Dodaj do ulubionych

Kraina chcihów

IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 01:00
Czytaliscie te znakomita ksiazke Jonathana Carrolla? Polecam wszystkim, bo
jest naprawde rewelacyjna!!!
Obserwuj wątek
    • dr.krisk Re: Kraina chcihów 12.01.03, 01:05
      Gość portalu: Nick_Slaughter napisał(a):

> Czytaliscie te znakomita ksiazke Jonathana Carrolla? Polecam wszystkim, bo
      > jest naprawde rewelacyjna!!!
      Tak - czytałem (w odcinkach drukowała ją "Fantastyka"). Bardzo mi się podobała
      - niestety według mnie jest to jedyna dobra ksiązka Carrolla. Z rozpędu kupiłem
      kilka jego innych książek, i wynudziły mnie potwornie.
      Ale Kraina Chichów faktycznie bardzo dobra.
      KrisK
      • reptar Re: Kraina chichów 12.01.03, 14:15
        dr.krisk napisał:

> - niestety według mnie jest to jedyna dobra ksiązka Carrolla. Z rozpędu
        kupiłem kilka jego innych książek, i wynudziły mnie potwornie.

Może nie jedyna, ale na pewno jedna z niewielu. Jeśli komuś podobała się „Kraina
        Chichów”, a potem bardzo żałował, że Carroll przestał pisać dobre książki, to
        może zainteresować się książką „Zod Wallop” Williama Browninga Spencera. Jest
        to doskonała lektura ZAMIAST późniejszych Carrollów.
        • megi102 Re: Kraina chichów 13.01.03, 11:05
          no i jeszcze "Kości księżyca" - równie dobre

ps. Nick_Slaughter - bardzo podoba mi się twój nick, pomimo Chorzowa :-)
        • Gość: monika_kot Re: Kraina chichów IP: *.unitel.com.pl 13.01.03, 12:59
          Kto to wydał? Zod Wallop? Chętnie przeczytam...
          • reptar Re: Zod Wallop - namiary 13.01.03, 17:24
            Tu masz namiar na książkę: www.zysk.com.pl/store/binf.asp?nr=476

a tu na księgarnię internetową, w której możesz ją zamówić za 11 zł:
            www.zysk.com.pl/ . Można ją też kupić w taniej książce. W Krakowie
            widziałem ją w przynajmniej kilku takich miejscach, w cenie od 5 do 8 zł.
            • martolka Re: Zod Wallop - namiary 13.01.03, 21:03
              reptar napisał:

> Tu masz namiar na książkę: <a href="www.zysk.com.pl/store/binf.asp?
              nr=47
              > 6"target="_blank">www.zysk.com.pl/store/binf.asp?nr=476</a>
              >
              > a tu na księgarnię internetową, w której możesz ją zamówić za 11 zł:
              > <a href="http://www.zysk.com.pl/"target="_blank">www.zysk.com.pl/</a> . Można
              j
              > ą też kupić w taniej książce. W Krakowie
              > widziałem ją w przynajmniej kilku takich miejscach, w cenie od 5 do 8 zł.
              >
              >

A strony w odpowiednim porządku? ;-)
              I co, dobre te następne 32?
              • reptar Re: Zod Wallop 14.01.03, 09:39
                martolka napisała:

> A strony w odpowiednim porządku? ;-)
                > I co, dobre te następne 32?

Ta książka mnie załatwiła ;-)
                Nie mogąc się doczekać na realizację zamówienia wysyłkowego, zacząłem jej szukać
                po stoiskach z tanią książką. Mam teraz już dwa egzemplarze, z których
                przynajmniej w jednym są strony 1-32 i przynajmniej w drugim 33-232 ;-)
                Trzeci, ten zamówiony w księgarni internetowej, pewnie w drodze. Zaniosę go do
                biblioteki albo dam komuś. Jak rzeczywiście wreszcie go przyślą.

(wyjaśnienie dla niezorientowanych: w pierwszym egzemplarzu, jaki mi się
                trafił, brakowało stron, co uruchomiło pewną logistyczną kołomyjkę).

A odpowiadając na drugie pytanie: TAK! I te następne 32, i te jeszcze następne.
                Książka jest świetna do samego końca.
                • martolka Reptar! 14.01.03, 11:12
                  Nigdzie nie oddawaj tylko przyślij mi!
                  Pisz na priva, jeżeli ci to pasuje.
                • Gość: monika_kot Re: Zod Wallop IP: *.unitel.com.pl 14.01.03, 11:27
                  Czy powieśc Zod Wallop w jakisś sposób przypomina Krainę Chichów (tzn np w
                  treści, bohaterowie, nastrój, jakiś watek).Czy też jest może tak samo genialnie
                  skonstruowana i wciągająca ale nie ma nic wspólnego z powieścią Carrolla?
                  • reptar Kraina Chichów a Zod Wallop 14.01.03, 14:11
                    Gość portalu: monika_kot napisał(a):

> Czy powieśc Zod Wallop w jakisś sposób przypomina Krainę Chichów (tzn np w
                    > treści, bohaterowie, nastrój, jakiś watek).Czy też jest może tak samo
                    > genialnie skonstruowana i wciągająca ale nie ma nic wspólnego z powieścią
                    > Carrolla?

Podobieństwa są dość duże. Głównym bohaterem jest pisarz, który napisał książkę
                    pt. „Zod Wallop”. Sama Zod Wallop to kraina. Fikcja i realia mieszają się dość
                    intensywnie. Ale w porównaniu z „Krainą Chichów” jest dość dużo innowacji. Nie
                    chcę się wdawać w szczegóły, bo z jednej strony nie chciałbym za dużo zdradzić
                    z „Zod Wallop”, z drugiej zaś musiałbym sobie nieco odświeżyć „Krainę Chichów”,
                    żeby poczynić jakieś bardziej wiążące porównanie. Czytałem ją zbyt wiele lat
                    temu (może nawet przed 1990), jeszcze w takim biało-zielono-pomarańczowym
                    wydaniu „Fantastyki”, które potem pożyczyłem komuś i nigdy nie wróciło. Napiszę
                    tylko, że w „Zod Wallop” jest więcej bohaterów, więcej wątków. „Kraina Chichów”,
                    jaką pamiętam, wydaje mi się w porównaniu z dziełem Spencera spokojniejsza i
                    bardziej kameralna, ale generalnie klimat jest zbliżony, zdominowany przez
                    magię książki, która zaczyna żyć. Na dziś „Zod Wallop” podoba mi się bardziej,
                    ale między jedną a drugą lekturą upłynęło kilkanaście lat, więc taka deklaracja
                    z mojej strony z pewnością nie jest miarodajna.
                    • Gość: monika_kot Re: Kraina Chichów a Zod Wallop IP: *.unitel.com.pl 15.01.03, 07:35
                      Dzięki Reptar! Skutecznie mnie zachęciłeś. Wczoraj byłam w księgarni i kupiłam
                      tą ksiązkę. jak tylko uporam się z tym co czytam zaraz zabieram się do dzieła
                      Spencera. Ja akurat mam to wydanie Chichów z Fantastyki o którym wspominasz.
                      Dzięki w ogóle za pomoc w znalezieniu tej książki. Jakoś w ogóle jej nie
                      zauważyłam na rynku ksiązki...Super!
                      • reptar ...i wracamy do Krainy Chichów ;-) 15.01.03, 08:09
                        Z którego roku jest to wydanie „Fantastyki”? Próbowałem znaleźć w Internecie,
                        ale znalazłem tylko informację, że pierwsze polskie wydanie książkowe
                        jest z 1993 roku. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Mam wydanie Prószyńskiego
                        i ono jest z 1994. A kupiłem je, kiedy ktoś tamto biało-zielono-pomarańczowe
                        tak skutecznie ode mnie pożyczył. To „Fantastyki” musi być starsze...
                        • Gość: monika_kot Re: ...i wracamy do Krainy Chichów ;-) IP: *.unitel.com.pl 15.01.03, 09:33
                          Sorry, trochę nagmatwałam. Mnie też chodzi o wydanie zielono-biało-
                          pomarańczowe. Napisałam że z Fantastyki, bo to była taka seria o nazwie
                          Biblioteka Fantastyki, Wydawnictwo Ksiązka i Wiedza. Powieśc ukazywała się w
                          odcinkach w miesięczniku Fantastyka w 1987 roku, a ukazała się w postaci
                          ksiązkowej chyba w 1990 roku i to jest najstarsze wydanie. Jak chcesz zobaczyc
                          czy o to chodzi to wejdz na stronę :
                          www.jonathancarroll.mikser.net/strony/literatura.html
                          Tam jest ta okładka. Potem wydał ją Prószyński a najpóźniej Rebis (moja
                          ulubiona okładka).
                          • reptar Re: ...i wracamy do Krainy Chichów ;-) 15.01.03, 09:37
                            Dzięki za ten link. Tak, to o to wydanie z 1990 mi chodziło. Bardzo mi go
                            szkoda, ale sprawa jest nie do uratowania. Dziś już go nie mam i już.
                            • Gość: monika_kot Re: ...i wracamy do Krainy Chichów ;-) IP: *.unitel.com.pl 20.01.03, 12:35
                              Reptar!
                              I zakupiłam Zod Wallop, i zaczęłam czytać dwa dni temu, i .... dzis chyba
                              skończę. Super!!! dzięki za odkrycie dla mnie tego autora. Z rozpędu kupiłam
                              tez zaraz ta jego drugą powieśc wydaną przez Zyska. I wkrótce sięgnę i po nią.
                              jeszcze raz dzięki!!!
                              • reptar Re: ...i wracamy do Williama Browninga Spencera 31.01.03, 09:56
                                Niestety, zanosi się na to (jestem w połowie), że „Résumé...” jest dużo słabsze.
                                • Gość: monika_kot Re: ...i wracamy do Williama Browninga Spencera IP: *.unitel.com.pl 31.01.03, 11:32
                                  Mimo że forum o Chichach to wracam do Spencera i Zod... Więc jestem juz po obu
                                  ksiązkach i zdecydowanie Resume... wygrywa jakościa nad Zod. istotnie Zod
                                  możnaby trochę łączyć z Chochami i dobrze, że tak się stało bo bym nie trafiła
                                  na tego autora sama z siebie.Za to Ci wielkie dzięki! I Zod i Resume są w
                                  porządku, ale Zod czytało mi się znacznie gorzej tzn, nie była to taka książka
                                  która po odłożeniu przyciągała mnie a resume wręcz magnetyzowała i w dwa dni
                                  było już po wszystkim. Mam tez takie wrażenie że tą druga lepiej się czyta,
                                  jest bardziej spójna. nawet nie spojrzałam czy obie tłumaczyła ta sama osoba.
                                  Ale jakkolwiek nie oceniałabym tych powieści obie dały mi sporo przyjemności i
                                  ciesze się iż znajdują miejsce w mojej bibliotece. Z przyjemnością
                                  przeczytałabym coś więcej tego pisarza. Są fragmenty i w Zod i resume
                                  niesłychanie "klimatyczne", które zapadaja w pamięć, bardzo obrazowe, mam
                                  wrażenie jakbym obie te ksiązki oglądała jako film. Bardzo podobają mi się obie
                                  okładki do wydań Zyska. Spencer jako pisarz bardzo mnie zainteresował. Mam
                                  nadzieję że pozostanie w pisarstwie w tym nurcie i utrzyma poziom.
                                  • martolka Re: ...i wracamy do Williama Browninga Spencera 10.02.03, 13:50
                                    Dzięki, reptar, raz jeszcze za 'dostawę', chyba potrzebowałam przeczytać ZW
                                    akurat teraz. Jest świetna. Mnie, w porównaniu z koleżanką powyżej, ciągnęła ta
                                    książka do siebie po odłożeniu. Już sam początek zapowiada, że będzie ciekawie –
                                    ten szalony (w dosłownym słowa znaczeniu) ślub w burzy, abstrakcyjny,
                                    niesamowity i śmieszny – bardzo dobry wstęp do bardzo dobrego ciągu dalszego.
                                    Dwa ulubione cytaty: "...Powtarzał sobie, że wkrótce będzie bezpieczny w
                                    towarzystwie swych gości: zbiegów z domu wariatów" i "Śmierć kończy wszystko.
                                    Na zawsze. Na tym świecie. Zatem wybierz inny" (mimo wszystko nie sądzę jednak,
                                    aby mój wybór innego świata padł na Zod Wallop :-)).

• Gość: monika_kot Re: Kraina chcihów IP: *.unitel.com.pl 13.01.03, 12:57
      Czytałam! Jedna z moich ulubionych książek do której wracam prawie co roku...
      Niestety później Carroll nie przeskoczył juz tej wysokiej poprzeczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka