Dodaj do ulubionych

realizm magiczny

02.03.05, 15:27
co rozumiecie przez teramin: realizm magiczny? czy ktoś mógłby mi pomóc
znależć jakieś ksiązki, które traktują o realizmie magicznym, chodzi mi
jednak nie tylko o literaturę podmiotu, ale i przedmiotu; zaznaczam, że
chodzi tu o pracę maturalną, ponieważ pojawił się już jeden wątek na tym
forum, jakoby tegoroczni maturzyści nie umieli sobie sami poradzić z tematami

z góry dzięki
pax_vobiscum

Obserwuj wątek
    • Gość: kornik Re: realizm magiczny IP: *.czestochowa.agora.pl 02.03.05, 16:56
      Termin wiąże się głównie z literaturą iberoamerykańską, choć nie tylko. Chodzi
      o prozę opisującą pozornie realistyczne sytuacje i postaci, gdzie jednak
      pojawiają się sytuacje metafizyczne, postaci z mitów bądż legend. Za mistrza
      tego gatunku uchodzi Gabriel Garcia Marquez, a przykładem książki będącej dla
      tego nurtu wzorem jest „Sto lat samotności”. Przybliżając specyfikę nurtu
      posłużę się jednak jego opowiadaniem „Erendira”. Jest to historia dziewczyny,
      która przypadkiem wywołuje pożar domu swojej opiekunki, a ta - domagając się
      odszkodowania - obwozi ja po okolicy i zmusza do prostytucji. Pozornie sytuacja
      jest bardzo realistyczna i wręcz dramatyczna, ale wśród napotykanych „klientów”
      trafiaja się postaci symboliczne, np. chłopak, którego ojciec miał skrzydła,
      albo symbolicznie zarysowane postaci wieśniaków i lokalnych polityków. Czyli -
      uogólniając - realistyczna opowieść w magicznej scenerii, pełnej symboliki.
      Nie umiem podać tytułów prac na temat realizmu magicznego, ale ukazało się ich
      wiele i radziłbym szukać wśród opracowań na temat pisarzy iberoamerykańskich.
    • vilya1 Re: realizm magiczny 02.03.05, 19:03
      Z rzeczy ostatnio wydanych, o których słyszałam i które ponoć godne są uwagi
      (ponoć, gdyż sama ich nie czytałam, więc trudno mi się w tej materii
      wypowiadać ;) to "Zjawy, szaleństwo i śmierć. Fantastyka i realizm magiczny w
      literaturze hispanoamerykańskiej". Autorem jest Tomasz Pindel, wydał to w
      zeszłym roku Universitas.

www.universitas.com.pl/index.php?PST=ksiazka&LNG=1&id=2013&LNG=1
    • Gość: prune Re: realizm magiczny IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 02.03.05, 21:03
      no właśnie- książka Pindala jest bardzo dobra- taka synteza. Z wcześniejszych-
      to np. H.Markiewicz"Teorie powieści za granicą"-część poświęcona realizmowi
      magicznemu, oraz Kuhn"Ojcowie i ojcobójcy". na pewno były tez jakieś artykuły
      w "literaturze na świecie", ale niestety nie mam teraz żadnego adresu
      bibliogr.jak coś znajdę to Ci podeślę.
      • Gość: babs Re: realizm magiczny IP: 195.242.108.* 06.03.05, 19:57
        Termin pochodzi od Carpentiera i to od niego chyba warto zaczac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka