Dodaj do ulubionych

EDUARDO MENDOZA W WARSZAWIE

IP: 217.153.91.* 31.05.05, 18:02
Zapraszam serdecznie wszystkich miłosników Hiszpanii oraz prozy szalonej i
przekomicznej Eduardo Mendozy na spotkanie z nim w piątek, 30 czerwca, o
godz. 18:30 do Instytutu Cervantesa, ul. Mysliwiecka 4. Czytaliście "Przygodę
fryzjera damskiego"? albo "Sekret hiszpańskiej pensjonarki"? a bardzo dobrą
powieść "Prawda o sprawie Savolty"? Mendoza napisal też swietne "Miasto
cudów", niestety, jeszcze nie wydane po polsku, przeklad czeka, "Rok potopu"
i "Lekka komedie" (te po polsku wydane). Autor bestsellerow w Hiszpanii, w
Polsce i nie tylko. Przy tym to naprawde swietny pisarz! Zapraszam
wszystkich. Kasia Kacprzak Instytut Cervantesa
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia kacprzak Re: EDUARDO MENDOZA W WARSZAWIE IP: 217.153.91.* 31.05.05, 18:06
      a jeszcze dodam mój adres mailowy i telefon Instytutu: kk@cervantes.pl, (22)
      622 54 22 w. 18, pozdrawiam, kk
    • Gość: Kazek Re: EDUARDO MENDOZA W WARSZAWIE IP: *.p-s-inter.net 31.05.05, 21:07
      Rzadko żałuję, że nie mieszkam w W-wie. Tym razem tak ;-)). Pozdrawiam. Gdzieś
      jeszcze w naszym kraju Mendoza się pokaże? W Poznaniu???
      • anka.g1 Re: EDUARDO MENDOZA W WARSZAWIE 31.05.05, 22:00
        A nie ma sznsy żeby pojawił się w Krakowie??
        • cecyl Re: EDUARDO MENDOZA W WARSZAWIE 31.05.05, 22:17
          Z plakatów zapaskudzających Warszawę wynika,że Mendoza przede wszystkim
          odwiedzi Kraków, a Warszawa będzie li tylko odpryskiem jakiegoś Festiwalu pod
          tytułem Poplit (chyba. Po pierwsze to ten Poplit strasznie śmierdzi sowieckia
          miłością do skrótówców, Po drugie Mendoza zupełnie mi nie pasuje do literatury
          popularnej. Po trzecie spotkanie w Warszawie spotkanie prowadzi Marrodan Casas,
          który o ile mi wiadomo z różnych enuncjacji nienawidzi "Przygód fryzjera
          damskiego" (kiedys tak sie wypowiadał albo w Radio BIS, albo w Cervantesie). W
          każdyma razie czegoś nie rozumiem. Wiem tylko, że Mendoza w Polskim odbiorze
          nie ma nic wspólnego z Mendozą w odbiorze iberyjskim. Ale na spotkaniu będę,
          Choćby dlatego, że Mendozę wielbi przeze mnie wielbiony Javier Marias. Amen.
    • Gość: kasia kacprzak Re: EDUARDO MENDOZA W WARSZAWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 23:50
      z przyjemnoscia odpowiadam wszystkim:
      KRAKOW JUZ JUTRO!
      16:00 Eduardo Mendoza podpisuje swoje książki
      Księgarnia Hiszpańska Mały Rynek 4
      19:30 Spotkanie z Eduardo Mendozą
      Uczestniczą: Mendoza, Chrobak, Murcia Soriano
      Prowadzi: Łobodziński
      Centrum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha ul. M. Konopnickiej 26

Co od nazwy festiwalu: dobre skojarzenia z sowieckoscia i np. Bulhakowem, ale
      wlasnie koledzy z Instytutu Ksiazki (poniewaz sa mlodzi i z dawnym ustrojem nic
      wspolnego nie maja) ten tytul wybrali, jak rozumiem, troche na przekor i
      ironicznie, raczej pod patronatem Bulhakowa niz jego pseudokolegow z sowieckich
      zwiazkow literatow.

Faktycznie, Mendoza w Polsce glownie sie kojarzy z literatura pop, bo tak go
      sprzedano. Ale polecam szczegolnie "Prawde o sprawie Savolty", jego pierwsza
      powiesc i "La ciudad de los prodigios" (dla tych, co wladaja hiszpanskim, a mam
      nadzieje, ze polski przeklad wkrotce sie ukaze), zeby stwierdzic, iz to pisarz
      naprawde nie pop... No coz, dzisiejsze wymogi rynku...
      !Viva Marias! No wlasnie, jego gustowi mozna zaufac.
      A instytucje kultury staraja sie czasem przemycic cos wartosciowego pod
      szyldami, ktore wylansowaly komercyjne wydawnictwa... za co z gory przepraszam
      wymagajacych lektorow...
      Mysle, ze Mendoza akurat jest w stanie zadowolic co najmniej kilka rodzajow
      czytelnikow.
      Carlos Marrodan ma pelne prawo, by "Fryzjera" nienawidzic, jednoczesnie jednak
      rowniez, jak my, w Instytucie Cervantesa, stara sie na wszelkie sposoby
      lansowac literature hiszpanskojezyczna w Polsce, a w tym celu poprowadzic
      rozmowe z autorem nie tylko "Fryzjera", bardzo ciekawym i inteligentnym
      czlowiekiem, to srodek jak najbardziej wskazany! Pozdrawiam. kk

• Gość: Kazek Re: EDUARDO MENDOZA W WARSZAWIE IP: *.p-s-inter.net 01.06.05, 18:03
        łeeeee, jako że do W-wy mam 300 km. a do Krakowa 500, jestem baaaardzo
        rozczarowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka