negishi 24.06.05, 15:18 Jakie ksiazki napisal Tolkien, ktore polecacie? Znacie jeszcze jakichs (jakis? jak sie to poprawnie pisze???) autorow fantastyki? Nigdy nie czytalam ksiazek z tego gatunku a chcialabym sie skusic. Co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Ksiazki Tolkiena i ..? 24.06.05, 15:38 auuuuuuuuuuuu www.tolkien.art.pl/intro/ksiazki.htm a moze chociaż sprecyzujesz - lubisz smoki czy roboty, kosmitów czy krasnoludy...? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ksiazki Tolkiena i ..? 28.06.05, 17:00 Tolkien napisał "Hobbita", trzy tomy "Władcy Pierścieni", a z pozostawionych przez niego notatek jego syn Christopher zredagował "Silmarilion", który jest mitologią świata przedstawionego w poprzednio wymienionych książkach. Oraz wiele opracowań naukowych. Z gatunku fantastyki znam i mogę polecić Andrzeja Sapkowskiego, Terry'ego Pratchetta i Andre Norton. Auuu, no auuu. Każdy kiedyś zaczyna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ksiazki Tolkiena i ..? 30.06.05, 19:20 Ja przepraszam bardzo, cofam Norton!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=25875788 Odpowiedz Link Zgłoś
kromeczka1981 Re: Ksiazki Tolkiena i ..? 29.06.05, 11:58 "Hobbit czyli tam i z powrotem" oczywiście "Władca Pierścienie" "Sillmarilion" "Przygody Toma Bombadila" -- www.czytelnia.studioit.pl - forum dobrej książki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arwen555 Re: Ksiazki Tolkiena i ..? IP: *.ipt.aol.com 29.06.05, 18:00 Tolkien napisał jeszcze: Drzewo i liść oraz Mythopeia Rudy Dżil i jego pies Łazikanty (bardzo fajna bajka o piesku) ;-) Niedokończone opowieści Księga zaginionych opowieści 3 tomy Ja też polecam Norton, Pratchetta, Sapkowskigo, a ostatnio czytałam świetną książkę CZARNY BÓG Gregory Keyes (około 550 stron) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ksiazki Tolkiena i ..? 30.06.05, 07:19 Próbowałam kiedyś przebrnąć przez zaginione opowieści, ale się poddałam... Muszę chyba spróbować jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Ksiazki Tolkiena i ..? 30.06.05, 12:04 negishi napisała: > Jakie ksiazki napisal Tolkien, ktore polecacie? > Znacie jeszcze jakichs (jakis? jak sie to poprawnie pisze???) autorow > fantastyki? Nigdy nie czytalam ksiazek z tego gatunku a chcialabym sie > skusic. Co polecacie? W fantasy furorę robi od kilku lat zupełnie nietolkienoski cykl George'a R. R. Martina, który polecić komuś niebywałemu w fantastyce można z czystym sumieniem. Także dlatego, że fantastyki tam... niewiele:). Sapkowskiego przeczytać można, bo na pewno nie znudzi, a i spodobać się może. Ponieważ zaś jestem "zajadłym" fanem Rogera Zelaznego, to i jego nie mogę nie wymienić, z tym, że sugerowałbym zacząć od opowiadań. Teraz SF. Hm. Od czasu "Hyperiona" Simmonsa nic nie zrobiło już na mnie aż takiego wrażenia, ale, że nieprzypadkiem Rosja zaczytuje się w Łukjanience, to i jego nazwisko podszepnę. Słyszałem o ludziach narzekających, że znudziła ich "Diuna" Herberta i - choć trudno mi przyswoić sobie taką informację - proponuję poczekać nieco z nim, jak również z resztą klasyków SF. Na pewno nie zaszkodzi szczypta Bułyczowa, z którym najlepiej jest zacząć znajomość od zwiedzania Wielkiego Guslaru, zerknięcie na "Smoka i jerzego" Dicksona (moja ulubiona wilcza postać pochodzi właśnie z tamtego świata). "Killyanga" Resnicka także zasługuje na uwagę, z tym, że wypada ostrzec, iż wypada uważać na tego autora, któremu trafiają się zarówno powieści znakomite, jak i takie o pomstę do Stwórcy wołające. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
john_malkovitch Re: Ksiazki Tolkiena i ..? 01.07.05, 02:47 C.S.S. Lewis, ale nie "Opowieści z Narni".. Odpowiedz Link Zgłoś