Dodaj do ulubionych

książka, od której nie mozna się oderwać

08.01.07, 09:39
Czy moglibyście polecić mi książkę, dzieki której można się całkowicie oderwać od rzeczywistości i która pochłania czytelnika swoja fascynującą fabułą?
Obserwuj wątek
    • krakusia Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 10:00
      To co się mnie pochłania bez reszty, Ty przy tym uśniesz :) Ja nie mogłam
      oderwać się od ksiązek o tematyce wysokogórskiej czyli autorzy: Kukuczka,
      Żuławski, Czerwińska, Machnik, Piotrowski, Bilczewski,Rutkiewicz, Jagiełło,
      Terray, Diemberger,Simpson,Hajzer,Messner.... Z czego "Mój pionowy świat"
      Kukuczki to nr 1. Czytałam ją już kilka razy i ciągle mi jej mało.
      Od zawsze kocham te klimaty i już.
      • Gość: quentin Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:21
        Np. "Ojca chrzestnego" przeczytałam jednym tchem. Oderwałam sie dopiero na
        ostatniej stronie, jak już nie było wyjścia.
        • en_veneficam Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 15:19
          dla mnie to był "MAG" Fowles'a
          • Gość: quentin Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 15:26
            en_veneficam napisała:

> dla mnie to był "MAG" Fowles'a

:) Ja się strasznie męczyłam przy "Magu", za okno chciałam wyrzucić!!!
            (oczywiście nie zrobiłam tego:)
            • bdx65 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 15:37
              nie ma takiej, trzeba czasem iść spać... i wrócić do czytania nazajutrz;
              chyba, że to metafora - tak myślę;
              • Gość: pan fistaszek Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 17:40
                Mistrz i Małgorzata, Harry Potter, Shogun, Tai-Pan, Gaj-jin, Samotność w sieci,
                Sapkowski, Strzała Kusziela,Wybranka Kusziela, Wcielenie Kusziela, Trzej
                Muszkieterowie,
                • she8 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 17:42
                  Dorota Terakowska "Poczwarka"
                  • Gość: Myszor Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 18:00
                    she8 napisała:

> Dorota Terakowska "Poczwarka"

Tak! Tak! Tak! I jeszcze "Ono".
                    • asiak44 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 23:33
                      Seria "Klan Niedźwiedzia Jaskiniowego"
                      • poszeklu Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 15:32
                        "Projekt Konstytucji Unii Europejskiej"
                        • wrexham Re: książka, od której nie mozna się oderwać 15.01.07, 13:57
                          flet z mandragory, waldemar lysiak
                          trylogia zlodziejska, sergiusz piasecki
                          pachnidlo, patrick suskind
                          szklany klosz, sylvia plath
          • Gość: makobier Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:53
            Mnie też "Mag" wciągnął bez reszty.
      • Gość: Jagoda Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.asta-net.com.pl 10.01.07, 15:19
        ja ostatnio nie moglam oderwać się od "Lolity" Nabokova. Polecam:)
      • Gość: lbk Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: 217.153.138.* 10.01.07, 17:29
        "Chemia śmierci" Simona Becketta.. a zaraz po niej "Przepowiednia" Deana Koontza
      • Gość: grzbiet Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.aster.pl 11.01.07, 21:15
        a gdzie martyna? - nie dyskryminuj blondynek!!!
    • wampuka Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 23:45
      Wspomniany już "Mistrz i Małgorzata". Ze względu na technikę pisania za takie
      książki można też uznac powieści Dana Browna :)
      • Gość: Judytta Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.zabrze.net.pl 09.01.07, 08:19

"Mroczne sekrety" Adela Geras

kryminałów Henninga Mankella : " Piąta kobieta" itp.
        Książek Ameli Nothomb "Kwas siarkowy" ; "Z pokorą i uniżeniem".
      • Gość: agatagnieszka Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.stb.ubr03.azte.blueyonder.co.uk 11.01.07, 12:59
        ,,Cien wiatru"
        • Gość: jarko Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.europe.hp.net 12.01.07, 07:17
          'cien wiatru' polecam z calego serca, dodatkowo 'podroze z herodotem'
          Kapuscinskiego i calosc tworczosci Sapkowskiego. jesli ma byc nastrojowo ale
          nie tandetnie tudziez landrynkowo to polecam ksiazki Murakamiego. 'mistrz i
          malgozata'- lektura obowiazkowa. jesli ktos lubi dobre kryminaly to swietnie je
          pisze pan Bakunin. natomiast zabawna i inteligentna fantasy (oprocz
          Sapkowskiego) to cykl o swiecie dysku Pratcheta (niewiem czy bledu w nazwisku
          niezrobilem :) milego czytania
        • Gość: jarko Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.europe.hp.net 12.01.07, 07:21
          'cien wiatru' polecam z calego serca, dodatkowo 'podroze z herodotem'
          Kapuscinskiego i calosc tworczosci Sapkowskiego. jesli ma byc nastrojowo ale
          nie tandetnie tudziez landrynkowo to polecam ksiazki Murakamiego. 'mistrz i
          malgorzata'- lektura obowiazkowa. jesli ktos lubi dobre kryminaly to swietnie
          je
          pisze pan Bakunin. natomiast zabawna i inteligentna fantasy (oprocz
          Sapkowskiego) to cykl o swiecie dysku Pratcheta (niewiem czy bledu w nazwisku
          niezrobilem :) milego czytania
    • formaprzetrwalnikowa Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 11:50
      w zeszlym miesiacu zdarzylo mi sie to po dluuuugiej przerwie z Paradox and
      Counterparadox Boscolo &Ski
      poprzednio bylo to Harry Potter nr 6 - w sierpniu 2005
    • justine4 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 13:21
      Haruki Murakami "Koniec Swiata i Hard-Boiled Wonderland"
      • Gość: zatarra Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.dnet.pl 10.01.07, 19:41
        Transatlantyk - Witold Gombrowicz, polscy emigranci w krzywym zwierciadle,
        niesamowita technika pisarska - słowo daje, takiej techniki nie posiada nikt
    • Gość: asica Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.devs.futuro.pl 09.01.07, 14:02
      Saga o Wiedźminie- Sapkowski
      Lolita- Nabokov
      Świat według Garpa- Irving
      Forrest Gump- Groom
      Sto lat Samotności- Marquez
      Pestka- Kowalska
      kilka( naście?) Chmielewskich
      • olusia_mala Re: książka, od której nie mozna się oderwać 12.01.07, 21:11
        Jeśli chodzi o Irvinga dorzuciłabym jeszcze "Hotel New Hampshire". Polecam też
        "Rzekę tajemnic" Lehane`a, opowiadania Singera - smaczniutkie, bardzo
        klimatyczne... Poza tym "Madame" Libery i "Sto lat samotności" Marqueza -jest
        duża szansa, że zakochasz się w tej książce.
    • Gość: AniaM. Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: 157.25.139.* 09.01.07, 14:26
      Książki M. Musierowicz np. Ida sierpniowa, Pulpecja, Kwiat kalafiora.
    • Gość: Janek Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.07, 14:45
      Egipcjanin Sinuhe, Mahdi, Mozaika Parsifala
      • yavanna86 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 14:57
        ja tak ostatnio miałam ze "Szkarłatnym płatkiem i białym" Fabera (800 stron) i
        "Lux perpetua" Sapkowskiego;ale ogólnie nie lubię przerywać sobie czytania;)
        • Gość: m Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.icpnet.pl 09.01.07, 18:01
          podróże z herodotem , kapuscińskiego
          • www.globaltc.eu Re: książka, od której nie mozna się oderwać 12.01.07, 15:04
            Zgoda "Podróże z Herodotem" świetnie - choć do wakacji daleko ;-)
            -
        • Gość: jachu54 Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 19:26
          koniecznie Poczwarka D.Terakowskiej no iAlex Kava-wszystkie jej ksiazki.
          Besselery!
    • gigianka Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 15:40
      Zdecydowanie "Cień Wiatru", a także wspominane już wcześniej książki M.
      Musierowicz:)Do tego dodałabym jeszcze Agathe Christie!
      Pozdrawiam
      • Gość: czytelniczka Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 22:03
        Trup na wieszaku - nie pamietam autora. Super !!!
    • Gość: K. Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.man.polbox.pl 09.01.07, 16:27
      - książki Grishama, np. "Komora", "Klient", "Rapor Pelikana",
      - Harry Potter
      - Kroniki Narnii (czytane przeze mnie z zachytem już jakieś 15 lat temu)
      - Dan Brown "Kod Leonarda da Vinci"
      - książki Chmielewskiej
      i wiele, wiele, naprawde wiele innych
    • Gość: Jazzek Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: 62.29.248.* 09.01.07, 16:47
      Podobno "Przygody Anatola stukniętego na początku" :)
      • waldemar_batura Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 15:35
        Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Podobno "Przygody Anatola stukniętego na początku" :)

O, nie zauważyłem, że ktoś już też na to wpadł. ;-)
        • Gość: Sądej Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:20
          Ale przy lekturze fragmentu w którym Anatol spał, wszyscy czytelnicy też
          zasypiali... Więc chcąc nie chcąc odrywali się od lektury :)
          • waldemar_batura Re: książka, od której nie mozna się oderwać 11.01.07, 18:08
            Gość portalu: Sądej napisał(a):

> Ale przy lekturze fragmentu w którym Anatol spał, wszyscy czytelnicy też
            > zasypiali... Więc chcąc nie chcąc odrywali się od lektury :)

Więc jak żarłoczny Stef trzeba było cały czas jeść, aby tego uniknąć - w moim
            przypadku byłoby to pewnie stałe ciągnięcie browaru. ;-)
    • Gość: ag Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.math.ohio-state.edu 09.01.07, 16:52
      mnie wciagnelo bez reszty milczenie owiec (konsekwecje przerwania byly oplakane
      ;))) a takze cien wiatru. milej lektury
      • mientosz Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 17:31
        "Świat według Garpa" Irvinga
      • Gość: grassa Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:48
        "Sprawiedliwość owiec" też "letko" sie czyta.
    • Gość: Kasia Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.07, 18:29
      WSZYSTKO co napisał A.Sapkowski
      kroniki wampirów autorstwa A.Rice, zaczynając od: "Wywiad z wampirem', 'Wampir
      Lestat', Królowa potępionych', 'Pandora' i inne
      'Rodzina Borgiów' M.Puzo
      'Solaris" S. Lem
      'Ukradziny sen' A. Marinina
      'Cień Poego" M.Pearl
      'Strach przed lataniem' E.Jong
      'Total Cheops' J.C. Izzo
      kryminay H.Cobena
      sensacje D.Brauna

• Gość: bormac Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:20
      Cień wiatru - oj taaaak.
      I sensacja Cobena - ale raczej książki, w których nie występuje Myron Bolitaire.
      Np. "Nie mów nikomu" była niesamowita (pierwsza, jaką przeczytałem z Cobena).
      Kod Leonarda i Anioły i demony - Browna - też trzymają przy książce...
      • kouzelnik1 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 22:35
        Obsluhoval jsem anglickeho krale czyli Obslugiwalem angielskiego krola Hrabala.
        • medea11 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 22:59
          To może ja też coś wymienię:

1. Hotel new Hampshire
          2. Biały Oleander
          3. Szanghajska kochanka
          4. Książe przypływów
          5. Regulamin tłoczni win
    • Gość: Justin Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 23:08
      m.in.: "Podróże z Herodotem" Kapuścińskiego
      "Złoty pelikan" Chwina
      "Lala" J. Dehnela
      opowiadania Herlinga- Grudzińskiego
      ...
      i wiele, wiele innych :)
      • Gość: Igo Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.europe.hp.net 10.01.07, 16:19
        ....moze to byc lokalna ksiazka telefoniczna, a jesli to za malo to polecam
        "Sto lat samotnosci" G. Markez´a, dla pan natomiast "Milosc w czasach zarazy"
        tego samego autora. Ciao ! igo
    • Gość: Cortazar :-) IP: 195.28.182.* 09.01.07, 23:54
      Julio Cortazar - Gra w klasy (o życiu i miłości, piękna)

Julio Cortazar - Opowieści o famach i kronopiach (zabawne i błyskotliwe
      historyjki o otaczającym nas świecie, czytałem tą książkę setki razy, zawsze
      bawi mnie do łez)

Ernest Hemingway - Komu bije dzwon - niesamowita książka o wojnie, miłości i jak
      być prawdziwym mężczyzną (to znaczy jak umierać za ideały) :)

Wiktor Jeriofiejew - Zapiski psychopaty - śmieszne, błyskotliwe studium życia
      alkoholika

Jerzy Pilch - Pod mocnym aniołem - to co powyżej :)

Jerzy Pilch - Moje pierwsze samobójstwo - Pilch jest lekki, dobry w odbiorze,
      ale dotyka rzeczy ważnych, jego wspomnienia z dzieciństwa często utożsamiałem ze
      sobą

Wojciech Cejrowski - Gringo wśród dzikich plemion - zdziwiłem się, gdy mi
      znajomi to polecili, i się nie zawiodłem, bo zamiast przygłupa z telewizji
      dostałem bardzo ciekawą książkę o podróżach z dużą dawką humoru po Ameryce
      Południowej, naprawde rewelacja

Terry Pratchett - cała seria Świata Dysku, najlepsza część to Pomniejsze Bóstwa,
      fantasy śmieszne do bólu, dla ludzi lubiących historyjki w stylu:

"Bogowie przychodzili nocą pod domy ateistów i wybijali im kamieniami szyby w
      oknach" :)

o takich oczywistych książkach jak Mistrz i Małgorzata czy saga Sapkowskiego nie
      powtarzam się

jeszcze Zbrodnia i Kara Dostojewskiego, Opowiadania Hłaski

i... Zły - Leopolda Tyrmanda - kryminał w powojennej W-wie, ciekawy i wartka akcja

papa :) życzę miłej lektury :)
      • waldemar_batura Re: :-) 09.01.07, 23:59
        "Niezwykłe przygody Anatola stukniętego na początku"

(Pamiętacie, skąd to? :-)).
        • pavvka Re: :-) 10.01.07, 11:56
          "Siódme wtajemniczenie" Niziurskiego
      • Gość: Jeszcze kilka :) Re: :-) IP: 195.28.182.* 10.01.07, 00:09
        zapomniałem o Hansie Helmucie Kirście (Niemiec, który pisze o wojnie z
        perspektywy Niemców nienawidzących Hitlera i jego pomysłów, sam Kirst był na
        wojnie jako szeregowiec w Wermahcie)

1) Fabryka oficerów - jak Niemcy zmieniali chłopców w żołnierzy i jak to się
        odbijało na ich psychice

2) Wilki - rewelacja o początkach nazizmu w pruskiej wiosce na Mazurach, smutna
        ale bardzo dobra książka, zostaje na długo w pamięci

Mark Twain - Pamiętniki Adama i Ewy - krótkie ale cudowne :)

Wiktor Suworow - Specnaz - jeśli myślicie, że łatwo jest zostać komandosem i
        agentem wywiadu - przeczytajcie o okrutnych metodach szkoleniowych w Rosji,
        gdzie nieważne jest ilu ludzi zginie, ważne, żeby przeżyli najlepsi, bo tylko
        oni są coś warci

George Orwell - Rok 1984 - mroczna fantastyka o świecie przyszłości, wypranym z
        myślenia i uczuć, coś jak Romeo i Julia w świecie przyszłości, przerażająca
        wizja świata za ileś tam lat

Anthony Burgess - Mechaniczna Pomarańcza - też straszna wizja brutalnego świata
        przyszłości, książkę czyta się na początku bardzo trudno, ale później dziwny
        język jest bardzo dopasowany do świata, o którym opowiada

Dorota Masłowska - Wojna polsko ruska... - dla wytrwałych, myślałem, że nie
        przebiję się przez jej słowotoczny język nowomowy, ale jak się przyzwyczaiłem,
        to ksiażka zachwyciła mnie sposobem myślenia i zobrazowania rzeczywistości, nie
        mogłem się oderwać :)

• Gość: ale się wpędziłem Re: :-) IP: 195.28.182.* 10.01.07, 00:15
          Mały Książę - Exuperego - dla dzieci i dla dorosłych, zostaje w pamięci na zawsze

Bajki Robotów - Stanisław Lem - jak wyżej :)

i kiedyś trafiłem w biblotece na "Opowieści grozy literatury rosyjskiej w XIX i
          XX wieku" nie jestem pewien czy tytuł się zgadza, ale autorzy opowiadań to min:

Czechow, Tołstoj, Dostojewski, Puszkin (Dama Pikowa ;)) Bułhakow

• Gość: yem Stąd do wieczności Jamesa Jonesa IP: *.kajetany.net 10.01.07, 00:49
            Stąd do wieczności Jamesa Jonesa - Ta (...) powieść jest książką o wojsku -
            wojsku jako machinie, która odczłowiecza każdego, kto się dostanie w jej tryby;
            jest książką o ludziach, którzy nie poddają się przemocy, nie ulegają
            bezmyślności i okrucieństwu przełożonych; jest także książką o wielkiej miłości.
            To zarazem wstrząsające oskarżenie drylu panującego w wojsku i dowód na to, że
            człowiek z charakterem w żadnych okolicznościach nie traci godności. (...)."
            opis z okładki , ale się z nim zgadzam , wtedy keidy czytałem nie mogłem się od
            niej oderwać ,
            tak samo jak dużo wcześniej od losów Winnetou K.Maya
            • Gość: o wojnie inaczej Re: Stąd do wieczności Jamesa Jonesa IP: 195.28.182.* 10.01.07, 00:53

"Paragraf 22 (ang. Catch 22) Josepha Hellera.

Akcja rozgrywa się w czasie drugiej wojny światowej. Jej głównym bohaterem jest
              amerykański bombardier Yossarian, stacjonujący wraz ze swoją jednostką we
              Włoszech. Książka ukazuje w groteskowy sposób bezsens i absurdy współczesnej
              wojny, prywatę i chęć awansu dowódców kosztem życia młodych pilotów."

śmiech przez łzy jak to mówią :)
              • phimamdosc Clavell. Archer. Dumas. Feist. 10.01.07, 20:13
                "Król szczurów" Clavella - rewelacja.

i mój ukochany ARCHER :) wszystko :)
                i ulubiony DUMAS - wszystko.
                i niesamowity nieziemski FEIST - wszystko :))
                i BUŁHAKOW - cóż tu w ogóle dodać... ale nie tylko "M. i M.", również inne.
            • Gość: majormajor Re: Stąd do wieczności Jamesa Jonesa IP: *.acn.waw.pl 10.01.07, 01:16
              ale fajny temat:)

1.forest gump (obie czesci)
            • Gość: majormajor2 Re: Stąd do wieczności Jamesa Jonesa IP: *.acn.waw.pl 10.01.07, 01:19
              ale fajny temat:)

1.forest gump (obie czesci)
              czytalem kilka razy, jak sie zacznie to juz trzeba skonczyc...
              2.paragraf 22
              3.1984
              to co sie stanie, jak sie nic w polsce nie stanie
              4.ojciec chrzestny
              5.pipi langstrumpf
              wspomnienie z dziecinstwa...;)

milo ze ktos wspomnial o regulaminie tłoczni win, bardzo pouczajaca i wciagajaca
              ksiazka.
          • phimamdosc Re: :-) 10.01.07, 20:07
            i bajki Puszkina o carewnach itd :)
        • phimamdosc co do Kirsta 10.01.07, 19:46
          dorzucę jeszcze "Bunt żołnierzy" i nieco mniej, ale jeśli ktoś lubi te klimaty
          to "Noc generałów" i "Morderstwo manipulowane".
          z przyjemnością pożyczę lub wymienię na coś innego ciekawego do przeczytania,
          oczywiście w celu oddania, a nie podłożenia pod krótszą nogę stolika :)
    • Gość: mamaP Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.aster.pl 10.01.07, 07:47
      "Zycie rodzinne" T.Parsons
    • Gość: kd Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: 83.145.162.* 10.01.07, 11:48
      Zdecydowanie "Pasje życia" I. Stone, "Udręka i ekstaza", i książki Pierre la
      Mure np. Miłość niejedno ma imię", "Moulin Rouge" i jeszcze kilka innych- czyta
      się jednym tchem, a przy okazji jest okazja do poznania życia niesamowitych
      ludzi. Gorąco polecam.
    • Gość: marcin Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.douglaswallace.com 10.01.07, 14:18
      Hotel Irlandia - Iwona Slabuszewska Krauze.
      Fanhtastyczny opis polskich emigrantow w Irlandii - ksztaltowanie sie ich
      charakterow i zycia w nowej ojczyznie + swietne poczucie humoru
      • yavanna86 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 15:02
        Waldemar, z Niziurskiego :) "Siódme wtajemniczenie"
        btw, za młodu nie mogłam się oderwać od książek z wiadomego cyklu
        Z.Nienackiego...patrz sygnaturka;)
        • waldemar_batura Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 15:08
          yavanna86 napisała:

> Waldemar, z Niziurskiego :) "Siódme wtajemniczenie"
          > btw, za młodu nie mogłam się oderwać od książek z wiadomego cyklu
          > Z.Nienackiego...patrz sygnaturka;)

Dokładnie. A nie ma też jak życiowe motto zdemoralizowanego bigbitowca kolegi
          Bigosa. :-)
          • phimamdosc Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 20:03
            waldemar_batura napisał:

> Dokładnie. A nie ma też jak życiowe motto zdemoralizowanego bigbitowca kolegi
            > Bigosa. :-)

tak :)))
            ja też się zaczytywałam Niziurskim kiedyś :) plus Bahdaj, Nienacki, MInkowski,
            Ożogowska, Boglar, Paukszta, Snopkiewicz, Siesicka.. i inni, stojący do dziś w
            biblioteczce na półkach.. matko jedyna, kiedy to było :))
            • waldemar_batura Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 21:39
              phimamdosc napisała:

> waldemar_batura napisał:
              >
              > > Dokładnie. A nie ma też jak życiowe motto zdemoralizowanego bigbitowca ko
              > legi
              > > Bigosa. :-)
              >
              > tak :)))
              > ja też się zaczytywałam Niziurskim kiedyś :) plus Bahdaj, Nienacki, MInkowski,
              > Ożogowska, Boglar, Paukszta, Snopkiewicz, Siesicka.. i inni, stojący do dziś w
              > biblioteczce na półkach.. matko jedyna, kiedy to było :))

Nieważne, kiedy było: zawsze można i trzeba do tego wracać. :-) Paukszty dla
              młodzieży jakoś nie kojarzę, ale do tych faworytów lat szczenięcych dorzuciłbym
              jeszcze Broszkiewicza, Peteckiego, Wernica, Szklarskich, Centkiewiczów,
              Fiedlera, Ewę Lach... To dopiero była literatura młodzieżowa; nie to co teraz,
              droga pani, gdy tylko brak wszelkich wzorców, przemoc, ruja, porubstwo i ogólne
              rozwolnienie obyczajowe (zakończyłem niezupełnie serio, ale za to tonem
              moherowego staruszka ;-)).
              • phimamdosc Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 23:34

aż mi się Winnetou i Old Shatterhand zamarzył... i Orle Pióro.. mmm..
                nie żeby on w moherze, ale jakie przygody.. :)
                na obronę wieku mego powiem, że baaardzo wcześnie nauczyłam się czytać ;))
                a żeby nie było problemu, że niezgodne posty z tematem, to dodam
                "Tecumseha" Okonia :) no i Maya, Maya...
          • yavanna86 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 12.01.07, 19:34
            > Dokładnie. A nie ma też jak życiowe motto zdemoralizowanego bigbitowca kolegi
            > Bigosa. :-)
            na cześć którego nazwałam psa swego ukochanego ;)
    • Gość: ostry Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 14:59
      kolejne przygody Jakuba Wędrowycza czyli "wieszać każdy może" Andrzeja Pilipiuka.
      Genialna książka, zresztą tak jak inne, które wyszły spod jego ręki.
      Gorąco polecam tę książkę
    • Gość: goreta Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:36
      "tańcz,tańcz,tańcz" haruki murakami
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: hidari Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.dolsat.pl 10.01.07, 16:49
      Dlaczego nikt nie proponuje Biblii?!
      Jedna z dluższych powieści fantasy jakie czytałem, no i jakie ma PR
      • phimamdosc Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 19:49
        albo "Żywoty świętych pańskich" :)
        krótkie, ostre, mocne, z pazurem ;)
    • Gość: nicol Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.toya.net.pl 10.01.07, 19:52
      pewnie będę się powtarzać:)
      1. Chmielewska (wszystko, szczególnie "Wszystko czerwone"
      2. Kapuściński (wszystko, szczególnie "Wojna futbolowa", "Heban")
      3. Caroll Jonathan "Upiorna dłoń" - m.in. opowiadanie o Bogu chorym na sklerozę.
      4. Klein Naomi "No logo" - no nie powieść.
      5. Adams Douglas "Autostopem przez galaktykę" (nie zwracać uwagi na film!)
      6. Dick K. Philip "Ubik"
      7. Twain Mark " Listy z ziemi"
      8. Koontz Dean (wszystko, szczególnie "Opiekunowie")
      9. Gościnny, Sempe "Nowe przygody Mikołajka"
      na razie tyle. pewnie coś dodałabym, ale śmigam po wąż do pralki ;).
      • phimamdosc Chmielewska 10.01.07, 19:59
        jeśli chodzi o Chmielewską to do "Wszystkiego czerwonego" dorzucę z
        przyjemnością "Lesia", "Klin", "Wszyscy jesteśmy podejrzani", "Dzikie
        białko", "Romans wszechczasów" - czyli starsze pozycje :)
        nowe też są dobre, ale jednak.. czegoś brakuje. może świeżości, nie wiem :)
        • Gość: grassa Re: Chmielewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:56
          i nie tylko!
          A"Przeminęło z wiatrem" , a "Cesarz", a "Pestka"??? I WSZYSTKIE INNE!
    • Gość: Ewa Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:37
      Polecam książkę Doroty Terakowskiej " Tam,gdzie spadają Anioły"
    • Gość: Ewa Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:43
      E.E. Schmitt" Oskar i pani Róża" polecam jeszcze bardziej niż poprzednią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka