Dodaj do ulubionych

Który pisarz "czyta" w Waszych myślach?

IP: *.aster.pl 31.05.06, 22:16
Który pisarz przemawia słowami, kóte odbieracie jak swoje własne, jakby
pożyczone z Waszych głów?

Ja mam tak z południowoafrykańskim pisarzem o trudnym nazwisku J.M. Coetzee.
On mnie wręcz przeraża, mam deja vu podczas lektury.
Obserwuj wątek
    • uli Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 31.05.06, 22:46
      chyba natasza goerke...nawet nie do konca rozumiem czemu, jej opowiadania czasem
      są o niczym. ale ten klimat sprawia, ze zawsze czuję się raźniej, że ona
      istnieje i pisze, i ja juz nie musze pisać, bo ona to robi za mnie ;-)
    • chiara76 Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 31.05.06, 22:57
      Haruki Murakami...
      • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 31.05.06, 23:00
        Wiem, z Twojego blogu... Hurakami jest mistrzem niedopowiedzeń. W sumie każdy
        może inaczej rozumieć jego książki. Ja kocham je za normalne, bez pruderii
        pokazanie sfery seksualnej człowieka.
      • Gość: ja Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.petrus.com.pl 17.06.06, 20:49
        czytając murakamiego mam wrażenie że opisuje moje życie, przy norwegian wood
        bałem się, że mam jakieś zaburzenia paranoidalne :) ... (cóż, widać, że moje
        przeżycia nie są tak wyjątkowe jak myslałem :)))
    • paul_ina Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 31.05.06, 23:22
      Terry. Terry Pratchett.

Chodzi mi oczywiście o hierarchię szeroko pojętych wartości i system przekonań.

Świat Dysku to tak naprawdę rozbudowany traktat filozoficzny.

Całe zło zaczyna się od sprowadzania człowieka do rzeczy. Ludzie zawsze potrzebują innych ludzi (nawet gdy potrzebują ich do okazania im, że są ludzmi którzy nie potrzebują innych ludzi). Człowiek jest silny i może wszystko. Jesteśmy różni, ale każdy jest ważny i każdy może być szczęśliwy. Jesteśmy sobie winni szacunek. Czasem poruszamy się utartymi szlakami - często przyjmujemy role. Słowa to potęga - łatwo mogą kreować rzeczywistość. Magia. Zło prawością zwyciężaj. Cnota bedzie wynagrodzona. Równowaga - złoty środek. Koty. Pewne zasady zawsze działają, więc nie wybieraj się na mroczną ulicę czy do zakazanej knajpy bez czegoś co możesz chętniej stracić niż życie. A gdy przyjdzie stracić życie, to nie ma w tym nic złego - to naturalna kolej rzeczy.
    • Gość: arogancja Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 31.05.06, 23:30
      Cortazar :)
    • maggpie Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 31.05.06, 23:32
      Gombrowicz ;)
    • Gość: jorge Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.man.rsk.pl 31.05.06, 23:44
      Cunningham :)
      • Gość: ika Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.neter.pl 26.06.06, 22:38
        dokładnie tak!
        A 'Godziny' to aż bolały.
    • adao Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 15.06.06, 13:50
      Gombrowicz i King - wtedy, kiedy mówią o relacjach międzyludzkich.

(Tak, wiem, King to literatura dla głupków, przecież on jakieś horrory o
      wampirach i nawiedzonych hotelach pisze... A Gombrowicz znowu jest dla
      Ęteligentów. A jak ktoś czyta i jednego i drugiego - to ma chyba coś nie tak z
      Głową, prawda?...)
    • sol_bianca Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 15.06.06, 15:40
      Pielewin. Ale ja nie jestem normalna :))))
    • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 15.06.06, 19:51
      Zgadzam się co do Coetzee, ale ja odbieram jego twórczość inaczej niż Ty. Jeżeli
      twierdzisz, że są to Twoje słowa, to mamy drugiego noblistę kalibru Coetzee.
      Dlaczego nie przelejesz ich na papier? :) Coetzee, w sposób dotychczas przeze
      mnie nie spotkany, nazywa i wydobywa uczucia i to jest w jego twórczości
      mistrzowskie. Jednak nie tylko to, dostrzega sprawy dla wielu niewidoczne,
      czasem mroczne, ale istotne. Potrafi, w sposób uporządkowany pokazać
      czytelnikowi system, który tworzy człowieka i według którego on funkcjonuje. I
      przedstawia to w sposób prefekcyjny.
      • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 20.06.06, 22:39
        Nie śmiem się porównywać z warsztatem noblisty, stwierdzam jedynie ze
        zdziwieniem że czytając tego autora mam wrażenie, jakbym zaglądał sobie w
        duszę. Boję się tego uczucia. Coetzee jest zimny, cyniczny do bólu, obdziera ze
        złudzeń, zbija gorączkę emocji lodowatymi słowami. Czytam go i zimno mi się
        robi nawet w środku upalnego lipca. Niesamowity pisarz.
        • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 21.06.06, 17:25
          Dlaczego odzieranie ze złudzeń kojarzysz z cynizmem?
          Coetzee jest świetny, ale czy nie dlatego, że jest jednym z nielicznych ( nie
          jestem pewna czy nie jedynym) w odmienny sposób piszącym? Nie tylko on odziera
          ze złudzeń, ale w jego sposobie pisania jest połaczenie prozy z poezją,
          rozumianą jako środek do uzewnętrzniania uczuć. To jest nietypowe, tak mi się
          wydaje. Czytałam kiedyś równocześnie Coetzee i Kertesza. Poruszali podobny
          temat. Słowa Kertesza były jak kamienie a Coetzee jak muśnięcia, ale
          powiedziałabym, że bardziej działały na wyobraźnię. To subtelne nieokreślanie
          tematu do końca wywołuje lawinę skojarzeń, działa celniej, niż nazywanie rzeczy
          po imieniu. Ja też jestem nim zachwycona i jestem pewna że znajdzie naśladowców.
          • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 21.06.06, 23:09
            Coetzee oprowadza po mrocznych zakamarkch duszy i tak, ot sobie, pokazuje do
            czego potrafi być zdolny człowiek. Czytam go i zaczynam się zastanawiać czy w
            jakichś dramatycznych okolicznościach sam nie zachowałbym się okrutnie. I chyba
            tak własnie by było. Na nic humanizm, wygrywa atawistyczna obawa przed złem,
            przed nieznanym. Ale pisarz to przedni, każde zdanie dopracował, dopieścił, nie
            marnuje papieru na nieistotne rzeczy. Wiem po co pisze, czuję jego myśli, bo
            tak często idę po tych samych śladach...
            • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 22.06.06, 20:15
              Odkrywa mroczne zakamarki... owszem, ale pokazuje także, że ze wszystkich
              rodzajów życia czlowiek może wybrać to, które mu odpowiada i to jest
              optymistyczne. Nie jest chyba odkrywcze stwierdzenie, że potrafimy byc okrutni.
              Mamy jednak mozliwość by takimi nie być i to także można wyczytać w jego książkach.
              A w jakim celu pisze, naprawdę to wiesz? Czy wystarczajacym celem nie jest
              ujawnienie swoich mysli?
              • zielka Coetzee ? 22.06.06, 21:31
                Coetzee ? Duszy ? nieeee... no na pewno nie duszy. U Coetzeego nie ma duszy, wszystko jest na
                zewnatrz.

(a odpowiedz na pytanie tytulowe to tak, tez Coetzee, no, i Konwicki, bo ktozby inny?)
              • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 22.06.06, 22:02
                Wiesz, samo ujawnienie własnych myśli w przypadkach wielu pisarzy nie powinno
                mieć miejsca. Tacy bywają nudni, zapatrzeni w siebie. Coetzee jak najbardziej
                odkrywa duszę. Jego książek nie sposób zapomnieć, nie giną w tysiącach
                przeczytanych lektur. Trzeba mieć dar pisania...
                • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 23.06.06, 08:35
                  Napisałam o tym kiedyś, własnie tutaj i to z zachwytem.
                  Żeby poznać (zobaczyć) świat, mnie potrzebne jest wiele spojrzeń, nie tylko
                  własnych czy podobnych do mojego. Dobrze więc, że istnieją także tacy, którzy
                  próbują pisać mimo warsztatu, który nam wydaje się niedoskonały. Bo co to niby
                  ma znaczyć? Raz zachwyca nas raczkujące dziecko a innym razem mistrzowie tańca :)
                  • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 23.06.06, 23:01
                    Ale wiesz, to takie niezwykłe gdy wodzisz oczami po rzędach liter i masz
                    wrażenie, że wiesz co będzie napisane na nastepnej stronie. Jakbyś czytała
                    pamiętnik. Momentalnie wczuwasz się w styl. Zadziwiające uczucie.
                    • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 24.06.06, 11:15
                      No to mamy jednak inne odczucia :) Ja nie wiem, co będzie na następnej stronie,
                      ale odbieram klimat, pewien ładunek uczuć i czuję się wprowadzana coraz głebiej
                      w temat. Gdybym wiedziała, co pisarz przede mną odkryje, chyba nie sięgnęłabym
                      więcej po jego książki. Coetzee wprowadza w pewien stan, w którym czuje się to,
                      o czym on pisze i dla mnie to własnie jest fantastyczne.
                      • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 24.06.06, 12:17
                        Chyba wyraziłem się niejasno, wybacz. Nie przewiduję oczywiście całej fabuły,
                        to jedyna wszystkowiedząca osoba w tym kraju to Jarosław K., ale wczuwam się w
                        nastrój Coetziego i domyślam się stale rosnącego napięcia emocjonalnego, tego
                        że nadciąga kulminacja wydarzeń. Ten pisarz nie marnuje zainteresowania
                        czytelnika lecz prowadzi je tam, gdzie chce.

Często przy lekturze innych książek zastanawiam się: po co autor wplótł jakiś
                        wątek, po co rozdrabnia się na niepotrzebne tłumaczenia akcji lub zagłębia się
                        w ślepą uliczkę i wątek umiera śmiercią naturalną. Coetzee od razu chwya mocno
                        cugle w ręce i popędza konia aż ten dobiegnie do mety. I ani razu nie gubi
                        drogi.
                        • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 24.06.06, 18:23
                        • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 24.06.06, 18:24
                          Ja też się zastanawiam w jakim celu wplotłeś do naszej rozmowy Jarosława K. ? :)))
                          • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 24.06.06, 18:37
                            Bo nie znoszę tego typa ;-))
                            • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 24.06.06, 19:50
                              I Coetzee nie jest wolny od przemycania cichcem swoich poglądów :)))
                              Zdecydowanie więc macie coś wspólnego.
                              • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 24.06.06, 21:58
                                Miło mi ;-))) Ale nie mam tyle próżności w sobie, by móc porównywać się z
                                Mistrzem.
                                • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 24.06.06, 23:01
                                  Nie porównuj się, pokaż co Ty potrafisz :)
                                  • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 25.06.06, 16:30
                                    Zrobię to, ale jeszcze muszę nabrac doświadczenia, więcej przeżyć, zrozumieć,
                                    zobaczyć. Niemniej dziękuję za zachętę. A Ty...? Piszesz?
                                    • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 25.06.06, 21:24
                                      Nie mogę sprawić zawodu piszącym, ja nie piszę. Gdyby wszyscy pisali, to kto by
                                      cztał?:)))
                                      • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 26.06.06, 07:18
                                        Ale czytanie nie przeszkadza w pisaniu ;-)) Jednym okiem tam, drugim tu...
                                        • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 26.06.06, 09:04
                                          Nie zaprzeczam, jednak zez nie jest szczytem moich marzeń :)
                                          • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 26.06.06, 13:30
                                            W dzisiejszych czasach trzeba być elastycznym :-))
                                            • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 26.06.06, 17:36
                                              Może wyobraźni mi brak, ale nie widzę w zezie niczego elastycznego :)
                                              • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 26.06.06, 20:09
                                                No wiesz... warto mieć wygimnastykowane oczka. A poważnie, pisz, porównuj się
                                                do ulubionych pisarzy, to sama przyjemnosć tak doskonalić warsztat.
                                                • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 26.06.06, 20:30
                                                  Nie mam czego doskonalić bo u mnie warsztatu brak :)
                                                  • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 26.06.06, 21:15
                                                    Skromność to cenna zaleta, ale pisz, próbuj coraz odważniej. Kiedyś się
                                                    obudzisz - a tu literacki Nobel wyeksponowany na honorowym miejscu w salonie.
                                                  • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 26.06.06, 21:42
                                                    Jednak pisanie pozostawię innym. Moja wyobraźnia nie sięga salonu, o Noblu nie
                                                    wspomnę :)))
                                                    Ale wielkie dzięki za słowa zachęty, sa zdecydowanie bardziej interesujące niż
                                                    moje, skierowane do Ciebie :)
                                                  • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 26.06.06, 22:30
                                                    Zachęcając Ciebie do pisania spłacę dług. Ktoś, kiedyś, mnie tak zachęcił...
                                                  • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 27.06.06, 08:46
                                                    Interesujące :) Myślisz, że na tym polega spłacenie tego właśnie długu? Jeżeli
                                                    Ty piszesz i robisz to dobrze, to spłaciłeś zobowiązanie.
                                                  • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 27.06.06, 12:43
                                                    Nie, impuls do pisania musi się dalej rozchodzić. Bo inaczej zaginie nam piękna
                                                    sztuka składania wyrazów w mądre zdania ;-))
                                                  • Gość: lilka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.toya.net.pl 27.06.06, 19:29
                                                    No wiesz :) ta sztuka nigdy nie zaginie ponieważ to, co dla jednych mądre, dla
                                                    innych jest beznadziejne. Piszących jest bez liku, tak więc zawsze ktoś tam coś
                                                    skleci, czym jedni się zachwycą a inni skrytykują.
    • 3promile Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 15.06.06, 20:39
      Eduardo Galeano - "Dias Y Noches De Amor E La Guerra" - niesamowita, jak z
      kałacha seria etiud, którym Kosiński ze swoimi "Krokami" mógłby jedynie stopy
      obmywać....
    • Gość: pessa Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:30
      Katherine Mansfield
    • maximilianna Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 20.06.06, 22:41
      Łysiak
      Cortazar
      Mossakowski
      • baba67 Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 21.06.06, 19:44
        Tolstoj
        • maggpie Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 22.06.06, 01:40
          Ale kto konkretnie, bo trójka znanych nosi/-ła to nazwisko? ;)
          • baba67 Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 22.06.06, 18:08
            Lew
    • motylenka Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 22.06.06, 09:55
      Fajny temat. Z Coetzee "rozmawiam sobie" - ciekawe rozmowy, b. bliski jest mi
      Lawrence Durrell, ale też bardziej z nim "rozmawiam" i podziwiam pisanie, tak
      samo John Barth, to są pisarze zbyt kunsztowni, żeby myśleli tak jak ja. Martin
      Amis też bardziej opowiada historie i tylko chciałabym umieć powiedzieć coś jak
      on, ale jest mi bliski. Chyba najbardziej red. Krzysztof Varga w momentach,
      kiedy pisze o jedzeniu, patrzeniu i słuchaniu muzyki, he he
      Ale w sumie wolałabym myśleć tylko i wyłącznie po swojemu (i na wyłączność) ;)
      • Gość: alojzz Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.is.net.pl 22.06.06, 16:19
        Franz Kafka.

alojz.
        • nioma Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 22.06.06, 19:41
          John Irving
          • sutekh1 Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 23.06.06, 13:23
            słyszałem słyszałem ja ci
            Galleano ma niezłe texty podobno, naweet Michał POL ostatnio w tvp zapodał
            cytacik po meczu , chodziło o Ronaldo - kiedy jeszcze był bogiem brazylijskiej
            piłki
            • wqrwiony Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 23.06.06, 22:40
              może o to promilowi chodziło że galeano wyczytał z jego myśli, że wszyscy
              jesteśmy śmiertelni ale tylko do trzeciej połlitrowki
              chyba że chodzi o zbieżność lewicowowej wrażliwości dlatego być może jest to
              ulubiony Pola facecjoni
    • Gość: basia Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.acn.waw.pl 24.06.06, 23:10
      Kafka moj kochany, zdecydowanie
    • ira0986 Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 25.06.06, 12:47
      Margaret Atwood i Doris Lessing.Definitywnie.No i mimo upływu czasu-Oskar Wilde.
      • sutekh1 Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 26.06.06, 12:13
        ta, trzecia półlitrówka, ostatnio kilka kielichów z sokiem rasy Hortex dało mi
        rade i porzygałem ja sie z siebie na swojej imprezie w Teatrze..kij!
        taniec z dwiema lassskami które cie mocno obejmuja też może cię odśmiertelnić.
        nie czujesz że upadassz w otchłań parkietu!
    • szelest_tafty Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 26.06.06, 20:42
      Olga Tokarczuk i F.S. Fitzgerald
    • queenbee Kundera 27.06.06, 00:30
    • Gość: Hasia Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.06, 21:37
      Stachura, Stachura, Stachura !!! /pomijając pesymistyczne przedsamobójcze
      zapiski/
    • 0marchie Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 06.07.06, 11:40
      palachniuk. Miłosnicy "muskających słów" Coetzeego powiedzą, że to jakas pulpa
      pewnie. Ale cóż to, dla mnie coetzee,poza kilkoma momentami (rozterki przy
      spalaniu psów) jest straszliwie nudny.
      Czasem, jeżeli chodzi o ludzką seksualność, to trafne uwagi ma niezwykle
      modnity pisarz - Michael Hoellebecq, ale tylko niektóre. i za dużo marudzi.

PS
      Czy to nie snobizm twierdzieć, że w waszych myślach czyta koleś zajmujący się
      przeważnie problemami rasizmu w RPA oraz powolnym starzeniem się wyobcowanych
      ze społeczeństwa Smętków?
      • Gość: terry Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? IP: *.aster.pl 09.07.06, 21:08
        Dlaczego snobizm? Nie podałem nazwiska Coetzeego by chwalić się że czytam
        takiego ah!oh! pisarza, ale spontanicznie zwerbalizowałem konstatację faktu ;-)
        I miałem na myśli raczej "Mistrza z Petersburga"...
        • 0marchie Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 13.07.06, 10:33
          Aaaa, no tak jest jeszcze "Mistrz". Ale dla mnie i tak jest niestrawny (no może
          poza Barbarzyńcami, których czytałem jako pierwszych i nie odczytywałem tego
          jako przypowieści o apartheidzie).
    • pilar85 Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 09.07.06, 22:07
      Vonnegut!
      • judytta Re: Który pisarz "czyta" w Waszych myślach? 14.07.06, 19:48

Napewno:

Penelope Lively "Fotografia"
        Cunningham "Godziny"

judytta.blog.onet.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka