elka811 07.11.05, 12:00 Macie ulubionych autorów francuskich? Jakich szczególnie polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
another_story Re: Literatura francuska 07.11.05, 12:16 Sade, Lautreamont i Celine ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idut Re: Literatura francuska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:57 e, Sade smęci, do tego rockandrollowego towarzystwa bardziej Rimbaud pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Literatura francuska 08.11.05, 17:30 Może być i Rimbaud, co mi tam :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaa Re: Literatura francuska IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 12:31 Kiedyś... Balzac, Flaubert, Zola. Miłe czytadła. Potem... Simone do Beauvoir, Camus, Genet, Ionesco, Mauriac, Proust, Rolland, Sartre... Teraz... chętnie powtórzyłabym "Drogi wolności" tego ostatniego, gdyby je ktoś wznowił, bo jak dotąd są nie do zdobycia. A może je wznowiono? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaa Re: Literatura francuska IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 12:35 Jednak nie. Są jakieś stare, pojedyncze tomy na Allegro :(( Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Literatura francuska 07.11.05, 12:47 Na pewno wznowiono "Mdłości" i "Mur". Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Literatura francuska 07.11.05, 13:15 W XX w. stanowczo nietoksyczni "humaniści" : A.France (Gospoda...) , A.Saint- Exupery (wcale nie za Księcia) , Proust (bo go lubię nie "za coś" , ale "mimo wszystko") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli_l Re: Literatura francuska IP: *.microsoft.com 07.11.05, 16:18 Oj tak, tak. Marcel Pagnol! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Literatura francuska 07.11.05, 16:42 Boris Vian i Roland Topor a z bardziej realistycznej półki Philippe Besson ciekawe, ze nie pamietam zadnej francuskiej powiesci napisanej przez kobiete (i chodzi mi o narodowosc, a nie jezyk, w ktorym autor pisze). zazwyczaj jest u mnie na odwrot Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: Literatura francuska 07.11.05, 17:12 Margueritte Duras Francoise Sagan (pierwsze z brzegu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubissimo Re: Literatura francuska IP: *.chello.pl 07.11.05, 17:19 Duras czytalem tylko KOCHANKA ktory mi sie zaledwie podobal Sagan nie czytalem nic Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Literatura francuska 07.11.05, 17:32 kubissimo napisał: > > ciekawe, ze nie pamietam zadnej francuskiej powiesci napisanej przez kobiete (i Może Colette ? a. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Literatura francuska 07.11.05, 17:33 nie podobala mi sie laczy mnie z nia tylko sympatia dla koloru baklazanow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Literatura francuska 07.11.05, 17:51 kubissimo napisał: > > ciekawe, ze nie pamietam zadnej francuskiej powiesci napisanej przez kobiete Zadałeś zagadkową zagadkę :-)), tak się zastanawiam... Może francuskie autorki były mocniejsze w innych niż powieść formach ? Co powiesz na panią de Sevigne ? :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Literatura francuska 07.11.05, 18:30 moze wstyd sie przyznac, ale nie znam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Literatura francuska 07.11.05, 18:44 kubissimo napisał: > moze wstyd sie przyznac, ale nie znam :) Żaden wstyd, no skąd :-) Pani de Sevigne przeszła do historii literatury (prawdopodobnie niezamierzenie) jako autorka słynnych listów. Pisanych do córki głównie. Madame żyła w XVII wieku, pięknie pisała, plotkarsko i barwnie, jej listy to - jak mówią - skarbnica wiedzy o epoce. A też i skarbnica "francuskiego" stylu nacechowanego inteligencja i dowcipem. Te listy weszły też (znowu niezamierzenie :-))) do literatury późniejszej. Babka narratora "W poszukiwaniu straconego czasu", była wielbicielką listów pani de Sevigne i w powieści często ją przywoływała :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Literatura francuska 07.11.05, 19:17 A ja lubię Huyssmansa - "Na wspak", Remy de Gourmont - "Sykstynę", Pierre'a Benoit - "Atlantydę" i Dumasów - obydwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idut Re: Literatura francuska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 13:01 z babek to fajna jest Marguerite Yourcenar(Belgijka)-"Pamiętniki Hadriana", "Kamień filozoficzny" Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Literatura francuska 08.11.05, 13:36 z Belgijek lubie Amelie Nothomb (chociaz jest nierowna), ale tu probujemy wymyslec jakas fajna Francuzke i cos nie wychodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idut Re: Literatura francuska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 17:29 yyyyy, Nathalie Sarraute? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Literatura francuska 07.11.05, 18:15 > ciekawe, ze nie pamietam zadnej francuskiej powiesci napisanej przez kobiete (i > > chodzi mi o narodowosc, a nie jezyk, w ktorym autor pisze). zazwyczaj jest u > mnie na odwrot Ksiezna de Cleves Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Literatura francuska 07.11.05, 18:30 heh, w ten sposob dojdziemy do prowansalskiej poezji milosnej, a mi chodzi o literature wspolczesna cos Francuzki do mnie nie trafiaja Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Poezja. 07.11.05, 17:36 Apollinaire. I mniej znany, ale nie na tym forum, bo tu jest znany :-), Jules Laforgue. A też Henri Michaux i jego "Pan Piórko". Ponadto przyznaję się chętnie do czytania kryminałów Simenona, bardzo mi pomogły w nauce języka oraz do Dumasów :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
cichom22 Re: Literatura francuska 07.11.05, 18:24 Mauriac, Camus, Andre Gide, Proust, Saint-Exupery (za "Twierdzę" i mojego ulubione: "Pilota Wojennego" i "Ziemię, planetę ludzi")... plus pewnie jeszcze paru, których nigdy (niestety) nie czytałem, ze wstydem przyznaję, że akurat w dziedzinie literatury francuskiej jestem średnio oczytany... Ale staram się nadrabiać. Zawstydzony, C. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Literatura francuska 07.11.05, 21:43 Proust, Gide, Stendhal, Hugo, Zola (kolejność nieprzypadkowa). Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Literatura francuska 08.11.05, 10:57 z ostatnich po polsku Micheaux - Barbarzyńca w Azji Raymond Queneau - Dzienniki Sally Mary i Zazie w Metrze (no i jeszcze Pierot Mon Ami, ale to tak bez przekonania polecić mogę) Georges Perec - Rzeczy i Życie Instrukcja obsługi P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaa Re: Literatura francuska IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 11:10 A Romain Gary vel Emile Ajar? Jego "Lęki króla Salomona" czy "Obietnica poranka"? Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Literatura francuska 08.11.05, 12:39 Gość portalu: Jaaa napisał(a): > A Romain Gary vel Emile Ajar? > Jego "Lęki króla Salomona" Może bardziej "Życie przed sobą" niż "Lęki..." ? Przy okazji wspomnę, że miesięcznik "Lire" z okazji swych 30-tych urodzin zamieszcza listę 30 książek, najbardziej - zdaniem redakcji - znaczących w minionym 30-leciu. I właśnie wśród nich jest "Życie przed sobą". Dla frankofonów link :-) www.lire.fr/enquete.asp/idC=49312/idR=200 Odpowiedz Link Zgłoś
jjjjjj Re: Literatura francuska 08.11.05, 13:11 "Życie przed sobą" jest świetne, a z piszących francuzek przypomina mi się jeszcze pani Rachilde i jej "Pan Wenus" i jeszcze panna de Lespinasse Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Literatura francuska 08.11.05, 17:11 jjjjjj napisała: > ... i jeszcze panna de Lespinasse Oooo ! Dzięki za przypomnienie listów wspaniałej (chociaż ospowatej:-)) Julii. Czytałam tomik jej listów miłosnych do Guiberta, w liceum czytałam, a potem zapomniałam :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
listyznod Re: Literatura francuska 08.11.05, 20:51 G. de Maupassant za opowiadania. E.Zola za "sprawę Dreyfusa". G.Flaubert za styl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: envy Re: Literatura francuska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 21:04 Hola!Hola! no i jeszcze Simone de Beauvoire!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
idut Re: Literatura francuska 08.11.05, 22:37 Flauberta nikt nie wymienił. Nie tylko "Pani Bovary" i "Szkoła uczuć", ale tez "Salammbo"- taka dosyć okrutna fantazja osadzona w "realiach" starozytnej Kartaginy, wspaniały styl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała_ja Re: Literatura francuska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 22:06 Sempe i Goscinny - cudo, a poza tym dla osób na takim poziomie językowym jak ja idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Literatura francuska 17.11.05, 12:20 Nie dzielę raczej mojej ulubionej literatury na poszczególne kraje. Jeżeli jednak miałbym wymienić coś z literatury francuskiej/francuskojęzycznej to np. Rabelais, Diderot, Sade, Stendhal, Baudelaire, Flaubert, Rimbaud, Celine, Proust, Camus (jako pisarz, mniej jako filozof), Rene Char, Henri Michaux, Blanchot, Beckett...trochę by się tego znalazło... Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Literatura francuska 17.11.05, 13:00 ja ostatnio polubiłam książk Anny Gavaldy. Właśnie wyczytałam, że dziś jest z nią spotkanie w Warszawie, szkoda, że nie mogę się wybrać... Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_prust Re: Literatura francuska 17.11.05, 15:24 To do całej plejady dorzucę mniej znanych a świetnych : Albert Cohen (w Polsce : Oblubienica Pana, Książka o mojej matce) i Jean Echenoz (Park, Przy fortepianie) Odpowiedz Link Zgłoś
maitri Re: Literatura francuska 17.11.05, 20:47 Uwielbiam Balzaca(Komedia Ludzka),Zole(Germinal),Topora(4roze dla Lucienne),Nin za jej dzienniki",Modiano(Przejechal cyrk)i Sagan(Na smyczy),kiedys zachwycalam sie deBeauvoir i Sartre'm ale mi minelo. Odpowiedz Link Zgłoś
tamill Re: Literatura francuska 18.11.05, 12:15 Czytalem "Obietnice poranka" romaina Gary'ego, polecam, napisana z humorem, duzo ciekawych informacji, np. o Francji w okresie II wojny sw. Odpowiedz Link Zgłoś