Dodaj do ulubionych

Sylvia Plath?

10.11.06, 15:36
Jakie ksiazki O Sylvi Plath znacie? Niedawno przeczytalam PRZEZIMOWANIE Kate
Moses. Ksiazka bardzo mi sie podobala. Znacie cos o niej godnego polecenia
(pomijam JEJ dziela, te juz znam)?

Ekstremalne wyprawy
Obserwuj wątek
    • danab71 Re: Sylvia Plath? 10.11.06, 22:14
      "Dzienniki 1950 - 1962" pióra samej Sylwii Plath, wydawnictwo Prószyński i S-ka
      - polecam...

o_u
    • waldemar_batura Re: Sylvia Plath? 10.11.06, 22:22
      A widziałaś film z Gwyneth Paltrow i Bondem (;-)) w rolach głównych? Wybitny
      nie był, ale dla miłośników Sylvii ciekawy.
      • Gość: BaBa Re: Sylvia Plath? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 10.11.06, 22:45
        Jej mąż. Ted Hughes i Sylvia Plath - Diane Middlebrook
        Sylvia Plath i Ted Hughes - Erica Wagner
        • Gość: gamoń Re: Sylvia Plath? IP: *.chello.pl 10.11.06, 23:08
          nie warto czytać wypocin chorej kobiety,
          powołaniem sylvii platt był zakład zamkniety,
          a przez brak izolacji wyszło pare książek...
          ..no i kobieta źle skończyła,
          a wystarczył by kaftanik
          • wytuli Re: Sylvia Plath? 11.11.06, 13:24
            no nie wiem, ja mam inne zdanie, wiec czytam :)) Nie watpie, ze byla chora, ale
            to chyba nie musi sprawiac, ze nie warto czytac tego, co napisala, bo pisac
            umiala <<>>

Ekstremalne wyprawy
            • misscraft Re: Sylvia Plath? 27.11.06, 23:05
              Wielu artystów miało zaburzenia, nawet nie wiem czy na upartego większości by
              się coś nie znalazło. Dla przykładu: Witkacy, Rafał Wojaczek, Vincent van Gogh,
              Virginia Woolf itd... Mozart, Chopin i Beethoven też supernormalni nie byli,
              twórcza pasja i frustracja bywa destrukcyjna. A jeśli już niektórzy byli
              normalni to wpędzali się w chorobe przez alkohol lub narkotyki. Ocz
        • wytuli Re: Sylvia Plath? 11.11.06, 13:23
          dzieki Baba, postaram sie znalezc!

Ekstremalne wyprawy
      • wytuli Re: Sylvia Plath? 11.11.06, 13:27
        > A widziałaś film z Gwyneth Paltrow i Bondem (;-)) w rolach głównych? Wybitny
        > nie był, ale dla miłośników Sylvii ciekawy.

Widzialam, wg mnie byl calkiem niezly, choc rzeczywiscie nie mistrzowski.
        Uwielbiam Gwyneth Paltrow i uwazam, ze swietnie zagrala Sylvie. Jej sie udalo:)
        Ale to chyba nie jest forum filmowe ;))))

Ekstremalne wyprawy
        • peek-a-boo Re: Sylvia Plath? 27.11.06, 22:47
          Najlepsza chyba jaka mozna przeczytac to : A Bitter fame. A life of Sylvia Plath
          A. Stevenson, nie przetłumaczona do tej pory na polski. Podobno Stevenson miala
          moralna "czkawkę" po tej biografii (wykorzystała w dużej mierze rozmowy z
          siostra Teda, która nie przedała za Sylwią delikatnie mówiąc), ale z tego co
          czytalam na temat Plath, uważam że było to najbardziej dokładne i wnikliwe
          studium jej życia. Czy prawdziwe tego nie dowie sie juz nikt.Oprócz tego kilka
          lat temu ukazała sie na naszym rynku " Milczaca Kobieta" Janet Malcolm, której
          jednak bym nie polecała, bo jest raczej nudnawym opisem podrózy dziennikarki
          w "poszukiwaniu prawdy". Prawdy tam na lekarstwo, za to sporo dywagacji
          idziwnych oskarzen na pod adresem tych którzy w jakikolwiek sposób sie z Plath
          zetknęli. Ciekawe opowiadanie o Plath zawiera ksiązka Alvareza "Bóg. Bestia.
          Studium samobójstwa". Cały pierwszy rodział poświecony jest Plath. Jesli chcesz
          biografię w wersji "skróconej" to polecam "Wielkie Szalone", swietna ksiązka
          zawierajaca zbiór biografii artystek, które cierpiały na depresje lub choroby
          psychiczne. Jest tam nie tylko o Plath ale takze o V. Woolf, Camile Claudelle,
          Anne Sexton. I wbrew pozorom nie jest to lektura ani smunta ani nudna:). Film o
          Plath radziłabym jesli nie odpuścic to traktowac z wieeelkim pobłażaniem-juz
          sam fakt ze Plath gra G.Platrow mówi sam za siebie.A najlepszy obraz Plath,
          jej psychiki i osobowości daje jendoczesna lektura jej Dzienników i Listów do
          Domu.
          • wytuli Re: Sylvia Plath? 28.11.06, 10:45
            łoooo, widze, ze wypowiedziala sie prawdziwa milosniczka SP :)
            Dzieki! poszperam! czytanie w oryginale jest o wiele lepsze, wiec tym bardziej
            siegne po wersje ang.
            pozdro!
            Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka