niedzielna Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 02.07.05, 22:59 "Kalendarz i klepsydra" Konwickiego. Jedno z opowiadań Tove Jansson w tomie "Lato" "Kotolotki" Ursuli le Guin gdzieś u Feliksa Kresa, ale nie pamiętam N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patu Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:00 Nie wiem, czy ktoś już podawał, bo szczerze mówiąc nie chciało mi się czytać wszystkich postów, ale jest świetny wierszyk Juliana Tuwima - "Jak Bolesław Leśmian napisałby wierszyk 'Wlazł kotek na płotek'". Moim zdaniem jest to typowy pastisz stylu Leśmiana i nic więcej, ale kot jest :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrest Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: 217.149.242.* 02.07.05, 23:03 "Kota Mruczysława poglądy na życie" E.T.A. Hoffmann "Koty w worku" Kopalińskiego pewnie nie pasują? Kotka na rozpalonym blaszanym dachu. Dla dzieci: Maria Buyno-Arctowa: "Kocia mama i jej przygody" Joanna Papuzińska: "Agnieszka opowiada bajkę" Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 02.07.05, 23:17 kobieta -kot: www.alejahandlowa.pl/index.php?t=p,251918 Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 02.07.05, 23:38 niewiem czy juz ktos wspominal ksiazki l.m.montgomery. ona uwielbiala koty i chyba w kazdej ksiazce znajdzie sie jakis sliczny opis kotow:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inaa Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 03.07.05, 09:37 wątek muzyczno-literacki: zacznijmy od piosenek dla dzieci: ,,aaa kotki dwa..." ,,wlazł kotek na płotek... dla starszych Kayah śpiewala ,,Topielice" do tekstu Pawlikowskiej- Jasnorzewskiej. poza tym mozna jeszcze podciągnąć libretto do ,,Kotów" Z literatury: ,,Zadziwiający Maurycy.." Pratchetta. kotów szukać też w Morcie i Kosiarzu, Wiedźmikołaju. Śmierć Pratchettowski uwielbia koty Epizodycznie pojawia się kot w ,,Wojnie Runów" M. Mortki. W kota zmienia się domowik z ,,Herbaty z kwiatem Paproci" Studniarka. Poza tym jest tomik Grońskiego ,,Kłębuszek snu". Kiedyś wychodziło jeszcze czasopismo ,,KOcie sprawy", gdzie czytelnicy publikowali swoje wierszyki o kotach - co prawda były to częstochowskie rymy, ale zawsze mozna to dorzucić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umbradomini1 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: 213.25.141.* 03.07.05, 09:47 wielkie dzięki wszystkim!! to miała być praca zaliczeniowa na I roku- na jakieś 15 stron, a widzę, że licencjat lub magisterkę z moich kochanych kotów zrobię, bo rozciągnę to na całą kulturę:) dzękuję raz jeszcze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.chello.pl 03.07.05, 11:32 KOT W BUTACH - czyje to jest!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:06 Według mojej wiedzy Charlesa Perrault, ale czy on to wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parapluie Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 11:53 pan kotek byl chory i lezal w lozeczku i przyszedl pan doktor Brzechwa? Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 12:05 nie, to "Chory Kotek" Jachowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 12:13 Tak, to Jachowicz popełnił ów wierszyk. Kotka (Seba?) kardynała w "Ptakach ciernistych krzewów"-zawsze poleguje u niego na kolanach, oprócz swojego pana prawie nikogo nie akceptuje. Kotka Kacunia!!! i kotka Hiob w cyklu "Małżeństwo niedoskonałe" Krystyny Nepomuckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
primone Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 12:42 Zauwazyłam, że w wątku pisze się o kotach występujących w książkach, zatem przypomniał mi się jeden z książki "Last Unicorn", był to kot chyba bezimienny i chyba tylko dlatego bezimienny, ponieważ wiele nosił imion, ale poza tym, iż nie do końca wiadomo było, jak się do niego zwracać, sam kot był kotem gadającym ludzkim głosem i do tego ponoć był kotem bez jednego oka (trudno było stwierdzić jego brak, tzn. brak oka, ponieważ kot nosił na oku przepaskę zasłaniającą oko, którą przesuwał w razie potrzeby), poza tym gadający kot posługiwał się liryką, to znaczy posługiwał się nią, kiedy gadał, a poniewaz kota ukazywano w scenach w których przeważnie posługiwał się liryką mówiąc i kiedy zazwyczaj go o coś pytano, odpowiadał wierszowanymi zagadkami, całe szczęście, że tylko jeden taki kot w jednej takiej książce- jak wiadomo autor napisał kontynuację w której nie tyle roiło się od jednorożców, których w pierwszej był tylko jeden, ale nie było w niej żadnego kota, a zwłaszcza żadnego, który gadał ludzkim głosem, dlatego po drugą część jeżeli szukasz książek o kotach nie polecałabym sięgać. Mam nadzieję, że polecanej przeze mnie książki spośród polecanych jeszcze nie w wątku nie było. Kot co prawda sympatyczno-niesympatyczny, w kazdym razie w książce nie trudno da się go zauważyć, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
primone Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 12:51 I w ten sposób przedstawiałby sie dłuugi w stosunku do pozotałych opisów literacki obraz kota, o który prosiłaś, pozdrawiam p. -- mwsz - msz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:02 Jeszcze trochę z dziecięcych: Marcel Ayme' "Opowieści kota ze starej wierzby" (są dwa tomy - niebieskie i czerwone), karolcia miała kota Grację, a Hermiona Granger z HPottera rudego Krzywołapa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:08 jeszcze mi tu podpowiadają, że u Kinga w "Smentarzu dla zwierzaków" jest ważny bardzo kot, który później jest czymś w rodzaju zombi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:25 I jeszcze są koty: u Milnego w książce "Dwoje ludzi" (jeden jak pamiętam miał na imie Marmolada, a tak w ogóle to polecam to wszystkim na wakacje), u Shirley Jackson w "Zyciu wśród dzikusów" i "Poskramianiu demonów" (dzieci i psy co prawda są bardziej widoczne, ale koty też są a jakże), a poza tym lektura obowiążkowa dla kotologów Wiliam J. Thomas "Malcolm i ja, czyli rozkosze posiadania kota" - humorystyczna książeczka cała o kotach, a właściwie jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:29 I jeszcze był wielce podły kot w "Pinokiu" i Gruby Louie w serii Meg Cabott "Pamiętnik księżniczki" (seria powieści dla nastolatek) i Klaudyna u Colette miała kota (koty?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:54 Karel Capek "Pasztet" ( ze zbioru Bajki i przypowiastki), i tamże fragmenty "Wina i kara", "Opuszczona" ("Bajki"), "Kot w ogrodzie" ("Ezop ogrodnikiem")> te trzy ostatnie kawałki sa doprawdy kapitalne i bardzo krókie więc gdybyś bardzo chciał- a to mogę Ci je przepisać. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umbradomini1 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: 213.25.141.* 03.07.05, 16:40 naprawdę? byłbym wdzięczny:) widzę, że się naprawdę przejęliście moją prośbą- jutro idę z listą od Was do biblioteki i zabieram się za pisanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:49 Wina i kara Nie da się zaprzeczyć: nabrudziła> Teraz kuli sie w najciemniejszym kącie z dziką, zaciętą miną, błyska zielono oczmi i macha ogonem - wie, co ja czeka. Nagle opadło z nioej wszystko, co składa sie na wrażenie rozumnej i wytwornej kotki:, jest to złe, dzikie zwierzę z dżungli, bestia pełna lęku i nienawiści, która śledzi cie płonącymi oczami jak odwiecznego wroga. Syczy jak wąż, kiedy się do niej zbliżasz, jej zielone źrenice miotają płomienie grozy, wstrętu, zawiści i występku: puf, puf, nie ruszaj mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:57 Wina i kara Nie da się zaprzeczyć: nabrudziła. Teraz kuli sie w najciemniejszym kącie z dziką, zaciętą miną, błyska zielono oczami i macha ogonem - wie, co ja czeka. Nagle opadło z niej wszystko, co składa sie na wrażenie rozumnej i wytwornej kotki; jest to złe, dzikie zwierzę z dżungli, bestia pełna lęku i nienawiści, która śledzi cię płonącymi oczami jak odwiecznego wroga. Syczy jak wąż, kiedy się do niej zbliżasz, jej zielone źrenice miotają płomienie grozy, wstrętu, zawiści i występku: puf, puf, nie ruszaj mnie! Trudno i darmo, kiciu, u nas ludzi winę trzeba odpokutować> jest Prawo i Porządek mówiące, że kot, który nabroi, zostanie przytrzymany na miejscu przestępstwa i a masz! a masz! a masz! bezwstydnico! Wściekła i zbuntowana grzesznica z oklapniętymi uszamin kuli się pod tragiczną nawałnicą kary. Załatwione! I jak wąż z brzuchem przy ziemi umyka nieszczęsna kreatura z miejsca zbrodni. Ale zanim sędzia wstanie, zadowolona, smukła kotka juz siedzi pośrodku pokoju jak gdyby nigdy nic i gorliwie wylizuje zmierzwione na grzbiecie futerko. Ogląda się jeszcze trochę niepewnie na swojego kata, ale oczy ma już bursztynowe: popatrz, jaka jestem śliczna , otwórz mi, jak chcę iść do kuchni. po czym odchodzi starając się najwyraźniej nie śpieszyć. cdn. niebawem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 17:00 to oczywiście ta druga wersja jest pełna, ale pierwszą wysłał mój kot, przechadzając sie po klawiaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 17:01 Mamarcelo, widzę, że przejęłaś się moją prośbą:) Wielkie dzięki- twoje materiały będą mi niezwykle pomocne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 18:50 walę dalej Opuszczona Przez trzy noce padało i przez trzy noce szary, pręgowany kocur nie przyszedł.Czekała przyklejona do muru, aż jej łapki zziębły. W dzień natomiast, kiedy myślała, że jej nikt nie slyszy, narzekała ciemnym, łamiącym sie altem. Kiedy chciałeś ja pogłaskać, umykała pod krzesło: - Pardon, nie mam dziś nastroju. Ale na trzeci dzień po takiej nocy sama rzucała ci sie w objecia z namiętną pieszczotą: - Głaskaj mnie, nos mnie, trzymaj mnie, pokaż ucho, pokaż brodę, pokaż szyję! Jeszcze! Jeszcze! Ja nikogo na swiecie oprócz ciebie nie kocham! I mruczy, mruczy tak głosno i spazmatycznie, że aż sie krztusi. Kot w ogrodzie Wychuchałeś na ugorze zgrabna trawkę i krzaki z nagich patyków, wyniańczyłeś domowego kota z zabłąkanego, piszczącego kociaka. A teraz twoja kicia pełza jak wąż wśród wysokich źdźbeł i chaszczy, świeci złotymi oczami, a po lśniącym kożuszku biegają jej złote ciareczki. - Bo ja jestem drapieżnikiem w dzikiej dżungli. wszystkie trzy fragmenty z Karel Capek "Bajki i przypowiastki", Wydawnictwo "Śląsk" Katowice, 1983, tłum. Anna Jolanta Bluszcz. i chyba nikt nie wspomniał o słynnym kotku Mrożka "Mały przyjaciel" w "Opowiadania" A ja po prostu bardzo lubię koty. A ten kawałek cytowany przeze mnie wczoraj, że są one agentami Pana Boga wyjątkowo mi przemawia do wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.r.e.s.t U ks. Twardowskiego 03.07.05, 14:14 kot ma negatywne konotacje: bezmyśłne przywiązanie do zasad. "kota niewiernego ale z zasadmi bo zawsze myje najpierw lewą łapę przednią" "powiedz naszej głowie jak kotce przyuczonej do porządku" Jest jeszcze taki wiersz Jasnorzewskiej "Nieporozumienie" Oto jasnieje wieniec: galaktyka... Oto zanosi się na śpiew słowika, Na głos miłości, obcy ziemskim więzom... W jaśminach - szelest... Kotka czarno-siwa Czeka i myśli: "Śpiewające mięso Da znać za chwilę, gdzie go poszukiwać..." Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Koniecznie zajrzyj tutaj: 03.07.05, 22:57 www.forum.miau.pl/viewtopic.php?t=8030 Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 04.07.05, 01:31 Luis Sepulveda: "Historia o mewie i kocie, który uczył ją latać". Noir sur Blanc, 2002 Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kap Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 04.07.05, 04:04 "Gelsomino w kraju kłamczuchów" - swietny kotek, walczy z reżimem ;) "Interesy Pana Kota" (Gianni Rodari) kot-przyjaciel u Mrożka; miłośnikom kotków może zrobić się gorzej po lekturze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kukula Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.nemu.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 11:07 Natsume Soseki "Jestem kotem" Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 05.07.05, 13:16 angela carter-"kot w butach" w księdze "czarna wenus" tam kot opowiada i to jak! kot-opowiadacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nike Rymkiewicz!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:01 Pełno kotów jest oczywiście u Rymkiewicza - polecam choćby jego nagrodzony Nike tom "Zachód słońca w Milanówku", kot na kocie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Rymkiewicz!!! 12.07.05, 23:02 dzięki- przez waszą pomoc nedługo dostanę alergii na kocie futro;) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 14.07.05, 15:30 O, nie wydrukowało się, ciekawe, czemu. Widzę, że mnie wywołują do tablicy... Był kiedyś taki wątek niejakiej Moniki nomen-omen Kot, bardzo smaczny, ale powędrował do archiwum, może dałoby się go zreanimować? A w ogóle to istnieje bardzo profesjonalna stronka "Kocia literatura", wystarczy wrzucić w gugle. Hajota, Ty mnie lepiej nie podpuszczaj, bo wiesz, że jak zacznę, to nie można mnie wyłączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Koty-wątek-reaktywacja! 14.07.05, 16:36 Proszę, oto wątek moniki_kot: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=8186457&a=8439474 Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Koty-wątek-reaktywacja! 14.07.05, 21:53 Brawo, jak Ty to robisz? Ja tam występowałam jeszcze jako yaga - gość. Stare dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Koty-wątek-reaktywacja! 15.07.05, 16:29 Domyśliłam się, że yaga po stylu wypowiedzi! :) Koleżanka iwka_j wytłomaczyła niedawno, jak to się robi. W wyszukiwarce na stronie FK napisałam monika_kot, potem dałam komendę szukaj-autor. W 2005 i 2004 r. wątku nie było, więc szukałam dalej w latach 2001-2003. Znalazłam wątek, zaznaczyłam adres na pasku na górze strony, wcisnęłam ctrl+c, potem wrociłam na FK, otworzyłam swój post, wcisnęłam ctrl+v, wysłałam. Voila! Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Monikate 19.07.05, 23:19 Ty w Cebeesiu powinnaś pracować! :)))Uważaj, bo Cię wytropią! Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: KOT w literaturze - proszę o pomoc!!! 14.07.05, 09:05 Od jakiegoś czasu kolekcjonuję koty i wrzucam je na stronę republika.pl/reptar/lx/jb_koty.htm Nie jest to praca szczególnie konsekwentna. Brak kotów ważnych, obecność przypadkowych... ale jak przejrzysz, to może Ci się jeszcze jaki przypomni. Odpowiedz Link Zgłoś
kromeczka1981 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 14.07.05, 16:09 kot Behemot w "Mistrzu i Małgorzacie" Odpowiedz Link Zgłoś
fisherprice Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 14.07.05, 21:08 A. B. Strugaccy "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 14.07.05, 22:32 "Karmiczny kot" (o ile pamięć mnie nie myli), opowiadanie w zbiorze "Opowieść żony, która spróbowała czarów" Anity Nair. Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 15.07.05, 00:08 Tad Willaims "Pieśń łowcy" Robert A. Heinlein "Drzwi do lata" Erin Hunter "Wojownicy": T.I "Na wolności"; T.II "ogień i Lód" Ursula Le Guin "Kotolotki" i "Kotolotki z wizytą U MAMY" :-)) Odpowiedz Link Zgłoś