Gość: ania IP: *.ssnet.pl 14.05.05, 14:43 Na czym polega praca w wydawnictwie???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eciepecie Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:41 o, to zależy czy jesteś dyrektorem wydawnictwa, sekretarką, panią sprzątającą, ochroniarzem, tłumaczem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.ssnet.pl 14.05.05, 21:54 a pracujesz? w wydawnictwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:04 Ja pracowałam 10 lat. Zadaj konkretne pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.ssnet.pl 15.05.05, 16:58 hmm- chcę iść na praktykę studencką do jakaiegoś wydawnictwa, ale nie mam pojęcia co tam można robic w ogóle. Studiuję kulturoznawstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eciepecie Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 17:19 jeśli masz takie zielone pojęcie (albo nawet takiego nie masz), to po co chcesz iść do wydawnictwa? a tak na zdrowy rozum i odrobinę logiki to nie jesteś w stanie sama domyśleć się, co robi się w wydawnictwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aguirre Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.05, 17:15 Gość portalu: eciepecie napisał(a): > jeśli masz takie zielone pojęcie (albo nawet takiego nie masz), to po co chcesz > > iść do wydawnictwa? > a tak na zdrowy rozum i odrobinę logiki to nie jesteś w stanie sama domyśleć > się, co robi się w wydawnictwie? Człowiek! jesteś pomocny jak drzazga w tyłku! Nie masz nic do powiedzenia, to wypieprzaj z łaski swojej. Nie chcesz pomóc, odpowiedzieć na zadane pytanie, to "zdrowy rozum i odrobina logiki" wymagałyby trzymania bezinteresowniwe wrednego jęzora na wodzy, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
kronopie Re: praca w WYDAWNICTWIE 19.05.05, 16:52 to mowisz, ze co studiujesz? kulturoznawstwo?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaa Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.ssnet.pl 15.05.05, 16:59 a Ty co robiłaś?? i czy była to fajna praca?? pozdrownieniaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagna Re: praca w WYDAWNICTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 17:32 Hmm, robiłam prawdę powiedziawszy różne rzeczy przez te kilka lat. W każdym razie było ciekawie. Wydawnictwo to redakcje poszczególnych "tytułów", dział graficzno-techniczny, wydawniczy, kolportażu, biuro marketingu i reklamy, admistracyjno-finansowe, no i oczwywiście prezes i dyrekcja z asystentami i sekretarkami. Moim zdaniem najciekawsza praca jest w redakcji i tam też spotkasz najciekawszych i najfajniejszych ludzi. Moja rada jest taka. Znajdż gazetę, która najbardziej jest tematycznie zbliżona do profilu twoich studiów. W tzw. stopce redakcyjnej znajdziesz namiary na adres wydawnictwa i redakcji pisma. Postaraj się załapać na przykład na jakieś wakacyjne zastępstwo, chociażby za sekrekarkę redakcyjną . Jak się spodobasz i pokażesz, że coś potrafisz to może Ci się uda nawiązać stałą współpracę. Myślę, że osobą do której powinnaś się zgłosić jest redaktor naczelny lub sekretarz redakcji. Raczej nie prezes wydawnictwa, bo nie przedrzesz się przez kordon asystentek i sekretarek i pewnie Cię spławią. Jak w redakcji będą Cię chcieli to ułatwią Ci kontakt z prezesem abyś dopełniła foermalnośći związanych z praktyką. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zen konkretne pytanie IP: *.met.pl / 217.153.134.* 16.05.05, 19:17 Redaktor merytoryczny - kto to taki?? Na czym właściwie polega ta praca i jakie są zarobki w Wawie? Mam na myśli redaktorów z wykształceniem biologicznym, chemicznym czy geograficznym...(wydawnictwo edukacyjne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: konkretne pytanie IP: *.medical / *.crowley.pl 19.05.05, 14:09 Ktoś kto czyta tekst pod kątem merytorycznym, wyłapując nieścisłości, niejasności, ewentualne błędy - zależy trochę na jakim tekście pracujesz - polskim czy na tłumaczeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
flakonka Re: praca w WYDAWNICTWIE 15.05.05, 19:52 dziwny post... to tak jakby zapytać co się robiw banku, albow ministerstwie... przecież tam są dziesiątki stanowisk, jak w każdej dużej firmie... Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi korzystając z okazji 15.05.05, 21:26 zadam też inne pytanie na temat pracy w wydawnictwie. Chodzi mi o dział graficzno-techniczny. Czy trzeba mieć "przeszkolenie" informatyczne, żeby tam pracować? I na jakich zasadach opiera się praca tłumacza- tzn. zdaję sobie sprawę, że wygląda to inaczej, gdy chodzi o gazetę i książki, ale może orientujecie się w którejkolwiek dziedzinie. Jeśli uważacie, że pownnam na to wpaść sama, to z góry przepraszam, ale nie jestem aż tak błyskotliwa i potrzebuję, aby ktoś lepiej zorientorany wyklarował mi pewne kwestie. z góry dzięki pax vobiscum Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: korzystając z okazji 16.05.05, 20:59 Wśród gazetowych forów jest forum "Wydawnictwa i ich zwyczaje" - jeśli dobrze pamiętam nazwę - myślę, że warto zadać to pytanie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: korzystając z okazji IP: *.medical / *.crowley.pl 19.05.05, 14:11 A o co pytasz w zwiazku z tłumaczem? Bo raczej nie wierzę, że o samą czynność... Odpowiedz Link Zgłoś