annabellee1 30.01.06, 19:41 Ciekawa jestem czy ktos to czytal i co o tym myslicie..To kiedys byl wielki bestseller.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus22 Re: Stenogramy Anny Jambor 30.01.06, 20:28 czytalam ze 30 lat temu. wtedy bardzo mi sie podobalo. daje troche wglad jak wygladalo zycie mieszczanki i innych w tamtych czasach. probowalam znowu to czytac kilka lat temu ale mnie cos znudzilo... ale ogolnie lektura warta polecenia. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 07:48 ZAwsze sie zastanawialm na ile to bylo autentyczne.Firma prod. farby ktorej byla przedstawicielem byla autentyczna.Kiedys trafilam na jej adres.Ta ksiazka byla tak fantastyczna i rownoczesnie tak realna ze jestem ciekawa na ile to wszystko bylo fikcją.Dlatego wrzucilam ten watek.Moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 08:32 ja niestety nie wiem. mysle ze nawet jesli faktycznie osoba Anny Jambor jako taka nie istniala to jesli to byl zlepek kilku kobiet to i tak bardzo udany. Taka osoba naprawde moglaby byc. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamara Re: Stenogramy Anny Jambor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 12:35 Kiedyś mówiło się że autorem stenogramów jest Iwaszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
halev Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 12:40 Legend o autorstwie Stenogramów jest kilka, swoją drogą ciekawe, kto to spłodził. Czytałam to w liceum, potem próbowałam wrócić, ale rozczarowanie było podobne to tego po powtórnej lekturze "Marii i Magdaleny". Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 12:47 Kiedyś był artykuł w GW, że mężczyzna napisał, moim zdaniem to prawda bo w książce jednym zdaniem się zdradził. Odpowiedz Link Zgłoś
halev Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 12:51 anmanika napisała: > Kiedyś był artykuł w GW, że mężczyzna napisał, moim zdaniem to prawda bo w > książce jednym zdaniem się zdradził. Ha! Znalazłam!: Stenogramy Anny Jambor W numerze 89 "Wysokich Obcasów" zamieszczony został list "Mamy swoją Bri- dget" pani Anny Mańkowskiej. Zawiera on kilka błędów. Autorem "Stenogramów (nie Dziennika) Anny Jambor" był nie Władysław Jan Grabski, lecz Kazimierz Bieroński z Poznania, zmarły niedługo po publikacji tej książki (ukazała się w latach 60, a nie 40 czy wczesnych 50). Na przełomie lat 1989 - 90 tłumaczka ze Szwajcarii prosiła mnie o ustalenie danych autorki/autora, ponieważ był projekt wydania tej powieści w Zurychu. Informacje uzyskałam w Stowarzyszeniu Pisarzy Polskich. Ostatecznie do przekładu jednak nie doszło. * Prof. dr Maria Bogucka Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Stenogramy Anny Jambor 31.01.06, 13:32 Wrzucilam w google Bieronskiego.Jego jedna ksiazka jest na Allegro.Napisal 3 .Tamte dwie to tak na oko przygodowki takie proste.A Stenogramy zadzwiaja detalem.Naprawde ktos zrobil niesamowita robote.Nie wierze w calkowita fantazje autora. Odpowiedz Link Zgłoś