Dodaj do ulubionych

Finaliści NIKE 2006

IP: *.akron.net.pl 01.09.06, 17:25
Finaliści Nike 2006:

- „Dwukropek” Wisławy Szymborskiej,
- „Warunek” Eustachego Rylskiego,
- „Paw królowej” Doroty Masłowskiej,
- „Ta chmura powraca” Piotra Matywieckiego,
- „Wszystkie języki świata” Zbigniewa Mentzla,
- „Wołoka” Mariusza Wilka,
- „Lubiewo” Michała Witkowskiego

Obserwuj wątek
    • monia145 Re: Finaliści NIKE 2006 01.09.06, 18:49
      Cieszy mnie obecność "Lubiewa"- jak dla mnie najbardziej wyrazista polska
      powieść ostatniego czasu.
      Ciekawi za to "Wołoka" Wilka- z racji zaintersowań i wykonywanego zawodu:)
      • staua Re: Finaliści NIKE 2006 01.09.06, 19:06
        Ja jestem za "Woloka" - jest fantastyczna.
        • monia145 Re: Finaliści NIKE 2006 01.09.06, 19:26
          Czy mogłabyś napisać coś więcej o tej książce?:)-Tu ładny uśmiech...:)
          • staua Re: Finaliści NIKE 2006 01.09.06, 19:51
            Zaczyna sie opisem podrozy poprzez Oniego (tzn. najpierw do jeziora), lodzia, z
            dwojka towarzyszy. Jest to mieszanka opisow miejsc, historycznych odniesien,
            spotkan z ludzmi, trudnosci podrozy. Wyczuwalne jest nastawienie autora, jest
            to bardzo osobista relacja - dlatego wazne sa takze opisy nastrojow, odczuc,
            mnie bylo latwo wczuc sie w atmosfere tej ksiazki i potem juz ja smakowalam.
            Ta podroz to wieksza czesc ksiazki, potem jej opis jest przerwany i dalej jest
            bardziej pamietnik autora w tym samym klimacie - kontynuowany potem w "Domu nad
            Oniego" (ktory juz mam, ale jeszcze nie zdazylam przeczytac) i, mam nadzieje,
            dalszych czesciach (publikowanych wczesniej chyba w Rzeczypospolitej, w
            odcinkach).
            Przed "Woloka" czytalam "Wilczy Notes", dlatego wiedzialam, ze i "Woloka" mi
            sie spodoba - bardzo polecam. Sprawdz tez watki o Wilku w wyszukiwarce, bylo
            ich kilka.
            • monia145 Dziekuję:)) 01.09.06, 20:49

• nchyb Re: Dziekuję:)) 02.09.06, 07:38
                do podziękowań dołączam, zachęconam opisem biorę się za poszukiwania obu...
    • veera Re: Finaliści NIKE 2006 01.09.06, 22:17
      Ostatni będą pierwszymi ;).
      • monikate Re: Finaliści NIKE 2006 01.09.06, 23:49
        Tak, tak, ja tam życzę Nike Witkowskiemu!
        • Gość: kip Re: Finaliści NIKE 2006 IP: 212.75.100.* 02.09.06, 13:41
          jestem za "lubiewo".
          ale nie tyle literackie walory sa decydujące, a tematyka.
          przyznanie nagrody, byłoby pewnego rodzaju manifestacją wobec tego co sie
          obecnie dzieje w polsce.
          • Gość: czytak Re: Finaliści NIKE 2006 IP: *.akron.net.pl 02.09.06, 14:11
            Gość portalu: kip napisał(a):
            > jestem za "lubiewo".
            > ale nie tyle literackie walory sa decydujące, a tematyka.
            > przyznanie nagrody, byłoby pewnego rodzaju manifestacją wobec tego co sie
            > obecnie dzieje w Polsce.

No i właśnie dlatego ta książka nie powinna wygrać. Nie takie założenia ma
            chyba ta nagroda?

Co tam robi Masłowska? Stawiam na Rylskiego
            • zdanka1 Re: Finaliści NIKE 2006 02.09.06, 15:03
              Wlasnie, nie takie założenie miała ta nagroda, aby walory socjologiczne miały
              przewyzszyć walory literackie. Wtedy moze zacząć nagraczać gnioty typu "Mój
              świat jest kobietą";/ Powiem szczerze - "Lubiewo" nie podoba mi sie i nei
              podobało nigdy jako książka na zadnym poziomie - mam wrażenie, ze autor jedzie
              klisza za kliszą kliszami, które już czytałam, tylko nie byli to polscy
              autorzy;/ To już chyba tylko w Polsce mozna uznać za kontrowersyjne - bo sam
              pomysł nazywanie tej ksiązki kontrowersyjną to jakaś parodia;/ Jasne, ze rynek
              gejowski w Polsce nei obfituje w nadmierne zapasy dzemu wysokogatunkowego, ale
              twierdzenie , ze to " wspaniał, odkrywcza, kontrowersyjna, zmuszająca do
              myslenia powieść w duchu queer" -co wyczytałam w jakiejś recenzji ,
              doprowadziło mnie do konstatacji - ksiazek o pedałach pzreczytałm w zyciu
              więcej niz mam lat, ja chcę dobrej ksiazki, a nei ksiazki, która uwazana jest
              za dobrą, bo jest o pedałach. Dziękuję .

PS- Piszę o pedałach, bo autor na pewno by sie obraził, jakbym napisała "o
              gejach".
            • jottka Re: Finaliści NIKE 2006 02.09.06, 15:06
              ale 'lubiewo' jest akurat dobrze napisanym tekstem i nie trzeba mu wcale
              przyznawać nagrody w charakterze manifestacji:) to ironiczna powieść o potędze i
              kruchości marzeń, całkiem niezła
              • zdanka1 Re: Finaliści NIKE 2006 02.09.06, 15:15

Jeśli oddzielac dobrze naisane książki i dobre książki, to to jest właśnie
                sprawnei napisana książka, która nei jest dobrą książką. Wiele ksiazek Stasiuka
                tak ma, większość rzeczy Chwina - po prostu przeswiecaja w niej fastrygi ,
                trudno to inaczej napisać - pokazać mozna tylko na konkretnych fragmentach .
                Przy Masłowskeij nei mam takeigo poczucia zafałszowania, to ejst bardzo spójne.

Ciekawa jestem zreszta neipomiernie czy auto popełni jeszcze inne ksiazki, bo
                opowiadań sprzed "Lubiewa" wydanych po "Lubiewie " nei liczę do tych
                kolejnych , bo są poprzednie - wqypowiedż godna 5 godzin spedzonych nad
                kotletem mielonym , tak bez sensu:))))))
                • Gość: Tak Re: Finaliści NIKE 2006 IP: 217.110.225.* 02.09.06, 15:58
                  Cieszę się, że Masłowska. Lubię jak starcy popierają młodość
                • veera Re: Finaliści NIKE 2006 02.09.06, 18:30
                  zdanka1 napisała:

> Ciekawa jestem zreszta neipomiernie czy auto popełni jeszcze inne ksiazki, bo
                  > opowiadań sprzed "Lubiewa" wydanych po "Lubiewie " nei liczę do tych
                  > kolejnych , bo są poprzednie - wqypowiedż godna 5 godzin spedzonych nad
                  > kotletem mielonym , tak bez sensu:))))))

Myślę, że nie ma sie o co martwić - ostatnie życiowe perypetie autora z
                  pewnością zaowocują znakomitymi tekstami. Dla mnie Witkowski jest pisarzem z
                  krwi i kości i nie musi się uciekać ani do kontrowersji, ani do socjologicznych
                  badań, ani do modnych tematów. O skali jego umiejętności można się było
                  przekonać , śledząc już samo "Copyright", literacki debiut, kto wie, czy nie
                  najbardziej przemyślną z jego książek.
                  • monikate Re: Finaliści NIKE 2006 02.09.06, 19:02
                    Podpisuję się pod tym, co napisała jottka!
                    "Lubiewo" ma nadto coś z ducha Nepomuckiej (vide sąsiedni wątek). Prześmiewcze,
                    ironiczne, pełne czernego humoru, absurd goni absurd, a pod tym wszystkim
                    smutek, poszukiwanie autentyczności i uczucia.
                    Do opowiadań "Copyright" nie mogę dotrzeć. Natomiast polecam "Fototapetę", jest
                    świetnym podpatrzeniem rzeczywiśtosci naszej codziennej.
                    • Gość: veera Re: Finaliści NIKE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 19:39
                      Monikate, w sieci możesz znaleźć e-booka. Naprawdę warto.
    • skrybcia Wywiad z M.Wilkiem 02.09.06, 23:20
      Nie taki stary, moze kogos zainteresuje
      muzyka.onet.pl/lampa/1354970,2008,artykul.html
      • monikate Re: Wywiad z M.Wilkiem 30.09.06, 23:40
        Chwile napięcia....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka