Dodaj do ulubionych

Prosze Was o opinie na temat tych książek

IP: *.gdynia.mm.pl 16.10.05, 17:07
Coetzee "Hańba" i "Wiek żelaza"
K.Harrison "Pocałunek"
Waller "Co sie wydarzyło w Madison county"
W.Horwath "Seans"
Czy warto je przeczytac?Chciałabym znac Wasze opinie.Pytam,gdyż czeka mnie
wyjazd i chciałabym ze soba zabrac pare dobrych pozycji do poczytania.Ksiązki
zostały mi polecone przez znajomą.A może macie coś innego do polecenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: wcale nie lepszy Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek IP: 83.175.147.* 16.10.05, 17:40
      Czytaj cokolwiek , to i tak bez znaczenia.
    • Gość: Kasia77 Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek IP: *.gdynia.mm.pl 16.10.05, 17:46
      wybacz,ale nie takiej odpowiedzi oczekiwałam...nadal prosze o opinie
      • Gość: wcale nie lepszy Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek IP: 83.175.147.* 16.10.05, 20:19
        Gość portalu: Kasia77 napisał(a):

> wybacz,ale nie takiej odpowiedzi oczekiwałam...nadal prosze o opinie
        wybaczam
    • Gość: filifionka Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 17:53
      Do licha, nie masz ksiązek, które sama chcesz przeczytać? Musisz chodzić do
      znajomej? To nie porywaj się na noblistę. Za ciężki.
    • Gość: Kasia77 Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek IP: *.gdynia.mm.pl 16.10.05, 18:08
      proszę o nieopdpowiadanie na moje pytanie osób,które nie mają nic do
      powiedzenia/napisania na w/w temat
      • baba67 Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek 16.10.05, 18:44
        CZytalam tylko "Co sie zdarzylo w Madison County"- i jest to jedna z ksiazek,
        ktore stoja u mnie na polce, co oznacza, ze wracalam i bede do do niej wracac.
        Ma powalajacy ladunek emocjonalny, przeczytalam ja jednym tchem i jeszcze czas
        jakis chodzilam w pewnym oderwaniu od rzeczywistosci.
        Ksiazka w pewnym stopniu zmienia spojrzenie na kilka spraw, przyjnajmniej u mnie.
    • bdx65 Coetzee - "Hańba" 16.10.05, 19:36
      Można przeczytać, nie tylko dlatego, że noblistę znać trzeba.
      Fabuła może nie jest zaskakująco rewelacyjna, ale dla polskiego czytelnika
      nastrój taki inny, nieeuropejsko-amerykański i także dzieki niemu jesteśmy w
      świecie dość odległym kulturowo.
      Główny bohater - prof wyższej uczelni - wikła się w związek, który przynosi mu
      same nieszczęścia.
      Jego relacje z córką - dość nietypowe, kiedy zamieszkują razem, w
      powietrzu "coś" wisi, no i stanie się...
      Uważam, że tytułowa hańba, trochę na wyrost użyte to słowo, chociaż...
    • Gość: jjj Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.05, 20:16
      Madison County - warto, czytalam przed obejrzeniem filmu, polecam, chociaz
      teraz gdy na nowo czytam widze Eastwooda i Streep :D - coz magia kina....
    • Gość: Kasia77 Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek IP: *.gdynia.mm.pl 16.10.05, 22:14
      Bardzo dziękuję
      • monikate Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek 16.10.05, 23:06
        Oprócz tego radzę "Seans" Horwatha. Nieodwzajemniona, destrukcyjna miłość
        licealisty do koleżanki, ciągnąca się przez całe lata. Na tle lat 70-tych i 80-
        tych w Polsce. Notabene aż czuje się ten klimat... Znakomicie wiarygodna
        psycholgicznie, ale dosyć posępna, uprzedzam!
        • Gość: foxie77 Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 17.10.05, 05:30

Co do Madison County, to nie w moim typie, natomiast Hanba
          moim zdaniem jest interesujaca i dobrze napisana {mowie o oryginale}.
          Tez mialam odczucie zupelnie innego klimatu niz amerykanski,lub
          europejski.
          W sumie dosc depresyjna, ale bez watpienia oddajaca obraz tamtejszej
          rzeczywistosci.Polecam.

pozdr
          • melqiades Jeszcze słówko o "Hańbie" 17.10.05, 20:58
            Zgadzam się z tym, że Coetzee potrafi budować niesamowitą atmosferę, tylko
            gdzie ta "lekkość pióra i ironiczne spojrzenie na rzeczywistość" noblisty???
            Tak to poniekąd bywa jak sięga się po coś niejako z obowiązku ;)... niektóre
            recenzje potrafią jedynie zaburzyć naturalny odbiór książki.
            Tę książkę zaliczyłem do kategorii intrygujących choć czyta się ją niełatwo.
            Może i w tym wyraża się kunszt autora, wszak tematykę porusza niezbyt wdzięczną.
            Ciekawe doświadczenie, polecam, choć nie uważam jej za bardzo odkrywczą.
            I jeszcze jedno - każda książka jest warta poznania choćby po to by móc
            komuś odradzić jej przeczytanie ;)... a że są obiektywnie lepsze i gorsze oraz
            w różnym stopniu przyswajalne przez różnych czytelników... to już banały :)
            Ciekawej lektury :)
    • anamag Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek 17.10.05, 21:23
      Waller "Co sie wydarzyło w Madison county"
      Tę bardzo Ci polecam, mam w domu, odłożyłam, bo jedno przeczytanie nie
      wystarcza, piękna, emocjonalna książka.
      "Hańbę" róznież czytało mi sie dobrze, choć momentami jest trudna.
      A czytałaś cos Nicolasa Evansa? "Zaklinacz koni" i jeszcze kilka innych.
    • Gość: Kasia77 Re: Prosze Was o opinie na temat tych książek IP: *.gdynia.mm.pl 17.10.05, 21:44
      Dzięki za odpowiedzi.Co do Evansa to przeczytałam "Zaklinacza koni" już sporo
      czasu temu.Może byc,choc nie porwała mnie aż tak bardzo ta książka.Dziękuję i
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka