wytuli 10.11.06, 15:36 Jakie ksiazki O Sylvi Plath znacie? Niedawno przeczytalam PRZEZIMOWANIE Kate Moses. Ksiazka bardzo mi sie podobala. Znacie cos o niej godnego polecenia (pomijam JEJ dziela, te juz znam)? Ekstremalne wyprawy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danab71 Re: Sylvia Plath? 10.11.06, 22:14 "Dzienniki 1950 - 1962" pióra samej Sylwii Plath, wydawnictwo Prószyński i S-ka - polecam... o_u Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Sylvia Plath? 10.11.06, 22:22 A widziałaś film z Gwyneth Paltrow i Bondem (;-)) w rolach głównych? Wybitny nie był, ale dla miłośników Sylvii ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BaBa Re: Sylvia Plath? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 10.11.06, 22:45 Jej mąż. Ted Hughes i Sylvia Plath - Diane Middlebrook Sylvia Plath i Ted Hughes - Erica Wagner Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Sylvia Plath? IP: *.chello.pl 10.11.06, 23:08 nie warto czytać wypocin chorej kobiety, powołaniem sylvii platt był zakład zamkniety, a przez brak izolacji wyszło pare książek... ..no i kobieta źle skończyła, a wystarczył by kaftanik Odpowiedz Link Zgłoś
wytuli Re: Sylvia Plath? 11.11.06, 13:24 no nie wiem, ja mam inne zdanie, wiec czytam :)) Nie watpie, ze byla chora, ale to chyba nie musi sprawiac, ze nie warto czytac tego, co napisala, bo pisac umiala <<>> Ekstremalne wyprawy Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: Sylvia Plath? 27.11.06, 23:05 Wielu artystów miało zaburzenia, nawet nie wiem czy na upartego większości by się coś nie znalazło. Dla przykładu: Witkacy, Rafał Wojaczek, Vincent van Gogh, Virginia Woolf itd... Mozart, Chopin i Beethoven też supernormalni nie byli, twórcza pasja i frustracja bywa destrukcyjna. A jeśli już niektórzy byli normalni to wpędzali się w chorobe przez alkohol lub narkotyki. Ocz Odpowiedz Link Zgłoś
wytuli Re: Sylvia Plath? 11.11.06, 13:23 dzieki Baba, postaram sie znalezc! Ekstremalne wyprawy Odpowiedz Link Zgłoś
wytuli Re: Sylvia Plath? 11.11.06, 13:27 > A widziałaś film z Gwyneth Paltrow i Bondem (;-)) w rolach głównych? Wybitny > nie był, ale dla miłośników Sylvii ciekawy. Widzialam, wg mnie byl calkiem niezly, choc rzeczywiscie nie mistrzowski. Uwielbiam Gwyneth Paltrow i uwazam, ze swietnie zagrala Sylvie. Jej sie udalo:) Ale to chyba nie jest forum filmowe ;)))) Ekstremalne wyprawy Odpowiedz Link Zgłoś
peek-a-boo Re: Sylvia Plath? 27.11.06, 22:47 Najlepsza chyba jaka mozna przeczytac to : A Bitter fame. A life of Sylvia Plath A. Stevenson, nie przetłumaczona do tej pory na polski. Podobno Stevenson miala moralna "czkawkę" po tej biografii (wykorzystała w dużej mierze rozmowy z siostra Teda, która nie przedała za Sylwią delikatnie mówiąc), ale z tego co czytalam na temat Plath, uważam że było to najbardziej dokładne i wnikliwe studium jej życia. Czy prawdziwe tego nie dowie sie juz nikt.Oprócz tego kilka lat temu ukazała sie na naszym rynku " Milczaca Kobieta" Janet Malcolm, której jednak bym nie polecała, bo jest raczej nudnawym opisem podrózy dziennikarki w "poszukiwaniu prawdy". Prawdy tam na lekarstwo, za to sporo dywagacji idziwnych oskarzen na pod adresem tych którzy w jakikolwiek sposób sie z Plath zetknęli. Ciekawe opowiadanie o Plath zawiera ksiązka Alvareza "Bóg. Bestia. Studium samobójstwa". Cały pierwszy rodział poświecony jest Plath. Jesli chcesz biografię w wersji "skróconej" to polecam "Wielkie Szalone", swietna ksiązka zawierajaca zbiór biografii artystek, które cierpiały na depresje lub choroby psychiczne. Jest tam nie tylko o Plath ale takze o V. Woolf, Camile Claudelle, Anne Sexton. I wbrew pozorom nie jest to lektura ani smunta ani nudna:). Film o Plath radziłabym jesli nie odpuścic to traktowac z wieeelkim pobłażaniem-juz sam fakt ze Plath gra G.Platrow mówi sam za siebie.A najlepszy obraz Plath, jej psychiki i osobowości daje jendoczesna lektura jej Dzienników i Listów do Domu. Odpowiedz Link Zgłoś
wytuli Re: Sylvia Plath? 28.11.06, 10:45 łoooo, widze, ze wypowiedziala sie prawdziwa milosniczka SP :) Dzieki! poszperam! czytanie w oryginale jest o wiele lepsze, wiec tym bardziej siegne po wersje ang. pozdro! Magda Odpowiedz Link Zgłoś