ajtra 31.03.06, 10:08 Czy ktoś pamięta tytuły książek, w których była para, o tych imionach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
autumna Re: Adam i Ewa 31.03.06, 10:24 A musi być koniecznie w tytule? Jezeli mnie pamięć nie myli, w "Poczwarce" Terakowskiej tak ma na imię para głównych bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
ajtra Re: Adam i Ewa 31.03.06, 10:30 Nie. Nie muszą być tylko w tytule. Moi znajomi uparcie twierdzą, ze tych imion używa się w powieściach, owszem, ale po to, aby je wykrozystać symbolicznie. A ja się uparłam, że nie tylko symbolicznie, i stąd moje pytanie do Forumowiczów :) Odpowiedz Link Zgłoś
skajstop Re: Adam i Ewa 31.03.06, 10:46 Ale jeśli ktoś używa pary tych imion nieświadomie, nie znając ich wartości symbolicznej, to co o nim myśleć? I o tym tekście? Podejrzewam, że jeżeli nawet nie znajdziesz w takich ksiażkach odniesień wprost, to na którymś planie na pewno :) naet jesli będzie to zaprzeczenie. To tak, jakby ktos pzypadkiem napisał powieść o Dawidzie i Goliacie :P Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Adam i Ewa 31.03.06, 11:04 To "Poczwarka" nie pasi, bo tam imiona zdecydowanie były symboliczne. Odpowiedz Link Zgłoś