Gość: justyna IP: *.wiwi.uni-halle.de 08.04.05, 18:33 Z reguly nie czytuje ksiazek popularno-naukowych,ale ostatnio wpadla mi w rece "Plec mozgu" i przeczytalam jednym tchem.Czytaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: justyna Re: "Plec mozgu" IP: *.wiwi.uni-halle.de 08.04.05, 18:59 A jak wrazenia?Moze to glupie,ale zawsze kojarzylam ksiazki popularno-naukowe z nudnymi danymi statystycznymi,faktami i suchym jezykiem fachowym,mile sie wiec rozczarowalam.Czy czytaliscie cos popularno-naukowego,co wciagalo jak najlepsza powiesci? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: "Plec mozgu" 08.04.05, 19:27 Mnostwo. Polecam na poczatek, tak z glowy, Olivera Sacksa "O czlowieku, ktory pomylil swoja zone z kapeluszem", ksiazki Richarda Feynmana (wyklady z fizyki), a z tej samej serii, w ktorej (przynajmniej kiedys) PIW wydal plec mozgu (+/- nieskonczonosc), Francois Jacob "Mysz, mucha i czlowiek" i Philippe Meyer "Zludzenie konieczne", zreszta wiekszosc ksiazek z tej serii jest dobra. Dobra jest tez czarna seria Proszynskiego (nie wiem, czy jeszcze jest wydawana). Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: "Plec mozgu" 08.04.05, 19:37 Czarna seria Prószyńskiego R.I.P. jakis czas już ale może zmartwychwstaną A z polecanek Davkins - Samolubny Gen Benedyk - Antymatrix May - Błaganie o mit Capra - Tao fizyki i cała prawie seria spektrum z Muzy: aktualnie tytuły, które czytam równolegle: Kraina Fast foodu Zabawić się na śmierć Technopol i w Stronę XVIII stulecia - 3 ostatnie Neila Postmana Oprócz tego całkiem niezłe rzeczy wydaje Sic!, w tym aktualnie dwie nowe ksiązki Baudillarda - Pakt jasności i Duch Terroryzmu (jak zwykle - revelacja). A płeć mózgu mimo, że tekst ważny, w niektórych kregach wręcz traktowany jak manifest jakosi do mnie nie trafił. Wolę 'The Female Eunuch':) Pozdrowienia:) staua miło że wóciłaś bom się już obawiał że jakieś laboratoryjne monstrum Cię pożarło... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: "Plec mozgu" 08.04.05, 22:14 Bylam w Brazylii, prawie pozarl mnie aligator :-) Ale po dwoch tygodniach stesknilam sie, tez milo jest wrocic na forum i do czytania (podczas tych wakacji przeczytalam tylko - nie liczac przewodnika - dwie ksiazki!) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carmina Re: "Plec mozgu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 14:57 przeczytałam "Płeć mózgu" (zostałam tym obdarowana jako prezentem)..lektura bardzo ciekawa..choć, jak w większości książek adresowanych do lub pisanych przez Amerykanów czuć łopatologiczny sposób przekazywania wiedzy, tak jakby przecietny człowiek nie był w stanie zrozumieć co się czasami do niego mówi.. wobec tego czasami było to nużące, wyjasnianie oczywistych rzeczy lub powtarzanie tego samego... mimo że niektóre teorie zostały już skrytykowane przez świat nauki, warto tą książkę przeczytać..wiele się można dowiedzieć.. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: "Plec mozgu" 04.05.05, 15:26 Polecam uwadze z Wyd. Muza - serię "Spectrum", poszukaj na str. wydawcy: www.muza.com.pl/ pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: "Plec mozgu" 04.05.05, 17:59 A nie sadzisz, ze wlasnie takie lopatologiczne ujecie problemu trafi do wiekszej grupy czytelnikow? To nie tylko amerykanskie podejscie do sprawy tylko niektorych naukowcow, ktorzy twierdza, ze problem powinien byc przedstawiony jak najprosciej, tzn. tak, aby kazdy wczesniej nie zetkniety z ta tematyka czlowiek, zrozumial o co chodzi. Czytalam "Plec mozgu" dobrych pare lat temu i akurat ta teoria przydala mi sie do mojej pracy historycznej, ktora wtedy pisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: letnia_akacja Re: "Plec mozgu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 18:11 "Płeć mózgu" czytałam kilka lat temu jako obowiązkową lekturę do jednego z egzaminów :) Pamiętam, że spodobała mi się wtedy ze względu na jasność przekazu i gruntowną podbudowę naukową. Obecnie czytam sobie "1001 spotkań z nauką". Dobre, choć autor w niektórych momentach wykazuje się całkowitą ignorancją poznawczą. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-nowa Re: "Plec mozgu" IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 05.05.05, 13:14 1. Daniel Goleman "Inteligencja emocjonalna" 2. Tadeusz Niwiński "Ja" 3. E. Fuller Torrey "Czarownicy i psychiatrzy" - to samo wydawnictwo co "Płeć m.." - rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
chwillka Re: "Plec mozgu" 05.05.05, 17:03 Jako, że wątek główny zbacza w kierunku podrzucania tytułów popularyzujących wiedzę książek...dopisuję "Psychologię i życie" Philip G. Zimbardo. Odpowiedz Link Zgłoś