Dodaj do ulubionych

najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem?

01.11.05, 18:09
Przeczytałam juz kilka i ciągle mnie zaskakują głebią, humorem i po prostu
mądrością (nie bójmy się tego słowa). Ogólnie dzieli się jego powieści kilka
działów. zawsze myślałam, że najbardziej lubię te z czarownicami, ale teraz
poluiłam bardzo te ze strażą. Właśnie skończyłam "Bogowie, Honor,
Ankh-Morpork" i myślę, że właśnie ta (i Trzy Wiedźmy) stoi na czele moich
ulubionych.
Obserwuj wątek
    • octavius2 Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 01.11.05, 18:16
      Zgadzam sie, te o Strazy sa najlepsze. Seria o Smierci tez im nie ustepuje. A
      moje ulubione to "Pomniejsze bostwa" i "Straz, straz!". Nie czytalem tylko "Na
      glinianych nogach" - przypuszczam, ze tez nienajgorsze?
      • atramentowa_ja Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 01.11.05, 18:17
        też nie czytałam "Na glinianych nogach":(( ale mam nadzieję, że to się wkrótce
        zmieni..pozdrawiam
    • Gość: kubaa Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 19:20
      mnie sie najbardziej podoba "Kosiarz"
      bill brama rządzi :)
      • atramentowa_ja Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 01.11.05, 19:25
        mnie te o Śmierci jakoś strasznie przygnębiają...
        • octavius2 Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 02.11.05, 15:38
          To prawda, sa troche przygnebiajace, ale madre. Zreszta smiesznosci rowniez
          odmowic im nie sposob. A "Na glinianych nogach" niedlugo bede mial! Mniam :)
        • Gość: magrat3 Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: 217.153.206.* 14.02.06, 16:30
          "Widzac, co życie robi z ludźmi, to Ty wcale nie jesteś taki zły!"Powiedziała
          bohaterka.Co w tym przygnebiającego?Toż to piękne!!:-)Ale i tak najbardziej
          uwielbiam czarownice!
        • ponurak Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 19.03.06, 21:12
          te o Śmierci są najbardziej optymistyczne. a zatargi Śmierć z kogutem? perełka!
    • atramentowa_ja Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 03.11.05, 10:35
      up
    • kaczryka Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 31.12.05, 00:19
      spróbuj dobry omen.
      • Gość: koto Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:30
        Zgadzam się - "Dobry omen" jest super... a z dysku to te o straży
        • jacek1f Babcia W. rulez wszędzie! :-) n/t 13.01.06, 13:31
          • shmer Re: Babcia W. rulez wszędzie! :-) n/t 25.01.06, 00:09
            zgadzam się z koto w pełni:)
            • Gość: Jacenty Re: Babcia W. rulez wszędzie! :-) n/t IP: *.chello.pl 25.01.06, 08:51
              Może się mylę, ale wydaje mi się, że Babcia Weatherwax & co to ulubienice
              niewiast przede wszystkim. Chłopcy wolą chyba Rincewinda, Śmierć itp.
              Generalizuję oczywiście i pewnie Ameryki nie odkrywam - takie tam luźne
              spostrzeżenie ;)
    • Gość: Jacenty Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: *.chello.pl 13.01.06, 13:11
      Mam za sobą 6 tomów "Świata Dysku". Przy wyborze kierowałem się sugestiami
      fanów. Zarówno Rincewind, jak i Śmierć czy Czarownice to pierwszorzędne
      postacie, ale póki co na pierwszym miejscu stawiam "Straż! Straż".
      • makusia_p Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 13.01.06, 13:17
        Zdecydowanie najbardziej cenię Czarownice, cykl im poświęcony, a z bohaterów
        niebezpieczny, żarłoczny w swojej postawie jako obrońca pana - kufer.
        :)
    • eeela Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 13.01.06, 13:30
      Rrrrany, nie mam pojecia! Moge zglosic wszystkie? :-)
    • kasia24p Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 13.01.06, 16:24
      ZDECYDOWANIE "Straż! Straż!" Za niepowtarzalną atmosferę, która panowała w
      straży ZANIM Vimes został diukiem i ZANIM pojawili się nowi strażnicy. A mój
      numer dwa to "Wyprawa czarownic" -kocham czytać, jak Niania mówi po
      zagranicznemu :D
    • anutek115 Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 13.01.06, 18:09
      Uwielbiam "Panowie i amy", pierwsza książka Pratchetta, którą przeczytałam drugi
      raz (nie ostatnia :-), rewelacyjne, oryginalne spojrzenie na elfy! Ale "Straż,
      straż" też genialne...
      • Gość: Jacenty Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: *.chello.pl 13.01.06, 21:05
        Smok zionący ogniem w odwrotnym kierunku to mistrzostwo świata :))
    • anutek115 Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 13.01.06, 18:10
      Miało być "Panowie i Damy", oczywiście!
    • paul_ina wyprawa czarownic 13.01.06, 18:33
      :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • inaa1 Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 14.01.06, 12:34
      Wszystkie, w których pojawią się wiedźmy ;-))
    • formaprzetrwalnikowa Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 14.02.06, 17:07
      Zaczelam 'Night watch' w zeszlym tygodniu - przeczytalam ze 3 rozdzialy i...
      jakos nie mialam ochoty kontynuowac. To moja pierwsza ksiazka Prachetta - nie
      wiem, czy to zachwalana przez was 'Straz', bo mam angielskie wydanie. Jesli to
      ta - myslicie, ze warto probowac czytac dalej, czy juz mi sie nie spodoba,
      skoro nie spodobala mi sie po 3 rozdzialach?
      • pinos Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 15.02.06, 15:43
        no, zaczęłaś od końca cylu o straży
        najpierw jest Guards! Guards! - i to właśnie jest Straż Straż
        potem z tego co pamiętam (główne)
        Man at arms
        Feet of clay
        Jingo
        The fifth elephant
        Night watch
        • formaprzetrwalnikowa Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 15.02.06, 16:04
          czy to znaczy, ze nie ma sensu, bym konczyla Nicht watch, bo nie zrozumiem?
          Czy ksiazki Prachetta nalezy czytac w okreslonej kolejnosci, czy mozna 'luzem',
          co wpadnie w rece?
          • Gość: Jacenty Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: *.chello.pl 16.02.06, 21:31
            Lepiej w określonej kolejności, tej zamieszczanej na początku każdej z książek,
            ale czytanie "luzem" też nie będzie wielkim błędem.

Jeśli pierwsze rozdziały "Straży" Cię znudziły, to chyba nie jesteś dobrym
            materiałem na Pratchettologa ;)

Pozdrawiam
          • paul_ina Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 15.03.06, 22:04
            Hej,

ja zaczęłam od Straż!Straż! (wygrałam w jakimś konkursie empikowym), ale potem grzecznie sięgnęłam po Kolor Magii i dalsze po kolei.

Jeśli polski jest językiem Twoich przodków, to bardzo proszę nie zniechęcaj się po kilku rozdziałach wersji angielskiej. Ja bardzo dobrze znam angielski, ale do łez zaśmiewam się przy tłumaczeniu Pana Piotra Cholewy - po angielsku jest ok, ale nie trzęsie mnie tak ze śmiechu jak po polsku.
    • Gość: jotabe Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: 217.153.61.* 15.02.06, 16:13
      Nie ma "najlepszej" ... wszystkie są dobre, z tym że niektóre lepsze...
      Oczywiście ma się swoje ukochane wątki i większe lub mniejsze sympatie - ja np.
      przepadam za Patrycjuszem i kocham jego zmysł polityczny i organizacyjny - nasi
      politycy nigdy do niego nie dorosną, dobrze byłoby, żeby choć jeden na stu
      przeczytał bodaj "Zbrojnych" czy "Straż! Straż!", no ale to stowarzyszenie
      zakochanych w sobie niedouków. Bardzo cenię Babcię Weatherwax, a co powiecie o
      Niani Ogg? Piosenką o Jeżu pocieszam się w sytuacjach szczególnej
      niemożności... Czasami tęsknię za własnym Bagażem, ale od razu przypominam
      sobie zdrowy rozsądek mojej wielkiej sympatii, kaprala Marchewy... I jak słysze
      odzywki "w imieniu prawa" albo cos takiego, to przypomina mi się szeregowy
      Detrytus: "A jak prawo ma na imię?". Pratchett jest dobry na wszystko, jak
      balsam peruwiański, tylko trzeba wiedzieć co jest czym do czego. Wielbiciele
      Świata Dysku łączcie się w oktironie!
    • dorcia_j Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 15.02.06, 18:15
      Znajac Pratchetta to najlepsza będzie ta co teraz niedługo wychodzi :)
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/442176
    • v0lrath Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 14.03.06, 17:55
      Jedna najlepsza książka?
      Nie wiem. Wszystkie są świetne.
      Mi najbardziej podobały się (wymienię sporo): "Wiedźmikołaj", "Mort", "Ruchome
      Obrazki", "Nauka Świata Dysku", "Ciekawe Czasy", "Ostatni Kontynent",
      "Pomniejsze Bóstwa", "Straż! Straż!", "Trzy Wiedźmy", "Kolor Magii", "Blask
      Fantastyczny", "Tylko Ty Możesz Urarować Ludzkość", "Ciemna Strona Słońca".
      Reszta też mi się bardzo podobała (z tych do tej pory wydanych po Polsku -
      oprócz "Wolni Ciutludzie" oraz 2 książek z serii o Johnym których to jeszcze nie
      czytałem).
      • choc Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 16.03.06, 01:07
        Też stawiam na "Ruchome obrazki" i wszystkie ze Śmiercią.
        • Gość: buba Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: 62.233.159.* 16.03.06, 07:52
          muszę powiedzieć, że zostałam przez was zachęcona:)
          od której książki powinnam zacząć?
          • blue.berry buba - litosci!!!!!!!!! 17.03.06, 20:37
            na to pytanie odpowiadano juz wiele razy. wystaczy minimum wysilku i chec
            skorzystania z wyszukiwarki.

i zajrzec chocby tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=32661698&a=32661698
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=139&w=33492294&a=33492294
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12298&w=33667262&a=33667262
            • Gość: buba Re: buba - litosci!!!!!!!!! IP: 62.233.159.* 20.03.06, 08:25
              taaaaa, po przejrzeniu tych linków jestem jeszcze głupsza niż na
              początku...każdy poleca co innego. chyba pozostała mi metoda chybił-trafił:)
              • kubissimo Re: buba - litosci!!!!!!!!! 20.03.06, 10:14
                zacznij od koloru magii
                a tam w srodku bedzie lista tytulow w porzadku chronologicznym i najlepiej nim
                podazac
                • Gość: buba Re: buba - litosci!!!!!!!!! IP: 62.233.159.* 20.03.06, 10:24
                  dzięki:)
    • meteorah Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 17.03.06, 18:28
      Namawiali i namawiali...ot, i namówili mnie też.
      Z tymże przeczytam chyba na wakacjach, teraz kapuściński u mnie na topie
      • ponurak Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 19.03.06, 21:16
        Kapuściński nie wyklucza Pratchetta:)a może nawet lepiej rozumie się jedno
        przez pryzmat drugiego? na najlepszą książkę Pratchetta ciągle czekam, choć w
        prywatnym rankingu te o Magach są jak na razie najlepsze.
    • aiczka Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 20.03.06, 10:54
      Mnie na początek oczarował "Kosiarz". Potem też "Zbrojni".
      Czy nie uważacie jednak, że co za dużo to niezdrowo? Mnie trochę rozczarowuje,
      kiedy do Swiata Dysku przenika KOLEJNA idea, której właściwe czas i miejsce są
      zupełnie gdzie indziej (a to kinematografia, a to muzyka rockowa, a to atak
      supermarketu...) albo Rincewind po raz KOLEJNY próbuje uciec przed
      przeznaczeniem, zwiedzając przy okazji kontynent, do opisu którego wykorzystano
      WSZYSTKIE skojarzenia, jakie ma mieszkaniec jakiegoś ziemskiego kontynentu na
      teamt innego ziemskiego kontynentu.
      Przypuszczam, że pewnej wtórności nie da się, niestety, uniknąć przy tej ilości
      powieści.
      • Gość: Jacenty Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: *.chello.pl 20.03.06, 11:51
        Trochę dlatego mam mieszane wrażenia odnośnie "Kosiarza". Wątek o Billu Bramie
        świetny, a ten o wózkach supermarketowych jakby mniej, choć "joł" w wykonaniu
        dziekana rozbawiło mnie do łez niemal :)
    • gytha_ogg Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 25.03.06, 12:40
      jak dla mnie najlepsze sa ksiazki o strazy i o czarownicach, a
      takze "Pomniejsze bostwa" i "Piramidy" chociaz pozostale tez sa swietne :)
      i tez uwazam, ze lord Vetinari wymiata :)
    • uasic Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 20.06.06, 20:23
      "Kosiarz" wymiata
    • ralfi8 Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 20.06.06, 21:00
      world2.monstersgame.pl/?ac=vid&vid=35003746
    • sir.vimes Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 22.06.06, 11:00
      Sądzę, żę "Kapelusz pełen nieba" i "Wolni Ciutludzie" to coś czego nie można
      pominąć. Szczególnie miłośnicy babci W. mogą znależć je wielce udatnymi.
      • Gość: Sławek73 Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? IP: *.1lo.lublin.pl 10.07.06, 17:37
        Nie jestem w stanie powiedzieć która jest najlepsza...Czytałem jak na razie
        wszystkie (oprócz Ostatniego kontynentu - czeka w kolejce). W kazdym badz razie
        za najsłabsze uważam Maskaradę oraz Carpe Jugulum. Szczezrze mówiąc, przez
        Maskaradę ledwo przebrnąłem. Pozdr.
    • dakota77 Re: najlepsza książka Pratchetta waszym zdaniem? 10.07.06, 21:03
      Nightwatch, Jingo, Small Gods.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka