Gość: ada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 20:16 Postacie Żydów w literaturze polskiej. Jakie wg. Was są najważniejsze, najbardziej znaczące "portrety" Żydów w naszej lit.? Pytam z ciekawości no i pod prace maturalna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zaba_pelagia Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 20:30 Taaaaaa, z ciekawości... A wg (bez kropki!) ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 21:30 Gość portalu: zaba_pelagia napisał(a): > Taaaaaa, z ciekawości... > A wg (bez kropki!) ciebie? Oj Żaba, czepiasz się ;) Przecież, że z "ciekawośći" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Żydzi IP: *.CNet.Gawex.PL 22.01.07, 21:45 A ja też tak z ciekawości: czy to trud ponad siły maturzysty wrzucić w google "Żydzi w literaturze"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 22:07 Gość portalu: EWa napisał(a): > A ja też tak z ciekawości: czy to trud ponad siły maturzysty wrzucić w > google "Żydzi w literaturze"? Żeby nie wspomnieć o samodzielnym poszukaniu czegoś na ten temat. To już chyba by przyprawiło o śmierć z wycieńczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: Żydzi 22.01.07, 21:52 dobra, niech bedzie dla mnie najciekawsza jest lista żydów i Źydów publikowana regularnie i uzupełniana przez różne kółka prawicowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora2 Re: Żydzi IP: *.is.net.pl 22.01.07, 21:02 Cytat: "Każdy szlachcic ma swego Żyda, którego wyłącza z ogólnej niechęci do Żydów" - skoro pytasz z ciekawości, to spróbuj znaleźć źródło, dla ułatwienia dość znacząca książka. A portretów ( nie wiem, dlaczego wstawiasz w cudzysłów ) jest tak wiele, że do 15-minutowej prezentacji musisz dokonać selekcji. Na mnie ogromne wrażenie wywiera wiersz Norwida "Żydowie polscy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Żydzi IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 22.01.07, 22:44 bardzo już niemodna literatura: Meir Ezofowicz, Orzeszkowej. Jankiel z Pana Tadeusza. Stary Szuman oraz parrę innych, znakomitych sztuk Żydów w Lalce, Prusa. Mnóstwo, mnóstwo materiału w samej lekturze obowiązkowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Żydzi IP: *.CNet.Gawex.PL 22.01.07, 23:22 No ale trzeba by czytywać lektury obowiązkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:48 Gość portalu: EWa napisał(a): > No ale trzeba by czytywać lektury obowiązkowe... A przynajmniej streszczenia, z których niewiele zresztą się dowiemy o postaciach Żydów chociażby w Lalce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Żydzi IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 23.01.07, 14:18 A tu akurat w Lalce Żydzi są wspaniałymi typami. Co pewien czas poczytuję sobie Lalkę m.in. właśnie z powodu Rzeckiego i Szumana oraz Szlangbauma. To znakomite postacie literackie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Żydzi IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.07, 18:54 "Mendel Gdański" Konopnickiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 18:54 Gość portalu: norsk_skogskatt napisał(a): > A tu akurat w Lalce Żydzi są wspaniałymi typami. Co pewien czas poczytuję sobie > Lalkę m.in. właśnie z > powodu Rzeckiego i Szumana oraz Szlangbauma. To znakomite postacie literackie!! Lalka to naprawdę wspanioała książka i sama ją od czasu do czasu poczytuję. I nie da się ukryć, że w streszczeniu nie znajdziemy dokładnego obrazu warszawskich Żydów, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sherman-doberman Re: Żydzi 24.01.07, 17:19 nie wiem. nigdy w życiu nie czytałam streszczenia żadnej książki, jeżeli mogłam dostać w ręce oryginał. W szkole pukali się palcem w głowę, bo czytałam nawet Orzeszkową. A propos Żydów i Prusa, to jeszcze mamy Żydów w Faraonie. Nie wiem, jaki był stosunek Egipcjan do Żydów, bo niby skąd, ale ten ukazany w Faraonie pachnie mi bardzo Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Żydzi IP: *.CNet.Gawex.PL 24.01.07, 17:27 No bo "Faraon" jest głosem w dyskusji o Polsce tyż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 14:32 Rzecki to nie był Żydem akurat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 14:45 Pan Tadeusz (Jankiel), Pianista Szpilmana, Zdążyć przed Panem Bogiem, Medaliony Nałkowskiej, Początek Szczypiorskiego, Meir Ezofowicz i Eli Makower Orzeszkowej (mozesz przeczytać też jej artykuł O Żydach i kwestii żydowskiej), Ludzie bezdomni Żeromskiego (obraz dzielnicy żydowskiej). Oprócz tego przeczytaj sobie (literatura przedmiotu): Słownik literatury polskiej XIX wieku, hasła: żyd, żydowska kwestia, żydowska literatura. Słownik literatury polskiej XX wieku hasło: żydowska literatura w Polsce XX wieku. Andrzej Żbikowski, Żydzi Aleksander Hertz, Żydzi w kulturze polskiej Mam nadzieję że Twoja "ciekawość" została choc odrobinę zaspokojona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 15:48 Czyli jak widać po tytułach - sama lektura obowiązkowa. Jakby się czytało, to by się wiedziało ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yavanna Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 16:07 a jako lektura uzupełniająca Calel Perechodnik "Czy ja jestem mordercą?" .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 17:32 no,ta orzeszkowa to raczej nie jest obowiązkowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:59 To fakt, nie jest. Ja tak się czepiam, bo nie lubię jak ludzie od razu krzyczą ratunku, pomocy, a widać, że nawet z lekturami obowiązkowymi zbyt wielkiej styczności nie mają. co dopiero mowić o dodatkowej lekturze dla przyjemności. Pozdrawiam cieplutko i postaram się nie byc taka czepialska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbzyta No i Bruno Schulz! IP: 148.81.232.* 25.01.07, 18:18 Czemu nikt o nim nie pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś