piterek_82 26.08.05, 14:11 - Homer "Odyseja" - Wergiliusz "Eneida" - Ariosto "Orland szalony" - Tasso "Jerozolima wyzwolona" - Dante "Boska komedia" - Milton "Raj utracony" - współczesna polska poezja: Herbert, Różewicz, Bursa; Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
another_story Re: Wizje piekła? 26.08.05, 14:19 Mój temat maturalny mniej więcej ;). Najbardziej podobało mi się zdanie z "Doktora Faustusa": "Piekło to tylko dalszy ciąg ekstrawaganckiego życia". Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Wizje piekła? 26.08.05, 14:20 Tobie sie chyba dzis strasznie nudzi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Wizje piekła? 26.08.05, 14:24 Domyślam się, że to pytanie zostało skierowane do Piterka, ale powiem od siebie: faktycznie, cholernie mi się nudzi ;(. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Wizje piekła? 26.08.05, 14:51 Yeah, Gombrowicza trzymam w rękach. Tylko jakoś nastroju nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Wizje piekła? 26.08.05, 20:03 Witam Wizje piekła masz w opowiadaniu "Pokój Jane Fondy" Jonathana Carrolla z tomiku "Upiorna dłoń". Ciekawa alternatywa piekła. Wymieniając ten tytuł przychodzi mi na myśl film "Barbarella" właśnie z Jane Fondą. Jest tam scena, która opiera się na podobnym pomyśle „doznania bólu” gdzie wróg Barbarelli Durand Durand chce ją zunicestwić po przez... Pozdrawiam Iskierka -- „Książka jest jak ogród noszony w kieszeni” Przysłowie chińskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga_ Re: Wizje piekła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 22:36 Polecam "Historię piekła Minois". Dość wyczerpujące opracowanie piekielnych tematów :) z utworów dorzucę: - "Gargantua i Pantagruel" Rabelais - "Nad Styksem" Szymborskiej - "Eryk" Pratchetta :) i może jeszcze komiksowe piekło Gaimana w "Sandmanie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blueone Re: Wizje piekła? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.05, 23:29 Może nie do końca na temat, ale nie mogę się powstrzymać. Po kilkunastu latach wznowiono w Polsce "Raj utracony" Miltona, ale to nie jedyna dobra wiadomość. Czekam właśnie na prezent od przyjaciela, który za chlebem wyruszył do GB, a ma nim być (prezentem oczywiście!) Milton w oryginale, całość, do tego z ilustracjami Dore'a. Sama rozkosz! :D blue, która nie mogła się nie pochwalić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gomich Re: Wizje piekła? 27.08.05, 10:15 Nie zapominajmy o różnych przetworzeniach mitu o Orfeuszu i Eurydyce jak i o samym micie. Zastanawiające że najlepsze wizje piekła pokazywali Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Wizje piekła? 27.08.05, 10:40 > Zastanawiające że najlepsze wizje piekła pokazywali Niemcy. Nic w tym dziwnego, jeśli wziąć pod uwagę, że diabeł Manna nazwał siebie "Niemcem do szpiku kości" :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Wizje piekła? IP: *.4web.pl 27.08.05, 10:50 Bo tylko Niemcy wiedzą, jak powinno wyglądać dobre piekło. Zresztą próba generalna pokazała, że są w tym świetni. Odpowiedz Link Zgłoś