Dodaj do ulubionych

SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6?

03.08.05, 18:04
Są jakieś propozycje?
Mam kilka pomysłów, jak rozumieć intencje autorki, czy też źródła słów, jakie
mogła mieć na myśli, ale wydają mi się trochę bez sensu :-/ Ale nie mogę wpaść
na nic lepszego.
1. Hor - od hora (łac.) godzina, crux - wiadomo, słownikowy wyraz,
naistotniejsza część czegoś. Najistotniejszą częścią człowieka jest dusza,
więc horcrux miałby być "godziną duszy"
2. Hor - wspólny, pewnie jeszcze indoeuropejski trzon wielu wyrazów w wielu
językach (także w angielskim) oznaczających "straszny", crux jak wyżej -
"straszna część"

Nie mam pojęcia jak moje pomysły w ciekawy sposób przetłumaczyć na polski i z
niecierpliwością oczekuję wersji Polkowskiego.
No to co? Sypnie ktoś propozycjami?
Obserwuj wątek
    • mietowe_loczki Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 18:15
      Eeelu, a czy nie można było tego pytania, fajnego zresztą, podpiąć w jednym z
      (licznych już) wątków o HP6? Miłośnikom zaoszczędziłoby to klikania, a,
      nazwijmy to, "obojętnym" - slalomu między wątkami.
      • eeela Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 18:25
        Już wyjaśniam dlaczego tak uczyniłam: jest to kwestia niezwykle mnie
        interesująca, a dotychczas założone wątki o HP są tak długie, że zapewne nie
        wszyscy zdolni mi odpowiedzieć czytają je całe uważnie, obawiałam się więc, że
        pominą mój post po prostu :-)
        • braineater Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 19:07
          Żona powiedzieli, zeby nie tłumaczyli, tylko zostawili, tak jak Mugoli, jako
          słowo wymyslone na potrzeby tekstu czyli raczej translacji nie podlegające.

Pozdrowienia:)
    • Gość: Malgosia Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? IP: *.68.69.7.kutno69.tnp.pl 03.08.05, 19:11
      Myślę, że to jedno ze słów, które nie wymagają tłumaczenia. Może zostanie tylko
      spolszczone, tak jak znicz.
      • eeela Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 19:12
        No tak, ale jak je spolszczyć? Horkraks? Jakoś nie widzi mi się to...
        • braineater Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 19:25
          Ale dlaczego horkraks? Przecież horcrux nie strasz specjalnie włozony w polski
          szyk zdania, a samo słowo crux też nie obce jest polszczyźnie, czyz nie?
          Horkrzyz byłby jakims kompromisem, gdyby nie silne nacechowanie religijne,
          które akurat w angielszczyźnie nie jest aż tak ostre

pzdr:)
        • meggw Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 19:32
          No w tym to już głowa tłumacza! Ja tam się nie podejmuję tej wcale nie prostej
          roli, i też z niecierpliwością czekam na polskojęzyczne wydanie.
          • eeela Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 20:50
            Myślę, że tłumacze otrzymują od autorki jakieś wskazówki. Pewność, z jaką
            Polkowski wskazuje na źródła poszczególnych nazw w słowniczkach na końcu
            polskich wydań na to wskazuje. A Rowling nie tworzy nazw przypadkowo,
            inspirowane są istniejącymi już słowami w różnych językach (często greka,
            łacina). A w przypadku horcrux chyba najtrudniej jak dotąd odgadnąć te źródła.
            Krzyż mi jednak nie pasuje. Język angielski chyba już dawno zapomniał pierwotne
            znaczenie crux, crucis. No i nijak nie umiem z krzyża skomponować jakiegoś
            wyjaśnienia dla wyrazu ;-)
            • meggw Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 20:56
              Nie znam łaciny (na razie, bo może poznam), a greki to już wogóle, ale tak ja
              pan Polkowski dziwię się, że oni tam w Hogwarcie się ich nie uczą, bo te
              wszystkie zaklęcia to mi od samego początku łaciną zalatywały. No ludzie,
              lumos=światło. Ja to mawiał mój wykładowca: "łacińskie nazwy wymawiajcie z
              angielskim akcentem i już macie nazwy chorób". Tak trochę mi tu przychodzi na
              myśl egipski bóg Horus, ale w tej chwili to nie pamiętam od czego on był.
              • meggw Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 21:00
                Jak przeczytałam powyższy wątek, to mi straszna sieczka wyszła. Chodzi mi o to,
                że angielski dużo czerpie z łaciny, więc może tym razem trzeba gdzie ingziej
                szukać, żeby to nie było takie oczywiste, bo inaczej ani Tom Riddle by się nie
                pytał swojego profesora, ani pewnie Dumbledor nie był by taki ciekawy, jaką
                odpowiedź otrzymał.
              • eeela Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 21:02
                Nie uczą się łaciny, tylko samych zaklęć, po co im cała łacina ;-) Poza tym jest
                zniekształcona. Horus, syn Izydy, za dobrym bogiem był chyba na taki straszny
                przedmiot. Ale zaraz, czy to nie ten, co się rozleciał na kawałki???
                • meggw horcrux/horus? 03.08.05, 21:10
                  Z egipskie mitologii to niestety informacje szczątkowe mi teraz pozostały,
                  chociaż kiedyś... Będę szukać!
                • eeela Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 21:19
                  Nie, ups, co za plama, to przecież Ozyrys się rozleciał na kawałki...
    • meggw Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 21:21
      Oto co znalazłam:
      "(...) dusza zmarłego zostaje przyprowadzona przed oblicze Anubisa, a ciężar
      jego serca - zapisu moralności - jest porównywany z ciężarem pióra Maat - bogini
      prawdy, sprawiedliwości i porządku. Jeśli wynik wypadnie na korzyść zmarłego, to
      zmarły jest prowadzony przez Horusa do Ozyrysa, w przeciwnym wypadku jest
      pożerany przez Ammit - pożeraczkę grzeszników."
      I jeszcze to:
      "Ozyrys był dobrym i lubianym bogiem-królem, który został zamordowany z
      zazdrości przez swojego złego brata, Seta. Set poćwiartował ciało Ozyrysa na 14
      kawałków, po czym rozrzucił je po całym kraju. Kiedy wieść o tym, co się stało,
      dotarła do Nefrydy i Izydy, ta druga (żona i siostra Ozyrysa, zgodnie z
      królewską tradycją zawierania małżeństw między rodzeństwem) poprzysięgła
      odnaleźć boskie szczątki i ponownie złączyć je ze sobą. Jako wielkiej
      czarodziejce, Izydzie udało się tego dokonać, a nawet zajść w ciążę z Ozyrysem.
      Nie mogła jednak całkowicie przywrócić go do życia i ostatecznie musiała go
      pogrzebać. Kiedy Horus, syn Izydy spłodzony pośmiertnie z Ozyrysem, dorósł,
      postanowił pomścić śmierć ojca. Początkowo próbował tego dokonać na drodze
      sądowej, wznosząc przed trybunałem swoje oskarżenie przeciwko Setowi. Kiedy
      jednak trybunał okazał swoją bezradność w tej sprawie, Horus wziął sprawę we
      własne ręce, zabijając ostatecznie Seta po długiej i zażartej walce. Następnie
      udał się do krainy umarłych, gdzie został uznany za prawowitego sukcesora
      Ozyrysa i koronowany na nowego króla Egiptu. Ożywił także Ozyrysa, który stał
      się po wsze czasy władcą świata podziemnego, symbolem zmartwychwstania i
      płodności oraz sędzią umarłych."
      • eeela Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 21:26
        Hmmm, brzmi kusząco, zwłaszcza że - jak wyczytałam przed chwilą (bo też się
        zabrałam za poszukiwania) - jedną z oryginalnych egipskich nazw Horusa jest HOR.
        Ale czy to nie trochę przekombinowane? Chyba napiszę do Rowling i zapytam :-DDD
    • meggw Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 03.08.05, 21:26
      Ale to może właśnie chodzić o jakieś wolne skojarzenie pani Rowling.
      • Gość: venus22 Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? IP: 5.6.* / 64.59.144.* 04.08.05, 21:30
        crux- krzyz,
        crux- tortura,
        crux- zgadkowy problem, nierozwiazany problem
        crux - sedno sprawy

Venus
        • eeela Re: SPOILER jak tłumaczyć horcruxy w HP 6? 05.08.05, 08:50
          Wszystko to racja, ale "crux" jest mniejszym problemem, nietrudno sie domyślić
          źródła. Gorzej z "hor"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka