Dodaj do ulubionych

KOT w literaturze- proszę o pomoc!!!

• niedzielna Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 02.07.05, 22:59
      "Kalendarz i klepsydra" Konwickiego.
      Jedno z opowiadań Tove Jansson w tomie "Lato"
      "Kotolotki" Ursuli le Guin
      gdzieś u Feliksa Kresa, ale nie pamiętam

N.
    • Gość: Patu Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:00
      Nie wiem, czy ktoś już podawał, bo szczerze mówiąc nie chciało mi się czytać
      wszystkich postów, ale jest świetny wierszyk Juliana Tuwima - "Jak Bolesław
      Leśmian napisałby wierszyk 'Wlazł kotek na płotek'".
      Moim zdaniem jest to typowy pastisz stylu Leśmiana i nic więcej, ale kot jest :)
      Pozdrawiam
    • Gość: agrest Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: 217.149.242.* 02.07.05, 23:03
      "Kota Mruczysława poglądy na życie" E.T.A. Hoffmann

"Koty w worku" Kopalińskiego pewnie nie pasują?

Kotka na rozpalonym blaszanym dachu.

Dla dzieci:
      Maria Buyno-Arctowa: "Kocia mama i jej przygody"
      Joanna Papuzińska: "Agnieszka opowiada bajkę"
      • hrabalek Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 02.07.05, 23:17
        kobieta -kot:

www.alejahandlowa.pl/index.php?t=p,251918
    • iwka_j Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 02.07.05, 23:38
      niewiem czy juz ktos wspominal ksiazki l.m.montgomery. ona uwielbiala koty i
      chyba w kazdej ksiazce znajdzie sie jakis sliczny opis kotow:-)
    • Gość: inaa Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 03.07.05, 09:37
      wątek muzyczno-literacki:
      zacznijmy od piosenek dla dzieci: ,,aaa kotki dwa..." ,,wlazł kotek na płotek...
      dla starszych Kayah śpiewala ,,Topielice" do tekstu Pawlikowskiej-
      Jasnorzewskiej.
      poza tym mozna jeszcze podciągnąć libretto do ,,Kotów"
      Z literatury: ,,Zadziwiający Maurycy.." Pratchetta. kotów szukać też w Morcie i
      Kosiarzu, Wiedźmikołaju. Śmierć Pratchettowski uwielbia koty
      Epizodycznie pojawia się kot w ,,Wojnie Runów" M. Mortki. W kota zmienia się
      domowik z ,,Herbaty z kwiatem Paproci" Studniarka.
      Poza tym jest tomik Grońskiego ,,Kłębuszek snu".
      Kiedyś wychodziło jeszcze czasopismo ,,KOcie sprawy", gdzie czytelnicy
      publikowali swoje wierszyki o kotach - co prawda były to częstochowskie rymy,
      ale zawsze mozna to dorzucić
    • Gość: umbradomini1 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: 213.25.141.* 03.07.05, 09:47
      wielkie dzięki wszystkim!!
      to miała być praca zaliczeniowa na I roku- na jakieś 15 stron, a widzę, że
      licencjat lub magisterkę z moich kochanych kotów zrobię, bo rozciągnę to na
      całą kulturę:)
      dzękuję raz jeszcze!!!
      • Gość: ann Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.chello.pl 03.07.05, 11:32
        KOT W BUTACH - czyje to jest!?
        • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:06
          Według mojej wiedzy Charlesa Perrault, ale czy on to wymyślił?
    • Gość: parapluie Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 11:53
      pan kotek byl chory i lezal w lozeczku i przyszedl pan doktor
      Brzechwa?
      • chiara76 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 12:05
        nie, to "Chory Kotek" Jachowicza?
        • monikate Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 12:13
          Tak, to Jachowicz popełnił ów wierszyk.
          Kotka (Seba?) kardynała w "Ptakach ciernistych krzewów"-zawsze poleguje u niego
          na kolanach, oprócz swojego pana prawie nikogo nie akceptuje.
          Kotka Kacunia!!! i kotka Hiob w cyklu "Małżeństwo niedoskonałe" Krystyny
          Nepomuckiej.
    • primone Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 12:42
      Zauwazyłam, że w wątku pisze się o kotach występujących w książkach, zatem
      przypomniał mi się jeden z książki "Last Unicorn", był to kot chyba bezimienny
      i chyba tylko dlatego bezimienny, ponieważ wiele nosił imion, ale poza tym, iż
      nie do końca wiadomo było, jak się do niego zwracać, sam kot był kotem
      gadającym ludzkim głosem i do tego ponoć był kotem bez jednego oka (trudno było
      stwierdzić jego brak, tzn. brak oka, ponieważ kot nosił na oku przepaskę
      zasłaniającą oko, którą przesuwał w razie potrzeby), poza tym gadający kot
      posługiwał się liryką, to znaczy posługiwał się nią, kiedy gadał, a poniewaz
      kota ukazywano w scenach w których przeważnie posługiwał się liryką mówiąc i
      kiedy zazwyczaj go o coś pytano, odpowiadał wierszowanymi zagadkami, całe
      szczęście, że tylko jeden taki kot w jednej takiej książce- jak wiadomo autor
      napisał kontynuację w której nie tyle roiło się od jednorożców, których w
      pierwszej był tylko jeden, ale nie było w niej żadnego kota, a zwłaszcza
      żadnego, który gadał ludzkim głosem, dlatego po drugą część jeżeli szukasz
      książek o kotach nie polecałabym sięgać.
      Mam nadzieję, że polecanej przeze mnie książki spośród polecanych jeszcze nie w
      wątku nie było. Kot co prawda sympatyczno-niesympatyczny, w kazdym razie w
      książce nie trudno da się go zauważyć,
      pozdrawiam
      • primone Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 12:51
        I w ten sposób przedstawiałby sie dłuugi w stosunku do pozotałych opisów
        literacki obraz kota, o który prosiłaś,
        pozdrawiam
        p.

--
        mwsz
        -
        msz
    • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:02
      Jeszcze trochę z dziecięcych: Marcel Ayme' "Opowieści kota ze starej wierzby"
      (są dwa tomy - niebieskie i czerwone), karolcia miała kota Grację, a Hermiona
      Granger z HPottera rudego Krzywołapa.
    • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:08
      jeszcze mi tu podpowiadają, że u Kinga w "Smentarzu dla zwierzaków" jest ważny
      bardzo kot, który później jest czymś w rodzaju zombi.
    • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:25
      I jeszcze są koty: u Milnego w książce "Dwoje ludzi" (jeden jak pamiętam miał
      na imie Marmolada, a tak w ogóle to polecam to wszystkim na wakacje), u Shirley
      Jackson w "Zyciu wśród dzikusów" i "Poskramianiu demonów" (dzieci i psy co
      prawda są bardziej widoczne, ale koty też są a jakże), a poza tym lektura
      obowiążkowa dla kotologów Wiliam J. Thomas "Malcolm i ja, czyli rozkosze
      posiadania kota" - humorystyczna książeczka cała o kotach, a właściwie jednym.
    • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:29
      I jeszcze był wielce podły kot w "Pinokiu" i Gruby Louie w serii Meg
      Cabott "Pamiętnik księżniczki" (seria powieści dla nastolatek) i Klaudyna u
      Colette miała kota (koty?)
    • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:54
      Karel Capek "Pasztet" ( ze zbioru Bajki i przypowiastki), i tamże
      fragmenty "Wina i kara", "Opuszczona" ("Bajki"), "Kot w ogrodzie" ("Ezop
      ogrodnikiem")> te trzy ostatnie kawałki sa doprawdy kapitalne i bardzo krókie
      więc gdybyś bardzo chciał- a to mogę Ci je przepisać. ???
      • Gość: umbradomini1 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: 213.25.141.* 03.07.05, 16:40
        naprawdę?
        byłbym wdzięczny:)
        widzę, że się naprawdę przejęliście moją prośbą- jutro idę z listą od Was do
        biblioteki i zabieram się za pisanie!
        • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:49
          Wina i kara

Nie da się zaprzeczyć: nabrudziła> Teraz kuli sie w najciemniejszym kącie z
          dziką, zaciętą miną, błyska zielono oczmi i macha ogonem - wie, co ja czeka.
          Nagle opadło z nioej wszystko, co składa sie na wrażenie rozumnej i wytwornej
          kotki:, jest to złe, dzikie zwierzę z dżungli, bestia pełna lęku i nienawiści,
          która śledzi cie płonącymi oczami jak odwiecznego wroga. Syczy jak wąż, kiedy
          się do niej zbliżasz, jej zielone źrenice miotają płomienie grozy, wstrętu,
          zawiści i występku: puf, puf, nie ruszaj mnie!
        • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:57
          Wina i kara

Nie da się zaprzeczyć: nabrudziła. Teraz kuli sie w najciemniejszym kącie z
          dziką, zaciętą miną, błyska zielono oczami i macha ogonem - wie, co ja czeka.
          Nagle opadło z niej wszystko, co składa sie na wrażenie rozumnej i wytwornej
          kotki; jest to złe, dzikie zwierzę z dżungli, bestia pełna lęku i nienawiści,
          która śledzi cię płonącymi oczami jak odwiecznego wroga. Syczy jak wąż, kiedy
          się do niej zbliżasz, jej zielone źrenice miotają płomienie grozy, wstrętu,
          zawiści i występku: puf, puf, nie ruszaj mnie!
          Trudno i darmo, kiciu, u nas ludzi winę trzeba odpokutować> jest Prawo i
          Porządek mówiące, że kot, który nabroi, zostanie przytrzymany na miejscu
          przestępstwa i a masz! a masz! a masz! bezwstydnico! Wściekła i zbuntowana
          grzesznica z oklapniętymi uszamin kuli się pod tragiczną nawałnicą kary.
          Załatwione! I jak wąż z brzuchem przy ziemi umyka nieszczęsna kreatura z
          miejsca zbrodni.
          Ale zanim sędzia wstanie, zadowolona, smukła kotka juz siedzi pośrodku pokoju
          jak gdyby nigdy nic i gorliwie wylizuje zmierzwione na grzbiecie futerko.
          Ogląda się jeszcze trochę niepewnie na swojego kata, ale oczy ma już
          bursztynowe: popatrz, jaka jestem śliczna , otwórz mi, jak chcę iść do kuchni.
          po czym odchodzi starając się najwyraźniej nie śpieszyć.

cdn. niebawem
          • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 17:00
            to oczywiście ta druga wersja jest pełna, ale pierwszą wysłał mój kot,
            przechadzając sie po klawiaturze.
          • umbradomini1 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 03.07.05, 17:01
            Mamarcelo, widzę, że przejęłaś się moją prośbą:)
            Wielkie dzięki- twoje materiały będą mi niezwykle pomocne!
            • Gość: mamarcela Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 18:50
              walę dalej
              Opuszczona
              Przez trzy noce padało i przez trzy noce szary, pręgowany kocur nie
              przyszedł.Czekała przyklejona do muru, aż jej łapki zziębły. W dzień natomiast,
              kiedy myślała, że jej nikt nie slyszy, narzekała ciemnym, łamiącym sie altem.
              Kiedy chciałeś ja pogłaskać, umykała pod krzesło: - Pardon, nie mam dziś
              nastroju.
              Ale na trzeci dzień po takiej nocy sama rzucała ci sie w objecia z namiętną
              pieszczotą: - Głaskaj mnie, nos mnie, trzymaj mnie, pokaż ucho, pokaż brodę,
              pokaż szyję! Jeszcze! Jeszcze! Ja nikogo na swiecie oprócz ciebie nie kocham!
              I mruczy, mruczy tak głosno i spazmatycznie, że aż sie krztusi.

Kot w ogrodzie
              Wychuchałeś na ugorze zgrabna trawkę i krzaki z nagich patyków, wyniańczyłeś
              domowego kota z zabłąkanego, piszczącego kociaka. A teraz twoja kicia pełza jak
              wąż wśród wysokich źdźbeł i chaszczy, świeci złotymi oczami, a po lśniącym
              kożuszku biegają jej złote ciareczki.
              - Bo ja jestem drapieżnikiem w dzikiej dżungli.

wszystkie trzy fragmenty z Karel Capek "Bajki i przypowiastki",
              Wydawnictwo "Śląsk" Katowice, 1983, tłum. Anna Jolanta Bluszcz.

i chyba nikt nie wspomniał o słynnym kotku Mrożka "Mały przyjaciel"
              w "Opowiadania"
              A ja po prostu bardzo lubię koty. A ten kawałek cytowany przeze mnie wczoraj,
              że są one agentami Pana Boga wyjątkowo mi przemawia do wyobraźni.
    • a.g.r.e.s.t U ks. Twardowskiego 03.07.05, 14:14
      kot ma negatywne konotacje: bezmyśłne przywiązanie do zasad.

"kota niewiernego ale z zasadmi
      bo zawsze myje najpierw lewą łapę przednią"

"powiedz naszej głowie
      jak kotce przyuczonej do porządku"

Jest jeszcze taki wiersz Jasnorzewskiej

"Nieporozumienie"
      Oto jasnieje wieniec: galaktyka...
      Oto zanosi się na śpiew słowika,
      Na głos miłości, obcy ziemskim więzom...
      W jaśminach - szelest...
      Kotka czarno-siwa
      Czeka i myśli:
      "Śpiewające mięso
      Da znać za chwilę, gdzie go poszukiwać..."
    • hajota Koniecznie zajrzyj tutaj: 03.07.05, 22:57
      www.forum.miau.pl/viewtopic.php?t=8030
    • nobullshit Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 04.07.05, 01:31
      Luis Sepulveda: "Historia o mewie i kocie, który uczył ją latać".
      Noir sur Blanc, 2002

• kr_kap Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 04.07.05, 04:04
      "Gelsomino w kraju kłamczuchów" - swietny kotek, walczy z reżimem ;)
      "Interesy Pana Kota"
      (Gianni Rodari)
      kot-przyjaciel u Mrożka; miłośnikom kotków może zrobić się gorzej po lekturze :)
    • Gość: Kukula Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! IP: *.nemu.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 11:07
      Natsume Soseki "Jestem kotem"
      • sutekh1 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 05.07.05, 13:16
        angela carter-"kot w butach" w księdze "czarna wenus"
        tam kot opowiada i to jak! kot-opowiadacz
    • Gość: nike Rymkiewicz!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:01
      Pełno kotów jest oczywiście u Rymkiewicza - polecam choćby jego nagrodzony Nike
      tom "Zachód słońca w Milanówku", kot na kocie!!!
      • umbradomini1 Re: Rymkiewicz!!! 12.07.05, 23:02
        dzięki- przez waszą pomoc nedługo dostanę alergii na kocie futro;)
    • yanga Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 13.07.05, 09:56
      • kraxa w Krainie Kota- Doroty Terakowskiej 13.07.05, 12:35

• yanga Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 14.07.05, 15:30
        O, nie wydrukowało się, ciekawe, czemu. Widzę, że mnie wywołują do tablicy...
        Był kiedyś taki wątek niejakiej Moniki nomen-omen Kot, bardzo smaczny, ale
        powędrował do archiwum, może dałoby się go zreanimować? A w ogóle to istnieje
        bardzo profesjonalna stronka "Kocia literatura", wystarczy wrzucić w gugle.
        Hajota, Ty mnie lepiej nie podpuszczaj, bo wiesz, że jak zacznę, to nie można
        mnie wyłączyć.
        • monikate Koty-wątek-reaktywacja! 14.07.05, 16:36
          Proszę, oto wątek moniki_kot:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=8186457&a=8439474
          • yanga Re: Koty-wątek-reaktywacja! 14.07.05, 21:53
            Brawo, jak Ty to robisz? Ja tam występowałam jeszcze jako yaga - gość. Stare
            dzieje!
            • monikate Re: Koty-wątek-reaktywacja! 15.07.05, 16:29
              Domyśliłam się, że yaga po stylu wypowiedzi! :)
              Koleżanka iwka_j wytłomaczyła niedawno, jak to się robi. W wyszukiwarce na
              stronie FK napisałam monika_kot, potem dałam komendę szukaj-autor. W 2005 i
              2004 r. wątku nie było, więc szukałam dalej w latach 2001-2003. Znalazłam
              wątek, zaznaczyłam adres na pasku na górze strony, wcisnęłam ctrl+c, potem
              wrociłam na FK, otworzyłam swój post, wcisnęłam ctrl+v, wysłałam. Voila!
              • yanga Re: Monikate 19.07.05, 23:19
                Ty w Cebeesiu powinnaś pracować! :)))Uważaj, bo Cię wytropią!
                • monikate yanga! 20.07.05, 17:21
                  Nie bój, nie bój! Więcej tu jest takich!
                  Miau!
    • reptar Re: KOT w literaturze - proszę o pomoc!!! 14.07.05, 09:05
      Od jakiegoś czasu kolekcjonuję koty i wrzucam je na stronę
      republika.pl/reptar/lx/jb_koty.htm
      Nie jest to praca szczególnie konsekwentna. Brak kotów ważnych, obecność
      przypadkowych... ale jak przejrzysz, to może Ci się jeszcze jaki przypomni.
    • kromeczka1981 Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 14.07.05, 16:09
      kot Behemot w "Mistrzu i Małgorzacie"
    • fisherprice Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 14.07.05, 21:08
      A. B. Strugaccy "Poniedziałek zaczyna się w sobotę"
    • kragmel Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 14.07.05, 22:32
      "Karmiczny kot" (o ile pamięć mnie nie myli), opowiadanie w zbiorze "Opowieść
      żony, która spróbowała czarów" Anity Nair.
    • weatherwax Re: KOT w literaturze- proszę o pomoc!!! 15.07.05, 00:08
      Tad Willaims "Pieśń łowcy"
      Robert A. Heinlein "Drzwi do lata"
      Erin Hunter "Wojownicy": T.I "Na wolności"; T.II "ogień i Lód"
      Ursula Le Guin "Kotolotki" i "Kotolotki z wizytą U MAMY"
      :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka