Gość: Asia IP: *.man.rsk.pl 15.01.06, 11:23 Czy możecie polecić mi coś z literatury irlandzkiej? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajtra Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 12:28 Polecam "Bar McCarthy′ego", którą napisał Pete McCarthy. Pełna humoru opowieść o Irlandii. Niestety, mało jest w Polsce tłumaczeń książek współczesnych pisarzy irlandzkich. A może coś z klasyki? Zajrzyj tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Irlandzcy_pisarzePozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ajtra Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 12:30 Sorry, wkręciło się "pozdrawiam" pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Irlandzcy_pisarze Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 12:38 Frank O'Connor, autor świetnych opowiadań, są polskie wydania a. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_p79 Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 12:48 Polecam "Ulicę marzycieli", którą napisał Robert McLiam Wilson. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madee Ulisses Jamesa Joyce'a IP: 217.153.99.* 15.01.06, 13:42 Powodzenia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 14:04 Jonathan Swift William Butler Yeats G.B. Shaw John Millington Synge Oskar Wilde Samuel Beckett Seamus Heaney Maeve Binchy Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 14:33 Koniecznie musza byc tylko Irlandczycy? Bo mnie tu juz niewiele zostaje do dodania w tej kwestii :-) Heinrich Boll - Dziennik Irlandzki. Bardzo przyzwoita ksiazka. Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 14:37 Franka McCourt'a Prochy Angeli i kontynuacja Odpowiedz Link Zgłoś
ajtra Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 15:09 Jeśli znasz angielski, to przeczytaj "The Green Fool"- Patrick'a Kavanagh. Przed chwilą ją skończyłam. Polecam.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_braun Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 18:23 Flenn o'Brien - Trzeci POlicjant. Bardzo specyficzna lektura Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 18:32 tenże sam Flan O'Brien "Sweeney wśród drzew" Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów 15.01.06, 18:29 Przypomniały mi się jeszcze książki, którymi zaczytywałam się jako nastolatka- Edny o'Brien "Czekając na miłość' i "Dziewczyna o zielonych oczach'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Ksiązki pisane przez Irlandczyk.ów IP: *.man.rsk.pl 16.01.06, 21:05 Dzięki. Czytałam wspomnienia Franka McCourta, książki Brendana O'Carrolla - "Mamuśkę" i dalsze części, Seana O'Caseya, Briana Moora. Ostanio skończyłam "Pani z Kilbrack" Jamiego O'Neila (świetna książka)i stąd szukam czegoś napisanego przez Irlandczyków. Odpowiedz Link Zgłoś