Dodaj do ulubionych

prywatne biblioteki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 20:49
Witam.
Czy spotkaliście się z prywatnymi bibliotekami? Słyszałam, że takie są (chyba
na ulicy Złotej w Warszawie?)ale nie bardzo orientuję się czy na pewno, no i
przydałoby sie więcej przykładów. Chciałabym o nich wspomnieć w pracy
magisterskiej, jeśli ktoś coś wie niech napisze. W grę wchodzą także prywatne
biblioteki połączone z księgarnią.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • jednatakaa Re: prywatne biblioteki 28.04.06, 08:41
      O ile wiem, na pewno była taka biblioteka- bardzo mała i klimatyczna, chyba na
      ul. Długiej w Krakowie. Jeżeli mnie pamięć nie myli, z zewnątrz pomalowana była
      na niebiesko. Z tego, co powiedziała mi prowadząca ją bibliotekarka, liczba
      korzystających z niej czytelników maleje, bo biblioteki miejskie są coraz
      lepiej zaopatrzone w nowości. W każdym razie jakaś rzesza stałych czytelników
      doceniających możlwiość skorzystania z książek, których nie mają b. miejskie,
      na pewno się utrzyma.
      • Gość: natalia Re: prywatne biblioteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 13:07
        Dzięki za odpowiedź:)
    • Gość: norsk_skogskatt Re: prywatne biblioteki IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 28.04.06, 23:50
      była swego czasu na Śniadeckich w Warszawie, zaraz za cukiernią, wejście od tyłu, od podwórza.
      Nie wiem, czy istnieje do dzś, bo właścicielka była już niemłoda. Nie mieli tam żadnych nowych
      książek, same stare.Ale za to, w czasach ,lata 70?80, kiedy nie byo książek w językach obcych, tam
      mieli trochę angielszczyzny. I oprawiali zniszczone książki klientów. Nie pamiętam dobrze, ale zdaje
      się, że wypożyczanie było odpłatne, acz niezbyt drogie.
      • Gość: Annabellee Re: prywatne biblioteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 06:02
        Byla tez na Solcu Wiazanka z ksiazkami przedwojennymi i takimiz tradycjami.Nie
        wiem czy istnieje.Wiem kto ja prowadzil,wiec jesli to by bylo potrzebne to ew.
        moge dac sznurek.
    • 374.4w Re: prywatne biblioteki 29.04.06, 17:44
      na Jana w Krakowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka