05, 14:38 "Dziewczynka w czerwonym pLaszczyku" "Dzieje grzechu" "Wrzos" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.05, 14:13 "Weiser Dawidek" - Huelle "Ostatni rozdział, czyli paragraf 22 bis" - Hellers (dla mnie lepsze niż sam Paragraf) "Wyspa dzieci" Jersilda tak niepopularnie... Odpowiedz Link Zgłoś
tenzinn Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 26.02.05, 03:00 "Anna Karenina" "Sto lat samotnosci" "Wilk stepowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.lul.se 27.02.05, 02:54 Zbrodnia i kara Kubus Puchatek Bóg rzeczy malych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pynczon WASZE 3 NAJLEPSZE KSIĄŻKI DOPIERO PRZED WAMI!! IP: *.chello.pl 28.02.05, 19:51 Znajdziecie je na www.orgiamysli.pl - współczesna awangarda w Polsce, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
meteorah Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 28.02.05, 22:47 Na początku idea tego wątku też wydała mi się mało sensowna, w końcu jak z tej masy książek wybrać te trzy jedyne??? ale...czytając posty doszłam do wniosku, że możemy po prostu porównać nasze typowania z innymi i sięgnąć po niektóre! to dobra wskazówka, co można jeszcze przeczytać . Moje ulubione 1. Łuk triumfalny 2. Krystyna, córka Lavransea(w ogóle jestem wielbicielką liter skandynawskiej) 3. Sto lat samotności "Z warg moich(...) purpurowe róże" Odpowiedz Link Zgłoś
seurasaari Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 01.03.05, 22:14 Jeżeli znasz coś z literatury fińskiej to koniecznie daj mi znać Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 01.03.05, 10:44 (Kolejność przypadkowa): Mistrz i Małgorzata Sto lat samotności Miłość w czasach zarazy Na następnych pozycjach m.in. (również kolejność przypadkowa) Diuna Lalka Faraon Przygody dobrego wojaka Szwejka Odpowiedz Link Zgłoś
top.floor Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 01.03.05, 10:58 Dwa pierwsze miejsca są oczywiste: - "Lot nad kukułczym gniazdem" Kena Keseya - "Paragraf 22" Josepha Hellera Na miejsce trzecie mam kilku kandydatów, np. "Weiser Dawidek" Pawła Huelle, "Biały kruk" Andrzeja Stasiuka, "Regulamin tłoczni win" Johna Irvinga, "Żart" Milana Kundery, "Oliwkowy Labirynt" Eduardo Mandozy, "Ulica Nadbrzeżna" Johna Steinbecka itd, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruseczek Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: 193.109.212.* 01.03.05, 15:40 To zbrodnia, że tylko trzy: 1. Par Lagerkvist "opowiadania" 2. Sandra Cisneros "Woman Hollering Creek" (genialnie proste) 3. Irvine Welsh - całokształt twórczości (Trainspotting, Glue, Acid House etc.) Aaaaa i dopiero niedawno (dlaczego nie wcześniej!!!!) Pantaleon i Wizytantki MVLlosy. Odpowiedz Link Zgłoś
arehus Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 01.03.05, 20:08 hmm fakt..tyle ich bylo..3 wybrac troche trudno..ale podam 3 jakie pamietam moge sie pomylic w nazwiskach;) 1.John Irving - Swiat wedlug Garpa 2.Olga Tokarczuk - Prawiek i inne czasy 3.William E. Barrett - Na grzbiecie żółwia polecam wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata_wariatna@op. Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:08 Wow... przejrzałam tą stronkę i widze, że ludzie nie czytacie dobrych książek... Przeczytajcie sobie coś takiego jak "Szczęściara"- Alica Sebold; "My, dzieci z dworca ZOO"- Christina F.; "Ćpun"- Melvin Burgess; "Nostalgia Anioła"- Alica Sebold i cos tego typu. Pozdrawiam... Jak macie jakies propzycje to dajcie znać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.icpnet.pl 03.03.05, 09:43 Wow... przejrzałam tą stronkę i widze, że ludzie nie czytacie dobrych książek :))))))) Z pewnością jest bardzo młoda:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruseczek Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: 193.109.212.* 04.03.05, 13:07 Taaa, dzieci z dworca zoo czytałam w wieku lat 12 i wtedy rzeczywiście były poruszjace. W mairę upływu lat i lektur wspomnienie to jakoś się zatarło. Ocenianie gustów literackich innych użytkowników forum jest troszku sliskim zajęciem i świadczy o braku dystnsu do romasu. Wyluzuj i czytaj więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 20:29 1."My, dzieci z dworca ZOO" 2. "Nostalgia anioła" 3."Ćpun" Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 01.03.05, 23:25 Jestes chyba bardzo mloda :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasial Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.rybnet.pl 03.03.05, 08:29 Midlesex Bezsenność w Tokio Życie Pi Kolejność przypadkowa;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 15:58 Sztukmistrz z Lublina Życie Pi Miłość w czasach zarazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 16:02 1. Siódmy krzyż 2. Trzej towarzysze 3. Ulica marzycieli Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mamba_85 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 06.03.05, 15:02 w przypadkowej kolejnosci: cala tworczosc Jane Austen, ale przede wszystkim "Mansfield Park" - ksiazka (wedlug mnie lepsza od "Dumy i uprzedzenia" ktore tez uwielbiam :)) "Ja, Klaudiusz" i "Klaudiusz i Messalina" "Dzuma" "Mistrz i Malgorzata" Odpowiedz Link Zgłoś
bluestone Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.05.05, 20:18 sto lat samotnosci przeminelo z wiatrem wilk stepowy kolejnosc niewazna, takich trojek moglabym wymieniac, wymieniac:) wiec od razu klikam wyslij Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.05.05, 20:29 1. Pani Dalloway 2. Czarodziejska gora 3. Wichrowe wzgorza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talia Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.eltronik.net.pl 24.05.05, 20:37 1.polska- Lalka, 2.obca - Wichrowe wzgórze, 3.młoda - Ania z zielonego wzgórza, ale to w dniu dzisiejszym,takie mi przyszły do głowy,bo wybór mój zmienia się w zalezności od pory roku,samopoczucia,nastroju samotności,choroby.ten kanon musi być płynny,bo po co byłoby takie zachłanne czytanie przez całe życie?POzdrawiam zwolenników Lalki! Wiosna,wiosna jest nareszcie,wiosna na wsi ,wiosna w miescie! Odpowiedz Link Zgłoś