saluti Re: ksiazka ktora zmienila wasze zycie 13.07.05, 12:50 Stenogramy Anny Jambor. Wierzylam do dzisiaj ze napisana byla przez kobiete co tez jak i ja, bardzo mlodo znalazla sie w Szwajcarji. Ta ksiazka pomogla mi przetrzymac zle chwile, wytrwac. Odpowiedz Link Zgłoś
fisherprice Re: ksiazka ktora zmienila wasze zycie 13.07.05, 18:25 A ja mam takie szczęście, że jak w danym momencie coś w swoim życiu przeżywam to książki o podobnej tematyce same wchodzą mi w ręce i tłumaczą moje własne uczucia. Nie sposób więc wymienić jednej tej wyjątkowej ale z całą pewnością reszta to czytadła.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi_joa Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 00:35 wiele było takich książek...każda wprowadza jakieś nowe emocje, nowe doznania myśle, że jedną z pierwszych ważnych był Mały książe (miałam tak ok. 14 lat)...ugruntował we mnie pojęcie przyjazni Lolita Nabokova ....miałam 15 lat i książka ta pokazała mi zmysłowość i miłość Władca much Goldinga...przeczytałam jednym tchem...po tej lekturze długo zastanawiałam się nad entymologią zła Listy z Ziemi Twaina....spojrzałam innym okiem na wiarę Weronika postanawia umrzeć Coehlo...uświadomiłam sobie wartość życia (miałam 14 lat) Podróż Teo...historia wszystkich religii opowiedziana na ponad 700 stronach...również miała duuuży wpływ na moje życie duchowe nie da się tutaj wymienić wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
estera_ja nieznosna lekkosc bytu 16.07.05, 00:50 Niesamowite jak wiele ta ksiazka zawiera.Postaci zyja wlasnym zyciem,jednoczesnie wkrada sie co chwile autor,jakby Bog,ktory je stwarza. Cudowne metafory,cudownie opisane uczucia i emocje.Ta ksiazke smakuje sie jak wino i zazdrosci tym,ktorzy maja to dopiero przed soba. Odpowiedz Link Zgłoś
jabbur Re: książka, która zmieniła wasze życie 16.07.05, 14:16 Alan Watts "Droga Zen" Erich Fromm "Mieć czy być?" j/a Odpowiedz Link Zgłoś
ozeip Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 14:51 Karlheinz Deschner "Kryminalna historia Kościoła katolickiego" - dotrwałem do 7. z 10 tomów. Trochę tych kryminalnych wątow było wśród "sług bożych"!.. Odpowiedz Link Zgłoś
ozeip Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 14:54 Druga to "Byłem księdzem" Jonasza (Romana Kotlińskiego), opisująca zezwierzęcenie, szeroko pojęte, polskiego Kościoła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 22.07.05, 13:11 Jesli chcesz miec zdrowy stosunek do religii w ogole a do chrzescijanstwa w szczegolnosci - przeczytaj "Fala jest morzem" Willigisa Jäger, niemieckiego benedytyna, współczesnego mistyka i mistrza zenu. Pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierka14 "Milczenie owieczek" Kazi Szczuki 17.07.05, 15:03 Przede wszystkim "Milczenie owieczek-rzecz o aborcji" Kazi Szczuki. Także "Kopciuszek, Frankenstein i inne" tej samej autorki. Ogólnie sama Kazia zmienia moje życie... Na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chigliack Bohumil Hrabal IP: 81.6.130.* 17.07.05, 15:04 Nie mam jednej takiej książki. Mam natomiast autora, o którym z pewnością mogę powiedzieć, iż jest moim ulubionym. To Czech Bohumil Hrabal. Uwielbiam jego książki za: 1) słowiańskość (piwo, czeskie gospody i humor) 2) wrażliwość w widzeniu świata i ludzi (każdy człowiek, nawet prosty pijaczek ma swoją Wielkę Historię) 3) brak prostego moralizowania i tzw. recept życiowych Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.pom Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 15:20 Buszujący w zbożu - J.D.Salinger - pozwoliła mi zrozumiec (chyba w drugiej klasie liceum), że inni ludzie są w życiu tak samo zagubieni jak ja książki nie zmieniają diametralnie mojego życia, ale generalnie większośc zmienia sposób w jaki postrzegam świat Odpowiedz Link Zgłoś
ozeip Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 15:24 A czy wiesz, że (to tylko taka ciekawostka) "Buszujący w zbożu" jest najczęściej znajdowaną książką podczas przeszukania mieszkań osób oskarżonych o morderstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.pom Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 17:06 to ciekawe PS. w filmie "Teoria spisku" taksówkarz grany przez Mela Gibsona (wszędzie doszukuje się spisków) ma w domu kilka egzemplarzy "Buszującego" i wszędzie tę książkę ze sobą zabiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.07.05, 15:53 Pismo Święte. Dzięku niemu poznaję Boga i jego wymagania względem ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coruja Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.glfd.dial.virgin.net 17.07.05, 17:32 ksiazka, ktora zmieniala moje zycie? jest ich wiele, ale do tych najbardziej znaczacych i najwazniejszcyh na pewno zalicze: "Konformiste" Alberto Moravi (oj, byla dla mnie swietnym drogowskazem, kiedy mialam 15lat. odpowiednia ksiazka w odpowiednim czasie), "Niezosna lekkosc bytu" Kundery, "Delta Venus" Anais Nin (wazna takze z tego wzgledu, ze byla to moja pierwsza ksiazka ktora przeczytalam w innym jezyku niz polski), "Mistrz i Malgorzata" Bulhakowa i oczywiscie opowiesci ze Stumilowego Lasu, ktore zawsze podnosza na duchu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 22.07.05, 13:23 Bardziej ono pismo niż święte ale to prawda, że są w nim okruchy Bożej mądrości, jeśli umie się je odczytać. A Boga najprędzej poznasz wschłując się w swoje serce i uczucia - zwłaszcza te pozytywne. Bóg twego serca i uczuć niczego od ciebie nie wymaga i na wszystko pozwala. Przeczytaj "Rozmowy z Bogiem" N. D. Walsch'a. Pomoże ci to zrozumieć Biblię, siebie samgo i Boga. Przyjemnej lektury! A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 22.07.05, 13:24 Bardziej ono pismo niż święte ale to prawda, że są w nim okruchy Bożej mądrości, jeśli umie się je odczytać. A Boga najprędzej poznasz wschłując się w swoje serce i uczucia - zwłaszcza te pozytywne. Bóg twego serca i uczuć niczego od ciebie nie wymaga i na wszystko pozwala. Przeczytaj "Rozmowy z Bogiem" N. D. Walsch'a. Pomoże ci to zrozumieć Biblię, siebie samgo i Boga. Przyjemnej lektury! A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy katolik KORAN-KORAN-KORAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 16:18 ona zmienila moje spojrzenie na swiat czas abys pozostali internauci poszli tym tropem Odpowiedz Link Zgłoś
marikaprzybyl Sienkiewicz, Coben, Kava i Coelho. 17.07.05, 17:40 Cztery książki, które zmieniły mój pogląd na życie: Quo Vadis, Nie mów nikomu, Dotyk zła i Alchemik. I tyle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ozeip Re: Sienkiewicz, Coben, Kava i Coelho. 17.07.05, 17:46 No tak, ale jak się czyta powieści Sienkiewicza bez przymrużenia oka, to można uwierzyć, że Piotr przebywał w Rzymie, Kordecki czynnie bronił Częstochowy, zaś Neron nienawidził chrześcijan (co ciekawe nie katolików) tylko dlatego, że był chory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sienkiewicz, Coben, Kava i Coelho. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 20:25 a ty jesteś chory na katolicyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
killme Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 17:09 Kultura zajmuje jedno a czołowych miejsc w moim zyciu. Obejmuje ona muzyke, ,literature i film. Jest esencja ludzkości. 'Mistrz i Małgorzata', 'Zbrodnia i kara' to ksiazki, ktore maja dla mnie niebagatelne znaczenie. Nie chce sie rozmpisywac co one zmieniły we mnie, ale istotniejsza ajest ta siła ktora ma w sobie literatura i to ze moze w ogole ona wplywac na ludzi. Obcowanie ze sztuka i kultura pomaga znaleźć droge w zyciu i zbrew pozorom odpowiada na wszystkie pytania i, co wynika z mojego doswiadczenia, kieruje w strone Boga i wiary. Dziekuje wszystkim pisarzom, muzykom i tworcom filmow ktorzy nauczyli mnie zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
amad3us Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 17:33 Na pewno KSIĘGA (przeczytałem i ciągle czytam od nowa i bez końca. od początku. od końca. od środka.) Dalej to będzie "obcy" i "dżuma" camus (szczególnie obcy). "świat wg. garpa" i "widow for one year" irving'a. "władca pierścieni". "hrabia monte christo" za "... Czekać i nie tracić nadziei!" "radykalni" no i jeszcze parę pozycji, które nie przychodzą mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemszy Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 17:51 >>>WŁADCA PIERŚCIENI<<< Odpowiedz Link Zgłoś
doorna Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 18:11 Krotko mowiac, kazdy wymienia jak najbardziej, ze tak powiem, odjechanego pisarza. w jego mniemaniu. w sumie zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
michailo Re: książka, która zmieniła wasze życie 18.07.05, 08:47 Co z tobą? Masz jakiś problem? Strasznie napastliwa/y jesteś. Przecież to oczywiste, że wymieniają najbardziej "odjechanych" pisarzy, bo właśnie tacy coś mówią, coś, co zostaje w głowie. Trudno, żeby książką, która zmienia życie były np. Dzienniki Bridget Jones Odpowiedz Link Zgłoś
z29 Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 18:25 Takich ksiązek jest wiele,każda zmienia, wzbogaca, doświadcza... najważniejsze to: 1),,Miasto ślepców" - Saramago 2),,Życie Pi" - Yann Martel 3),,Doktor Żywago" - Pasternak 4) ,,Zespoły napięć" -Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.05, 19:08 Jako dziecko- Ostatni Mohikanin , zadnej beletrystyki wiecej , poza ta przymusowa w szkole a jako dorosly- Kapital -K. Marksa i tylko ksiazki rzeczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nanook Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: 212.182.102.* 17.07.05, 19:49 Biblia, po jej przeczytaniu przestałem być chrześcijaninem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 18.07.05, 19:04 Jesli chcesz miec zdrowy stosunek do religii w ogle a do chrzescijanstwa w szczegolnosci - przeczytaj "Fala jest morzem" Willigisa Jäger, niemieckiego benedytyna, mistyka i mistrza zenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.darkstar.pl 17.07.05, 20:24 Wymienię tylko tyutły, bo mogłabym na temat każdej z nich pisać i pisać i pisać... 1. Fiodor Dostojewski "Zbrodnia i kara" 2. George Orwell "Rok 1984" 3. Milan Kundera "Nieznośna lekkość bytu 4. Witold Gombrowicz "Ferdydurke" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid_ase Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.wisla.sdi.tpnet.pl 17.07.05, 20:59 "Malowany ptak' Kosinskiego -teraz patrze na świat jakoś inaczej , chyba nie przestałam wierzyć że w ludziach jest wiecej dobra niz zła , ale moje przekonania zostały powaznie podkopane :0) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.07.05, 21:55 Boso ale w ostrogach, Stanisław Grzesiuk. Później Pięć lat kacetu, ale podejrzewam, że teraz by mnie zmasakrowała.. Wczesniej traktowałem ją chyba przez pryzmat dziecięcej naiwności i opisane wydarzenia wydawałe się mniej realne. Ale i tak pozostawiła niesamowite piętno. Ta pierwsza polecam jako odtrutke na to co się dzieje obecnie dookoła, złych ludzi, podkładanie świń. Pokazuje co znaczy być człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paluch777 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.idea.pl 17.07.05, 22:05 Słowa Stachury - z wszystkich utworów, przebija z nich coś niesamowitego, no i "Ziemia planeta ludzi"; tkwi we mnie od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedona Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.ipt.aol.com 17.07.05, 22:06 -Fabula Rasa Stachury - bardzo, bardzo zmienila moj sposob myslenia, pozbylam sie troche egoizmu, zaczelam bardzo kochac swiat, kazda chwile. Madra, dobra ksiazka. -K2 Jima Currana (plus wiele ksiazek o gorach i sniegu) za to ze moge wyobrazic sobie wspanialy swiat, gdzie przezwycieza sie swoje slabosci i krazy sie, krazy ponad ziemia, ponad szaroscia. -Hrabia Monte Christo Dumasa - za, jak ktos juz wczesniej zauwazyl - za nadzieje wbrew wszystkiemu (ilez razy plakalam ja zawinal do portu statek Morrela) - no i Alchemik - za przypomnienie tego, w co kiedys sie wierzylo. - last but not least - poezje Kochanowskiego i Kaczmarskiego - no comments ps.sliczny watek, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:11 a moja ullubiona to "Buszujacy w zbożu"-GORĄCO POLECAM!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ememka Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:22 powieść biograficzna Alicji Kaczyńskiej "Helena Keller" oraz Heleny Keller "Historia mojego życia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Mitologia Grekow i Rzymian IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.07.05, 22:28 i reszta Trylogii Zygmunta Kubiaka: Literatura Grekow i Rzymian Historia Grekow i Rzymian - Piekno i Gorycz Europy Odpowiedz Link Zgłoś
amost Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 22:36 Szachista - W.Łysiak Inny Świat - G.H.Grudziński Malowany ptak - Kosiński Piękni dwudziestoletni - M.Hłasko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.elsat.net.pl 17.07.05, 22:46 "Oddział chorych na raka" Sołżenicyna. Tytuł mówi chyba sam za siebie, moim zdaniem książka wybitnie dołująca ale warto Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 23:01 Mistrz i Malgorzata Michaila Bulchakowa , kapitalna , czytalem ja wiele razy, i za kazdym razem bardziej mi sie podoba! a znam ja prawie na pamiec, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 17.07.05, 23:24 "Mala Ksiezniczka". Przeczytalam ja majac 11 lat. Tak jak bohaterka, stracilam juz wtedy rodzicow... I tak jak ona przez cale zycie staralam sie byc szlachetna, pomagac slabszym, walczyc z silniejszymi od siebie, zawsze pamietac co to honor... Mam tak do dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.trw.com 17.07.05, 23:14 Moze niekoniecznie zmienila, ale jedna z najciekawszych: "Shadows of the mind" Rogera Penrose'a. Nie wiem czy istnieje polskie tlumaczenie. Prawdziwy orgazm intelektualny ale trzeba miec troche przygotowania naukowego i logicznego. Watpie zreszta, czy wielu czytelnikow jest w stanie wspiac sie na wyzyny umyslu tego genialnego naukowca i przesledzic szczegoly wszystkich prezentowanych przez niego dyskusji dotyczacych rozmaitych aspektow slabo jeszcze znanych zagadnien fizyki rozumu, swiadomosci, myslenia i wolnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś