Dodaj do ulubionych

Magda Szabo :"Tajemnica Abigel"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 17:26
czy ktoś czytał i pamięta wspaniałą opwieśc Magdy Szabo(kiedyś był w tv serial
na podstawie tej książki). Może ktoś wie gdzie mozna dostać tą książkę, z
przyjemnościa zobaczyłabym też serial.
serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lipa55 Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 26.02.05, 17:38
      oj, ludzie ludzie
      w bibliotece jest
      na allegro się pojawia
      a ksizka rzeczywiście świetna (choć, przyznam się po cichu, wolałam serial, ten
      wredny zdrajca porucznik taaaaaaaki przystojny)
      • Gość: kleoo Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 18:00
        w bibliotece wiem że jest, ale ja chce swoją a na allegro nie ma na 100% bo
        sprawdzałam=(
        co do serialu to mało pamiętam bo i niewiele lat wówczas miałam, ale wiem że mi
        się podobało, choć wiele z tego nie rozumiałam;-)
        • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 00:08
          Książka zaiste cudowna! Niby dla młodzieży, a poruszająca dorosłe, tragiczne
          nieraz problemy. Wiele razy wracam do "Abigail", mój egzemplarz się rozpada.
          A który serial wolicie? Ten wcześniejszy węgierski czy ten polski reżyserowany
          przez Cywińską, z Krukówną w roli Georginy Vitay?
          • Gość: Ritta ------- wolę serial węgierski IP: 195.69.80.* 27.02.05, 10:10
            Zdecydowanie wolę serial węgierski, choc pamiętam go z dość odległych czasów.
            Ech, mogłoby się jakieś pismo tzw. kobiece ulitować i wrzucić na płytki DVD.

Sorki za ten długi link poniżej, ale nie mam tiny url

www.est.hu/rovat/dvd/cikk.cfm?d_id_cikk=30006&CFID=16820017&CFTOKEN=dd0802e738c641a3-53131EE6-D0B7-B77A-
            756C210B733A094D

• lipa55 Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 10:35
            polski?
            nigdy w zyciu!

PS faktem jest, ze dopiero po latach i kilku lekcjach historii czlowiek się
            orientował w co grał ojciec Giny, a w co jej rzekomy wielbiciel
    • klymenystra Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 13:16
      oo czesto wracam do tej ksiazki :) sliczna jest, taka... inna :)
      Magdy Szabo czytalam tez "Bal Maskowy" ale to juz nie to.
      dobrze wiedziec, ze ktos jeszcze mial kontakt z ta autorka :)
      • Gość: kleoo Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 14:07
        a to mnie zaskoczyliście? to były dwie wersje "Tajemnicy Abigel"? ja chyba
        widziałam tą węgierską ,bo coś mi świta, to był lektor, ale ręczyć nie moge,
        byłam mała. Pamiętam ,ze w tym serialu co widziałam, to zakonice miały wielke
        czepce i były kręcone schody w klasztorze.
        Zna ktoś stronę internetową gdzie mozna znleść fotki czy wiadomosci odnośnie
        tego serialu??? (nawet moze być po węgieresku)
        pozdrawiam
        Ps. Ksiązke trudno jest znależć, bo zakończono jej wydawania, pytałam sie w
        licznych księgarniach. Zalezy mi na wydaniu w twardej oprawie.
        • Gość: Ritta węgierskie linki IP: 195.69.80.* 27.02.05, 14:51
          Proszę bardzo:
          www.nlcafe.hu/cikk.php?id=54&cid=15449
          noklapja.vnu.interware.hu/cikk.php?id=1&cid=15450
          • Gość: kleoo Re: węgierskie linki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 18:43
            dziekuję za linki:-) choć duże z tego nie rozumiem (pisząc dokładnie to nic nie
            rozumiem:P ) ale miło że podałaś linki
            serdecznie pozdrawiam
            Sylwia
      • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 14:08
        "Bal maskowy" to powieść zbyt dydaktyczna, z tezą.
        Poza tym-b. lubię twórczość M. Szabo z "Abigail" na 1-szym miejscu.
        Lipo,czemu nie podobal Ci się polski serial? Dla mnie jeden i drugi są każdy w
        swoim rodzaju. Co prawda, węgierski widziałam dawno.
        • lipa55 Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 14:09
          a bo ja Krukówny nie lubie ;-)
        • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 14:12
          Pamiętacie, jaka była dyscyplina na protestanckiej (kalwińskiej)pensji im.
          biskupa Matuli?? Oj, wyszłaby takowa na dobre dzisiejszemu szkolnictwu!
          Tam były diakonisy, nie zakonnice.
          • lipa55 Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 16:10
            dobrze gadasz!
            w ogóle pensje, fartuszki, dyscyplina to nie był głupi pomysł!
    • lipa55 o! 27.02.05, 14:11
      a to ktoś czytał?
      (bo ja nie)
      www.allegro.pl/show_item.php?item=43195807
      • monikate Re: o! 27.02.05, 14:15
        Czytałam "Staroświecką historię", polecam! Zbeletryzowana opowieść o rodzinie
        pisarki(czyli M. Szabo), dużo miejsca poświęca w niej swojej matce, Lence
        Jablonczay. Czyta się doskonale.
        Ja Krukównę lubię, szczególnie w rolach sprzed kilku lat. Ostatnio jakoś
        dziewczyna dziwaczy, ale to już temat na inne opowiadanie.
    • iwka_j Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 17:37
      a czytal ktos moze "FRESKO" M.Szabo?
      • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 19:23
        Czytałam "Fresk" chociaż b. dawno. Dobre, jak wszystkie powieści tej autorki.
        Mniej udane są: "Bal maskowy" i "Powiedzcie Zsofice"-zaindoktrynowanie jedynie
        słuszną (wtedy) obowiązującą ideologią.
        • iwka_j Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 27.02.05, 21:28
          ooo :-) a pamietasz troche o czym ta ksiazka byla?
          Ja ja mam i musze sie za nia niedlugo "zabrac", bo jeszcze do niej nie
          zajrzalam:-(
          To ksiazka dla mlodziezy?

pozdrowienia!!!

P.S. Slaszalam ze "zamkniete drzwi" to swietna ksiazka,tylko ze nigdzie jej nie
          mozna kupic:-( Wlasciwie to szukajac "zamknietych drzwi" trafilam na "Fresk" i
          kupilam, nic o tej ksiazce predzej nie wiedzac i tak ksiazka u mnie STOI:-)
          • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 28.02.05, 15:48
            Niestety. "Fresk", "Sarenkę", "Świniobicie" czytałam b. dawno, pamiętam, iż
            szalenie mi przypadły do gustu i serca. Ale jeśli chodzi o sferę fabularną-
            pomroczność jasna. Sama chętnie przeczytałabym książki Szabo jeszcze raz.
            • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 28.02.05, 15:48
              "Fresk" nie jest książką dla młodzieży.
              • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 01.03.05, 16:05
                ...chociaż i te niby "dla młodzieży"(Bal maskowy, Powiedzcie Zsofice, Tajemnica
                Abigail-są jednocześnie dla dorosłych.
                • kleoo Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 01.03.05, 23:33
                  znalazłam w sieci fotkę przdstawiajacą opakowanie płyty dvd z serialem
                  "Tajemnica Abigel"^^ i parę innych fotek na stronie poświęconej Magdzie Szabo,
                  szkoda że serialu jak i książki nie uda mi się kupić (serialu nie mam sensu, bo
                  wegierskiego nie umiem i raczej sienie naucze jak mają 13 przypadków :-/ ) a
                  książki juz nie drukują, moze poszukam i trafie w antykwariacie
                • iwka_j Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 02.03.05, 13:07
                  dzieki monikate:-)!
                  • Gość: anja Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" IP: *.provider.pl / *.provider.pl 02.03.05, 13:13
                    ja też jestem wielbicielką ksiązki, ciekawe jak się to czyta po latach,
                    spróbuję, bo książkę dawno temu udało mi się kupić. W ogóle nic nie wiedziałam
                    o polskim serialu.
                    • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 02.03.05, 15:52
                      Polski serial był wcale udany moim zdaniem. Cywińska zrobiła go trochę na
                      smutno, podkreślając wagę problemów. Serial węgierski skupiał się bardziej na
                      stronie przygodowej, "action".
                      Obsada polskiego serialu:
                      Georgina Vitay (Gina)-Agnieszka Krukówna
                      jej ojciec, generał Vitay-Piotr Fronczewski
                      siostra Zuzanna-Antonina Choroszy
                      Mici Horn-Joanna Szczepkowska
                      koleżanka Giny, Piroska Torma-Edyta Olszówka
                      nie pamiętam, jaka aktorka grała Mari Kis.
                      • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 02.03.05, 15:55
                        Aha, profesora Koniga grał Janusz Michałowski
                      • tanczacy.z.myslami Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 03.03.05, 12:39
                        Warto dodać, że polski serial (przynajmniej duże jego części) był kręcony w
                        Szymanowie k/Błonia, w prawdziwej szkole z internatem dla dziewcząt, prowadzonej
                        przez zakonnice (niestety nie wiem jakiego zgromadzenia), w starych budynkach
                        (poklasztornych?). Dziewczęta z tej szkoły statystowały zresztą w filmie.
                        • yanga Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 03.03.05, 23:05
                          Niepokalanek.
                  • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 02.03.05, 15:56
                    Nie ma za co, za dużo nie pomogłam! :))))
                    • iwka_j Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 02.03.05, 21:45
                      to nic, ale wiem ze chcialas pomoc!:-)))))))))
    • pokraczny_kotek Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 02.03.05, 13:24
      a ja mój egzemplarz znalazłam koło śmietnika - ktoś wyrzucił stos książek, nie
      mogłam się oprzeć żeby nie sprawdzić co wywalono ;-).
      muszę powiedzieć, że to dość owocny sposób zdobywania książek. w ten sposób
      pouczyłam również Emmanuelle, Pamiętniki Fanny Hill i jeszcze kilka pozycji.
      • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 02.03.05, 15:47
        Kotku! Gdzie są takie śmietniki??? Pełna podziwu i zazdrości
        monikate
        P.S. A czemu szanowni wydawcy tu nie zaglądają??? Gołym okiem za przeproszeniem
        widać, co miałoby branie. Szabo. W innym wątku-aby wznowić powieści Carson
        McCullers. Gdzie indziej widać zapotrzebowanie na Roberta Goddarda, etc., etc.
        • kleoo Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 03.03.05, 22:23
          byłam dzisiaj w licznych księgarniach i jak rok temu taj i obecnie powiedziano
          mi:Nie mamy żadnej książki autorstwa Magdy Szabo" :-/
          ale coś mi siewydaję że tylko ja pytam się o książki tej pisarki, no precyzując
          o książkę "Tajemnica Abigel".
          • nefer1 Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 03.03.05, 22:37
            przez ten wątek bardzo zalezy mi na przeczytaniu tej książki.
            Czy osoby, które posiadają ksiązkę mogłyby napisać jakie wydawnictwo wydało
            ksiązkę?
            z góry dziękuję :)
            • monikate Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 04.03.05, 12:09
              Ja mam pierwsze (może póki co jednocześnie ostatnie, nie wiem) wydanie z 1977
              roku. Wydawnictwo "Iskry". Żółte kartki, książka w stanie rozsypki...
              Wznowić Magdę Szabo!
              • meduza7 Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 04.03.05, 13:54
                To musiało być wznawiane, bo pamiętam, że wypożyczyłam z biblioteki egzemplarz
                dość świeżutki z wyglądu. Na pewno by się od lat 70-tych taki nie uchował.
                A książka super.
                • kleoo Re: Magda Szabo :"Tajemnica Abigel" 04.03.05, 20:57
                  radzę ksiażki szukać po bibliotekach, ja znalazłam "Tajemnice Abigel" w dziale
                  książek dla dzieci
                  z tego co pamietam to ksiażka była z roku póxnijeszego niz 1970 chyba z 1990,
                  wydana w twardej oprawie, niestety nie pamiętam wydawnictwa a czasu aby podejsc
                  do tej biblioteki też nie mam, kiedyś było to po drodze do LO
                  pozdrawiam
                  • Gość: Ritta wydania -"Tajemnica Abigel" IP: 195.69.80.* 05.03.05, 09:38
                    Tę powieść na pewno wydały Iskry w 1977 r. Miała twardą szarawą okładkę. A w
                    latach 1990-tych toruńskie wydawnictwo C&T (nazwą sugerujące crime and
                    thriller) i tu były chyba ze dwa wydania, a na pewno dodruki. Tym razem okładka
                    miękka z fotografią dziewczyny.
                    • kleoo Re: wydania -"Tajemnica Abigel" 06.03.05, 14:34
                      "Tajemnice..." wydaną przez C&T miałam mozliwość kupienia w taniej księgarni za
                      5,50 zł, lecz strony były szare i zrezygnowalam z zakupu. Poluję na książkę
                      wydaną w twardej oprawie i z jasnymi stronami(jaką posiada biblioteka ),co do
                      książek, ktore lubie to mam wręcz "bzika" aby były ładnie wydane.
                      pozdrawiam
                      • nefer1 Re: wydania -"Tajemnica Abigel" 06.03.05, 20:13
                        dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
                        napisałam maila do wyd. "Iskry" z zapytaniem czy jest szansa na wydanie tej
                        książki- czekam na odp.:)
                        Zanim jednak uda mi się zdobyć książkę- udam się do biblioteki- wiem już jaka
                        ma u siebie książkę :)
                        pozdr
    • tanczacy.z.myslami Abigel na Allegro! 29.03.05, 11:14
      Kurczę, ale drogo...
      www.allegro.pl/show_item.php?item=46038124
      I zaraz się kończy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka