stephen_s 23.06.06, 20:19 Mam pytanie: czy znacie może jakąś dobrą powieść historyczną? Ostatnio naszło mnie, by coś takiego przeczytać... ale o niczym takim nie słyszałem. A trudno w kółko Sienkiewicza czytać :) Zna ktoś może coś ciekawego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ben-oni Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 23.06.06, 20:53 Te, które czytałem i mogę z czystym sumieniem polecić. Fikcja pełna: "Faraon" B.Prus "Turms nieśmiertelny" M.Waltari "Wojna i pokój" L.Tołstoj "Trzej muszkieterowie" A.Dumas Prawie fakty: "Ja, Klaudiusz" R.Graves "Królowie przeklęci" Druon "Henryk IV" H.Mann "Józef i jego bracia" T.Mann To tyle na początek... Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 23.06.06, 21:05 Dziękuję, zainteresuję się :) Pytanie: czy nie ma czegoś bardziej współczesnego? Niekoniecznie musi być to powieść historyczna z poziomu "Ja, Klaudiusz" :) Może być to i coś takiego, ale i też ksiązka historyczno - przygodowa, jakaś sensacja osadzona w historycznych realiach itd... Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Przekładajac na analogie filmowe :) 23.06.06, 21:08 Interesują mnie rzeczy zarówno w stylu "Elisabeth", "Królowej Margot" i "Królestwa niebieskiego", jak i lżejsze rzeczy w stylu wręcz "Piratów z Karaibów" :) Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 23.06.06, 22:31 Yourcenar "Pamietniki Hadriana" j.w "Otchlan" (tlumaczona?) Mann "Wybraniec" Klossowski "Bafomet" (tlumaczony?) Banti "Artemisia" Morante "Historia" Pamuk "Czerwone buty" (?) tytulu nie jestem pewien, na pewno albo czerwone w tytule) Powiesci Dumasow hmm.. Queneau "Niebieskie kwiaty" :) Odpowiedz Link Zgłoś
broch oczywiscie Eco 23.06.06, 23:37 Eco - "Imie rozy" j.w. - "Wahadlo Foucaulta" Golden "Wspomnienia gejszy" Palliser "Kwinkus" czyli piec kropek lub Pitagoras albo moneta :) polskiego tytulu nie znam Iain Pears "Instance of the Fingerpost" Bardzo w typie "Imienia rozy" oraz tego samego autora: "Dream of Scipio" moze tez Baricco "Jedwab" Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s A propos Pamuka 24.06.06, 13:15 Czy ta jego książka z czerwienią w tytule wydana była w Polsce? Przyznaję, że poczytałem o niej i tematyka mnie zaciekawiła... Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: A propos Pamuka 24.06.06, 20:00 tak, ale tytulu niie pamietam dawno temu czytalem a teraz tylko tytul angielski pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
freki Re: A propos Pamuka 26.06.06, 17:02 Po niemiecku nazywala sie "Rot ist mein Name". Butow w tytule nie ma...ale polecam. swietna. Jak rowniez "Czarna ksiega"...choc ta juz malo historyczna... Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 23.06.06, 22:38 skoro filmowo to może na przykład Tracy Chevalier "Dziewczyna z perłą" Charles Frazier "Zimna góra" albo mrocznie i zagadkowo Caleb Carr "Alienista" i "Anioł ciemności" Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 23.06.06, 22:59 Kossak-Szczucka: "Krzyżowcy", "Król trędowaty", "Bez oręża". I "Bolesław Chrobry" Gołubiewa (tak, wiem, że nie wszyscy trawią tę stylizację, ale akcja tak wciąga, że szybko przestaje się zwracać na nią uwagę. No i wszystkie powieści Malewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvie karol bunsch IP: *.77.classcom.pl 23.06.06, 23:05 karol bunsch - polecam wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anika Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.06, 23:36 Georg Bidwell - z historii anglii - polecam wszystko, bo świetnie się czyta, a do tego zawiera sporą wiedzę historyczną Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 24.06.06, 09:34 Kraszewski, tylko niektóre, np. "Hrabina Cosel" Ford - "Róże i kapryfolium" - wojna o niepodległość St. Zj. Dumas - "Czarny tulipan" - Ludwik XIV i Wilhelm Orański Mitchell - "Przeminęło z wiatrem" - wojna secesyjna Rylski - "Warunek" - kampania napoleońska 1812 Korkozowicz - "Przyłbice i kaptury" - przed 1410 Trąmpczyński - "Psie Pole" Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Dziękuję za wszystkie sugestie :) 24.06.06, 12:02 Wykorzystam, jak następnym razem będę w bibliotece... Odpowiedz Link Zgłoś
snegnat Re: Dziękuję za wszystkie sugestie :) 24.06.06, 13:21 Ktoś już Ci proponował Umberto Eco "Imię róży". ja do tego dodałbym "Baudolino" tego samego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Dziękuję za wszystkie sugestie :) 24.06.06, 13:23 Dziękuję, ale "Imię rózy" akurat już czytałem, jak i "Wahadło"... Za "Baudolino" na razie nie mam siły się brać :) Odpowiedz Link Zgłoś
anula_a Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 24.06.06, 21:36 Kraszewski i historyczne i obyczajowe - oj lektur będziesz miał na długo, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
josteine Jozo Niznansky "Pani na Czachticach" 24.06.06, 23:58 W Czechach i na Słowacji powieść niegdyś kultowa, postać legendarna, Juraj Jakubisko skończył właśnie o niej film - więc przeczytałam. Nawet niezła, wciąga dość szybko, wspaniały happy end, w liceum byłabym zachwycona, teraz daję tylko 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 25.06.06, 11:47 Do wspomnianego M.Waltari dodam Egipcjanina Sinuhe: jest i sensacja, spiski. zamachy i morderstwa, podróże i opisy różnych kultur w czasach Echnatona. Dodam też Gąsiorstwskiego Huragan, 3 tomy, epoka napoleońska,zdaje się, że on tago więcej popełnił. L.Wallas,Ben Hur A jeżeli nie musi być powieść, tylko historia ciekawie podane skandale, to polecam Guy Breton, Historia miłości w Historii Francji, jeżeli jest polskie tłumaczenie. Co od samych początków Franacji doII Republiki. Odpowiedz Link Zgłoś
arribeth Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 26.06.06, 01:15 Elisabeth Dored "Kochałam Tyberiusza" -lekkie czytadełko w scenerii starożytnego Rzymu Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia311 Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 26.06.06, 15:10 To, co polecę, to nie jest powieśc historyczna a raczej literatura faktu... Czytałam to kilkanaście razy i zawsze do tego wracam... Szczególnie w marcu i sierpniu... Mówię o KAMIENIACH NA SZANIEC i ZOŚCE I PARASOLU Aleksandra Kamińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
sojuz1 Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 26.06.06, 20:31 Na tym forum prędzej znajdziesz powieści histEryczne (Gretkowska i inne takie) Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Aecjusz Ostatni Rzymianin 28.06.06, 16:05 Jak w tytule - nie współczesne, ale dobre na pewno... (biorąc pod uwagę relatywizm tego pojęcia naturalnie) ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angus Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? IP: .3.* / 193.111.30.* 07.07.06, 15:36 Grabski "Rapsodia świdnicka" -Dolny Śląsk, XIV w. Odpowiedz Link Zgłoś
agata1120 Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 07.07.06, 15:54 Pesymistycznie - w polskiej literaturze trudno znalesc dobra powiesc historyczna. Dodam taka, ktora przetrwala probe czasu. Parnicki jest ciekawy, ale przebrnac przez niego ciezko, oj ciezko. To samo dotyczny Golubiewa, Sienkiewicza nigdy nie lubilam, wiec nie wypowiadam sie Z literaty powszechnej polecam niesmiertelnego Gravesa (jezeli lubisz historie starozytnego Rzymu) i Waltari - jednym tchem, zapominasz o swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 07.07.06, 16:23 stephen_s napisał: > Mam pytanie: czy znacie może jakąś dobrą powieść historyczną? A trudno > w kółko Sienkiewicza czytać :) > Szukasz dobrej powieści historycznej czy podobnej do Sienkiewicza? Bo dla mnie dobra powieśc historyczna to taka, którą sie dobrze czyta, ale też która w sposob historycznie poprawny przedstawia epoke, o której w noiej mowa. O ile sie moge zgodzić, że Sienkiewicz pisał sprawne czytadła, ktore do dziś dobrze sie czyta, o tyle za nic się nie zgodzę, że pisał DOBRE powieści historyczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
agata1120 Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 07.07.06, 16:31 Sienkiewicz pisal powiesci przygotowo-historyczne. Ku pokrzepieniu serc, wiec w sosie narodowo-optymistycznym. Na wakacje czemu nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
obces Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 07.07.06, 18:03 Dzisiaj skończyłem czytać "Spartanina" Valerio Massimo Manfrediego. Polecam. Arcydziełem gatunku są dla mnie książki Stevena Saylora z cyklu Roma sub rosa. Aż dziw, że w sumie przeszły w Polsce bez większego echa. Może dlatego, że autor jest homoseksualistą, he he ;) Zupełnie nie polecam natomiast popularnej tetralogi Conna Iguldena o Cezarze. Powieść to może i jest, nawet dobra. Ale na pewno nie jest to powieść historyczna. PS. Swego czasu urzekła mnie powieść Miki Waltariego "Turms nieśmiertelny". Chyba niedługo sobie ją odświeżę. Odpowiedz Link Zgłoś
syshda Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 25.08.06, 11:58 Ja tez polecam gorąco cykl Stevena Saylora "Roma sub rosa" z fantastycznym bohaterem Gordianusem Poszukiwaczem. Autor w sposób zrozumiały i interesujący przedstawia tło historyczne, a główna postać jest kimś w rodzaju detektywa. A poza tym koniecznie Mika Waltari z "Egipcjaninem Sinuhe" (akcja rozgrywa się w Egipcie za panowania faraona Echnatona, fragment pozna przeczytać tu: czytelnia.onet.pl/0,3110,0,1,nowosci.html )i "Czarnym Aniołem" (akcja rozgrywa sie podczas oblężenia Konstantynopola przez Turków). Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 07.07.06, 20:00 cala seria 'Pamiętniki Lekarza' Dumasa. To jest mój number 1 od lat. Skldają się na nią: Józef Balsamo Naszyjnik królowej Hrabina de Charny. Nie rozumiem o co tyle krzyku przy Monte Christo lub Muszkieterach, a nikt nie mówi o prawdziwej perle tego pisarza! oraz powieśi Druona, pięć tomów, chociaz można dola zlapać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofilijka Re: Mikael - Mika Waltari IP: *.devs.futuro.pl 07.07.06, 21:15 Okres reformacji i wojen chłopskich XVI-wieku; podróż poprzez Finlandię, Francję, Niemcy, Hiszpanię i Włochy, do tego Bliski Wschód pod rządami Sulejmana. Niezwykła, piękna, wzruszająca Odpowiedz Link Zgłoś
renka14 Pamietniki lekarza 20.08.06, 19:26 wydaje mi sie ze w sklad pamietnikow wchodzi rowniez "Aniol Pitou" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? IP: 213.76.177.* 20.08.06, 21:16 cykl Druona liczy siedem tomów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aja Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 01:20 A.Perez-Reverte cykl o kapitanie Alatriste ,akcja dzieje sie w XVII Hiszpanii, Gilbert Sinoue"Ksiega z szafiru"poszukiwanie dowodu na istnienie Boga ( tytulowej ksiegi) Hiszpania wiek XV Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 25.08.06, 16:42 "Krolowie przekleci" sa rewelacyjni!!! I faktycznie cykl konczy nie zawsze wydawana "Kiedy krol gubi kraj"... Odpowiedz Link Zgłoś
ememjah Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 24.08.06, 01:46 nie wiem, wspominano, nie przeczytałem wszyskich postów, ale - może Bunsch?? Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 22.08.06, 13:25 'Filary Ziemi' Folletta - lektura obowiązkowa :-) bardzo wciągająca... Odpowiedz Link Zgłoś
magax Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? 22.08.06, 23:01 Ja lubię wariacje autorów na temat historycznych postaci. Polecam <Wizytę królewskiego konsyliarza> Enquista -------- I Might Be Wrong... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gburia_furia Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.08.06, 21:46 polecam swietną biografię Marii Stuart (autor Stefan Zweig) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB a może Pierścień i Róża :):) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 09:46 pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka.a Re: Dobra powieść historyczna - czy ktoś zna? IP: *.telpol.net.pl 25.08.06, 13:15 polecam...Sapkowskiego, zdziwieni? Boży bojownicy czy Narrenturm- nie dośc że świetnie napisane to bliżej powieści hitorycznej niż fantasy, jeśli ktoś lubi dobrą literaturę ze szczyptą magii- nie ma lepszych pozycji! Odpowiedz Link Zgłoś