Dodaj do ulubionych

polećcie jakiś fajny romans

01.07.05, 13:11
Mam ochotę przeczytać jakiś dobry romans, nie za poważny, bo pora wakacyjna i
dobrze się czyta książki lekkie i z happy endem. Podpowiedzcie mi coś
ciekawego, niewiele do tej pory czytałam z tego gatunku, więc chyba nie
będzie trudno (lekkie, ale nie do przesady). A tak najlepiej, żeby akcja
rozgrywała się w jakimś przyjemnym zakątku: egzotyczne plaże, ciepłe wieczory
itp.... Może jeszcze jakiś wątek sensacyjny.
Do tropików się nie wybieram, to chociaż sobie pomarzę...
Obserwuj wątek
    • ladycat Re: polećcie jakiś fajny romans 01.07.05, 21:51
      "Lekkich romansideł" nie czytuję, ale może miałabyś ochotę na coś z klasyki?
      Polecam "Przeminęło z wiatrem" (o wiele więcej wątków niż na filmie) oraz "Ptaki
      ciernistych krzewów" Colleen McCullough.
      • monikate Re: polećcie jakiś fajny romans 01.07.05, 21:54
        Może tutaj coś znajdziesz:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=23058191&a=23058191
    • Gość: eroica Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.05, 00:27
      John Fowles - "Kochanica Francuza"
    • Gość: Izula Re: POLECAM!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 08:48
      Polecam Emily Bronte "Wichrowe Wzgórza", a z bardziej lekkich proponuję Daniel
      Steel. Szybciutko się czyta, dobrze się kończy, ale jakie przeżycia w
      trakcie...;-)
      • Gość: Gaja Re: POLECAM!!!!! IP: *.r1.do.r2.rojcanet.pl 02.07.05, 09:39
        LaVyrle Spencer: Koliberek.,
        LaVyrle Spencer: Powój.
        • aksu Re: POLECAM!!!!! 02.07.05, 23:14
          serdeczne dzięki wszystkim za podpowiedzi;
          oczywiście nie miałam myśli nudnych, sztampowych powieścideł, ale przecież nie
          każdy romans jest czytadłem; rzeczywiście dobrych tytułów, poza klasyką jest
          niewiele, ale mam nadzieję, że znajdę coś dla siebie.
          • eeela Re: POLECAM!!!!! 02.07.05, 23:27
            Dafnis i Chloe - piękne romansidło :-) I na dodatek dobrze się kończy :-)
          • Gość: zabkao Re: POLECAM!!!!! IP: 195.205.42.* 04.07.05, 12:04
            Polecam "Czas miłości" - Colleen McCullough
            zaczynam czytać "Dom sióstr" - Charlotte Link też jest ciekawa
            Można je kupić w księgarni Świat Książki
      • Gość: Aya Re: POLECAM!!!!! IP: *.muc.sdm.de / *.sdm.de 03.07.05, 11:09
        Hehe, "Wichrowe Wzgórza" to rzeczywiśćie lekki romans :) w bardzo egzotycznym
        kraju :D . W sam raz na chandrę...
    • Gość: kasia Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 00:16
      zdecydowanie Kochanica Francuza J. Fowlesa
      • estera_ja Re: polećcie jakiś fajny romans 03.07.05, 09:18
        Kochanica jest cudna! Jestem swiezo po lekturze.Intrygujacy aspekt pisarza
        stwarzajacego postaci,jednoczesnie odzegnujacego sie od roli "Boga".
        Pierwsze zakonczenie rozczarowalo mnie okropnie.na szczescie Kochanica ma
        drugie dno.Albo i kilka wiecej.
    • Gość: BESSA~LALA Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.chello.pl 03.07.05, 02:08
      "Ballada o miłości" - Yukio Mishima. Rewelacja!!
      Nastrojowe i oryginalne. Polecam serdecznie.
    • Gość: kiniox Re: polećcie jakiś fajny romans IP: 217.64.253.* 03.07.05, 14:04
      Jeśli zależy Ci na tym, aby była to także dobra literatura, to polecam książki
      Isabel Allende. Jeśli romans, to świetny będzie Dom duchów, Portret w sepii,
      Corka fortuny. Każda z nich ma przy okazji dużo "wartości dodanej". Miłych wakacji.
      • Gość: max Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 17:18
        Tak, Allende to jest to!
    • Gość: Kinia Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.sdl.vectranet.pl / 81.15.159.* 03.07.05, 17:50
      Polecam gorąco całe zdanie nieboszczyka:]
      • gosta Re: polećcie jakiś fajny romans 03.07.05, 18:54
        Tez polecam cale zdanie nieboszczyka Chmielewskiej, swietnie sie czyta i wciaga
        (czytalam to z 3 razy), a poza tym polecam wszystkie ksiazki chmielwskiej, wsam
        raz na wakacje :)
        • khibil Re: polećcie jakiś fajny romans 03.07.05, 22:07
          ja czytałem chyba z 5 razy. chmielewska byłaby bardzo dobrym wyjściem na
          wakcjcje. radzę jednak zaopatrzyć się jeszcze w 'lesia', 'wszytsko czerwone'
          i 'wszyscy jesteśmy podejrzani'. gwarantuję że po nieboszyku będziesz chciała
          więcej i więcej.
        • Gość: brunetka Chmielewska ist the best IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:06
          Polecam autobiografie tej autorki dla smutasów najlepszy srodek antydepresyjny
    • Gość: secota Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 18:52
      To nie romans: Aaron Ben Ze'ev - profesor filozofii napisał "Miłość w sieci.
      Internet i emocje. Poznań 2005. Nie pozwól sobie w księgarni
      wcisnąć "Samotności w sieci", bo nie odróżniają.
      • Gość: limonka milosc w sieci polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:09
        Troche smutne, ale przeciez nie wszystko zawsze koncy sie idealnie w zyciu,
        wiec w ksiazkach tez czasem tak musi byc. Mimo wszystko godne uwagi, zachecam
        do przeczytania.
    • Gość: mamarcela Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 19:03
      Przy okazji wątku o kotach przypomniałam sobie o książce "Dwoje ludzi" A.A>
      Milne"a (tegoż od Kubusia)- romans to to nie jest, ale książka o miłości na
      pewno i smaczna nad wyraz (szczególnie dla tych, co to angielskie smaczki
      lubią).
    • Gość: rogusta Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 21:44
      Czytałam ostatnio świetną książkę "11 minut" Paulo Coelho. Napewnie nie
      zawiedziesz się.
      Pozdrawiam :)
      Magda
    • Gość: aga Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.autocom.pl 03.07.05, 21:49
      Jane Austen (wszystkie powieści, np. Duma i uprzedzenie) - romans jak romans,
      przede wszystkim kapitalne poczucie humoru, ironiczny dystans, klasyka... no i
      happy end. Ja za nią przepadam :-)
      • kendo Re: polećcie jakiś fajny romans 03.07.05, 22:21
        "Jane Eyre" av Charlotte Bronte
        swietne letnie romansidlo z dobrym zakonczeniem :)
    • Gość: jerry... Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 23:05
      Ja polecam romans w realu.
    • Gość: worldjumpday Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.pl / *.interkar.pl 04.07.05, 00:06
      www.worldjumpday.org
    • Gość: Edi Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.nsw.bigpond.net.au 04.07.05, 01:14
      Chcesz Romansu? To ja, to ja!
    • Gość: Viking Re: polećcie jakiś fajny romans => tylko brunetka IP: *.elisa-laajakaista.fi 04.07.05, 07:13
      książka jako romans na wakacje? fuj! Tylko brunetka, jakieś 165-170, zielone
      figlarne oczka i dużo s... słońca :)
    • Gość: zagloba Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.toya.net.pl 04.07.05, 08:22
      A może "Ogniem i mieczem"?
    • sekret_admin Re: polećcie jakiś fajny romans 04.07.05, 08:42
      Francoise Bourdin "Sekret Clary" i "Potomkowie Clary"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      sekretarka...
    • Gość: czarnaba "Odyniec" Putramenta! IP: *.csk.pl / *.csk.pl 04.07.05, 09:46
      Polecam "Odyńca" Putramenta. To książka, do której na pewno jeszcze wrócisz po
      przeczytaniu :))
    • joanna-walencja Re: polećcie jakiś fajny romans 04.07.05, 10:36
      ja polecam "Wyspę Wielkanocną" Jennifer Vanderbes - ta książka spełnia
      wszystkie podane przez Ciebie warunki - egzotyczne plaże, wątek sensacyjny i
      dość przewrotny wątek miłosny.
    • Gość: ania Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 11:24
      ja tam ci polecam opowiadania Grocholi..leciutkie i milutkie..a sie nie martw
      bo i w tropikach romans ma szanse zaistniec :D
      • Gość: limonka grochola tak, Izabela Sowa takze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:15
        Przeczytalam ostatnio "herbatniki z jagodami" I.Sowy i musze przyznac
        wciagajace napewno. Moze dla ambitnych wielbicieli klasyki niewystarczajace, a
        jednak warto sprobowac.
    • zolwik Re: polećcie jakiś fajny romans 04.07.05, 12:39
      Tolstoja Anna Karenina
    • Gość: kama Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 12:42
      POLECAM "Samotność w sieci" Wisniewskiego. Wprawdzie nie kończy się dobrze, ale
      jest doskonałą lekturą z morałem dzis tak bardzo aktualnym
    • kawa_malinowa Re: polećcie jakiś fajny romans 04.07.05, 12:57

"Jeździec miedziany" Paulina Simmons
      • Gość: eee.mila Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 13:06
        • Gość: eee.mila Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 13:16
          Jeźdżca czytałam w tamte wakacje, jest to przepiękna, choć nie pobawiona
          brzydoty, okrucieństwa wojny i wszystkiego co z nią związane opowieść. Pokazuje
          też tamtejszy, wspaniały przed wojną i zrujnowany podczas działań wojennych
          Leningrad. Jest też druga część-Tatiana i Aleksander. Polecam
          • Gość: witka.klik Re: polećcie jakiś fajny romans IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 04.07.05, 13:22
            polecam ,,Wichrowe wzgórza" jednej z sióstr Bronte
          • kawa_malinowa Re: polećcie jakiś fajny romans 04.07.05, 14:40
            Mysle, ze czytanie o zimnie moze miec w lecie role terapeutyczna :)
            Chociaz BTW w zimie tez pomaga- mojej ciotce zepsulo sie ogrzewanie w styczniu,
            to kiedy czytala powtarzala sobie, ze bohaterka miala gorzej...

W sumie II czesc mi troche popsula przyjemnosc. Szczegolnie "heroiczna"
            koncowka.
    • Gość: margerita75 Gorąco polecam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 13:21
      Polecam powieści Rosamunde Pilcher (zwłaszcza "Wrzesień") i Mary Wesley (chyba
      tak to sie pisze:), np. "Rozsądne życie" albo "Rumianki w trawie". Pełne
      klimatu, uroku, wciągające - i wcale nie płytkie. A okazuje się, że sceneria
      wybrzeży Walii też może być egzotyczna:).
      • monikate Re: Gorąco polecam!!! 04.07.05, 17:51
        Margerita, jak najbardziej! Mary Wesley jest świetna!
        Rosamunde Pilcher, a zwłaszcza "Wrzesień" tez b. lubię. Polecam!
        • iwka_j Re: Gorąco polecam!!! 05.07.05, 20:07
          Czesc Moniko!
          milo znow cie spotkac:-) Chcialam tylko potwierdzic, ze R.Pilcher pisze calkiem
          dobrze:-) przeczytalam wprawdzie tylko "Poszukiwacze muszelek", ale napewno
          jeszcze kiedys wroce do tej autorki!

Teraz czytam "samotnosc niedoskonala" szkoda, ze to ostatnia czesc (tej serii)
          ktora mam w domu! na nastepne czesci bede musiala troche poczekac:-(
          Ksiazki sa SWIETNE!!!! czasem tak sie nad nimi smieje, ze w tramwaju wole
          raczej nie czytac. Dalam rowniez poczytac mojej mamie ona rowniez jest
          zachwycona, pomimo ze prawie nigdy nie podoba jej sie to co jej
          racze "podsunac":-))))

Teraz mam bardzo malo czasu na czytanie:-( znalazlam nowa prace z czego sie
          bardzo ciesze, ale praca i dziecko daja jednak w kosc, tak wiec wieczorem gdy w
          koncu mam troche czasu na lekture, niemal od razu zasypiam:-)

Moniko! Serdeczne pozdrowienia!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka