Gość: zuza Re: TRZY NAJ...KSIAZ˙KI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.bydgoski.pl 11.07.05, 09:09 "gra w klasy" Cortazar "wilk stepowy" Hesse "buszujacy w zbozu" Salinger Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorwas Re: TRZY NAJ...KSIAZ˙KI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 21:12 Trzy z wielu jakie przychodzą ma na szybko do głowy (w przypadkowej kolejności): 1. Sto lat samotności - Marqueza; 2. Regulamin tłoczni win - Irvinga; 3. Szachista - Łysiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vieshaczka ...Trudno wybierać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 01:15 To może tak: ~ "Mały Książe" - A.de Saint Exuipery ~ "Alchemik" - P.Coelho ~ "Ania z Zielonego Wzgórza" - L.M.Montgomery Odpowiedz Link Zgłoś
basiao3 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 19.07.05, 12:32 Alvarez, Bóg Bestia. Studium samobójstwa (za piękne potraktowanie bagatelizowanego zazwyczaj tematu), Mann, Czarodziejska góra (za styl i ponadczasowe refleksje), Plath, Szklany klosz (za smutek przemieszany z gorzką pogoda ducha), Brookner, A Closed Eye (za elegancję stylu, wspaniały temat i jedno z piękniejszych zakończeń). Odpowiedz Link Zgłoś
basiao3 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 19.07.05, 12:34 Miały być trzy, ale to zbyt trudny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
e07 A HP 19.07.05, 12:39 Czy przegapiłam, czy nikt nie wymienił Harrego? Skad więc ta popularność książki o małym czarodzieju? Bo mnie też nie zachwyca, ale czasem wstyd mi o tym wspomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
syd2 Re: A HP 02.08.05, 14:46 Ja też lubię Harrego:) ale to chyba inny rodzaj rozrywki. Wszysscy wymieniają raczej głębokie książki...Takie, które coś poruszyły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.05, 13:57 Napiszę tytuły ostatnio przeczytanych 1 K.Grochola-Upoważnienie do szczęścia 2J.L. Wiśniewski-Samotnośc w sieci 3W.Whorton-niezawinione śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtrin Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 14:45 A ja sobie sprytnie zrobie z tego 3x3 ;) Ksiazki, ktore porwaly w czasie czytania, ktorych magii zapomniec nie mozna: "Mag" J.Fowles "Okruchy dnia" K. Ishiguro "Slowo 'las' znaczy 'swiat'" U.Le Guin Ksiazki, do ktorych wciaz wracam: "Hrabia Monte Christo" A.Dumas "Mistrz i Malgorzata" M.Bulhakow "1984" G.Orwell A na koniec pozycje, ktorych nie sposob pominac: "Achaja" A.Ziemianski "Ubik" P.K.Dick trylogia "Ziemomorze" U.Le Guin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osa Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.bydnet.com.pl 22.07.05, 22:24 1. Grona gniewu. 2. Krystyna córka Lawransa. 3. Apokryf Agłai. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 22.07.05, 22:38 1. Czarodziejska góra 2. Gra w klasy 3. Sto lat samotności Odpowiedz Link Zgłoś
siagabry Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.07.05, 19:53 Mistrz i Małgorzata Quo Vadis Jednoroczna Wdowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yśka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.idea.pl 25.07.05, 00:12 1. "Narodziny Wenus" Sarah Dunant 2. "Ofiara doskonała" - literatura faktu - Elizabeth Barber 3. "Mitomanka" Mary Morrissy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyczułka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:46 Sto lat samotności Szewcy Rok 1984 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyczułka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:53 moze jednak od Szewcow wole Vonneguta (Rzeźnia nr 5 czyli krucjata dziecięca) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.gdynia.mm.pl 31.07.05, 18:28 "Układ" i "Akty miłosci" - Elia Kazan /:-* zachwycił i zniewolił mnie/ "Nieznośna lekkość bytu" i "Tożsamość" - Milan Kundera /ach, któż mi to polecił......../ "Łuk Triumfalny" - Erich Maria Remarque /za intymne skojarzenia.../ pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.05, 22:28 1. Baltazar i Blimunda - Saramago 2. Władca much - Golding 3. Pasja życia - Stone / Masza za miasto Arras - Szczypiorski Odpowiedz Link Zgłoś
misia695 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 01.08.05, 17:10 1.kobieta zawiedziona 2.ono 3.mały książę Odpowiedz Link Zgłoś
gone2chile Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 01.08.05, 19:08 1.Lata z Laurą Diaz - Carlosa Fuentesa(to nie tytuł telenoweli jak niektórzy sądzą) 2.Wściekłość i wrzask - Faulknera 3.Mdłości -Sartre'a Odpowiedz Link Zgłoś
syd2 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 02.08.05, 14:43 "Prawiek i inne czasy"- Olgi Tokarczuk "Flet z mandragory"- Waldemara Łysiaka "Samobójczynie"- nie pamiętam czyja.... Szczególnie ta pierwsza pozycja- prawdziwy "uskrzydlacz" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstantinou Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.08.05, 15:28 Stasiuk, Jadąc do Babadag Henry Miller, Zwrotnik Raka Patrick Chamoiseau, Texaco Odpowiedz Link Zgłoś
piffpaff Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 08.08.05, 22:54 1. "Germinal" i "Marzenie" Zoli 2. "Katedra Marii Panny w Paryżu" i "Nędznicy" 3. "Dżuma" i "Ziemia, planeta ludzi" O rety, sama francuska literatura... ;) Jeszcze raz: 1. "Germinal" 2. "Nędznicy" 3. "Zbrodnia i kara" Dodałabym jeszcze "Przygody dobrego wojaka szwejka", "Mistrza i Małgorzatę", "Portret Doriana Graya", "Braci Karamazow" oraz "Gracza". Ehh... 3 książki to straaaaasznie mało ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:32 Nie, no nikt nie wspomniał "Zabić drozda"!!!!! Więc: "Zabić drozda" Harper Lee "Śmierć pięknych saren" Ota Pavel "Niebezpieczne związki" Choderlos de Laclos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aja Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 09.08.05, 22:42 Ciesze sie bardzo, ze w koncu trafilam na forum gdzie nikt nie pisze, ze Alchemik jest super. NASZCZESCIE! Moje 3 pozycje: Bracia Karamazow (lub Biesy, nie moge sie zdecydowac) Mistrz i Malgorzata Czarodziejska Gora (plus Buddenbrookowie) P.S. Bardzo sie ciesze, ze ktos docenil wreszcie Smierc Pieknych Saren :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caty1 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.gdynia.mm.pl 10.08.05, 19:17 zabrałabym je na bezludna wyspę : ;) Rozmowy o miłości - Michel Quoist Listy o moralności -C.S. Lewis Ziemia , planeta ludzi - Saint-Exupery Odpowiedz Link Zgłoś
malgos1111 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 18.08.05, 10:32 1)pasja życia 2)mistrz i małgorzata 3)władca pierścieni Odpowiedz Link Zgłoś
tibby1 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 18.08.05, 10:57 Mistrz i Malgorzata zielona mila ptasiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.net.autocom.pl 18.08.05, 22:00 Czarodziejska góra, Maly Ksiaze i Rok 1984 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riyuko Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 20:52 no cóż, ciężko wytypować trzy, dlatego podam 4 :) "Przeminęło z wiatrem" (niezapomniana historia, do której wciąż wracam) "Wichrowe wzgórza" trylogia "Stare Królestwo": "Sabriel", "Lirael" i "Abhorsen" - Garth'a Nix (za magię, humor i miłość) i oczywiście "Ania z Zielonego Wzgórza" towarzyszka dzieciństwa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madalato Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 20.08.05, 21:44 Potop Que vadis Biblia Odpowiedz Link Zgłoś
blablibla Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 21.08.05, 11:40 1. Straż! Straż! (i wszystkie inne Pratchetta) 2. Christine (i wszystkie inne Kinga, np. Wielki Marsz) 3. Lot nad kukułczym gniazdem, Płyńcie łzy moje, rzekł policjant Dicka, Zbrodnia i kara. Ciezko wybrac 3 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 12:15 "Imię Róży" Umberto Eco "Czarodziejska Góra" Tomasz Mann "Doctor Faustus" Tomasz Mann Możliwe, że do podanej listy dołączą w przyszłości jeszcze inne znakomite utwory Pzdr, a. Odpowiedz Link Zgłoś
dorymunda Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 21.08.05, 17:01 Zabić drozda Stąd do wieczności Mistrz i Małgorzata Trzy ksiązki to zdecydowanie za mało, ale te pierwsze przyszły mi na myśl Odpowiedz Link Zgłoś
maja64 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.08.05, 08:13 3 naj z całego życia książkowego :) S. Undset - Krystyna córka Lavransa F. Dostojewski - Zbrodnia i kara W. Hugo - Nędznicy 3 naj z dzieciństwa cała seria Muminków E. Nesbith - "Pięcioro dzieci i coś" oraz kolejne części A. Lindgren "Dzieci z Bullerbyn" 3 naj z ostatnich 3 lat; K. Lubkiewicz - Urbanowicz "Boża podszewka" cz. 1 i 2 A. Yen Mah - "Spadające liście, czyli prawdziwa historia niechcianej chińskiej córki A. Libera "Madame" kolejność przypadkowa Odpowiedz Link Zgłoś
biafra3 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.08.05, 20:37 Zdecydowanie: Wojna i pokój, poza tym Mit Syzyfa Camusa i Doktor Faustus Manna. Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.08.05, 23:10 1. Moulin Rouge 2. Źródło 3. Atlas Zbuntowany ale to z ostatnich - nie da się wybrać 3, chyba jednak Źrodło powinno być na 1 miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiszpania25 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:34 Moje typy to: 1.Samotnosc w sieci -J.L.Wisniewski 2.Zbrodnia i kara -Dostojewski 3.Pustelnik z 69 ulicy -J.Kosinski Pozdrawiam wszystkich czytajacych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.aster.pl 25.08.05, 23:46 Ciekawe, tak wielu czytelników kocha "Lalkę", "Chłopów", i Dostojewskiego, i Saint-Exupery'ego i "Krzyżaków" Henia Sienkiewicza też.. No, no.. Sami "ą", "ę" miłośnicy Wielkiej Literatury.. Nie żebym powątpiewał, skąąąd.. Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 26.08.05, 08:17 wiesz co... tego no.. np. Lalka jest bardzo fajna... powaga... reszta we mnie średnio uderzyła, ale Lalka jest naprawdę świetną książką... zresztą często pojawiały się tu takie opinie... czasem też mam takie wrażenie, ale zdaję sobie sprawę, że do niektórych książek jeszcze nie dojrzałam... tak przypuszczam... a ty może fanem Pratchett'a jesteś :P? Odpowiedz Link Zgłoś
khamill Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 27.08.05, 18:28 wiesz kotku...sa po prostu ksiazki...ktore po prostu powinno sie znac..stad to nastawienie....a Lalka..sama wiesz..jak to u mnie z tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_ka Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 26.08.05, 08:58 Trudo wybrać tylko 3, ale skoro już... to są to: "Hrabia Monte Christo" - Dumas'a "Archipelag Gułag" - Sołżenicyna "Spóźnieni kochankowie" - Whartona i jeszcze przemycę;-): "Podróże z Herodotem" Ryszarda "Kapuścińskiego" pozdrawiam!:-) Odpowiedz Link Zgłoś