charlottea 10.08.05, 16:38 Czy lepiej kupić sobie 'Opowieści słychane' Kuczoka czy książkę Vargi [jeśli Vargi to którą?] Pozdrawiam Ch. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: Kuczok czy Varga? 10.08.05, 16:44 W sumie wybór jak pomiędzy czy zjeść spleśniałe jabłko czy zeschniete, ale z dwojga złego juz lepszy Kuczok:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanta Re: Kuczok czy Varga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 18:53 Śmiem się nie zgodzić. Varga napisał "45 pomysłów na powieść", którą to ksiązkę uważam za jego szczytowe osiągnięcie i na pewno jest o niebo lepssza od wszystkiego, co Kuczok wypocił. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: Kuczok czy Varga? 10.08.05, 19:37 wypożycz obie z biblioteki a kup sobie "Wichrowe wzgórza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kuczok czy Varga? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 08:15 Zabo, przecież pada Na pewno nie Varga, a jeśli Kuczok to Za horyzontem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: Kuczok czy Varga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:05 Ło matko, nie znam tych ksiażek. A to nowe czy stare? I gdzie to dostac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: Kuczok czy Varga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:49 Wszystko juz wiem, poza tym, co za czort to Za horyzontem? Nawet google tego nei wie. Będę wdzieczna za uświadomienie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Kuczok czy Varga? IP: *.gorzow.mm.pl 11.08.05, 09:18 Kuczok, Kuczok. Mam wszystko, co Kuczokowe, bo mnie to potzrebne jest. A Vargi 'Karolinę' czytałam i nie doczytałam, więc o czymś to świadczy. Poza tym Kuczok jest, że tak powiem, tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: Kuczok czy Varga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:32 A gdzie można dostać te ksiażki Kuczoka? Pytam jeszcze raz, bo też chcę przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakładka Re: Kuczok czy Varga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:35 No co Wy piszecie, przecież to są różni pisarze w ogóle. Warto oczywiście spróbować i jednego i drugiego. Mnie bardziej Varga i zgadzam się co do "45 pomysłów na powieść", do której co jakiś czas wracam. Naprawdę dobrą książką Vargi była też "Chłopaki nie płaczą", Stasiuk wypowiedział się że pisana "równym ściegiem" (czy "szwem" :) - w każdym razie, który nie pęka (puszcza?) w żadnym miejscu :) - to prawda. Interesująca (choć jednostronna) była też "Tequila". Być może "Bildungsroman" (którą niektórzy uważają za najlepszą jego książkę), "Karolina" i "Śmiertelność" są bardziej dla koneserów. Ze swojej strony z dużą niecierpliwością (a może właśnie cierpliwością? - przecież już kilka lat) czekam na nową rzecz Vargi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina najlepiej obu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 13:29 Mysle, ze obaj sa dobrzy. 'Tequila' KV jest znakomita, a i opowiadania WK tez dobre. 'Gnoj' moze kapke mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dance_macabre Re: najlepiej obu 11.08.05, 20:51 Ja natomiast uważam "Karolinę" za najlepszą książkę Vargi,to narracja wymagająca i jak ktoś się w pewnym momencie wyłącza to potem odkłada książkę.A może zamiast Kuczoka poczytaj sobie "Harar" Kobierskiego?Piszą,że tematyczna kalka "Gnoju",ja natomiast uważam,że ten debiut to kawał świetnie napisanej prozy. Pozdrawiam wszystkich-debiutuję na tym forum;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: najlepiej obu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:18 polecam Widmokrąg Kuczoka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: najlepiej obu IP: *.gorzow.mm.pl 12.08.05, 07:20 Phi. Widmokrąg jest słaby. Bardzo bardzo słaby. Szkieleciarki uważam za najlepszy tom Kuczoka. Ja-asiunka: książki te zapewne znajdziesz w księgarniach czy bibliotekach, a już na pewno w internecie (ja opowiadania Kuczoka kupowałam na allegro) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: najlepiej obu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:29 Dzieki. JAkoś mam opory wobec kupowania na allegro, ale moze rzeczywiscie... Już sie nawet zarejestrowałam. Dzięi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: najlepiej obu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:32 Aha, własnie sie dowiedziałam, że WAB przygotowuje Opowieścci przebrane Kuczoka - wybór opowiadań z pierwszych tomów. www.wab.com.pl/index.php?id=7&bid=384 No to się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
eferaenija Re: najlepiej obu 13.08.05, 12:59 Niestety nie czytałam nic Vargi, ale po takich recenzjach na pewno po niego sięgnę, natomiast Kuczoka polecam gorąco, ot chociażby dlatego, że napisała świetne opowiadanie w Newsweeku :) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: interesowna Re: najlepiej obu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.08.05, 13:14 Skandinad (kolezanka przy mnie robila porzadek) wiadomo mi, ze dzisiaj pojawi sie na allegro zestaw trzech ksiazek Vargi po atrakcyjnej cenie. Zainteresowani sa? <bildungsroman , Tequila, chlopaki> Odpowiedz Link Zgłoś