gopio1 16.01.06, 10:28 Mam pytanie: jak w oryginale brzmią imiona bohaterow? O ile z Piotrem i Zuzanną nie mam klopotu, to zastanawia mnie czy Łucja to Lucy. A Edmund? No i przede wszystkim jak ma na imię angielski Eustachy? Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azanna Re: imiona 16.01.06, 10:51 To ja się też dołączę z prośbą o podanie oryginalnego imienia Ryczypiska (to imię to dla mnie majstersztyk:) Odpowiedz Link Zgłoś
direta Re: imiona 16.01.06, 11:40 azanna napisała: > To ja się też dołączę z prośbą o podanie oryginalnego imienia Ryczypiska (to > imię to dla mnie majstersztyk:) Nie wiem czy poprawnie piszę, bo z pamięci, ale to brzmiało jakoś: Reepecheep. Albo podobnie. Na pewno zaraz właczy się ktoś, kto ma pod ręką angielskie wydanie. Łucja, to Lucy, a Eustachy - Eustace, jeśli się nie mylę. Swoją drogą - Polkowski mógł prztłumaczyć np Lucynka ale moim zdaniem (może to kwestia przyzwyczajenia?) Lucyna by mi nie pasowało. Natomiast Łucja (a nawet Łusia) pasuje perfekcyjnie. Wam też? Odpowiedz Link Zgłoś
supervixen Re: imiona 16.01.06, 12:22 zgadzam się co do Łucji w stu procentach;) też ostatnio o tym myślałam;) Lucynka byłaby zdecydowanie mało narnijska! Ryczypisk to Reepicheep. Moje ulubione tłumaczenie to z kolei Puddleglum - Błotosmętek:) Odpowiedz Link Zgłoś
sweete Re: imiona 22.01.06, 10:13 Zuzanna to na pewno Lucy, zdrobniale wołali na nią Lu, natomiast Edmund brzmi tak samo po polsku i po angielsku. Eustachego jeszcze sprawdzę w wydaniu angielskim, ale wydaje mi sie że formą użytą przez Lewis'a był Eustance, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś