medea11 08.01.07, 09:39 Czy moglibyście polecić mi książkę, dzieki której można się całkowicie oderwać od rzeczywistości i która pochłania czytelnika swoja fascynującą fabułą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krakusia Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 10:00 To co się mnie pochłania bez reszty, Ty przy tym uśniesz :) Ja nie mogłam oderwać się od ksiązek o tematyce wysokogórskiej czyli autorzy: Kukuczka, Żuławski, Czerwińska, Machnik, Piotrowski, Bilczewski,Rutkiewicz, Jagiełło, Terray, Diemberger,Simpson,Hajzer,Messner.... Z czego "Mój pionowy świat" Kukuczki to nr 1. Czytałam ją już kilka razy i ciągle mi jej mało. Od zawsze kocham te klimaty i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:21 Np. "Ojca chrzestnego" przeczytałam jednym tchem. Oderwałam sie dopiero na ostatniej stronie, jak już nie było wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
en_veneficam Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 15:19 dla mnie to był "MAG" Fowles'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 15:26 en_veneficam napisała: > dla mnie to był "MAG" Fowles'a :) Ja się strasznie męczyłam przy "Magu", za okno chciałam wyrzucić!!! (oczywiście nie zrobiłam tego:) Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 15:37 nie ma takiej, trzeba czasem iść spać... i wrócić do czytania nazajutrz; chyba, że to metafora - tak myślę; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan fistaszek Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 17:40 Mistrz i Małgorzata, Harry Potter, Shogun, Tai-Pan, Gaj-jin, Samotność w sieci, Sapkowski, Strzała Kusziela,Wybranka Kusziela, Wcielenie Kusziela, Trzej Muszkieterowie, Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 17:42 Dorota Terakowska "Poczwarka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 18:00 she8 napisała: > Dorota Terakowska "Poczwarka" Tak! Tak! Tak! I jeszcze "Ono". Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 23:33 Seria "Klan Niedźwiedzia Jaskiniowego" Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 15:32 "Projekt Konstytucji Unii Europejskiej" Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: książka, od której nie mozna się oderwać 15.01.07, 13:57 flet z mandragory, waldemar lysiak trylogia zlodziejska, sergiusz piasecki pachnidlo, patrick suskind szklany klosz, sylvia plath Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makobier Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:53 Mnie też "Mag" wciągnął bez reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.asta-net.com.pl 10.01.07, 15:19 ja ostatnio nie moglam oderwać się od "Lolity" Nabokova. Polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lbk Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: 217.153.138.* 10.01.07, 17:29 "Chemia śmierci" Simona Becketta.. a zaraz po niej "Przepowiednia" Deana Koontza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzbiet Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.aster.pl 11.01.07, 21:15 a gdzie martyna? - nie dyskryminuj blondynek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: książka, od której nie mozna się oderwać 08.01.07, 23:45 Wspomniany już "Mistrz i Małgorzata". Ze względu na technikę pisania za takie książki można też uznac powieści Dana Browna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judytta Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.zabrze.net.pl 09.01.07, 08:19 "Mroczne sekrety" Adela Geras kryminałów Henninga Mankella : " Piąta kobieta" itp. Książek Ameli Nothomb "Kwas siarkowy" ; "Z pokorą i uniżeniem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatagnieszka Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.stb.ubr03.azte.blueyonder.co.uk 11.01.07, 12:59 ,,Cien wiatru" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarko Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.europe.hp.net 12.01.07, 07:17 'cien wiatru' polecam z calego serca, dodatkowo 'podroze z herodotem' Kapuscinskiego i calosc tworczosci Sapkowskiego. jesli ma byc nastrojowo ale nie tandetnie tudziez landrynkowo to polecam ksiazki Murakamiego. 'mistrz i malgozata'- lektura obowiazkowa. jesli ktos lubi dobre kryminaly to swietnie je pisze pan Bakunin. natomiast zabawna i inteligentna fantasy (oprocz Sapkowskiego) to cykl o swiecie dysku Pratcheta (niewiem czy bledu w nazwisku niezrobilem :) milego czytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarko Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.europe.hp.net 12.01.07, 07:21 'cien wiatru' polecam z calego serca, dodatkowo 'podroze z herodotem' Kapuscinskiego i calosc tworczosci Sapkowskiego. jesli ma byc nastrojowo ale nie tandetnie tudziez landrynkowo to polecam ksiazki Murakamiego. 'mistrz i malgorzata'- lektura obowiazkowa. jesli ktos lubi dobre kryminaly to swietnie je pisze pan Bakunin. natomiast zabawna i inteligentna fantasy (oprocz Sapkowskiego) to cykl o swiecie dysku Pratcheta (niewiem czy bledu w nazwisku niezrobilem :) milego czytania Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 11:50 w zeszlym miesiacu zdarzylo mi sie to po dluuuugiej przerwie z Paradox and Counterparadox Boscolo &Ski poprzednio bylo to Harry Potter nr 6 - w sierpniu 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
justine4 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 13:21 Haruki Murakami "Koniec Swiata i Hard-Boiled Wonderland" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatarra Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.dnet.pl 10.01.07, 19:41 Transatlantyk - Witold Gombrowicz, polscy emigranci w krzywym zwierciadle, niesamowita technika pisarska - słowo daje, takiej techniki nie posiada nikt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.devs.futuro.pl 09.01.07, 14:02 Saga o Wiedźminie- Sapkowski Lolita- Nabokov Świat według Garpa- Irving Forrest Gump- Groom Sto lat Samotności- Marquez Pestka- Kowalska kilka( naście?) Chmielewskich Odpowiedz Link Zgłoś
olusia_mala Re: książka, od której nie mozna się oderwać 12.01.07, 21:11 Jeśli chodzi o Irvinga dorzuciłabym jeszcze "Hotel New Hampshire". Polecam też "Rzekę tajemnic" Lehane`a, opowiadania Singera - smaczniutkie, bardzo klimatyczne... Poza tym "Madame" Libery i "Sto lat samotności" Marqueza -jest duża szansa, że zakochasz się w tej książce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaM. Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: 157.25.139.* 09.01.07, 14:26 Książki M. Musierowicz np. Ida sierpniowa, Pulpecja, Kwiat kalafiora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.07, 14:45 Egipcjanin Sinuhe, Mahdi, Mozaika Parsifala Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 14:57 ja tak ostatnio miałam ze "Szkarłatnym płatkiem i białym" Fabera (800 stron) i "Lux perpetua" Sapkowskiego;ale ogólnie nie lubię przerywać sobie czytania;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.icpnet.pl 09.01.07, 18:01 podróże z herodotem , kapuscińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
www.globaltc.eu Re: książka, od której nie mozna się oderwać 12.01.07, 15:04 Zgoda "Podróże z Herodotem" świetnie - choć do wakacji daleko ;-) - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jachu54 Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 19:26 koniecznie Poczwarka D.Terakowskiej no iAlex Kava-wszystkie jej ksiazki. Besselery! Odpowiedz Link Zgłoś
gigianka Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 15:40 Zdecydowanie "Cień Wiatru", a także wspominane już wcześniej książki M. Musierowicz:)Do tego dodałabym jeszcze Agathe Christie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 22:03 Trup na wieszaku - nie pamietam autora. Super !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.man.polbox.pl 09.01.07, 16:27 - książki Grishama, np. "Komora", "Klient", "Rapor Pelikana", - Harry Potter - Kroniki Narnii (czytane przeze mnie z zachytem już jakieś 15 lat temu) - Dan Brown "Kod Leonarda da Vinci" - książki Chmielewskiej i wiele, wiele, naprawde wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: 62.29.248.* 09.01.07, 16:47 Podobno "Przygody Anatola stukniętego na początku" :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 15:35 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Podobno "Przygody Anatola stukniętego na początku" :) O, nie zauważyłem, że ktoś już też na to wpadł. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sądej Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:20 Ale przy lekturze fragmentu w którym Anatol spał, wszyscy czytelnicy też zasypiali... Więc chcąc nie chcąc odrywali się od lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: książka, od której nie mozna się oderwać 11.01.07, 18:08 Gość portalu: Sądej napisał(a): > Ale przy lekturze fragmentu w którym Anatol spał, wszyscy czytelnicy też > zasypiali... Więc chcąc nie chcąc odrywali się od lektury :) Więc jak żarłoczny Stef trzeba było cały czas jeść, aby tego uniknąć - w moim przypadku byłoby to pewnie stałe ciągnięcie browaru. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.math.ohio-state.edu 09.01.07, 16:52 mnie wciagnelo bez reszty milczenie owiec (konsekwecje przerwania byly oplakane ;))) a takze cien wiatru. milej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
mientosz Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 17:31 "Świat według Garpa" Irvinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grassa Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:48 "Sprawiedliwość owiec" też "letko" sie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.07, 18:29 WSZYSTKO co napisał A.Sapkowski kroniki wampirów autorstwa A.Rice, zaczynając od: "Wywiad z wampirem', 'Wampir Lestat', Królowa potępionych', 'Pandora' i inne 'Rodzina Borgiów' M.Puzo 'Solaris" S. Lem 'Ukradziny sen' A. Marinina 'Cień Poego" M.Pearl 'Strach przed lataniem' E.Jong 'Total Cheops' J.C. Izzo kryminay H.Cobena sensacje D.Brauna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bormac Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:20 Cień wiatru - oj taaaak. I sensacja Cobena - ale raczej książki, w których nie występuje Myron Bolitaire. Np. "Nie mów nikomu" była niesamowita (pierwsza, jaką przeczytałem z Cobena). Kod Leonarda i Anioły i demony - Browna - też trzymają przy książce... Odpowiedz Link Zgłoś
kouzelnik1 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 22:35 Obsluhoval jsem anglickeho krale czyli Obslugiwalem angielskiego krola Hrabala. Odpowiedz Link Zgłoś
medea11 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 09.01.07, 22:59 To może ja też coś wymienię: 1. Hotel new Hampshire 2. Biały Oleander 3. Szanghajska kochanka 4. Książe przypływów 5. Regulamin tłoczni win Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justin Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 23:08 m.in.: "Podróże z Herodotem" Kapuścińskiego "Złoty pelikan" Chwina "Lala" J. Dehnela opowiadania Herlinga- Grudzińskiego ... i wiele, wiele innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igo Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.europe.hp.net 10.01.07, 16:19 ....moze to byc lokalna ksiazka telefoniczna, a jesli to za malo to polecam "Sto lat samotnosci" G. Markez´a, dla pan natomiast "Milosc w czasach zarazy" tego samego autora. Ciao ! igo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortazar :-) IP: 195.28.182.* 09.01.07, 23:54 Julio Cortazar - Gra w klasy (o życiu i miłości, piękna) Julio Cortazar - Opowieści o famach i kronopiach (zabawne i błyskotliwe historyjki o otaczającym nas świecie, czytałem tą książkę setki razy, zawsze bawi mnie do łez) Ernest Hemingway - Komu bije dzwon - niesamowita książka o wojnie, miłości i jak być prawdziwym mężczyzną (to znaczy jak umierać za ideały) :) Wiktor Jeriofiejew - Zapiski psychopaty - śmieszne, błyskotliwe studium życia alkoholika Jerzy Pilch - Pod mocnym aniołem - to co powyżej :) Jerzy Pilch - Moje pierwsze samobójstwo - Pilch jest lekki, dobry w odbiorze, ale dotyka rzeczy ważnych, jego wspomnienia z dzieciństwa często utożsamiałem ze sobą Wojciech Cejrowski - Gringo wśród dzikich plemion - zdziwiłem się, gdy mi znajomi to polecili, i się nie zawiodłem, bo zamiast przygłupa z telewizji dostałem bardzo ciekawą książkę o podróżach z dużą dawką humoru po Ameryce Południowej, naprawde rewelacja Terry Pratchett - cała seria Świata Dysku, najlepsza część to Pomniejsze Bóstwa, fantasy śmieszne do bólu, dla ludzi lubiących historyjki w stylu: "Bogowie przychodzili nocą pod domy ateistów i wybijali im kamieniami szyby w oknach" :) o takich oczywistych książkach jak Mistrz i Małgorzata czy saga Sapkowskiego nie powtarzam się jeszcze Zbrodnia i Kara Dostojewskiego, Opowiadania Hłaski i... Zły - Leopolda Tyrmanda - kryminał w powojennej W-wie, ciekawy i wartka akcja papa :) życzę miłej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: :-) 09.01.07, 23:59 "Niezwykłe przygody Anatola stukniętego na początku" (Pamiętacie, skąd to? :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeszcze kilka :) Re: :-) IP: 195.28.182.* 10.01.07, 00:09 zapomniałem o Hansie Helmucie Kirście (Niemiec, który pisze o wojnie z perspektywy Niemców nienawidzących Hitlera i jego pomysłów, sam Kirst był na wojnie jako szeregowiec w Wermahcie) 1) Fabryka oficerów - jak Niemcy zmieniali chłopców w żołnierzy i jak to się odbijało na ich psychice 2) Wilki - rewelacja o początkach nazizmu w pruskiej wiosce na Mazurach, smutna ale bardzo dobra książka, zostaje na długo w pamięci Mark Twain - Pamiętniki Adama i Ewy - krótkie ale cudowne :) Wiktor Suworow - Specnaz - jeśli myślicie, że łatwo jest zostać komandosem i agentem wywiadu - przeczytajcie o okrutnych metodach szkoleniowych w Rosji, gdzie nieważne jest ilu ludzi zginie, ważne, żeby przeżyli najlepsi, bo tylko oni są coś warci George Orwell - Rok 1984 - mroczna fantastyka o świecie przyszłości, wypranym z myślenia i uczuć, coś jak Romeo i Julia w świecie przyszłości, przerażająca wizja świata za ileś tam lat Anthony Burgess - Mechaniczna Pomarańcza - też straszna wizja brutalnego świata przyszłości, książkę czyta się na początku bardzo trudno, ale później dziwny język jest bardzo dopasowany do świata, o którym opowiada Dorota Masłowska - Wojna polsko ruska... - dla wytrwałych, myślałem, że nie przebiję się przez jej słowotoczny język nowomowy, ale jak się przyzwyczaiłem, to ksiażka zachwyciła mnie sposobem myślenia i zobrazowania rzeczywistości, nie mogłem się oderwać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale się wpędziłem Re: :-) IP: 195.28.182.* 10.01.07, 00:15 Mały Książę - Exuperego - dla dzieci i dla dorosłych, zostaje w pamięci na zawsze Bajki Robotów - Stanisław Lem - jak wyżej :) i kiedyś trafiłem w biblotece na "Opowieści grozy literatury rosyjskiej w XIX i XX wieku" nie jestem pewien czy tytuł się zgadza, ale autorzy opowiadań to min: Czechow, Tołstoj, Dostojewski, Puszkin (Dama Pikowa ;)) Bułhakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yem Stąd do wieczności Jamesa Jonesa IP: *.kajetany.net 10.01.07, 00:49 Stąd do wieczności Jamesa Jonesa - Ta (...) powieść jest książką o wojsku - wojsku jako machinie, która odczłowiecza każdego, kto się dostanie w jej tryby; jest książką o ludziach, którzy nie poddają się przemocy, nie ulegają bezmyślności i okrucieństwu przełożonych; jest także książką o wielkiej miłości. To zarazem wstrząsające oskarżenie drylu panującego w wojsku i dowód na to, że człowiek z charakterem w żadnych okolicznościach nie traci godności. (...)." opis z okładki , ale się z nim zgadzam , wtedy keidy czytałem nie mogłem się od niej oderwać , tak samo jak dużo wcześniej od losów Winnetou K.Maya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o wojnie inaczej Re: Stąd do wieczności Jamesa Jonesa IP: 195.28.182.* 10.01.07, 00:53 "Paragraf 22 (ang. Catch 22) Josepha Hellera. Akcja rozgrywa się w czasie drugiej wojny światowej. Jej głównym bohaterem jest amerykański bombardier Yossarian, stacjonujący wraz ze swoją jednostką we Włoszech. Książka ukazuje w groteskowy sposób bezsens i absurdy współczesnej wojny, prywatę i chęć awansu dowódców kosztem życia młodych pilotów." śmiech przez łzy jak to mówią :) Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Clavell. Archer. Dumas. Feist. 10.01.07, 20:13 "Król szczurów" Clavella - rewelacja. i mój ukochany ARCHER :) wszystko :) i ulubiony DUMAS - wszystko. i niesamowity nieziemski FEIST - wszystko :)) i BUŁHAKOW - cóż tu w ogóle dodać... ale nie tylko "M. i M.", również inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majormajor Re: Stąd do wieczności Jamesa Jonesa IP: *.acn.waw.pl 10.01.07, 01:16 ale fajny temat:) 1.forest gump (obie czesci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majormajor2 Re: Stąd do wieczności Jamesa Jonesa IP: *.acn.waw.pl 10.01.07, 01:19 ale fajny temat:) 1.forest gump (obie czesci) czytalem kilka razy, jak sie zacznie to juz trzeba skonczyc... 2.paragraf 22 3.1984 to co sie stanie, jak sie nic w polsce nie stanie 4.ojciec chrzestny 5.pipi langstrumpf wspomnienie z dziecinstwa...;) milo ze ktos wspomnial o regulaminie tłoczni win, bardzo pouczajaca i wciagajaca ksiazka. Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc co do Kirsta 10.01.07, 19:46 dorzucę jeszcze "Bunt żołnierzy" i nieco mniej, ale jeśli ktoś lubi te klimaty to "Noc generałów" i "Morderstwo manipulowane". z przyjemnością pożyczę lub wymienię na coś innego ciekawego do przeczytania, oczywiście w celu oddania, a nie podłożenia pod krótszą nogę stolika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaP Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.aster.pl 10.01.07, 07:47 "Zycie rodzinne" T.Parsons Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: 83.145.162.* 10.01.07, 11:48 Zdecydowanie "Pasje życia" I. Stone, "Udręka i ekstaza", i książki Pierre la Mure np. Miłość niejedno ma imię", "Moulin Rouge" i jeszcze kilka innych- czyta się jednym tchem, a przy okazji jest okazja do poznania życia niesamowitych ludzi. Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.douglaswallace.com 10.01.07, 14:18 Hotel Irlandia - Iwona Slabuszewska Krauze. Fanhtastyczny opis polskich emigrantow w Irlandii - ksztaltowanie sie ich charakterow i zycia w nowej ojczyznie + swietne poczucie humoru Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 15:02 Waldemar, z Niziurskiego :) "Siódme wtajemniczenie" btw, za młodu nie mogłam się oderwać od książek z wiadomego cyklu Z.Nienackiego...patrz sygnaturka;) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 15:08 yavanna86 napisała: > Waldemar, z Niziurskiego :) "Siódme wtajemniczenie" > btw, za młodu nie mogłam się oderwać od książek z wiadomego cyklu > Z.Nienackiego...patrz sygnaturka;) Dokładnie. A nie ma też jak życiowe motto zdemoralizowanego bigbitowca kolegi Bigosa. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 20:03 waldemar_batura napisał: > Dokładnie. A nie ma też jak życiowe motto zdemoralizowanego bigbitowca kolegi > Bigosa. :-) tak :))) ja też się zaczytywałam Niziurskim kiedyś :) plus Bahdaj, Nienacki, MInkowski, Ożogowska, Boglar, Paukszta, Snopkiewicz, Siesicka.. i inni, stojący do dziś w biblioteczce na półkach.. matko jedyna, kiedy to było :)) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 21:39 phimamdosc napisała: > waldemar_batura napisał: > > > Dokładnie. A nie ma też jak życiowe motto zdemoralizowanego bigbitowca ko > legi > > Bigosa. :-) > > tak :))) > ja też się zaczytywałam Niziurskim kiedyś :) plus Bahdaj, Nienacki, MInkowski, > Ożogowska, Boglar, Paukszta, Snopkiewicz, Siesicka.. i inni, stojący do dziś w > biblioteczce na półkach.. matko jedyna, kiedy to było :)) Nieważne, kiedy było: zawsze można i trzeba do tego wracać. :-) Paukszty dla młodzieży jakoś nie kojarzę, ale do tych faworytów lat szczenięcych dorzuciłbym jeszcze Broszkiewicza, Peteckiego, Wernica, Szklarskich, Centkiewiczów, Fiedlera, Ewę Lach... To dopiero była literatura młodzieżowa; nie to co teraz, droga pani, gdy tylko brak wszelkich wzorców, przemoc, ruja, porubstwo i ogólne rozwolnienie obyczajowe (zakończyłem niezupełnie serio, ale za to tonem moherowego staruszka ;-)). Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 23:34 aż mi się Winnetou i Old Shatterhand zamarzył... i Orle Pióro.. mmm.. nie żeby on w moherze, ale jakie przygody.. :) na obronę wieku mego powiem, że baaardzo wcześnie nauczyłam się czytać ;)) a żeby nie było problemu, że niezgodne posty z tematem, to dodam "Tecumseha" Okonia :) no i Maya, Maya... Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: książka, od której nie mozna się oderwać 12.01.07, 19:34 > Dokładnie. A nie ma też jak życiowe motto zdemoralizowanego bigbitowca kolegi > Bigosa. :-) na cześć którego nazwałam psa swego ukochanego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostry Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 14:59 kolejne przygody Jakuba Wędrowycza czyli "wieszać każdy może" Andrzeja Pilipiuka. Genialna książka, zresztą tak jak inne, które wyszły spod jego ręki. Gorąco polecam tę książkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goreta Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:36 "tańcz,tańcz,tańcz" haruki murakami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hidari Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.dolsat.pl 10.01.07, 16:49 Dlaczego nikt nie proponuje Biblii?! Jedna z dluższych powieści fantasy jakie czytałem, no i jakie ma PR Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: książka, od której nie mozna się oderwać 10.01.07, 19:49 albo "Żywoty świętych pańskich" :) krótkie, ostre, mocne, z pazurem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicol Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.toya.net.pl 10.01.07, 19:52 pewnie będę się powtarzać:) 1. Chmielewska (wszystko, szczególnie "Wszystko czerwone" 2. Kapuściński (wszystko, szczególnie "Wojna futbolowa", "Heban") 3. Caroll Jonathan "Upiorna dłoń" - m.in. opowiadanie o Bogu chorym na sklerozę. 4. Klein Naomi "No logo" - no nie powieść. 5. Adams Douglas "Autostopem przez galaktykę" (nie zwracać uwagi na film!) 6. Dick K. Philip "Ubik" 7. Twain Mark " Listy z ziemi" 8. Koontz Dean (wszystko, szczególnie "Opiekunowie") 9. Gościnny, Sempe "Nowe przygody Mikołajka" na razie tyle. pewnie coś dodałabym, ale śmigam po wąż do pralki ;). Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Chmielewska 10.01.07, 19:59 jeśli chodzi o Chmielewską to do "Wszystkiego czerwonego" dorzucę z przyjemnością "Lesia", "Klin", "Wszyscy jesteśmy podejrzani", "Dzikie białko", "Romans wszechczasów" - czyli starsze pozycje :) nowe też są dobre, ale jednak.. czegoś brakuje. może świeżości, nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grassa Re: Chmielewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:56 i nie tylko! A"Przeminęło z wiatrem" , a "Cesarz", a "Pestka"??? I WSZYSTKIE INNE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:37 Polecam książkę Doroty Terakowskiej " Tam,gdzie spadają Anioły" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: książka, od której nie mozna się oderwać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:43 E.E. Schmitt" Oskar i pani Róża" polecam jeszcze bardziej niż poprzednią. Odpowiedz Link Zgłoś