nutopia Re: "Czarny Obelisk" 25.10.06, 12:27 chyba nigdy mi się nie znudzi.. (wcześniej za szybko enter" Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: "Czarny Obelisk" 25.10.06, 13:26 dawno nie czytalam - pora na odswiezenie? swego czasu mialam notatnik pelen blyskotliwych cytacikow z Obelisku. To wg mnie najlepsza ksiazka Remarque'a :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: "Czarny Obelisk" 25.10.06, 13:50 a ja najbardziej lubię "Trzech towarzyszy" Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: "Czarny Obelisk" 26.10.06, 19:48 formaprzetrwalnikowa napisała: > dawno nie czytalam - pora na odswiezenie? > swego czasu mialam notatnik pelen blyskotliwych cytacikow z Obelisku. > To wg mnie najlepsza ksiazka Remarque'a > :) zgadzam się:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: "Czarny Obelisk" 25.10.06, 12:29 Znudzi czy nie znudzi, ale Remarque jest cudowny Odpowiedz Link Zgłoś
pogo2 Re: "Czarny Obelisk" 25.10.06, 15:01 Przeczytajcie Drogę powrotną, świetna "kontynuacja'Na zachodzie bez zmian, Niemcy ukazane jako kraj pobity, ale też pełen fermentu, z którego narodzi się później faszyzm. Do tego przyjażń wyniesiona z pola walki i kontynuowana w życiu cywila. Pokazana bieda, ale też siła młodości jak i poturbowana psychika działaniami wojennymi.Świetne urywkowe wspomnienia z frontu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia czy Remarque miał przyjaciela? 25.10.06, 15:04 tak pięknie pisze o przyjaźni Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa a ciekawe, czy mial matke 25.10.06, 16:44 tak pieknie pisze o matkach ;> Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: a ciekawe, czy mial matke 25.10.06, 17:41 obstawiam, że miał. Bo o probówkach nie pisał pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: a ciekawe, czy mial matke 25.10.06, 18:28 a o duchu swiętym? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: "Czarny Obelisk" 25.10.06, 16:43 czytalam i Droge powrotna i Na zachodzie. niezle. ale Obelisku na mojej liscie nie pobija. zreszta, Obelisk jest chyba jedyna tak optymistyczna ksiazka w dorobku Remarque'a Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: "Czarny Obelisk" 25.10.06, 20:02 Remarque to mój wstyd i zaniedbanie.Tylko "Na zachodzie...." a reszta czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martusia Re: "Czarny Obelisk" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 21:37 Moim zdaniem najlepszy jest "Łuk triumfalny", nie do pobicia!A tak na marginesie:przed laty na tatrzańkim szlaku zastanawialiśmy się idąc co oni takiego piją u Remarguea.Minął nas mocno starszy pan mówiąc: calvados, proszę pań! To się nazywa popularność pisarza:) Odpowiedz Link Zgłoś
schabomil Re: "Czarny Obeliks" 25.10.06, 21:15 Faktycznie! img234.imageshack.us/my.php?image=obeliskstc8.jpg S. Odpowiedz Link Zgłoś
roolez Re: "Czarny Obelisk" 27.10.06, 17:23 Jeszcze raz ja: a może macie w formie ebooka "Łuk...", i "Czarny obelisk"? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 "Luk triumfalny" 08.12.06, 19:50 Po lekturze "Luku triumfalnego" polubilem calvados... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: "Luk triumfalny" 08.12.06, 19:57 "Calvados to więcej niż trunek - to sposób bycia." ;-))) (Młynarski) Odpowiedz Link Zgłoś