Dodaj do ulubionych

"Plec mozgu"

IP: *.wiwi.uni-halle.de 08.04.05, 18:33
Z reguly nie czytuje ksiazek popularno-naukowych,ale ostatnio wpadla mi w
rece "Plec mozgu" i przeczytalam jednym tchem.Czytaliscie?
Obserwuj wątek
    • Gość: lilka Re: "Plec mozgu" IP: *.toya.net.pl 08.04.05, 18:47
      Tak :)
    • Gość: justyna Re: "Plec mozgu" IP: *.wiwi.uni-halle.de 08.04.05, 18:59
      A jak wrazenia?Moze to glupie,ale zawsze kojarzylam ksiazki popularno-naukowe z
      nudnymi danymi statystycznymi,faktami i suchym jezykiem fachowym,mile sie wiec
      rozczarowalam.Czy czytaliscie cos popularno-naukowego,co wciagalo jak najlepsza
      powiesci?
      • staua Re: "Plec mozgu" 08.04.05, 19:27
        Mnostwo.
        Polecam na poczatek, tak z glowy, Olivera Sacksa "O czlowieku, ktory pomylil swoja zone z
        kapeluszem", ksiazki Richarda Feynmana (wyklady z fizyki), a z tej samej serii, w ktorej (przynajmniej
        kiedys) PIW wydal plec mozgu (+/- nieskonczonosc), Francois Jacob "Mysz, mucha i czlowiek" i Philippe
        Meyer "Zludzenie konieczne", zreszta wiekszosc ksiazek z tej serii jest dobra. Dobra jest tez czarna
        seria Proszynskiego (nie wiem, czy jeszcze jest wydawana).
        • braineater Re: "Plec mozgu" 08.04.05, 19:37
          Czarna seria Prószyńskiego R.I.P. jakis czas już ale może zmartwychwstaną
          A z polecanek Davkins - Samolubny Gen
          Benedyk - Antymatrix
          May - Błaganie o mit
          Capra - Tao fizyki
          i cała prawie seria spektrum z Muzy: aktualnie tytuły, które czytam równolegle:
          Kraina Fast foodu
          Zabawić się na śmierć
          Technopol
          i w Stronę XVIII stulecia - 3 ostatnie Neila Postmana
          Oprócz tego całkiem niezłe rzeczy wydaje Sic!, w tym aktualnie dwie nowe
          ksiązki Baudillarda - Pakt jasności i Duch Terroryzmu (jak zwykle - revelacja).
          A płeć mózgu mimo, że tekst ważny, w niektórych kregach wręcz traktowany jak
          manifest jakosi do mnie nie trafił. Wolę 'The Female Eunuch':)
          Pozdrowienia:)
          staua miło że wóciłaś bom się już obawiał że jakieś laboratoryjne monstrum Cię
          pożarło...
          • staua Re: "Plec mozgu" 08.04.05, 22:14
            Bylam w Brazylii, prawie pozarl mnie aligator :-)
            Ale po dwoch tygodniach stesknilam sie, tez milo jest wrocic na forum i do czytania (podczas tych
            wakacji przeczytalam tylko - nie liczac przewodnika - dwie ksiazki!)
            Pozdrawiam
            • Gość: carmina Re: "Plec mozgu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 14:57
              przeczytałam "Płeć mózgu" (zostałam tym obdarowana jako prezentem)..lektura
              bardzo ciekawa..choć, jak w większości książek adresowanych do lub pisanych
              przez Amerykanów czuć łopatologiczny sposób przekazywania wiedzy, tak jakby
              przecietny człowiek nie był w stanie zrozumieć co się czasami do niego mówi..
              wobec tego czasami było to nużące, wyjasnianie oczywistych rzeczy lub
              powtarzanie tego samego... mimo że niektóre teorie zostały już skrytykowane
              przez świat nauki, warto tą książkę przeczytać..wiele się można dowiedzieć..
              • makusia_p Re: "Plec mozgu" 04.05.05, 15:26
                Polecam uwadze z Wyd. Muza - serię "Spectrum", poszukaj na str. wydawcy:
                www.muza.com.pl/
                pozdrawiam :)
              • stella25b Re: "Plec mozgu" 04.05.05, 17:59
                A nie sadzisz, ze wlasnie takie lopatologiczne ujecie problemu trafi do
                wiekszej grupy czytelnikow? To nie tylko amerykanskie podejscie do sprawy tylko
                niektorych naukowcow, ktorzy twierdza, ze problem powinien byc przedstawiony
                jak najprosciej, tzn. tak, aby kazdy wczesniej nie zetkniety z ta tematyka
                czlowiek, zrozumial o co chodzi.
                Czytalam "Plec mozgu" dobrych pare lat temu i akurat ta teoria przydala mi sie
                do mojej pracy historycznej, ktora wtedy pisalam.

• Gość: letnia_akacja Re: "Plec mozgu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 18:11
                  "Płeć mózgu" czytałam kilka lat temu jako obowiązkową lekturę do jednego z
                  egzaminów :)
                  Pamiętam, że spodobała mi się wtedy ze względu na jasność przekazu i gruntowną
                  podbudowę naukową.

Obecnie czytam sobie "1001 spotkań z nauką". Dobre, choć autor w niektórych
                  momentach wykazuje się całkowitą ignorancją poznawczą.
                  :)

• Gość: ja-nowa Re: "Plec mozgu" IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 05.05.05, 13:14
                    1. Daniel Goleman "Inteligencja emocjonalna"
                    2. Tadeusz Niwiński "Ja"
                    3. E. Fuller Torrey "Czarownicy i psychiatrzy" - to samo wydawnictwo co "Płeć
                    m.." - rewelacja
    • chwillka Re: "Plec mozgu" 05.05.05, 17:03
      Jako, że wątek główny zbacza w kierunku podrzucania tytułów popularyzujących
      wiedzę książek...dopisuję "Psychologię i życie" Philip G. Zimbardo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka