Dodaj do ulubionych

St. Fleszarowa- Muskat-

IP: *.upc-h.chello.nl 25.04.05, 19:41
kto zna jej ksiazki? co czytaliscie jej autorstwa? jaka jej powiesc cenicie
najwyzej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aniasia Re: St. Fleszarowa- Muskat- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 22:07
      W liceum miałam taki okres, że czytałam tylko Fleszarową. Uwielbiałam jej
      książki, czytałam nałogowo wszystkie jakie tylko były w bibliotece. Ale
      najbardziej chyba podoba mi się "Pasje i uspokojenia". Niesamowita książka,
      taka inna od jej pozostałych książek, których tematyka krążyła głównie albo
      wokół morza albo w czasie wojny. Chyba znowu coś poczytam tej autorki!
    • Gość: ja Re: St. Fleszarowa- Muskat- IP: 194.154.208.* 26.04.05, 09:00
      czytalam kiedys jakas jej ksiazke, dotyczyla czasu wojny, w jakim dworze. Ktos
      walczyl z Niemcami, ktos ich popieral, najbardziej oskarzany o wspolprace
      okazal sie partyzantem. A wszystko bylo tlem dla burzliwych, klebiacych sie
      uczuc. Nie pamietam tytulu i nigdy wiecej na ta ksiazke nie trafilam. Chetnie
      bym do niej zajrzala ponownie, bo jako nastolatka ja czytajac spedzilam dwie
      noce nad ta ksiazka zalewajac sie lzami. CHETNIE BYM SKONFRONTOWALA WRAZENIA.
      CZY KTOS ,MOZE TO CZYTAL I ZNA TYTUL?
      • Gość: magda Re: St. Fleszarowa- Muskat- IP: 81.210.86.* 28.04.05, 09:48
        Ta książka to "Pozwólcie nam krzyczeć". Robi pionurujące wrażene. Bardzo dawno
        czytałam i chętnie bym przeczytała wszystkie części.
        Pozdrawiam
    • Gość: zona_Micha Re: St. Fleszarowa- Muskat- IP: *.upc-h.chello.nl 26.04.05, 11:05
      Ciesze sie,ze jeszcze ktos ja czyta ! Byl czas,ze -urzeczona jej ksiazkami-
      miesiacami nie czytalam nic innego :)) W domu mam tylko 3 tytuly : Pozwolcie
      nan krzyczec, Przerwa na zycie, Wizyta. Trudno mi zdobyc inne jej tytuly- w
      Polsce bywam raz w roku :(
      • szczekuszka Re: St. Fleszarowa- Muskat- 28.04.05, 11:23
        Wejdz na allegro, bez trudu dostaniesz wiekszosc
    • yanga Re: St. Fleszarowa- Muskat- 28.04.05, 18:33
      Bardzo cenię trylogię "Tak trzymać". Mistrzowsko przedstawione dzieje Gdyni,
      znakomite sylwetki głównych bohaterów, kawał historii Polski, choć oczywiście
      jak wszystko, co napisano w tamtych czasach, z uwzględnieniem cenzury. Wiele
      ludzkich dramatów i naprawdę wzruszających scen. Uważam, że ta powieść
      zasługuje na znacznie wyższe miejsce w historii literatury, niż jej przypadło.
    • szczura Re: St. Fleszarowa- Muskat- 28.04.05, 23:28
      dopiszę się do listy lubiących Fleszerową. Ha, czytałam ją dawno, ale do
      dzisiaj pamietam kilka postaci (Wołodia, nie?) czy dialogi; jak ten Magdaleny i
      Gastona:
      - nie daj się spętać odpowiedzialnością za świat(...)ciągle ktoś z kim walczy,
      ale ciągle też są wschody i zachody słońca, weź tabliczkę czekolady (sorry
      trochę to spłyciałm, ale nie mam czasu rozpisywać się.
      • yanga Re: St. Fleszarowa- Muskat- 29.04.05, 12:31
        Wołodia i Anetka - jedna z moich ulubionych par literackich. A sam Wołodia
        kojarzy mi się z pułkownikiem Amilakvari, oficerem legii Cudzoziemskiej,
        opisanym w "Legionistce".
    • chiara76 to ja jeszcze dorzucę 28.04.05, 23:38
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=22433420&a=22433420
      • blue_ice1 Re: to ja jeszcze dorzucę 29.04.05, 12:43
        o - DO LICHA!- wyglada na to ,ze niechcacy *ukradlam* czyjs watek :((
        A niech to.... Sorry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka