Dodaj do ulubionych

Terry Pratchet

28.07.02, 17:07
czy ktos ma moze jjakies ksiazki lub opowiadnia terrego na dysku i moze sie
nimi podzielic wiem ze to nie jest zgode z prawem ale jesli chcialbym kupic
jego wszystkie ksiazki(21) to musial bym wydac ok 630PLN a niestety na to
mnie nie stac(jestem tylko biednym studentem) prosze o pomoc!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ula Re: Terry Pratchet IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 01:56
      Na Dysku to u niego jest wszystko...:-) Skąd jesteś, oczko, bo mam dobrych parę
      dubletów (a chyba i jakieś triplety by się znalazly)i w dobrej sprawie mogę je
      oddać ( a poszerzanie kregu znawćów i wielbicieli TP (Terry Pratchett, boze
      broń telekomunikacja polska!!) do takich się własnie zalicza....)
      • oczko83 Re: Terry Pratchet 29.07.02, 23:54
        jestem z kielc mieszkam na slasku a i tak wiekszosc czasu w trasie a ty skad
        jestes???
    • rubeus Re: Terry Pratchet 29.07.02, 20:56
      oczko - taniej pratchetta mozesz kupic dzieki kkkk (www.kkkk.com.pl) -
      maja promocje na ksiazki pratchetta - wejdz i zobacz jest taniej niz w ksiegarni i w merlinie.
      • Gość: ula Re: Terry Pratchet IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 00:44
        Z Warszawy.
        • ydorius Re: Terry Pratchett 30.07.02, 02:47

A masz może za dużo o Zbrojnych (hehe, dobry dowcip, co? :-))) lub Panów i
          damy?
          Chętnie bym się zaopiekował albo nawet wypożyczył i oddał (obiecuję nie
          wyczytać wszystkich literek).

p,
          .y.

----------------------------------
          What is home without Plumtree's Potted Meat?
          Incomplete.
        • oczko83 Re: Terry Pratchet 30.07.02, 12:45
          jesli mowilas powaznie to zchecia odkupie od ciebie(po okazyjnej cenie)czesc
          twoich zbiorow
    • spacja Poddaję się 30.07.02, 09:34
      Gdzie się nie obejrzę, atakuje mnie Terry P. W Empiku kłuje w oczy, dziewuchy w
      tramwaju pieją z zachwytu, Wy tutaj też... Bardzo więc proszę o wtajemniczenie
      mnie: "z czym to się je" i od czego zacząć? Może mi też się spodoba? Czy to ma
      coś wspólnego z SF?
      • Gość: ula Re: Poddaję się IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 13:07
        PT. powyższym (:-)) podaję mejla: hus@go2.pl. Akurat i Zbrojnych i Panów mam
        tylko w jednym egzemplarzu (hehe), ale z pożyczką nie ma problemu.
        Pozdrawiam w słoneczne wtorkowe popołudnie :-)))))))))
        I jeszcze uwaga do Spacji: Pratchett jest dość wielowymiarowy, więc musisz
        wstępnie okreslić swoje upodobania literackie, żeby można dostosowac reklame do
        targetu :-))).
        • ydorius Poddaj się! 30.07.02, 13:20

Pratchett udaje, ze pisze fantastykę. Udaje, gdyż jego świat dysku jest parodią
          naszego świata i to parodią nad wyraz smaczną. Mamy więc Hollywood w krzywym
          zwierciadle (jakby Hollywood sam nie stał się już własną parodią... no cóż...)
          czyli "Ruchome Obrazki". Mamy problemy religijności (zwłaszcza tej rzekomej i
          na pokaz), czyli "Pomniejsze bóstwa". Mamy traktat o równouprawnieniu,
          czyli "Równoumagicznienie". Mamy wykłady o tym, czym zajmuje się Straż miejska
          (Czyli "Straż straż" i - mam nadzieję - "Zbrojni". Smok spustoszył sporą część
          miasta. Przybywają strażnicy. Patrzą na spopielone domy i jeden mówi: "to
          musiał być jakiś ptak brodzący". A drugi z zapałem: "i tak napiszemy w
          raporcie").
          Mamy problem Śmierci, który nie jest takim zwyczajnym śmierciem, a którego nikt
          nie widzi, choć jest całkiem widoczny... Dlaczego? Bo ludzie nie są
          przygotowani na ten widok i usuwają Śmierć ze swojego pola widzenia,
          świadomości i czego tam jeszcze akurat używają... (czyli "Mort" i "Kosiarz").
          Mamy niewydarzone wiedźmy, których to opowieści szczerze nie lubię, więc nie
          będę opisywał dlaczego książki z wiedźmami odwołują się do rzeczywistości
          ("Wyprawa Czarownic" i coś jeszcze czego nie pomnę...).

Jeszcze jest kilka książek z czego godną uwagi jest "Nauka Świata Dysku", czyli
          wykład z fizyki :-)))) okraszony pratchettowskimi opowieściami...

Może sie pojawić pytanie, czy warto... Jakby nie było warto, to czy napisałbym
          tyle słów?

.y.

----------------------------------
          What is home without Plumtree's Potted Meat?
          Incomplete.
          • spacja Re: Poddaj się! 30.07.02, 15:44
            ydorius napisał:

> Może sie pojawić pytanie, czy warto... Jakby nie było warto, to czy
            napisałbym
            > tyle słów?
            >
            No to ulegnę. Za czas jakiś, gdy przeczytam już to, co pożyczone mam. Tylko od
            czego zacząć? Czy książki te można czytac w dowolnej kolejności, czy tez
            obowiązuje jakiś porządek? Jakoś tak wyglada mi to na serię...
            >
            pozdr.
            s.
            • rubeus Re: kolejnosc czytania 30.07.02, 23:32
              kolejnosc czytania jest prawie ze dowolna ale radze czytac wg. kolejnosci podanej ponizej poniewaz niektore powiesci zazebiaja sie nie tylko bohaterami ale pewnymi wiadomoscami ktore nie sapozniej objasniane do konca

Kolor magii (m1)
              Blask fantastyczny (m2)
              Równoumagicznienie (w1)
              Mort(d1)
              Czarodzicielstwo (m3)
              Eryk(m4)
              Piramidy(b1)
              Trzy wiedźmy(w2)
              Ruchome obrazki(s0?)
              Straż! Straż!(s1)
              Kosiarz(d2)
              Wyprawa czarownic(w3)
              Pomniejsze bóstwa (b2)
              Panowie i damy(w4)
              Zbrojni(s2)

+Nauka Świata Dysku(m5?)
              +Świat Dysku. Mappa

- oznaczenie znaczkow
              w - cykl z wiedzmami
              s - cykl z straza miejska
              m - cykl o niudolnym magu
              d - cykl o smierci
              b- bogowie - wydarzenia w rejonie pseudo srodziemnomorskim
              • spacja Re: kolejnosc czytania 31.07.02, 10:10
                Wielkie dzięki! Z takim przewodnikiem nie zginę. Może dziś wyskoczę do
                księgarni i zobaczę co mają.
                s.
                • rubeus Re: kolejnosc czytania 31.07.02, 20:40
                  spacja - taniej niz w ksiegarni (jesli nie jestes z w-wy) mozesz kupic za posrednictwem klubu kkkk (adres interentowy www.kkkk.com.pl) - mozesz tam sprobowac zamowic terminarze - z tematycznymi cytatami i pseudocytatmi z pratchetta.
        • spacja Re: Poddaję się 30.07.02, 15:58
          Gość portalu: ula napisał(a):

> I jeszcze uwaga do Spacji: Pratchett jest dość wielowymiarowy, więc musisz
          > wstępnie okreslić swoje upodobania literackie, żeby można dostosowac reklame
          do targetu :-))).

Ależ nie o to chodzi! Bynajmniej nie chciałam, żeby ktoś mnie namówił do
          czytania TP, chodziło raczej o wprowadzenie mnie nieco w jego tematykę i
          klimat, abym sama mogła zdecydować, czy poświęcić mu trochę czasu (i gotówki,
          co trudniejsze).
          Nieco z innej beczki: ula, czy Ty pracujesz w jakimś wydawnictwie? albo w inny
          sposób jesteś związana z "branżą"? od jakiegoś czasu czytam Twoje posty i tak
          jakoś mi wychodzi... z czystej ciekawości pytam, brak odpowiedzi uznając za
          potwierdzenie ;)
          pozdr.
          s.
          • Gość: ula Re: Poddaję się IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 02:50
            Droga Spacjo! Internet chodzi mi dziś tak, że i ślimak by znim wygrał, niemniej
            poczułam się wzruszona niezmiernie :-))))Twoją uwagą, ze "od jakiegoś czasu
            czytasz moje posty". A czy moge spytać, co konkretnie nasunęło Ci wrażneie,
            jakobym była z branżą związana (od razu mówię- w pewien sposób jestem, choć
            raczej jako wolny strzelec niż etatowy pracownik). Ale, że ja też dam upust
            czystej ciekawosci- zastanawiam się co i w których wpisach mogło takowe nasunąć?
            Pozdrawiam serdecznie
            • spacja Re: Poddaję się 31.07.02, 10:05
              Zaglądam na niniejsze forum, czytam część wątków i już rozpoznaję stałych
              bywalców. Które z Twoich wypowiedzi naprowadziły mnie na trop nie potrafię
              powiedzieć, zresztą nie pamiętam ich wszystkich, to po prostu ogólne wrażenie,
              nic wielkiego. Może szósty zmysł? Hi hi hi. No a poza tym ten Twój "target" dał
              mi do myślenia ;)
              Również pozdrawiam
              s.
              • spacja Re: Poddaję się 31.07.02, 10:08
                Powyższe było skierowane do uli
    • Gość: kubu Re: Terry Pratchet IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.07.02, 16:46
      PRATCHETT WIELKI JEST
      I JUZ

WSZYSCY NA KOLANA ;-)))

a stare wydania mozna kupic za naprawde niewielkie pieniadze (+/- 5 zl za
      egzemplarz) np. w ksiegarni na pl. Unii Lubelskiej w Warszawie lub w przejsciu
      podziemnym na Dworcu Wschodnim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka