Gość: Alicja IP: derwisz:* / 10.5.6.* 22.12.02, 14:25 Przeczytałam już chyba wszystko, ale proszę o tytuły Wam znane i przez Was polecane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olcia Re: TOPOR IP: *.kutno.mediaclub.pl 22.12.02, 15:18 hmm... za bardzo nie precyzujesz co przeczytałaś i co chcesz jeszcze przeczytać? niestety nie można przeczytać wszystkich książek, bo po pierwsze nie starczyłoby na to życia, a wiele pozycji jest po prostu niedostępna. ale jeśli chodzi o mnie to polecam serdecznie książki Olgi Tokarczuk, np. "Dom dzienny, dom nocny", "E.E.", "Podróż ludzi Księgi". Poze tym kilka pozycji Jonathana Carrolla, np. "Kraina Chichów", "Poza ciszą", "Białe jabłka". Jeśli wolisz bardziej lirycznie to Bohumil Hrabal, np. "Sprzedam dom, w którym już nie chcę mieszkać" albo "Czuły barbarzyńca". od niechcenia weż się za literaturę klasyczną. P.S. czy TOPOR to jakiś symbol, może nie zrozumiałam...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hair Re: TOPOR IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 22.12.02, 16:11 Roland Topor to min pisarz:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: TOPOR 22.12.02, 16:14 Tak, Topor to symbol. A nawet nazwisko francuskiego pisarza, któremu na imię było Roland. :-) Mi najbadziej podobały si cyba "Cztery róże" i - wiem, że to bardzo brzydko - nie pamiętam tytułu, w każdym razie Topor jawił tam się, jako animator wszystkich nurtów historycznych, kulturowych i politycznych XX wieku... To było piękne, gdy pokazał Picassowi, jak należy malować, albo jak załatwił przez nieuwagę Trockiego :-))) Pamiętam jego opowiadanie, w którym opowiada, że wcale mu nie jest żal, że nie dostał się do 100 najbardziej wpływowych Francuzów... Coś pięknego... modrzew, .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: TOPOR IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 11:53 Dzięki, ale właściwie chodziło mi o książki Topora, które zresztą polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
blanka2 Re: TOPOR 22.12.02, 20:22 Ja czytalam dwa zbirki opowiadan,pierwszy,ktory bardziej mi sie podobal to "cztery roze dla Lucienn";drugi,"najpiekniejsza para piersi na swiecie". Kiedys szukalam w necie informacji na temat Topora i jego tworczosci,duzo znalazlam w interii.Jak chcesz zajzyj sa tam wszystkie tytuly+informacja czy ukazaly sie w Polsce. powodzenia pozzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: TOPOR 23.12.02, 07:34 Dla mnie Topor to przede wszystkim rysunki. Makabryczno-humorystyczne :-) Z tworczosci literackiej znam, to co przedmowcy, przede wszystkim ''Cztery róże dla Lucienne'', do ktorych czasem zagladam. Ostatnio streszczalam komus opowiadanie o św. Mikołaju, jedno z moich ulubionych w tym tomiku :-))) Kilka miesiecy przed jego smiercia ogladalam wywiad z Toporem w TV francuskiej , w slynnym tam programie Bernarda Pivota. Topor odpowiadal na pytania i kazda odpowiedz konczyl wybuchem demonicznego smiechu :-))) Zrobil na mnie niesamowite wrazenie :-))) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: TOPOR IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 11:56 Mucios gracias :) Czy wiecie, że robił scenografię do Casanovy Felliniego? A z pochodzenia był Polakiem, jego ojciec (dziadek?) nazywał się swojsko Topór. Ja najbardziej lubię Chimerycznego lokatora, ale co zrobił z tym Polański poddaję Waszej ocenie /pz/ Alicja Odpowiedz Link Zgłoś