IP: 62.233.251.* 08.02.06, 09:23
Mam problem zwiazany z kupnem ksiazki w amazon.com, mianowicie nie wiem w jaki
sposob mam zaplacic za dany produkt :[ pls help
z gory fnx
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tkasia1 Re: Amazon... 08.02.06, 09:39
      tylko karta kredytowa (visa mastercard)
      • chihiro2 Re: Amazon... 08.02.06, 10:38
        Ja place karta debetowa.
        • Gość: xxx Re: Amazon... IP: 62.233.251.* 08.02.06, 13:25
          Karta debetowa? HOW??
          • chihiro2 Re: Amazon... 08.02.06, 13:40
            Przepraszam, po polsku to jest chyba zwykla karta platnicza. Sciagnelam z
            angielskiego debit card...
            • vanin Re: Amazon... 08.02.06, 14:18
              Nie przepraszaj, to jest dokładnie karta debetowa. W Polsce chyba ze dwa banki pozwlalają płacić kartą debetową przez sieć - chyba Intelligo i Invest Bank, jeśli dobrze pamiętam. Być może też ING.
              • nchyb Re: Amazon... 24.10.13, 19:00
                kartą debetową do konta młodzieżowego z Pekao SA moje dziecię płaci w necie...
                • nchyb Re: Amazon... 24.10.13, 19:03
                  ale przez 7 lat mogło się wiele zmienić :)
                  dopiero zauważyłam, ze ktoś odkopał tak stary wątek...
    • nymi78 Re: Amazon... 22.10.13, 16:03
      Na amazon płaci się kartami płatniczymi i kredytowymi (Visa, MasterCard, American Expres). Podczas zapłaty należy podać nazwisko widniejące na karcie, którą płacimy, numer karty oraz datę ważności. Wiecej info o tym jak się zarejestrować i zamawiać na amazon tutaj.
    • jeepwdyzlu sądzę, że mało kto w branży zdaje sobie sprawę 22.10.13, 16:16
      co się stanie jak w Polsce ruszy amazon pełną parą
      bo te 6 tys miejsc pracy to jedno
      a dziesiątki tysięcy pracowników upadłych firm na bruku - to drugie
      Amazon jest KOLOSEM, zmieni rynek książek, doprowadzi do bankructw wiele wydawnictw, zapełni kieszenie niejednego pisarza.
      A amazon to nie tylko ebooki na kindla
      ale książki papierowe, filmy, muzyka, kosmetyki, ubrania, telefony
      Masakra się szykuje, co zauważam nie bez pewnej satysfakcji...
      jeep
      • pavvka Re: sądzę, że mało kto w branży zdaje sobie spraw 22.10.13, 16:50
        Ale amazon.pl ciągle jakoś nie powstaje. Książek polskojęzycznych też w zasadzie nie sprzedają, więc wpływ na rynek wydawniczy jest minimalny. Darmowe przesyłki do Polski funkcjonują już od dawna, a nie widać tej wielkiej inwazji. Za to co i rusz powstają takie wątki jak poniżej, świadczące o tym, że dla większości narodu strona internetowa po angielsku i konieczność płacenia kartą to bariera trudna do przeskoczenia.
        • eeela Re: sądzę, że mało kto w branży zdaje sobie spraw 22.10.13, 17:01
          Istotnie zapowiadają się z wejściem na polski rynek już od ładnych kilku lat, i nadal ani widu, ani słychu. Pewnie zapoznali się z raportami na temat czytelnictwa ;-)
          • jeepwdyzlu Re: sądzę, że mało kto w branży zdaje sobie spraw 22.10.13, 21:19
            wejdą wejdą
            i od razu pełną parą
            jeep
        • pinos Re: sądzę, że mało kto w branży zdaje sobie spraw 24.10.13, 10:47
          ekhm.... wątek jest sprzed 7 lat...
          • pavvka Re: sądzę, że mało kto w branży zdaje sobie spraw 24.10.13, 15:35
            Ten akurat tak, ale w międzyczasie było wiele podobnych :)
    • Gość: seni Re: Amazon... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 10:12
      jesli Amazon nie sprzedaje tak dużo książek po polsku, to mam się czego obawiać?
      chyba nie, poza tym płacenie kartą też nie jest u nas popularne,
      czy ceny książek papierowych mogą być znacząco niższe?
      • nchyb Re: Amazon... 24.10.13, 19:06
        > chyba nie, poza tym płacenie kartą też nie jest u nas popularne,

mam wrażenie, ze jest coraz bardziej popularne, już nawet w osiedlowych warzywniaczkach się z tym spotykam, w kioskach z gazetami też, a co dopiero mówić o księgarniach, gdzie często duże kwoty wchodzą w grę...

> czy ceny książek papierowych mogą być znacząco niższe?
        niestety, nie wierzę w to...
      • x.e.n.a Re: Amazon... 25.10.13, 19:17
        Jak amazon wejdzie do Polski, to zapewne umożliwi opcję płatności przy odbiorze, która praktycznie we wszystkich polskich e-sklepach jest standardem (a nie wiem, czy wręcz nie jest obowiązkowa)
        • eeela Re: Amazon... 25.10.13, 19:40
          Dla mnie takie rozwiązanie byłoby czystą niedogodnością. Nie dość, że muszę być w domu jak przychodzi książka, to jeszcze mieć gotówkę przy sobie? Co z tego za pożytek? Rozumiem, jak ktoś jest niepracujący albo pracuje w domu, ale to nie jest zbyt częste, a poza tym wciąż pozostaje problem wyprawy do bankomatu. Mam nadzieję, że zanim przyjadę na emeryturę do Polski, to już się upowszechnią wygodniejsze rozwiązania :-)
          • matt.cobosco Re: Amazon... 25.10.13, 20:09
            eeela napisała:

- Dla mnie takie rozwiązanie byłoby czystą niedogodnością. Nie dość, że muszę być w domu jak przychodzi książka, to jeszcze mieć gotówkę przy sobie?

Wcale nie trzeba być w domu. Można też wybrać opcję płatności przy odbiorze z punktu odbioru zamówień (np. z salonu Empik albo z punktów Mail Boxes, z których korzystają m.in. Bonito i Merlin).
          • jeepwdyzlu amazon ma swoją technologię płacenia 26.10.13, 10:44
            nazywa się one click i jest zastrzeżona - kupił ją między innymi apple do iStore
            Raz podajesz adres i dane karty
            a system więcej nic od Ciebie nie chce
            słyną też ze zmuszania przewoźników do zmiany logistyki, żeby paczki przychodziły błyskawicznie
            z usa idą do Polski w 3 dni
            więc jak będą szły z Poznania....
            ?
            jeep
        • nchyb Re: Amazon... 25.10.13, 20:00
          > , która praktycznie we wszystkich polskich e-sklepach jest standardem (a nie wi
          > em, czy wręcz nie jest obowiązkowa)

nie jest obowiązkowa
          zdecydowana większość znanych mi esklepów praktykuje przelew, payu lub płatność kartą...
          • staua Re: Amazon... 26.10.13, 18:09
            Też to zaobserwowałam. Strasznie irytujące, jak się nie ma polskiego konta (nie tylko księgarnie wymagają przelewów, ale generalnie większość polskich sklepów internetowych).
            Merlin akceptuje karty kredytowe, o ile wiem, nadal (dawno tam nie kupowałam, a możliwość płacenia kartą była bardzo istotna przy wyborze księgarni internetowej).
    • iwanow17 Re: Amazon... 26.10.13, 14:39
      Nadejście Amazon to jedna z najbardziej radosnych wiadomości dla czytelnika od czasów Gutenberga.
      • nchyb Re: Amazon... 26.10.13, 14:46
        jak na razie żyje mi się czytelniczo doskonale i bez amazona, nie wiem, czy tak będzie w przyszłości może kiedyś powiem, jak mogłam żyć bez niego :)

ale myślę, że Jeep ma dużo racji i amazon w PL może być dla setek firm i firemek okołoksiążowych u nas tym samym czym są hipermarkety dla malutkich sklepików...
        • iwanow17 Re: Amazon... 26.10.13, 14:58
          > jak na razie żyje mi się czytelniczo doskonale i bez amazona, nie wiem, czy tak
          > będzie w przyszłości może kiedyś powiem, jak mogłam żyć bez niego :)

Tak mówi każda kobieta zanim zazna prawdziwej miłości:)

> ale myślę, że Jeep ma dużo racji i amazon w PL może być dla setek firm i fireme
          > k okołoksiążowych u nas tym samym czym są hipermarkety dla malutkich sklepików.

To prawda. Ale prawdą jest też, że na platformie Amazona pojawi się mnóstwo nowych firm i firemek. To czasy rewolucji!:)
          • Gość: seni Re: Amazon... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.13, 10:05
            ja tez powiem za Nchyb:
            >jak na razie żyje mi się czytelniczo doskonale i bez Amazona,

jedynym kryterium korzystania z niego byłaby CENA,
            oczywiście niższa od innych e-księgarni (z przesyłka lub bez)
            dlatego pytam: będą niższe ceny?
            na samej szybkości dostarczania towaru aż tak mi nie zależy
            a płacić kartą nie zamierzam, tylko przelewem
            • nchyb Re: Amazon... 28.10.13, 10:12
              kartą można płacić też m.in. w merlinie i innych, więc to żaden wyznacznik na plus dla Amazona, prawda :)
              a w cenę dużo dużo mniejszą niż gdzie indziej nie wierzę...
              • pavvka Re: Amazon... 28.10.13, 11:24
                Też nie wierzę że, jak w przypadku książek anglojęzycznych, sprzedawaliby za połowę ceny okładkowej.
                Ale przede wszystkim skąd taka pewność że Amazon.pl w ogóle zaistnieje?
                • jeepwdyzlu sorki 28.10.13, 11:26

Będą tańsze o 27, 13%

:-D
                  j.
            • jeepwdyzlu Re: Amazon... 28.10.13, 10:58
              dlatego pytam: będą niższe ceny?
              -----------
              tak
              będą niższe o 17,46 %

j.
              • eeela Re: Amazon... 28.10.13, 11:02
                Jak to wyliczyłeś? :-D
                • Gość: seni Re: Amazon... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.13, 13:30
                  pięknie to wyliczyłeś :)
                  tylko czy to jest cena NIŻSZA od ceny okładkowej?
                  jeśli tak, to mnie nie porywa,
                  Matras ma 20-25%

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka