Dodaj do ulubionych

Stenogramy Anny Jambor

30.01.06, 19:41
Ciekawa jestem czy ktos to czytal i co o tym myslicie..To kiedys byl wielki
bestseller..
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Stenogramy Anny Jambor 30.01.06, 20:28
      czytalam ze 30 lat temu. wtedy bardzo mi sie podobalo. daje troche wglad jak
      wygladalo zycie mieszczanki i innych w tamtych czasach. probowalam znowu to
      czytac kilka lat temu ale mnie cos znudzilo...
      ale ogolnie lektura warta polecenia.

Venus

• annabellee1 Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 07:48
        ZAwsze sie zastanawialm na ile to bylo autentyczne.Firma prod. farby ktorej byla
        przedstawicielem byla autentyczna.Kiedys trafilam na jej adres.Ta ksiazka byla
        tak fantastyczna i rownoczesnie tak realna ze jestem ciekawa na ile to wszystko
        bylo fikcją.Dlatego wrzucilam ten watek.Moze ktos wie?
        • venus22 Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 08:32
          ja niestety nie wiem. mysle ze nawet jesli faktycznie osoba Anny Jambor jako
          taka nie istniala to jesli to byl zlepek kilku kobiet to i tak bardzo udany.
          Taka osoba naprawde moglaby byc.

Venus
          • Gość: Tamara Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 12:35
            Kiedyś mówiło się że autorem stenogramów jest Iwaszkiewicz
    • halev Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 12:40
      Legend o autorstwie Stenogramów jest kilka, swoją drogą ciekawe, kto to
      spłodził. Czytałam to w liceum, potem próbowałam wrócić, ale rozczarowanie było
      podobne to tego po powtórnej lekturze "Marii i Magdaleny".
      • anmanika Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 12:47
        Kiedyś był artykuł w GW, że mężczyzna napisał, moim zdaniem to prawda bo w
        książce jednym zdaniem się zdradził.
        • halev Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 12:51
          anmanika napisała:

> Kiedyś był artykuł w GW, że mężczyzna napisał, moim zdaniem to prawda bo w
          > książce jednym zdaniem się zdradził.

Ha! Znalazłam!:

Stenogramy Anny Jambor

W numerze 89 "Wysokich Obcasów" zamieszczony został list "Mamy swoją Bri- dget"
          pani Anny Mańkowskiej. Zawiera on kilka błędów. Autorem "Stenogramów (nie
          Dziennika) Anny Jambor" był nie Władysław Jan Grabski, lecz Kazimierz Bieroński
          z Poznania, zmarły niedługo po publikacji tej książki (ukazała się w latach 60,
          a nie 40 czy wczesnych 50).

Na przełomie lat 1989 - 90 tłumaczka ze Szwajcarii prosiła mnie o ustalenie
          danych autorki/autora, ponieważ był projekt wydania tej powieści w Zurychu.
          Informacje uzyskałam w Stowarzyszeniu Pisarzy Polskich. Ostatecznie do przekładu
          jednak nie doszło.

* Prof. dr Maria Bogucka
          • annabellee1 Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 13:32
            Wrzucilam w google Bieronskiego.Jego jedna ksiazka jest na Allegro.Napisal 3
            .Tamte dwie to tak na oko przygodowki takie proste.A Stenogramy zadzwiaja
            detalem.Naprawde ktos zrobil niesamowita robote.Nie wierze w calkowita fantazje
            autora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka