Dodaj do ulubionych

książka, która zmieniła wasze życie

• Gość: zuza gra w klasy IP: *.bydgoski.pl 11.07.05, 09:13
      • saluti Re: ksiazka ktora zmienila wasze zycie 13.07.05, 12:50
        Stenogramy Anny Jambor. Wierzylam do dzisiaj ze napisana byla przez kobiete co
        tez jak i ja, bardzo mlodo znalazla sie w Szwajcarji. Ta ksiazka pomogla mi
        przetrzymac zle chwile, wytrwac.
        • fisherprice Re: ksiazka ktora zmienila wasze zycie 13.07.05, 18:25
          A ja mam takie szczęście, że jak w danym momencie coś w swoim życiu przeżywam
          to książki o podobnej tematyce same wchodzą mi w ręce i tłumaczą moje własne
          uczucia. Nie sposób więc wymienić jednej tej wyjątkowej ale z całą pewnością
          reszta to czytadła....
    • Gość: archi_joa Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 00:35
      wiele było takich książek...każda wprowadza jakieś nowe emocje, nowe doznania
      myśle, że jedną z pierwszych ważnych był

Mały książe (miałam tak ok. 14 lat)...ugruntował we mnie pojęcie przyjazni

Lolita Nabokova ....miałam 15 lat i książka ta pokazała mi zmysłowość i miłość

Władca much Goldinga...przeczytałam jednym tchem...po tej lekturze długo
      zastanawiałam się nad entymologią zła

Listy z Ziemi Twaina....spojrzałam innym okiem na wiarę

Weronika postanawia umrzeć Coehlo...uświadomiłam sobie wartość życia (miałam 14 lat)

Podróż Teo...historia wszystkich religii opowiedziana na ponad 700
      stronach...również miała duuuży wpływ na moje życie duchowe

nie da się tutaj wymienić wszystkich
    • estera_ja nieznosna lekkosc bytu 16.07.05, 00:50
      Niesamowite jak wiele ta ksiazka zawiera.Postaci zyja wlasnym
      zyciem,jednoczesnie wkrada sie co chwile autor,jakby Bog,ktory je stwarza.
      Cudowne metafory,cudownie opisane uczucia i emocje.Ta ksiazke smakuje sie jak
      wino i zazdrosci tym,ktorzy maja to dopiero przed soba.
    • jabbur Re: książka, która zmieniła wasze życie 16.07.05, 14:16
      Alan Watts "Droga Zen"
      Erich Fromm "Mieć czy być?"
      j/a
    • ozeip Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 14:51
      Karlheinz Deschner "Kryminalna historia Kościoła katolickiego" - dotrwałem do
      7. z 10 tomów. Trochę tych kryminalnych wątow było wśród "sług bożych"!..
      • ozeip Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 14:54
        Druga to "Byłem księdzem" Jonasza (Romana Kotlińskiego), opisująca
        zezwierzęcenie, szeroko pojęte, polskiego Kościoła katolickiego.
        • Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 22.07.05, 13:11
          Jesli chcesz miec zdrowy stosunek do religii w ogole a do chrzescijanstwa w
          szczegolnosci - przeczytaj "Fala jest morzem" Willigisa Jäger, niemieckiego
          benedytyna, współczesnego mistyka i mistrza zenu.

Pozdrawiam
          A
    • kazimierka14 "Milczenie owieczek" Kazi Szczuki 17.07.05, 15:03
      Przede wszystkim "Milczenie owieczek-rzecz o aborcji" Kazi Szczuki.
      Także "Kopciuszek, Frankenstein i inne" tej samej autorki. Ogólnie sama Kazia
      zmienia moje życie... Na lepsze.
    • Gość: chigliack Bohumil Hrabal IP: 81.6.130.* 17.07.05, 15:04
      Nie mam jednej takiej książki. Mam natomiast autora, o którym z pewnością mogę
      powiedzieć, iż jest moim ulubionym. To Czech Bohumil Hrabal. Uwielbiam jego
      książki za:
      1) słowiańskość (piwo, czeskie gospody i humor)
      2) wrażliwość w widzeniu świata i ludzi (każdy człowiek, nawet prosty pijaczek
      ma swoją Wielkę Historię)
      3) brak prostego moralizowania i tzw. recept życiowych
    • gosia.pom Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 15:20
      Buszujący w zbożu - J.D.Salinger - pozwoliła mi zrozumiec (chyba w drugiej
      klasie liceum), że inni ludzie są w życiu tak samo zagubieni jak ja
      książki nie zmieniają diametralnie mojego życia, ale generalnie większośc
      zmienia sposób w jaki postrzegam świat
      • ozeip Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 15:24
        A czy wiesz, że (to tylko taka ciekawostka) "Buszujący w zbożu" jest
        najczęściej znajdowaną książką podczas przeszukania mieszkań osób oskarżonych o
        morderstwo?
        • gosia.pom Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 17:06
          to ciekawe
          PS. w filmie "Teoria spisku" taksówkarz grany przez Mela Gibsona (wszędzie
          doszukuje się spisków) ma w domu kilka egzemplarzy "Buszującego" i wszędzie tę
          książkę ze sobą zabiera
    • Gość: Paweł Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.07.05, 15:53
      Pismo Święte.

Dzięku niemu poznaję Boga i jego wymagania względem ludzi.
      • Gość: coruja Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.glfd.dial.virgin.net 17.07.05, 17:32
        ksiazka, ktora zmieniala moje zycie? jest ich wiele, ale do tych najbardziej
        znaczacych i najwazniejszcyh na pewno zalicze: "Konformiste" Alberto Moravi
        (oj, byla dla mnie swietnym drogowskazem, kiedy mialam 15lat. odpowiednia
        ksiazka w odpowiednim czasie), "Niezosna lekkosc bytu" Kundery, "Delta Venus"
        Anais Nin (wazna takze z tego wzgledu, ze byla to moja pierwsza ksiazka ktora
        przeczytalam w innym jezyku niz polski), "Mistrz i Malgorzata" Bulhakowa i
        oczywiscie opowiesci ze Stumilowego Lasu, ktore zawsze podnosza na duchu :)
      • Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 22.07.05, 13:23
        Bardziej ono pismo niż święte ale to prawda, że są w nim okruchy Bożej
        mądrości, jeśli umie się je odczytać.

A Boga najprędzej poznasz wschłując się w swoje serce i uczucia - zwłaszcza te
        pozytywne. Bóg twego serca i uczuć niczego od ciebie nie wymaga i na wszystko
        pozwala. Przeczytaj "Rozmowy z Bogiem" N. D. Walsch'a. Pomoże ci to zrozumieć
        Biblię, siebie samgo i Boga.

Przyjemnej lektury!
        A.

• Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 22.07.05, 13:24
        Bardziej ono pismo niż święte ale to prawda, że są w nim okruchy Bożej
        mądrości, jeśli umie się je odczytać.

A Boga najprędzej poznasz wschłując się w swoje serce i uczucia - zwłaszcza te
        pozytywne. Bóg twego serca i uczuć niczego od ciebie nie wymaga i na wszystko
        pozwala. Przeczytaj "Rozmowy z Bogiem" N. D. Walsch'a. Pomoże ci to zrozumieć
        Biblię, siebie samgo i Boga.

Przyjemnej lektury!
        A.
    • Gość: zyczliwy katolik KORAN-KORAN-KORAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 16:18
      ona zmienila moje spojrzenie na swiat
      czas abys pozostali internauci poszli tym tropem
      • marikaprzybyl Sienkiewicz, Coben, Kava i Coelho. 17.07.05, 17:40
        Cztery książki, które zmieniły mój pogląd na życie: Quo Vadis, Nie mów nikomu,
        Dotyk zła i Alchemik.
        I tyle.
        Pozdrawiam
        • ozeip Re: Sienkiewicz, Coben, Kava i Coelho. 17.07.05, 17:46
          No tak, ale jak się czyta powieści Sienkiewicza bez przymrużenia oka, to można
          uwierzyć, że Piotr przebywał w Rzymie, Kordecki czynnie bronił Częstochowy, zaś
          Neron nienawidził chrześcijan (co ciekawe nie katolików) tylko dlatego, że był
          chory...
          • Gość: gość Re: Sienkiewicz, Coben, Kava i Coelho. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 20:25
            a ty jesteś chory na katolicyzm?
    • killme Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 17:09
      Kultura zajmuje jedno a czołowych miejsc w moim zyciu. Obejmuje ona muzyke, ,literature i film. Jest esencja ludzkości. 'Mistrz i Małgorzata', 'Zbrodnia i kara' to ksiazki, ktore maja dla mnie niebagatelne znaczenie. Nie chce sie rozmpisywac co one zmieniły we mnie, ale istotniejsza ajest ta siła ktora ma w sobie literatura i to ze moze w ogole ona wplywac na ludzi. Obcowanie ze sztuka i kultura pomaga znaleźć droge w zyciu i zbrew pozorom odpowiada na wszystkie pytania i, co wynika z mojego doswiadczenia, kieruje w strone Boga i wiary.
      Dziekuje wszystkim pisarzom, muzykom i tworcom filmow ktorzy nauczyli mnie zycia.
    • Gość: wacek forest gump IP: *.orasoft.net.pl 17.07.05, 17:17
    • amad3us Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 17:33
      Na pewno KSIĘGA (przeczytałem i ciągle czytam od nowa i bez końca. od początku.
      od końca. od środka.)
      Dalej to będzie "obcy" i "dżuma" camus (szczególnie obcy).
      "świat wg. garpa" i "widow for one year" irving'a.
      "władca pierścieni".
      "hrabia monte christo" za "... Czekać i nie tracić nadziei!"
      "radykalni"
      no i jeszcze parę pozycji, które nie przychodzą mi do głowy.
    • Gość: przemszy Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 17:51
      >>>WŁADCA PIERŚCIENI<<<
    • doorna Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 18:11
      Krotko mowiac, kazdy wymienia jak najbardziej, ze tak powiem, odjechanego
      pisarza. w jego mniemaniu. w sumie zalosne.
      • michailo Re: książka, która zmieniła wasze życie 18.07.05, 08:47
        Co z tobą? Masz jakiś problem? Strasznie napastliwa/y jesteś.
        Przecież to oczywiste, że wymieniają najbardziej "odjechanych" pisarzy, bo
        właśnie tacy coś mówią, coś, co zostaje w głowie. Trudno, żeby książką, która
        zmienia życie były np. Dzienniki Bridget Jones
    • z29 Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 18:25
      Takich ksiązek jest wiele,każda zmienia, wzbogaca, doświadcza...
      najważniejsze to:
      1),,Miasto ślepców" - Saramago
      2),,Życie Pi" - Yann Martel
      3),,Doktor Żywago" - Pasternak
      4) ,,Zespoły napięć" -Wiśniewski
      • Gość: Realista Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.05, 19:08
        Jako dziecko- Ostatni Mohikanin , zadnej beletrystyki wiecej , poza ta
        przymusowa w szkole a jako dorosly- Kapital -K. Marksa i tylko ksiazki rzeczowe.
    • Gość: nanook Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: 212.182.102.* 17.07.05, 19:49
      Biblia, po jej przeczytaniu przestałem być chrześcijaninem.
      • Gość: Apollo Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.cm-upc.chello.se 18.07.05, 19:04
        Jesli chcesz miec zdrowy stosunek do religii w ogle a do chrzescijanstwa w
        szczegolnosci - przeczytaj "Fala jest morzem" Willigisa Jäger, niemieckiego
        benedytyna, mistyka i mistrza zenu.
    • Gość: Olcia Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.darkstar.pl 17.07.05, 20:24
      Wymienię tylko tyutły, bo mogłabym na temat każdej z nich pisać i pisać i pisać...
      1. Fiodor Dostojewski "Zbrodnia i kara"
      2. George Orwell "Rok 1984"
      3. Milan Kundera "Nieznośna lekkość bytu
      4. Witold Gombrowicz "Ferdydurke"
      • Gość: Astrid_ase Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.wisla.sdi.tpnet.pl 17.07.05, 20:59
        "Malowany ptak' Kosinskiego -teraz patrze na świat jakoś inaczej , chyba nie
        przestałam wierzyć że w ludziach jest wiecej dobra niz zła , ale moje
        przekonania zostały powaznie podkopane :0)
    • Gość: dobry Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.07.05, 21:55
      Boso ale w ostrogach, Stanisław Grzesiuk.
      Później Pięć lat kacetu, ale podejrzewam, że teraz by mnie zmasakrowała..
      Wczesniej traktowałem ją chyba przez pryzmat dziecięcej naiwności i opisane
      wydarzenia wydawałe się mniej realne. Ale i tak pozostawiła niesamowite piętno.

Ta pierwsza polecam jako odtrutke na to co się dzieje obecnie dookoła, złych
      ludzi, podkładanie świń. Pokazuje co znaczy być człowiekiem.
      • Gość: paluch777 Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.idea.pl 17.07.05, 22:05
        Słowa Stachury - z wszystkich utworów, przebija z nich coś niesamowitego, no
        i "Ziemia planeta ludzi"; tkwi we mnie od lat.
    • Gość: sedona Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.ipt.aol.com 17.07.05, 22:06
      -Fabula Rasa Stachury - bardzo, bardzo zmienila moj sposob myslenia, pozbylam
      sie troche egoizmu, zaczelam bardzo kochac swiat, kazda chwile. Madra, dobra
      ksiazka.
      -K2 Jima Currana (plus wiele ksiazek o gorach i sniegu) za to ze moge wyobrazic
      sobie wspanialy swiat, gdzie przezwycieza sie swoje slabosci i krazy sie, krazy
      ponad ziemia, ponad szaroscia.
      -Hrabia Monte Christo Dumasa - za, jak ktos juz wczesniej zauwazyl - za
      nadzieje wbrew wszystkiemu (ilez razy plakalam ja zawinal do portu statek
      Morrela)
      - no i Alchemik - za przypomnienie tego, w co kiedys sie wierzylo.
      - last but not least - poezje Kochanowskiego i Kaczmarskiego - no comments

ps.sliczny watek, pozdrawiam
      • Gość: anka Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:11
        a moja ullubiona to "Buszujacy w zbożu"-GORĄCO POLECAM!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: ememka Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:22
      powieść biograficzna Alicji Kaczyńskiej "Helena Keller" oraz Heleny Keller
      "Historia mojego życia"
      • Gość: Adam Mitologia Grekow i Rzymian IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.07.05, 22:28
        i reszta Trylogii Zygmunta Kubiaka:
        Literatura Grekow i Rzymian
        Historia Grekow i Rzymian - Piekno i Gorycz Europy
    • amost Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 22:36
      Szachista - W.Łysiak
      Inny Świat - G.H.Grudziński
      Malowany ptak - Kosiński
      Piękni dwudziestoletni - M.Hłasko
    • Gość: gość Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.elsat.net.pl 17.07.05, 22:46
      "Oddział chorych na raka" Sołżenicyna. Tytuł mówi chyba sam za siebie, moim
      zdaniem książka wybitnie dołująca ale warto
    • terence Re: książka, która zmieniła wasze życie 17.07.05, 23:01
      Mistrz i Malgorzata Michaila Bulchakowa , kapitalna , czytalem ja wiele razy,
      i za kazdym razem bardziej mi sie podoba! a znam ja prawie na pamiec,
      • Gość: mm Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.acn.waw.pl 17.07.05, 23:24
        "Mala Ksiezniczka". Przeczytalam ja majac 11 lat. Tak jak bohaterka, stracilam
        juz wtedy rodzicow... I tak jak ona przez cale zycie staralam sie byc
        szlachetna, pomagac slabszym, walczyc z silniejszymi od siebie, zawsze pamietac
        co to honor... Mam tak do dzis.
    • Gość: alef zero Re: książka, która zmieniła wasze życie IP: *.trw.com 17.07.05, 23:14
      Moze niekoniecznie zmienila, ale jedna z najciekawszych: "Shadows of the mind"
      Rogera Penrose'a. Nie wiem czy istnieje polskie tlumaczenie. Prawdziwy orgazm
      intelektualny ale trzeba miec troche przygotowania naukowego i logicznego.
      Watpie zreszta, czy wielu czytelnikow jest w stanie wspiac sie na wyzyny umyslu
      tego genialnego naukowca i przesledzic szczegoly wszystkich prezentowanych
      przez niego dyskusji dotyczacych rozmaitych aspektow slabo jeszcze znanych
      zagadnien fizyki rozumu, swiadomosci, myslenia i wolnej woli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka